Маршрути в Рила: Саръгьолски езера

В това дъждовно и гръмотевично лято бяхме значително зажаднели за красиви планински гледки и преходи на високо. В началото на август ни се откри възможност за интересна рилска разходка по кръгов маршрут: Боровец, хижа Ястребец, седловината между върховете Дено и Шатър с поглед към Саръгьолски езера (Жълтите езера), Ситняковски лифт, Боровец. Това беше 5-часов преход в Рила, който се оказа лек и много приятен. Част от маршрута вече го бяхме изпитали при изкачването на връх Мусала.

Саръгьолски езера
Саръгьолски езера

В тази статия ще ви разкажа за кръговия преход.

Накратко за маршрута

Маршрутът може да се раздели на следните 5 основни етапа:

 • етап 1: изкачване с лифта от Боровец до хижа Ястребец – 25 минути;
 • етап 2: пешеходен преход хижа Ястребец – хижа Мусала – 1 час;
 • етап 3: хижа Мусала – седловината между връх Дено и връх Шатър с гледка към Саръгьолски езера: 50 минути;
 • етап 4: седловината между връх Дено и връх Шатър – Ситняковски лифт: 2 часа;
 • етап 5: слизане със Ситняковски лифт в Боровец: 20 минути.

Макар и във високите части на Рила – голяма част от него е на височина над 2000 метра, този маршрут е сравнително лек, но за сметка на това непопулярен. Като изключим етапите 1, 2 и 5, няма да срещате много хора по маршрута. В редовете по-долу ще ви споделя подробности за маршрута и моите впечатления от него. Ако вече имате опит в планинските преходи, тези указания ще са ви достатъчни. Ако сте начинаещи планинари, най-добре да ползвате услугите на квалифициран планински водач.

Надълго за маршрута

Подчертавам, че става въпрос за летен преход. През зимата някои части от описаните пътеки са лавиноопасни.

Етап 1: изкачване с лифта от Боровец до хижа Ястребец – 25 минути

Тук няма много за разказване – просто се качвате на лифта и се наслаждавате на красивите панорамни гледки. За краткото време с лифта бързо и мързеливо преодолявате денивелация от над 1000 метра.

Изкачването с лифта продължава около 25 минути.

Етап 2: пешеходен преход от хижа Ястребец до хижа Мусала – 1 час

Лифтът от Боровец ви отвежда до хижа Ястребец. От там поемате по широка и сравнително равна пътека към хижа Мусала. Преди да поемете, обаче, отделете няколко минути, за да се огледате.

Край хижа Ястребец - гледки
Край хижа Ястребец – гледки

Гледката на тази височина вече е съвсем различна – очарователна и завладяваща (стига да няма мъгла), отколкото е долу в курорта Боровец. Виждат се отсрещния рилски хребет – рид Среден чукар, класическата Мусаленска пътека долу в ниското и хижа Мусала в далечината напред.

Гледки по рилската магистрала: лифт Маркуджик 2
Гледки по рилската магистрала: лифт Маркуджик 2

Малко преди хижа Мусала се минава покрай Сухото езеро. Често през лятото то почти пресъхва. Преди години, когато се изкачихме до връх Мусала, Сухото езеро беше със съвсем малко вода и приличаше по-скоро на леко заблатено място, отколкото на езеро. При този ни преход обаче, езерото беше пълно с вода и много красиво.

Една скоба – само три седмици след този преход до Саръгьолски езера изкачихме връх Иречек и отново минахме покрай Сухото езеро, което вече беше напълно сухо.

Сухото езеро в Рила с много вода
Сухото езеро в Рила с много вода

Етапът завършва край хижа Мусала и Долното Мусаленско езеро – едно от Мусаленските езера. То е постоянно, много по-голямо от Сухото езеро в Рила и много по-красиво. От него изтича река Мусаленска Бистрица, а в кристалните му води се оглеждат едни от най-високите върхове на Рила, сред които – връх Иречек, висок 2852 м, трети по височина в Рила.

Долно Мусаленско езеро
Долно Мусаленско езеро

Преходът до тук не е труден – няма голяма денивелация, пътеката е широка като коларски път, даже някои я наричат Рилската магистрала. Разстоянието от хижа Ястрецеб до хижа Мусала е около 3 километра и се взема пеша със спокоен ход за около 1 час.

Долно Мусаленско езеро и хижа Мусала
Долно Мусаленско езеро и хижа Мусала

Съвет: направете си кратка почивка на брега на Долното Мусаленско езеро. Така – хем ще отморите, хем ще се насладите на магнетичните рилски гледки.

Етап 3: хижа Мусала – седловината между връх Дено и връх Шатър с гледка към Саръгьолски езера – 50 минути

От Долното Мусаленско езеро и хижа Мусала се продължава на изток към подножието на връх Дено – това е посока, противоположна на маршрута към връх Мусала. Има указателна стрелка за Боровец. От тук насетне вървите по пътеката хижа Мусала – Ситняково и трябва да следвате зелена маркировка, която малко се губи на места.

Към връх Дено
Към връх Дено

Първо пресичате река Мусаленска Бистрица, после още един по-малък приток и се отправяте нагоре към билото на рида Среден чукар. Това е най-трудната част от маршрута, защото представлява изкачване, но то всъщност не е никак тежко, защото разстоянието не е голямо, денивелацията – също, а пътеката е добре оформена. Изкачването трае около 40 минути в зависимост от темпото.

Поглед назад към хижата, езерото и върховете
Поглед назад към хижата, езерото и върховете
Поглед назад - мъглата пада бързо
Поглед назад – мъглата пада бързо

Съвет: не бързайте много с изкачването – спирайте да поглеждате назад, гледките към Долното Мусаленско езеро, хижата и долината на река Мусаленска Бистрица са особено красиви и шеметни (ако не са скрити в мъгла 🙂 ).

Още гледки - пътеката от Ястребец на отсрещния хребет
Още гледки – пътеката от Ястребец на отсрещния хребет

На билото на рида Среден чукар на север в посока Боровец се отделя немаркирана пътека по рида към връх Гроба (2520 м), а малко след това се на дясно (южно) и нагоре се отделя първата немаркирана пътека към връх Дено. Нашата главна маркирана пътека е все направо.

Гледки от високо
Гледки от високо

Не след дълго се минава покрай паметна плоча на загинал от лавина в района военен пилот. Започват да се откриват красиви гледки към рида Среден чукар, който сте подминали, и долината на потока Солената вода в ниското, наречена Соленото дере. От главната пътека се отделя втората пътека към връх Дено, също немаркирана. Ако решите, може да се изкачите до върха – от това място до върха са 20-на минути.

По пътеката в седловината между Дено и Шатър
По пътеката в седловината между Дено и Шатър

Връх Дено е висок 2790 метра и е четвърти по височина в Рила. Нашите планински водачи споделиха с нас, че гледано от Самоков, това е първият връх, огрян сутрин от слънцето, откъдето и името му – Дено, начало на деня.

Покрай връх Дено: мъглата пада все по-ниско
Покрай връх Дено: мъглата пада все по-ниско в седловината

Ако имате късмет да няма мъгла, може да го видите още от рано. Ние го зърнахме чак нататък, поглеждайки назад, когато мъглата се беше отдръпнала.

Саръгьолски езера - Жълтите езера в Рила
Саръгьолски езера – Жълтите езера в Рила

Подсичате връх Дено продължавате по седловината между върховете Дено и Шатър. Още десетина минути по пътеката и вече се оглеждайте вдясно – там са трите красиви Саръгьолски езера, познати още като Жълтите езера в Рила. Ще видите една масивна скала вдясно от пътеката. От нея Саръгьолските езера се виждат най-добре.

Саръгьолски езера - поглед от скалата
Саръгьолски езера – поглед от скалата

На тази прелестна рилска гледка може да направите следващата почивка. Това е и краят на етап 3, който се изминава приблизително за около 50 минути.

Саръгьолски езера - не ни се тръгва от там
Саръгьолски езера – не ни се тръгва от там

Съвет: насладете се на всеки един поглед към Саръгьолските езера, защото мъглите ги превземат много бързо.

Една скоба – това беше поредно допълнение на моите впечатления от Рилските езера. Първото, разбираемо, беше от Седемте рилски езера. Второто – от Мусаленските езера при изкачването на връх Мусала. Последва посещение до Урдиния циркус в Рила и Урдини езера. После – връх Мальовица и Мальовишките езера. Сега допълних картината със Саръгьолските езера.

Етап 4: седловината между връх Дено и връх Шатър – Ситняковски лифт – 2 часа

Продължавате по пътеката леко надолу. Следващата красива рилска гледка е към връх Шатър, висок 2495 метра.

Конусовидният връх Шатър
Конусовидният връх Шатър

Връх Шатър има силует на правилен конус и е целият в дребни каменни сипеи – разбирай, труден за качване, но интересен като гледка.

По сипеите край връх Шатър
По сипеите край връх Шатър

В този етап от маршрута на практика се спускате плавно към Боровец (Ситняково).

Поглед назад към връх Дено - най-сетне без мъгла
Поглед назад към връх Дено – най-сетне без мъгла

В по-голямата си част, пътеката е сред висок клек. Спускането е леко и приятно, но не очаквайте много планински пейзажи от тук насетне. Все пак, на места се откриват красиви панорамни гледки.

Гледка към Самоков и язовир Искър в далечината
Гледка към Самоков и язовир Искър в далечината

След около час ходене пътеката се разклонява – надясно (изток в случая) е към хижа Чакър войвода, направо (север) е към Ситняково. Ние продължихме направо към Ситняково.

Съвет: В тази част гледайте не само в гледките и зелената маркировка, но и в краката си – наоколо има много змии по това време от годината. Оглеждайте се, почуквайте с щеки по пътеката, говорете силно и те сами ще се изнесат, но все пак – внимавайте!

След още 30-40 минути ходене се стига до следващо разклонение – четирилъчка, на което има указателни табели: на ляво (югозапад) е към Мусаленската пътека, на дясно – към хижа Чакър войвода, за Боровец е направо.

В този участък може да кривнете по малката пътека, отделяща се леко в ляво и нагоре, за да минете покрай три изградени панорамни площадки за лов на красиви гледки. После пътеката от площадката се включва в главната пътека и стига до горната станция на Ситняковския лифт.

Ситняковски лифт - старата горна станция и Жорко
Ситняковски лифт – старата горна станция и Жорко

Целият етап се изминава за около 2 часа.

Етап 5: слизане със Ситняковски лифт в Боровец

Етапът трае около 20 минути и е подобен на първия с тази разлика, че красивите панорамни гледки са от по-различен ъгъл. Лифтът ви спуска недалеч от хотел Рила, от който започна нашия тур.

Още от Рила: други интересни маршрути от курорта Боровец

Курортът Боровец е отправна точка за няколко маршрута към високите части на Рила, повечето от които започват с лифта и прехода хижа Ястребец – хижа Мусала. Най-популярен от тях е до връх Мусала. Макар и най-висок връх на Балканите, той не е от най-трудните за изкачване планински върхове в България. Това беше един от първите върхове, които изкачихме преди време – ето пътеводител за Мусала, ако не сте го качвали.

Друг интересен маршрут от Боровец е до връх Иречек, висок 2852 метра и трети по височина в Рила. Отново се започва с лифта, прехода след хижа Ястребец и на Долното Мусаленско езеро се поема към върха.

Мусаленска пътека – това е класически маршрут, между курорта Боровец и хижа Мусала. Даааа, и преди лифта е имало изкачване на рилски върхове 🙂 .

Информация за повече рилски маршрути ще намерите на официалния сайт на курорта Боровец.

*Преходът се осъществи по покана на Информационен център Бороспорт и с любезното съдействие на емблематичния хотел Рила. Всички мнения и впечатления са наши и с удоволствие каним всеки да усети магията на Рила!

Публикувано в екопътеки и маршрути, на един ден от София, природни забележителности с етикети . Постоянна връзка.

Моите книги

Още интересни маршрути до любопитни места в България ще намерите в моите книги, издадени от ИК Сиела. Поръчайте чрез тази форма! Ако желаете лично послание, просто споделете в полето за съобщение тук.


9 Коментара към Маршрути в Рила: Саръгьолски езера

 1. Петър каза:

  Чудесен маршрут, представен чудесно от Ели Иванова! А снимките също са великолепни-
  копирах си ги, след полученото разрешително от авторката им. :=)

  Ще се постарая да мина по описания еднодневен преход из Рила, колкото може по скоро…

 2. Кристиан каза:

  Доста змии имаше и май бяха усойници при високите клекове и имаше вода ,която нямаше заобикаляне.Друг момент е ,че забелязахме големи изпражнения ,които е възможно да бяха на мечки.Маршрута е интересен и лек,но аз не бих го направил пак.

  • Боби каза:

   А дали ако след вр. Шатър се вземе дясното отколение за х. Чакър войвода и се мине оттам, ще се избегнат змиите?

 3. хме да каза:

  Привет Ели.
  Вчера мианахе по този маршрут и успяхме да се насладим на гледката към причудливите Саръгьолски езера в много ясно и слънчево време. Жалко че нямахме време да слезем до езерата, но нямаше как за един ден. За жалост след толкова години хижа Мусала (новата) все още не работи и като че ли няма и изгледи за това. Верочтно ще сугнализирам на БТС…жалко наистина, натакава стратегическа позиция е, от 1986 г. е започнал строежът, през 1990 някъде е спрян и отново подновен през 2007 г, но уви не работи..
  Отново ти благодаря за чудесния маршрут, чудесно описан, а и по много по-малко туристи се движат по него.
  Сърдечни поздрави!

  • Ели Иванова каза:

   Здравейте,

   Благодаря много за поздравите и отзива! Радвам се, че сте прекарали добре в Рила и сте се насладили на красивите Саръгьолски езера.

   Поздрави,
   Ели

 4. Миро каза:

  Много добро описание,благодарение на него нямахме никакви проблеми с ориентацията. Хареса ни разходката.

  • Ели Иванова каза:

   Здравейте и благодаря за отзива! Радвам се, че Ви е харесал маршрута до Саръгьолските езера.

 5. Жана Николова каза:

  Страхотна статия! Чудех се дали е удобно да се стигне до хижа Ястребец (от Боровец ) пеша, вместо с лифта. Според Вас дали ще отнеме много време?
  Благодаря предварително!

  • Ели Иванова каза:

   Здравейте и благодаря за отзива! От Боровец до хижа Мусала (не до Ястребец) води класическата Мусаленска пътека. изминава се за около 3 часа. Не съм я минавала лично, но съм говорила с планинари за нея.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *