Село Орехово в Родопите: водопадите, параклисите и най-дългата екопътека в България

Беше средата на февруари, когато си подарихме този незабравим родопски уикенд, изобилстващ от красиви гледки, водопади, параклиси и много движение. Времето определено беше с нас – слънчево, тихо и доста топло като за сезона – все още зима по протокол.

Село Орехово в Родопите
Село Орехово в Родопите

През първия ден от тази екскурзия в Родопите посетихме места, на които бяхме вече ходили преди време – Устински водопад, водопад Сливодолско падало и Бачковски водопад. Искахме да ги видим отново, в различен сезон от преди. През втория ден се отдадохме на изследване на водопадите край село Орехово – напълно ново за нас място. Единият от тях – водопад Дуплево – не работеше, въпреки обилните снегове наоколо. Затова пък, останалите два – Скакалото и Костен камък бяха много красиви. По-долу ще ви разкажа за маршрута до тях.

Как се стига до село Орехово

Село Орехово (с ударение на първото О) е живописно родопско село, намиращо се на около 200 км от София и на около 40 км югозападно от Асеновград. За да стигнете до него, трябва да хванете шосето Асеновград-Смолян и на село Хвойна да се отклоните западно (надясно) към село Орехово.

От Орехово започват няколко туристически маршрута. Особен интерес будят водопадите в района на селото – Дуплево, Скакалото и Костен камък. Освен това, селото е известно и с многото си параклиси – над 20. Селото е част от маршрута на най-дългата екопътека в България, която от своя страна е част от трансгранияния маршрут Хвойна – Ставруполи.

За да стигнете до началото на пътеките към водопадите, трябва да минете през цялото село. В началото на селото пътят се разделя на две. Има пътна указателна табелка.

Добре дошли в с. Орехово!
Добре дошли в с. Орехово!

Двата пътни лъча се събират в покрайнините на селото. Там има мост над реката – река Орешица, при който асфалтовият път свършва. От него излизат два черни пътя – направо покрай реката към водопад Дуплево и наляво през моста към водопадите Скакалото и Костен камък. Има обозначителни табели.

Табелките при моста - начало на пътеките
Табелките при моста – начало на пътеките

Водопад Дуплево

За да стигнете до водопад Дуплево, подминавате моста и продължавате стотина метра направо по чакълест път. Пътят е добър и стабилен и това разстояние може да се измине с лека кола.

След първия завой вдясно има беседка, а зад нея – големи скали с пещера. Пред пещерата явно е текъл водопадът. Казвам „явно“ и „текъл“, защото по време на нашето посещение водопадът беше съвсем пресъхнал. Беше останало само коритото му.

Коритото на водопад Дуплево
Коритото на водопад Дуплево

Маршрут до водопадите Скакалото и Костен камък до село Орехово

Пътеката към двата водопада започва от моста над река Орещица. Маршрутът може да се раздели на 4 етапа:

  • етап 1: село Орехово – водопад Скакалото 20 минути;
  • етап 2: водопад Скакалото – параклис Св. Илия 30 минути;
  • етап 3: параклис Св. Илия – селскостопански постройки 30 минути;
  • етап 4: селскостопански постройки – водопад Костен камък 5 – 10 минути.

Целият маршрут, от село Орехово до водопад Костен камък се взема за около час и половина. По-долу ще ви запозная по-подробно с особеностите на всеки от етапите.

Етап 1: село Орехово – водопад Скакалото, 20 минути

Минавате по моста и тръгвате нагоре по черния път. Още на първия завой надясно се отделя пътека в ляво – точно зад параклиса на завоя. Има табелки. Може да вървите и по пътя, но е по-дълго.

На първия завой след моста - пътеката се отделя зад параклиса
На първия завой след моста – пътеката се отделя зад параклиса

В началото на пътеката се откриват красиви панорамни гледки назад към Орехово.

След 15-20 минути ходене все нагоре пътеката излиза отново на пътя. Малко след това вляво от пътя надолу към дерето се отделя стръмна пътечка към водопада.

Към водопад Скакалото край село Орехово
Към водопад Скакалото край село Орехово

Пътеката е подсигурена с дървен парапет. Вкопани са и стъпала, но слизането си е стръмно. Водопадът е малко закътан и се спуска от широк скален венец.

Водопад Скакалото до село Орехово
Водопад Скакалото до село Орехово

При сухо време до водопад Скакалото може да се стигне и с лек автомобил, пътят е добре поддържан.

Етап 2: водопад Скакалото – параклис Св. Илия, 30 минути

На завоя на пътя точно над водопад Скакалото, вляво се отделя пътека нагоре по възвишението, по която трябва да поемете към следващия водопад. Пътеката е също към хижа Кабата, двата маршрута – към водопада и към Кабата се разделят горе на параклиса Свети Илия. На този завой, от който тръгва пътеката има табелка, скрита в дърветата от дясната страна на пътя точно преди завоя.

От завоя нагоре започва стръмно изкачване. Следете за жълта маркировка. Пътеката е част от най – дългата екопътека в България, част от трансграничната екопътека Хвойна – Ставруполи.

След около 15-20 минути се стига до по-полегат участък, по който се върви по-леко. Последните метри от етапа до параклиса са отново изкачване, което е сравнително кратко.

За около 30 минути общо се стига от водопад Скакалото до параклис Св. Илия. Край него минава черен път, който води към хижа Кабата.

Параклис Свети Илия
Параклис Свети Илия

Когато ние минахме покрай параклиса, там имаше едни хора, които си бяха направили хубав пикник. Питахме ги къде е водопада и има ли още много до него, а един от тях отговори: „Ей го, ей там долу в дерето“. Това „ей там“ се оказа на 40 минути стегнат ход 🙂 .

Да продължа с маршрута.

Етап 3: параклис Св. Илия – селскостопански постройки, 30 минути

За водопада – пресичате черния път и продължавате по пътеката направо и надолу. Има указателна табелка за водопад Костен камък. След около 15 минути пътеката излиза на друг черен път, по който трябва да продължите. Следвате маркировката. Пътят е широк, но може да се окаже доста кален, ако е валяло наскоро или сте там пролетно време. Пътят е равен и по него се върви леко. Той обикаля дерето. Вървите около 15 минути по черния път и стигате селскостопански постройки. Малко преди оборите се излиза на хубава поляна, от която се откриват красиви панорамни гледки.

Етап 4: селскостопански постройки – водопад Костен камък, 5 – 10 минути

Това е най-сложният участък от пътеката, да не кажа екстремен. Той започва след селскостопанските сгради. Има информационно табло. Зад него започва стръмна, много стръмна пътека надолу към реката и водопада. Да кажа пак – тясна, стръмна и хлъзгава. На места има тел (било е въже) за опора. Малко преди реката има и въже. От там вече се вижда горната част на водопада. За съжаление, големи паднали дървета пречат на изгледа от тази позиция. Затова, трябва да пресечете реката. Добри хора са направили мостче, което във влажно време е доста хлъзгаво. На другия бряг вече, под падналите дървета може да се наблюдава горния водопад на реката.

Горният водопад, гледан отгоре
Горният водопад, гледан отгоре

Много е красив. Има два пада. Горният пад е по-тясна струя, захваната от скали, образували корито, в долната си част водопадът се разлива на широко по скалите. Красота. Струваше си усилията!

Горният водопад
Горният водопад

След като се мине по мостчето, което е под горния каскаден водопад, трябва да се продължи още малко вляво и надолу по стръмната пътека, като реката остава отляво. След това се вижда и самият водопад Костен камък.

Водопад Костен камък до село Орехово
Водопад Костен камък до село Орехово

Когато ние бяхме в района, не успяхме да стигнем до самия водопад поради високия сняг, за който не бяхме подготвени. Само няколко метра ни деляха от него. Друг път – пак до там! Горната снимка е любезно предоставена от Галя Иванова.

Обратният път от водопад Костен камък до село Орехово се изминава за приблизително същото време.

Параклис Свети Йоан Кръстител до с. Орехово
Параклис Свети Йоан Кръстител до с. Орехово
Два от многото параклиси край село Орехово
Два от многото параклиси край село Орехово

Един съвет: за разнообразие, етап 1, но в обратната посока на връщане, може да изминете за по-интересно, вървейки по черния път. Така ще минете покрай част от многото параклиси над село Орехово и ще обогатите разходката си.

Параклис Света Екатерина, село Орехово
Параклис Света Екатерина, село Орехово

За село Орехово и водопадите научихме преди известно време, при посещението ни до недалечното село Косово. Друго интересно място сравнително наблизо е скалният феномен Чудните мостове. От близкото село Хвойна започва дългия трансграничен маршрут на екопътека Хвойна – Ставруполи, който се изминава за близо седмица.

Накрая, да споделя информация за хотела, в който нощувахме по време на този уикенд – смятам, че ще ви е полезна. Това е хотелски комплекс Магията на Родопите в Бачково. Разположен е точно срещу Бачковския манастир, но отвъд реката. Хотелът е нов, стаите са приятни и блестят от чистота, храната в ресторанта е много добре приготвена, а цените са изключително атрактивни.

Публикувано в водопади, екскурзии и почивки, природни забележителности с етикети . Постоянна връзка.

Моите книги

Още интересни маршрути до любопитни места в България ще намерите в моите книги, издадени от ИК Сиела. Поръчайте чрез тази форма! Ако желаете лично послание, просто споделете в полето за съобщение тук.


3 Коментара към Село Орехово в Родопите: водопадите, параклисите и най-дългата екопътека в България

  1. Александър Христов каза:

    Благодарност за такива като вас.Все още можем да съхраним прекрасната ни и уникална природа.

  2. Донка каза:

    Много точно е описан маршрута. Пътя в участъка до селскостопанските постройки на 23 февруари беше кошмарен не си спомням скоро да съм газила толкова кал.Благодаря за информацията.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *