Хайдушките водопади край Берковица

Пролет. Време за водопади!

Хайдушките водопади край Берковица са чудесно място за приятна и сравнително лека разходка, подходяща за хора от всички възрасти. Пътеката се движи край Голяма река, която образува по течението си множество прагове и водоскоци. Най-атрактивни са двата водопада в края на маршрута. Там няколко по-малки реки се сливат и образуват Голяма река. Тези рекички, изброени от запад на изток са съответно Сливашка, Средна, Ценкова и Злата бара. Единият от водопадите се пада на 50 м. след водослива на Сливашка и Средна бара, а другият – на 800 м. след водослива на Ценкова и Злата бара. Местността наоколо е защитена и носи името Хайдушки водопади.

Хайдушки водопади, Берковица
Хайдушки водопади, Берковица

Водопадите не са много високи, но са изключително живописни – те са буйни и образувани от няколко пада, което прави рисунъкът им игрив и красив. Ние посетихме водопадите в разгара на пролетта – втората половина на май. Случи се в ден след обилни дъждове, което със сигурност допринесе за пълноводието на реките. Голяма река обаче не е толкова малка, а барите, които я формират извират от горите по-нагоре в Балкана. Сливашката бара извира от северното подножие на връх Камара (1917 м.), Средната – от подножието на Безименен (1777 м. между вр. Камара и Ком), Ценкова бара води началото си от северното подножие на връх Ком (2016 м.) и Злата бара от северното подножието на Среден Ком (1944 м.). С две думи Хайдушките водопади работят целогодишно, макар и невинаги да са с голям дебит.

Хайдушки водопади: вторият водопад след водослива на Ценкова и Злата бара.
Хайдушки водопади: вторият водопад след водослива на Ценкова и Злата бара.

Как се стига до началото на пътеката

Отправна точка за маршрута са западните покрайнини на Берковица, на 91 км северно от София и на 27 км югозападно от областния център Монтана. До там се стига с кола. В градчето от централната част нагоре има поставени кафяви стрелки, указващи пътеката.

Точката, която съм дала за начална по-долу е при едно разклонение на пътя. Екопътеката започва по разклонението вляво. Там са поставени указателни стрелки.

Координати на:

  • начална точка на маршрута: 43.235867, 23.093831;
  • вековен бряст: 43.233617, 23.088483;
  • Агова чешма: 43.227650, 23.080967;
  • водопади: 43.205717, 23.058017.

Кратък видео разказ от разходката – маршрут, река, природа, водопади.

Особености на маршрута

Пътеката се движи изцяло по протежение на Голяма река, десен приток на Берковската река. Казвам пътека, но всъщност това си е стар асфалтов път. На места е лош като за лека кола, най-вече в последния си километър. Затова и част от него може да се измине с кола. Ние предпочетохме да го извървим целия.

По маршрута към Хайдушките водопади
По маршрута към Хайдушките водопади

По протежение на маршрута от пътя се отделят няколко пътеки и второстепенни черни пътища, но ние си следваме главния. Лесно е за ориентация.

Пътеката край Берковица е снабдена с няколко места за отдих.
Пътеката край Берковица е снабдена с няколко места за отдих.

Маршрутът е лек и приятен. Дълъг е около 5 километра в посока. До Хайдушките водопади се стига за около час и половина. В обратната посока може да се вземе и малко по-бързо, тъй като на отиване пътят плавно се изкачва, а на връщане съответно се спуска. Денивелацията е около 320 метра. Маршрутът е добре маркиран със стрелки и зелена маркировка. Снабден е с няколко места за отдих – беседки или пейки с масички.

По маршрута: Голяма река образува много падове и водоскоци.
По маршрута: Голяма река образува много падове и водоскоци.

В началните части има места, на които се откриват гледки към връх Ком. Минава се покрай огромен вековен бряст. От табелката до него четем, че това е защитен обект. Има си и история – старият сега бряст се разлистил по времето на цар Иван Шишман, след това преживял различни бури – климатични и исторически, но оцелял. До бряста е обособен кът за отдих. Когато ние бяхме там, видяхме и две диви орхидеи съвсем близо до бряста.

Към водопадите
Към водопадите

В края на маршрута се стига до двата водопада. До тях води кратка пътека, която се отделя вляво от пътя. Има си табелки. Край водопадите е изградена беседка.

Хайдушки водопади: Сритият водопад
Хайдушки водопади: Сритият водопад

Единият водопад е леко скрит в скалите. Той се лее на 50 метра след водослива на Сливашка и Средна бара. Другият лесно може да се наблюдава фронтално. Захранван е от Ценкова и Злата бара и пада на 800 м. след водослива им.

Хайдушки водопад
Хайдушки водопад

В заключение, Хайдушките водопади и пътеката до тях са чудесно място за еднодневна разходка, подходящо за всеки сезон и възраст.

Тази статия е от поредицата „Популяризиране на туризма в Северна България” – проект, финансиран от Фондация “Америка за България” и координиран от туроператор “Травентурия” ООД. Впечатленията са си лично мои.

Публикувано в водопади, екопътеки и маршрути, на един ден от София с етикети . Постоянна връзка.

Ако тази статия Ви харесва, запишете се и за нашия youtube канал с кратки видео разкази от места в България. >>> Линк към Друми в думи в youtube.


Още интересни маршрути до красиви и любопитни места в България ще намерите в моите книги, издадени от ИК Сиела. Повече информация.

Може да поръчате тук

Ако желаете лично послание, просто споделете в полето за съобщение.


Day trips from Sofia.

Visit some of the most beautiful places in Bulgaria via organized daily tours supported by the biggest Bulgarian provider for day tours from Sofia.

See here!


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *