Маршрути в Рила: Саръгьолски езера

В това дъждовно и гръмотевично лято бяхме значително зажаднели за красиви планински гледки и преходи на високо. В началото на август ни се откри възможност за интересна рилска разходка по кръгов маршрут: Боровец, хижа Ястребец, седловината между върховете Дено и Шатър с поглед към Саръгьолски езера (Жълтите езера), Ситняковски лифт, Боровец. Това беше 5-часов преход в Рила, който се оказа лек и много приятен. Част от маршрута вече го бяхме изпитали при изкачването на връх Мусала.

Саръгьолски езера
Саръгьолски езера

В тази статия ще ви разкажа за кръговия преход.

Накратко за маршрута

Маршрутът може да се раздели на следните 5 основни етапа:

 • етап 1: изкачване с лифта от Боровец до хижа Ястребец – 25 минути;
 • етап 2: пешеходен преход хижа Ястребец – хижа Мусала – 1 час;
 • етап 3: хижа Мусала – седловината между връх Дено и връх Шатър с гледка към Саръгьолски езера: 50 минути;
 • етап 4: седловината между връх Дено и връх Шатър – Ситняковски лифт: 2 часа;
 • етап 5: слизане със Ситняковски лифт в Боровец: 20 минути.

Макар и във високите части на Рила – голяма част от него е на височина над 2000 метра, този маршрут е сравнително лек, но за сметка на това непопулярен. Като изключим етапите 1, 2 и 5, няма да срещате много хора по маршрута. В редовете по-долу ще ви споделя подробности за маршрута и моите впечатления от него. Ако вече имате опит в планинските преходи, тези указания ще са ви достатъчни. Ако сте начинаещи планинари, най-добре да ползвате услугите на квалифициран планински водач.

Надълго за маршрута

Подчертавам, че става въпрос за летен преход. През зимата някои части от описаните пътеки са лавиноопасни.

Етап 1: изкачване с лифта от Боровец до хижа Ястребец – 25 минути

Тук няма много за разказване – просто се качвате на лифта и се наслаждавате на красивите панорамни гледки. За краткото време с лифта бързо и мързеливо преодолявате денивелация от над 1000 метра.

Изкачването с лифта продължава около 25 минути.

Етап 2: пешеходен преход от хижа Ястребец до хижа Мусала – 1 час

Лифтът от Боровец ви отвежда до хижа Ястребец. От там поемате по широка и сравнително равна пътека към хижа Мусала. Преди да поемете, обаче, отделете няколко минути, за да се огледате.

Край хижа Ястребец - гледки
Край хижа Ястребец – гледки

Гледката на тази височина вече е съвсем различна – очарователна и завладяваща (стига да няма мъгла), отколкото е долу в курорта Боровец. Виждат се отсрещния рилски хребет – рид Среден чукар, класическата Мусаленска пътека долу в ниското и хижа Мусала в далечината напред.

Гледки по рилската магистрала: лифт Маркуджик 2
Гледки по рилската магистрала: лифт Маркуджик 2

Малко преди хижа Мусала се минава покрай Сухото езеро. Често през лятото то почти пресъхва. Преди години, когато се изкачихме до връх Мусала, Сухото езеро беше със съвсем малко вода и приличаше по-скоро на леко заблатено място, отколкото на езеро. При този ни преход обаче, езерото беше пълно с вода и много красиво.

Една скоба – само три седмици след този преход до Саръгьолски езера изкачихме връх Иречек и отново минахме покрай Сухото езеро, което вече беше напълно сухо.

Сухото езеро в Рила с много вода
Сухото езеро в Рила с много вода

Етапът завършва край хижа Мусала и Долното Мусаленско езеро – едно от Мусаленските езера. То е постоянно, много по-голямо от Сухото езеро в Рила и много по-красиво. От него изтича река Мусаленска Бистрица, а в кристалните му води се оглеждат едни от най-високите върхове на Рила, сред които – връх Иречек, висок 2852 м, трети по височина в Рила.

Долно Мусаленско езеро
Долно Мусаленско езеро

Преходът до тук не е труден – няма голяма денивелация, пътеката е широка като коларски път, даже някои я наричат Рилската магистрала. Разстоянието от хижа Ястрецеб до хижа Мусала е около 3 километра и се взема пеша със спокоен ход за около 1 час.

Долно Мусаленско езеро и хижа Мусала
Долно Мусаленско езеро и хижа Мусала

Съвет: направете си кратка почивка на брега на Долното Мусаленско езеро. Така – хем ще отморите, хем ще се насладите на магнетичните рилски гледки.

Етап 3: хижа Мусала – седловината между връх Дено и връх Шатър с гледка към Саръгьолски езера – 50 минути

От Долното Мусаленско езеро и хижа Мусала се продължава на изток към подножието на връх Дено – това е посока, противоположна на маршрута към връх Мусала. Има указателна стрелка за Боровец. От тук насетне вървите по пътеката хижа Мусала – Ситняково и трябва да следвате зелена маркировка, която малко се губи на места.

Към връх Дено
Към връх Дено

Първо пресичате река Мусаленска Бистрица, после още един по-малък приток и се отправяте нагоре към билото на рида Среден чукар. Това е най-трудната част от маршрута, защото представлява изкачване, но то всъщност не е никак тежко, защото разстоянието не е голямо, денивелацията – също, а пътеката е добре оформена. Изкачването трае около 40 минути в зависимост от темпото.

Поглед назад към хижата, езерото и върховете
Поглед назад към хижата, езерото и върховете
Поглед назад - мъглата пада бързо
Поглед назад – мъглата пада бързо

Съвет: не бързайте много с изкачването – спирайте да поглеждате назад, гледките към Долното Мусаленско езеро, хижата и долината на река Мусаленска Бистрица са особено красиви и шеметни (ако не са скрити в мъгла 🙂 ).

Още гледки - пътеката от Ястребец на отсрещния хребет
Още гледки – пътеката от Ястребец на отсрещния хребет

На билото на рида Среден чукар на север в посока Боровец се отделя немаркирана пътека по рида към връх Гроба (2520 м), а малко след това се на дясно (южно) и нагоре се отделя първата немаркирана пътека към връх Дено. Нашата главна маркирана пътека е все направо.

Гледки от високо
Гледки от високо

Не след дълго се минава покрай паметна плоча на загинал от лавина в района военен пилот. Започват да се откриват красиви гледки към рида Среден чукар, който сте подминали, и долината на потока Солената вода в ниското, наречена Соленото дере. От главната пътека се отделя втората пътека към връх Дено, също немаркирана. Ако решите, може да се изкачите до върха – от това място до върха са 20-на минути.

По пътеката в седловината между Дено и Шатър
По пътеката в седловината между Дено и Шатър

Връх Дено е висок 2790 метра и е четвърти по височина в Рила. Нашите планински водачи споделиха с нас, че гледано от Самоков, това е първият връх, огрян сутрин от слънцето, откъдето и името му – Дено, начало на деня.

Покрай връх Дено: мъглата пада все по-ниско
Покрай връх Дено: мъглата пада все по-ниско в седловината

Ако имате късмет да няма мъгла, може да го видите още от рано. Ние го зърнахме чак нататък, поглеждайки назад, когато мъглата се беше отдръпнала.

Саръгьолски езера - Жълтите езера в Рила
Саръгьолски езера – Жълтите езера в Рила

Подсичате връх Дено продължавате по седловината между върховете Дено и Шатър. Още десетина минути по пътеката и вече се оглеждайте вдясно – там са трите красиви Саръгьолски езера, познати още като Жълтите езера в Рила. Ще видите една масивна скала вдясно от пътеката. От нея Саръгьолските езера се виждат най-добре.

Саръгьолски езера - поглед от скалата
Саръгьолски езера – поглед от скалата

На тази прелестна рилска гледка може да направите следващата почивка. Това е и краят на етап 3, който се изминава приблизително за около 50 минути.

Саръгьолски езера - не ни се тръгва от там
Саръгьолски езера – не ни се тръгва от там

Съвет: насладете се на всеки един поглед към Саръгьолските езера, защото мъглите ги превземат много бързо.

Една скоба – това беше поредно допълнение на моите впечатления от Рилските езера. Първото, разбираемо, беше от Седемте рилски езера. Второто – от Мусаленските езера при изкачването на връх Мусала. Последва посещение до Урдиния циркус в Рила и Урдини езера. После – връх Мальовица и Мальовишките езера. Сега допълних картината със Саръгьолските езера.

Етап 4: седловината между връх Дено и връх Шатър – Ситняковски лифт – 2 часа

Продължавате по пътеката леко надолу. Следващата красива рилска гледка е към връх Шатър, висок 2495 метра.

Конусовидният връх Шатър
Конусовидният връх Шатър

Връх Шатър има силует на правилен конус и е целият в дребни каменни сипеи – разбирай, труден за качване, но интересен като гледка.

По сипеите край връх Шатър
По сипеите край връх Шатър

В този етап от маршрута на практика се спускате плавно към Боровец (Ситняково).

Поглед назад към връх Дено - най-сетне без мъгла
Поглед назад към връх Дено – най-сетне без мъгла

В по-голямата си част, пътеката е сред висок клек. Спускането е леко и приятно, но не очаквайте много планински пейзажи от тук насетне. Все пак, на места се откриват красиви панорамни гледки.

Гледка към Самоков и язовир Искър в далечината
Гледка към Самоков и язовир Искър в далечината

След около час ходене пътеката се разклонява – надясно (изток в случая) е към хижа Чакър войвода, направо (север) е към Ситняково. Ние продължихме направо към Ситняково.

Съвет: В тази част гледайте не само в гледките и зелената маркировка, но и в краката си – наоколо има много змии по това време от годината. Оглеждайте се, почуквайте с щеки по пътеката, говорете силно и те сами ще се изнесат, но все пак – внимавайте!

След още 30-40 минути ходене се стига до следващо разклонение – четирилъчка, на което има указателни табели: на ляво (югозапад) е към Мусаленската пътека, на дясно – към хижа Чакър войвода, за Боровец е направо.

В този участък може да кривнете по малката пътека, отделяща се леко в ляво и нагоре, за да минете покрай три изградени панорамни площадки за лов на красиви гледки. После пътеката от площадката се включва в главната пътека и стига до горната станция на Ситняковския лифт.

Ситняковски лифт - старата горна станция и Жорко
Ситняковски лифт – старата горна станция и Жорко

Целият етап се изминава за около 2 часа.

Етап 5: слизане със Ситняковски лифт в Боровец

Етапът трае около 20 минути и е подобен на първия с тази разлика, че красивите панорамни гледки са от по-различен ъгъл. Лифтът ви спуска недалеч от хотел Рила, от който започна нашия тур.

Още от Рила: други интересни маршрути от курорта Боровец

Курортът Боровец е отправна точка за няколко маршрута към високите части на Рила, повечето от които започват с лифта и прехода хижа Ястребец – хижа Мусала. Най-популярен от тях е до връх Мусала. Макар и най-висок връх на Балканите, той не е от най-трудните за изкачване планински върхове в България. Това беше един от първите върхове, които изкачихме преди време – ето пътеводител за Мусала, ако не сте го качвали.

Друг интересен маршрут от Боровец е до връх Иречек, висок 2852 метра и трети по височина в Рила. Отново се започва с лифта, прехода след хижа Ястребец и на Долното Мусаленско езеро се поема към върха.

Мусаленска пътека – това е класически маршрут, между курорта Боровец и хижа Мусала. Даааа, и преди лифта е имало изкачване на рилски върхове 🙂 .

Информация за повече рилски маршрути ще намерите на официалния сайт на курорта Боровец.

*Преходът се осъществи по покана на Информационен център Бороспорт и с любезното съдействие на емблематичния хотел Рила. Всички мнения и впечатления са наши и с удоволствие каним всеки да усети магията на Рила!

Публикувано в екопътеки и маршрути, на един ден от София, природни забележителности с етикети . Постоянна връзка.

Ако тази статия Ви харесва, запишете се и за нашия youtube канал с кратки видео разкази от места в България. >>> Линк към Друми в думи в youtube.


Още интересни маршрути до красиви и любопитни места в България ще намерите в моите книги, издадени от ИК Сиела. Повече информация.

Може да поръчате тук

Ако желаете лично послание, просто споделете в полето за съобщение.


Day trips from Sofia.

Visit some of the most beautiful places in Bulgaria via organized daily tours supported by the biggest Bulgarian provider for day tours from Sofia.

See here!


9 Коментара към Маршрути в Рила: Саръгьолски езера

 1. Петър каза:

  Чудесен маршрут, представен чудесно от Ели Иванова! А снимките също са великолепни-
  копирах си ги, след полученото разрешително от авторката им. :=)

  Ще се постарая да мина по описания еднодневен преход из Рила, колкото може по скоро…

 2. Кристиан каза:

  Доста змии имаше и май бяха усойници при високите клекове и имаше вода ,която нямаше заобикаляне.Друг момент е ,че забелязахме големи изпражнения ,които е възможно да бяха на мечки.Маршрута е интересен и лек,но аз не бих го направил пак.

  • Боби каза:

   А дали ако след вр. Шатър се вземе дясното отколение за х. Чакър войвода и се мине оттам, ще се избегнат змиите?

 3. хме да каза:

  Привет Ели.
  Вчера мианахе по този маршрут и успяхме да се насладим на гледката към причудливите Саръгьолски езера в много ясно и слънчево време. Жалко че нямахме време да слезем до езерата, но нямаше как за един ден. За жалост след толкова години хижа Мусала (новата) все още не работи и като че ли няма и изгледи за това. Верочтно ще сугнализирам на БТС…жалко наистина, натакава стратегическа позиция е, от 1986 г. е започнал строежът, през 1990 някъде е спрян и отново подновен през 2007 г, но уви не работи..
  Отново ти благодаря за чудесния маршрут, чудесно описан, а и по много по-малко туристи се движат по него.
  Сърдечни поздрави!

  • Ели Иванова каза:

   Здравейте,

   Благодаря много за поздравите и отзива! Радвам се, че сте прекарали добре в Рила и сте се насладили на красивите Саръгьолски езера.

   Поздрави,
   Ели

 4. Миро каза:

  Много добро описание,благодарение на него нямахме никакви проблеми с ориентацията. Хареса ни разходката.

  • Ели Иванова каза:

   Здравейте и благодаря за отзива! Радвам се, че Ви е харесал маршрута до Саръгьолските езера.

 5. Жана Николова каза:

  Страхотна статия! Чудех се дали е удобно да се стигне до хижа Ястребец (от Боровец ) пеша, вместо с лифта. Според Вас дали ще отнеме много време?
  Благодаря предварително!

  • Ели Иванова каза:

   Здравейте и благодаря за отзива! От Боровец до хижа Мусала (не до Ястребец) води класическата Мусаленска пътека. изминава се за около 3 часа. Не съм я минавала лично, но съм говорила с планинари за нея.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *