Тракийската гробница до село Свещари – изумителна и загадъчна

Бяхме там в Делиормана, българското Лудогорие …

През годините съм посетила повечето известни и отворени за посещение тракийски гробници на територията на нашите земи, но толкова красива гробница като царската гробница до село Свещари не бях виждала. Жалко, че не мога да покажа снимки от вътрешността й, тъй като снимането там е строго забранено. Затова този път само с думи ще опиша своите впечатления, но знайте: това е обект, който задължително трябва да се види! Толкова много красота, архитектурни детайли, изпипаност и загадъчност!

Тракийската гробница до село Свещари
Тракийската гробница до село Свещари

Тракийската гробница се намира на около 2 километра от село Свещари, близо до Исперих. До нея се стига с кола по асфалтов път. Няма да се спирам по-подробно на местоположението й, тъй като пътьом има достатъчно указателни табели. Само ще допълня, че тя е част от историко-археологически резерват Сборяново – уникален комплекс, който обхваща още няколко старинни могили и некрополи, останки от древен тракийски град, мюсюлманското светилище – Демир баба теке, а също и изумителни природни красоти, съхранили редки растителни и животински видове.

Още една от гробниците в Сборяново
Още една от гробниците в Сборяново

Комплексът е много добре уреден и с добра инфраструктура – има си шосета до основните места, обособени зони за паркинг и алеи около могилите.

Историко-археологически резерват Сборяново - алея между обектите
Историко-археологически резерват Сборяново – алея между обектите

Резерватът Сборяново е обект номер 49 от 100-те национални туристически обекта. Печатът се слага в билетния център на Свещарската тракийска гробница. Гробницата е обявена за обект на Юнеско, което допринася за финансирането на комплексните мерки за нейното запазване. Посещението до гробницата е съпроводено от беседа. Освен това допълнително могат да бъдат посетени още две могили.

Тракийската гробница при Свещари е разкопана изцяло и проучена. След проучванията около нея е построена камера, а самата камера е затрупана. Така отвън гробницата си изглежда като останалите тракийски гробници – като гробна могила, покрита с растителност. Но вътре в камерата се вижда цялата гробница и нейните стени отвън. Гробницата може да бъде обиколена.

До сега не бях виждала външните стени на нито една тракийска гробница. До колкото ми е известно, Свещарската гробница е единствената, която предоставя тази възможност.

Голямо впечатление ми направиха белите стени на тази тракийска гробница, които са изградени от варовик. Гробницата се състои от коридор и три помещения – предверие и две камери. В голямата камера, освен мястото за владетеля, има уникална композиция от 12 женски статуи – всички те подобни една на друга, но различни сами по себе си. Предполага се, че това са статуи на богинята-майка. Част от орнаментиката на гробницата е недовършена, в резултат на което се предполага, че владетелят, чийто последен дом е тази гробница, е починал преждевременно, навярно убит в битка.

Тъй като по тези земи са живели траки от племето гети, се предполага, че и погребаният тук владетел е от племето гети.

От екскурзовода разбрахме, че в гробницата са намерени останки от трима души. Единият от тях е мъж на около 36 години – владетелят. Другият човек, погребан тук, е жена на около 25 години – вероятно жената на владетеля. Останките от третия човек – на около 50 години, са частични и е установено, че са поставени там в по-късен период. Предполага се, че това е бил някакъв роднина на владетеля.

Накрая да спомена и нещото, което ме разочарова – работното време на гробницата. Гробницата е отворена за посещения до 17:00 часа – и зиме, и лете, като последните групи влизат в 16:30 часа. Освен това понеделник и вторник (твърдо) са почивни дни.

Друг интересен обект в рамките на историко-археологическия резерват Сборяново е Демир баба теке – гробницата на мюсюлманския водач Демир баба. Мястото е много красиво – постройките се намират в подножието на скален венец.

Демир баба теке
Демир баба теке

Това, което не ми хареса бяха многото останки от парцали по пътеката към текето, които напомняха за сметище. Вярно, оставени са с надежда за късмет, но на места хората са прекалили, оставяйки доста обемни дрехи. А то, за късмета стига и едно конче …

Публикувано в 100-те национални обекта, древни светилища с етикети . Постоянна връзка.

Моите книги

Още интересни маршрути до любопитни места в България ще намерите в моите книги, издадени от ИК Сиела. Поръчайте чрез тази форма! Ако желаете лично послание, просто споделете в полето за съобщение тук.


3 Коментара към Тракийската гробница до село Свещари – изумителна и загадъчна

 1. Много благодаря за тази статия и за предоставената информация. Така исках да посетя тази гробница миналото лято. Търсих информация за работно време и други подробности в интернет и почти нищо не можах да намеря. Само няколко не много добри отзива в TripAdvisor, най-вече свързани с неудобното работно време. В крайна сметка не посмях да рискувам с посещение, защото имахме малко време на разположение и не исках да караме с часове само да се озовем пред затворена за деня гробница. Надявам се вече другото лято да посетя това необикновено място.

  Сърдечни поздрави,

  Роси

  • Ана Димитрова каза:

   До колкото си спомням, в центъра на Исперих има Исторически музей. Ние се обадихме там и говорихме с една дама, която дойде с нас до гробницата в Свещари (оказа се че сме там в ден понеделник, когато те не работят). Ние нямахме никакъв проблем да открием каквото ни трябваше. Два пъти съм ходила и двата пъти беше изумително! Пожелавам Ви да Ви се случи:-)

 2. Ели Иванова каза:

  Роси, благодаря за отзива. Сигурна съм, че ще останеш особено впечатлена от Свещарската гробницата. Още един съвет, който пропуснах да спомена в статията – най-добре да се обадиш в билетния център на гробницата няколко дни преди да отидете и да заявиш, че искате да я посетите, за да ви имат пред вид. Ето тук има телефони: http://sborianovo.com/bg/pages/sightseeing-27.html

  Поздрави!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *