Резерват Сребърна и пеликаните – уникални, незабравими, зареждащи

Резерватът Сребърна обхваща едноименното естествено езеро и неговите околности. Развъдник е на пеликани, корморани, лопатари и още над 200 вида птици. Той е биосферен резерват от световното наследство на Юнеско и обект номер 52 от 100-те национални туристически обекта.

Пеликани в резервата Сребърна

Пеликани в резервата Сребърна

Отбиваме се в резервата Сребърна в края на лятната отпуска на път от морето към София. Оставам много впечатлена от видяното. От малка съм чела, че е красиво, но това, което виждам определено надминава очакванията ми.

Посещаваме първо музея, където се запознаваме с историята на резервата и това, което може да се види и наблюдава в него. След това решаваме да слезем до самото езеро.

Музеят при резервата Сребърна не е голям по площ, но е много интересен, тъй като в него могат да се видят в препариран вид много от птиците, обитаващи езерото Сребърна. Харесва ми много това, че всички експонати имат точни обозначения, а по стените има подробни описания на живота във и около езерото. Също така има голям снимков материал, оформен като големи пана по стените на музея. Те прекрасно отразяват живота в резервата както през лятото, така и през зимата.

Най-интересната атракция в Природонаучния музей в село Сребърна според мен са двата далекогледа пред един от панорамните прозорци и биноклите, раздавани на посетителите, с чиято помощ човек може да се потопи в живота, който кипи в езерото Сребърна и тръстиките около него. Гледките, които се разкриват през тези далекогледи са уникални. Далечните пеликани се откриват сякаш съвсем отблизо. Виждат се големи, малки, всякакви … много. Повечето от тях интересно мърдат торбата под човките си – явно обработващи храната си, състояща се от риба, много риба.

Навътре в езерото се различават две платформи, едната от които с навес, служещи за люпилня на пеликаните. Много е интересно така да се видят толкова много птици – големи и по-малки – на едно място.

Сребърна: платформи-люпилня на пеликани

Сребърна: платформи-люпилня на пеликани

Гледката е заразяваща – колкото повече гледаш, толкова повече не можеш да откъснеш очи. Местиш поглед от пеликан на пеликан. Наблюдаваш пеликаните как плуват, как стрелват главите си във водата – явно намерили риба или пък може би просто решили да се разхладят, как отлитат на друго място, как си общуват …

Постепенно човек забравя проблемите и въобще всичко друго, потапя се в този пеликанен свят и не може да откъсне очи.

С биноклите се разпознават и други видове птици, но пеликаните са някак особено открояващи се.

И така, много ми харесва музея Сребърна. Двете уреднички там, с които разговарям, са изключително любезни. Изобщо не щадят думите и обясненията си. В този музей се намира и самият печат – номер 52 от 100-те национални туристически обекта.

Имаме късмет, че успяваме да влезем в Природонаучния музей към резервата Сребърна. Съвсем доскоро той е бил затворен за посетители поради ремонт. Хубавото е, че в резултат от ремонта, е облагороден не само музеят, но и екопътека, дълга 21 – 22 километра и обхождаща цялото езеро. По време на нашето посещение пътеката все още е в процес на облагородяване (в последна фаза).

Екопътеката, обхождаща езерото Сребърна

Екопътеката, обхождаща езерото Сребърна

След музея се насочваме към езерото. Тръгваме по екопътеката (с кола) и спираме на втората беседка. От нея ни се разкрива прекрасна гледка към езерото. От там в продължение на известно време успяваме да наблюдаваме няколко пеликана. Преживяването е страхотно!

Да кажа все пак как се стига до музея, до екопътеката и езерото. След като се мине през централната част на село Сребърна (има площад), продължава се около 300-400 метра по централната улица до едно У-образно кръстовище. От него левият път нагоре води към Природонаучния музей Сребърна, а десния път надолу – към езерото Сребърна. И езерото, и музеят са на не повече от 300-400 метра след това кръстовище.

Публикувано в 100-те национални обекта, природни забележителности с етикети . Постоянна връзка.

Ако тази статия Ви харесва, запишете се и за нашия youtube канал с кратки видео разкази от места в България. >>> Линк към Друми в думи в youtube.


Още интересни маршрути до красиви и любопитни места в България ще намерите в моите книги, издадени от ИК Сиела. Повече информация.

Може да поръчате тук

Ако желаете лично послание, просто споделете в полето за съобщение.


Day trips from Sofia.

Visit some of the most beautiful places in Bulgaria via organized daily tours supported by the biggest Bulgarian provider for day tours from Sofia.

See here!


2 Коментара към Резерват Сребърна и пеликаните – уникални, незабравими, зареждащи

  1. Мария Дойкова каза:

    Прекрасно написана статия за уникалността на красотата и пеликаните в резервата на езерото „Сребърна“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *