Село Ветрен – на гости на къща Българа

Българско гостоприемство, домашен уют, чист въздух и завладяващо спокойствие. Така накратко мога да опиша двудневния ни престой в къща за гости Българа в село Ветрен. Винаги съм твърдяла, че едно място за настаняване не е причина да посетиш дадена дестинация, а тъкмо обратното – избираш дестинацията и после гледаш за настаняване. Къща за гости Българа обаче беше моето изключение от правилото. Тя се превърна в интересната дестинация, а няколкото разходки, които направихме наоколо бяха допълнение към нея.

Село Ветрен и къща Българа
Село Ветрен и къща Българа

За село Ветрен и къща Българа

В България има няколко села с името Ветрен. Тук става дума за силистренското. То се намира на 26 км западно от Силистра. Селото е много различно от типичната градска среда, много тихо и много спокойно, бих казала дори успокояващо, с невероятно чист въздух. Къщите му са с големи и подредени дворове, с много цветя и зеленчукови насаждения. През селото протича малка река. Дунавският бряг е на около 400 метра от селото.

Една от къщите там е къща за гости Българа. В нея бяхме отседнали за два дни, които бяха толкова наситени с впечатления, че отлетяха като два мига. Освен местата, които посетихме – за тях ви разказвам по-долу – престоят ни в къщата беше запомнящ се най-вече заради гостоприемните домакини Велимира и Николай.

Велимира и Николай, нашите домакини, които изпълниха със съдържание термина "българско гостоприемство"
Велимира и Николай, нашите домакини, които изпълниха със съдържание термина „българско гостоприемство“

Трябва да добавя към преживяването и веселата компания, част от която бяхме.

Втората ни вечер в къща за гости Българа: нашата весела компания
Втората ни вечер в къща за гости Българа: нашата весела компания

Къща за гости Българа предлага много приятна обстановка отвън, подреден двор с красиви цветя, организиран около стария орех. Под ореха е разположен батут за малките гости. Къщата е стара, на около 100 години, но добре подновена. Акцент във външния ѝ вид е големият дървен чардак. Стаите са много уютни, в народен добружански стил и в същото време със съвременни удобства.

Къща Българа и цветният двор
Къща Българа и цветният двор

Ние бяхме настанени в една от двойните стаи. Всяко нещо в нея беше „пипнато“ – обзавеждането, декорацията, текстила. Имахме си достатъчно хоризонтални повърхности и закачалки, върху които да си редим и закачаме вещите и дрехите. Ние като отидем някъде на кратка екскурзия обикновено вземаме само най-необходимото със себе си. Така почти всичко в багажа, което носим постоянно ни трябва за ползване и съответно ни е важно да е под ръка.

Нещо вкусно се приготвя. Пилешка капама
Нещо вкусно се приготвя. Пилешка капама

Другото, с което ме впечатли къщата и по-точно домакините, беше вкусната домашна храна, с която ни гощаваха. През първата вечер опитахме пържен дунавски шаран, съвсем пресен и без типичния дъх на речно дъно. Втората вечер се насладихме на домашен тарама хайвер и пилешка капама. Закуските бяха от типа „на баба“ – мекици с домашно сладко от смокини и зелена баница с точени кори.

За начало на деня вкусихме домашна зелена баница с ръчно точени кори.
За начало на деня вкусихме домашна зелена баница с ръчно точени кори.

Къща за гости Българа се намира в северната част на село Ветрен. До нея има табелки. Отбелязана е в картата на Гугъл. За повече информация и резервации посетете сайта на Българа.

По-долу ви разказвам за няколко интересни места, недалеч от село Ветрен, до които да се разходите.

Разходка до близката могила и крепост

Докато сте в селото, може да си направите приятна разходка до близката могила в западните околности на селото. От върха на могилата се разкрива панорама във всички посоки. Гледката към Дунава е много красива. В далечината на изток се вижда Силистра.

Гледка от могилата до село Ветрен
Гледка от могилата до село Ветрен

Ние направихме разходката привечер. На връщане минахме покрай местния малък пристан на река Дунав. На връщане от пристана към къща Българа встрани от шосето видяхме останки от някогашната крепост Витрини. Те не са впечатляващи, защото са твърде обрасли и не се подават от земята, но все пак подсказват за стария произход на населеното място.

Разходка с лодка по Дунава

На втората сутрин се докоснахме отново до Вечната река. Николай, нашият домакин ни разходи с лодка по реката. Може да се обърнете към него, ако решите да се отдадете на риболов или пък да направите плаж на някое екзотично близко място в период на по-ниски води на реката.

Разходка до блатото Малък Преславец

Една от разходките, които направихме беше до блатото Малък Преславец. То е защитена местност и дом на няколко вида птици. Наречено е „Царството на водните лилии“ тъй като там е разположена огромна колония от бели водни лилии.

Блатото Малък Преславец
Блатото Малък Преславец

Край езерото са изградени приятни за разходка алеи с розови храсти и зони за отдих.

На брега на блатото Малък Преславец
На брега на блатото Малък Преславец

По време на нашето посещение лилиите тъкмо бяха започнали да цъфтят. Множество птици – белобузи рибарки – кръстосваха блатото, друга част от тях бяха заседнали над гнездата си да мътят малките. Гнездата им бяха разположени върху листата на белите лилии. В далечната страна на езерото видяхме двойка бели лебеди. С бинокъл установихме, че това е семейство с 3 малки. Голяма красота.

Блатото Малък Преславец: белобуза рибарка в полет.
Блатото Малък Преславец: белобуза рибарка в полет.

Блатото е разположено до едноименното село Малък Преславец, на 41 км западно от село Ветрен и на 30 км източно от Тутракан. До него се стига с кола.

Сребърна

Село Ветрен е съседно на по-известното село Сребърна. Двете села са разположени на 4 километра едно от друго и са съвсем близо до резервата Сребърна, който сме посещавали преди години. Може да си направите разходка и до него. На тръгване от Ветрен ние не пропуснахме да го видим отново.

В резервата Сребърна
В резервата Сребърна

Честно казано в Сребърна бях леко разочарована. Старите платформи на пеликаните бяха силно амортизирани. Имаше само една читава с птици върху нея. Какво е станало там, не знам, но много рядко ми се случва да се разочаровам от някое място при повторно посещение. При това езерото Сребърна е знаково като местообитание на пеликани и други водно-любиви птици.

Други интересни места

Районът на Силистра има древна история и пази останки от много народи, населявали го през вековете. В самия областен център може да разгледате античната крепост Дуросторум, Меджиди табия, Историческия музей. Разходете се и в красивата речна градина на брега на Дунава. Съветвам ви също да се снабдите с репелент заради многото комари.

Друг интересен близък град, който ви съветвам да посетите е Тутракан, на 49 км западно от Ветрен. Там също има изграден красив крайречен парк с чудесни гледки. Могат да се видят и останки от крепостта Трансмариска. Непременно се разходете и в рибарската махала, разположена в североизточната част на града.

Само на 45 минути път, на 52 км югоизточно от Ветрен се намира село Стрелково и тракийското светилище Баджалията. Земите там в древността били населявани от тракийското племе Гети, които почитали бога Залмоксис. Затова се смята, че светилището е посветено на него. До светилището се стига за десетина минути пеша по широка пътека.

Тракийско скално светилище Баджалията край с. Стрелково
Тракийско скално светилище Баджалията край с. Стрелково

На 70 км югозападно от село Ветрен може да посетите Свещарската гробница. Лично за мен тя е една от най-красивите и интересни, които съм виждала, а имам значителен материал за сравнение.

Тракийската гробница до село Свещари
Тракийската гробница до село Свещари

В заключение, ако сте любители на селския туризъм, спокойствието и добрата домашна храна, препоръчвам ви да се отправите към силистренското село Ветрен и къща за гости Българа. Районът наоколо е богат на забележителности и възможности за разходка, което ще направи престоя ви много интересен.

Тази статия е от поредицата „Популяризиране на туризма в Северна България” – проект, финансиран от Фондация “Америка за България” и координиран от туроператор “Травентурия” ООД. Впечатленията са си лично мои.

Публикувано в екскурзии и почивки, ревю с етикети . Постоянна връзка.

Моите книги

Още интересни маршрути до любопитни места в България ще намерите в моите книги, издадени от ИК Сиела. Поръчайте чрез тази форма! Ако желаете лично послание, просто споделете в полето за съобщение тук.


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *