Един ден край Троян: крепост Состра и водопад Скока до с. Калейца

Това беше първото ни посещение както на крепостта Состра, така и на водопад Скока до село Калейца. Били сме неведнъж в Троянския Балкан, но някак сме пропускали тези красиви и интересни места. По-долу ще ви разкажа за тях. Ако планирате да отдъхвате край Троян, разходката до водопада и крепостта ще разнообразят вашата почивка. Ако пък имате само ден, бихте могли да си направите чудесна еднодневна екскурзия до тях и обратно (ако сте от София, Велико Търново или някое друго място в радиус от 100-150 километра от Троян).

Край Троян: водопад Скока до село Калейца
Край Троян: водопад Скока до село Калейца

Римската крепост Состра

Как се стига до крепостта Состра

Крепостта Состра се намира на около 150 километра източно от София, до село Ломец, малко преди Троян, и до нея се стига за около 2 часа с кола. Крепостта се вижда от главния път към Троян, след като сте се отбили от пътя София-Варна. Пред крепостта има обособен малък паркинг. През зимния период няма кой да ви събира такса за посещение (т.е. билет няма).

Накратко за крепостта

Крепостта Состра е римски кастел (което значи укрепен военен лагер), изграден в средата на 2-ри век по заповед на император Антонин Пий и използван до края на 5-ти век, когато окончателно е разрушен от хуните. Крепостта Состра е била на два пъти разрушавана от готите – в средата на 3-ти и през втората половина на 4-ти век, но е била възстановявана след тези готски нашествия. В началото на 5-ти век в района се заселва цивилно население.

Крепост Состра край Троян
Крепост Состра край Троян: Източната порта

Най-интересното

Обиколката на крепостта започва още от паркинга. Първо се минава покрай останките от римския път от Данубиос (река Дунав) към Филипополис (Пловдив). Изглежда внушителен. Човек може и да се разходи по него.

Останките от римския път от Данубиос към Филипополис
Останките от римския път от Данубиос към Филипополис

След това се влиза през Източната порта. Тя е реновирана, но личат и автентични останки по нея.

Крепост Состра: Източната стена и порта
Крепост Состра: Източната стена и порта

Източната порта е част от най-дългата и висока крепостна стена към момента. Стената също е доизграждана наскоро, но много ясно личат старите зидове.

Крепост Состра: Източната стена
Крепост Состра: Източната стена

Следва ЖП линия, която трябва да се пресече с повишено внимание, тъй като все още минава влак по нея.

ЖП линията през крепостта Сосотра
ЖП линията през крепостта Сосотра

След релсите могат да се видят другите части от крепостта Состра – кули, складове, помещения.

Крепост Состра отвътре
Крепост Состра отвътре

Верен гид при обиколката на крепостта са няколкото информационни табели със схеми и информация, които дават много добра представа за използването на крепостта в миналото.

Крепост Состра отвътре: югоизточната кула
Крепост Состра отвътре: югоизточната кула

Няма да описвам стена по стена, кула по кула или помещение по помещение. Само ще кажа, че има доста автентични старинни останки. Просто, идете и вижте!

Живописният водопад Скока до с. Калейца

Как се стига до водопада

Водопад Скока се намира до Троянското село Калейца. Отбивката за селото е на около 7 километра след крепостта Состра в посока Троян. Има си табелки за водопада по главния път. Самото село е на два километра и половина разстояние след отбивката. Доста е дълго.

За да стигнете до водопада, най-напред трябва да минете през цялото село Калейца и малко след като излезете от него се оглеждайте за мост над реката, след който има широко място за паркиране. Срещу това място от другата страна на шосето започва черен път, по който трябва да се поеме към водопада. Там в началото на черния път има информационна табелка за водопада.

Тръгвате пеша по черния път, минавате покрай няколко вили и след около 200 метра завивате наляво към реката. На отбивката към реката има указателна стрелка. Стигате реката и малко след това водопадът се вижда отвисоко по пътеката. Обещаващ е. На това място има маса с пейки за отдих.

За да се насладите по-отблизо на водопада, трябва да продължите нагоре по пътеката покрай реката. Червено-бяла маркировка указва посоката към водопада. Вървите 30-40 метра и пътеката ви отвежда до самата река. Пресичате я на най-удобното за вас място – не е трудно, тя е плитка, а камъните в реката са широки и стабилни. След като пресечете реката, тръгвате по пътеката в обратна посока. Минавате отново покрай горната част на водопада и продължавате още малко надолу към реката. Пресичате я отново, правите още един обратен завой и след няколко метра ходене сте пред водопад Скока. Красота!

Водопад Скока до село Калейца
Водопад Скока до село Калейца

Красотата на водопада

Водопад Скока е на река Лопошница, висок е около 8 метра и отича водите си в по високи скали в живописно езеро, дълбоко около 4 метра. Пълноводен е в тази част от годината – средата на февруари след снеговалежи.

Водопад Скока до село Калейца, красота
Водопад Скока до село Калейца, красота

Живописно е край водопада. Стоиш, стоиш пред него, наслаждаваш се. Гледаш шуртящите води, скалите около тях, оглеждаш се в езерото под акомпанимента на бушуващите води … Страхотно място! Някак не ти се тръгва от там.

Водопад Скока до с. Калейца, Троянско
Водопад Скока до с. Калейца, Троянско

Според една от информационните табели, на около 300 метра нагоре по реката има малък минерален извор, а още 150 метра по-нагоре има друг по-малък водопад – Малкото Скокче. Ние, за съжаление, не успяхме да стигнем до тези места – заваля много силно и трябваше да се връщаме по най-бързия начин.

А това е кратко видео от големия Скок.

И още

Ако имате време, разходете се из Троян, приятно е да повървите в центъра – по площада, около сградите, по моста над река Осъм.

Зимно в Троян
Зимно в Троян

Освен това, в централната градска част може да посетите:

 • Музей на занаятите, в чиито зали са представени експонати от най-характерните за Троянския край занаяти. Музеят се помещава в старото училище – първата възстановена след Освобождението обществена сграда в града.
 • Старият конак – в него е разположена експозиция „Възраждане“, която представя икономическото и културното развитие на Троян по времето на Възраждането. Пред сградата на конака е паметникът на Иван Хаджийски, който се счита за баща на българската народопсихология и социология, според информационната табелка.
 • Къща-музей „Иван Хаджийски“.
Троян: къща-музей Иван Хаджийски
Троян: Старият конак
Паметникът на Иван Хаджийски
Паметникът на Иван Хаджийски

Също така, съвсем наблизо – на около 10 км от Троян, до село Орешак е Троянският манастир, един от най-известните и посещавани български манастири с богата история.

Публикувано в водопади, екскурзии и почивки, крепости, на един ден от София с етикети . Постоянна връзка.

Моите книги

Още интересни маршрути до любопитни места в България ще намерите в моите книги, издадени от ИК Сиела. Поръчайте чрез тази форма! Ако желаете лично послание, просто споделете в полето за съобщение тук.


10 Коментара към Един ден край Троян: крепост Состра и водопад Скока до с. Калейца

 1. Боряна каза:

  Ние бяхме при водопада на 03.03 и изобщо не можахме да слезем долу. Реката беше много пълноводна и буйна. Снимката ви от периода на статията ли ви е(08.03)? Иначе е разкошно там 🙂

  • Ели Иванова каза:

   Здравейте, Боряна, благодаря за отзива! Ние посетихме водопада в средата на февруари 2018. Снимката е от тогава.

 2. Валентин Несторов каза:

  Здравейте, ако може едно въпросче за водопада. От мястото с пейките за отдих няма ли пътека, която да тръгва към долната част на водопада от тази страна на реката, без да се налага да обикалям над горната част на водопада, да пресичам реката и да се връщам надолу по течението?

  • Ели Иванова каза:

   Здравейте, покрай мястото с пейките брегът е висок и отвесен надолу към реката и няма как да се слезе от там към подножието на водопада или поне ние не видяхме подходящо място, а сме слизали по доста дерета и без пътеки … Указателните стрелки също указват маршрута през реката над горната част на водопада.

  • Павел Бочев каза:

   Не. Надолу е почти отвесно. Варианта със скачане от самия водопад се практикува през юли – август, но и тогава си е студена водата, тъй че си следте по пътеката, пък после си преценете дали ви се скача😊

 3. Лилия Виделова каза:

  Има една пътека или поне имаше от извора на Стоянова ливада която води до водопада от другата страна без да прецапваш през река Лопошница. Водопада е след село Калейца, а самото село е родното село на на Иван Варчев скулптор със велики творби, професор Брилски, писателят Ламар. Датира в летописите на османската империя ако не ме лъже паметта от 8 век под името КАЛЕЙЧЕ.

 4. Любомир Николов каза:

  Вчера бях на водопада. Имаше много младежи, скачаха като луди. Виждал съм подобни по-хубави водопадзи, но не съжалявам, че отидох.

 5. Димитър Димитров каза:

  Браво, Елена! Както винаги, съумявате да откриете и да ни съобщите нови и неизвестни подробности за нашата страна! Много се радвам, че Ви открих във Фейсбук

  • Ели Иванова каза:

   Здравейте, Димитър, благодаря, че писахте тук! Ще се радвам да Ви видя и във ФБ.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *