Хайдушките водопади край Берковица: сравнително лека разходка за хора от всички възрасти

Пролет. Време за водопади!

Хайдушките водопади край Берковица са чудесно място за приятна и сравнително лека разходка, подходяща за хора от всички възрасти. Пътеката се движи край Голяма река, която образува по течението си множество прагове и водоскоци. Най-атрактивни са двата водопада в края на маршрута. Там няколко по-малки реки се сливат и образуват Голяма река. Тези рекички, изброени от запад на изток са съответно Сливашка, Средна, Ценкова и Злата бара. Единият от водопадите се пада на 50 м. след водослива на Сливашка и Средна бара, а другият – на 800 м. след водослива на Ценкова и Злата бара. Местността наоколо е защитена и носи името Хайдушки водопади.

Хайдушки водопади, Берковица
Хайдушки водопади, Берковица

Водопадите не са много високи, но са изключително живописни – те са буйни и образувани от няколко пада, което прави рисунъкът им игрив и красив.

Ние посетихме водопадите в разгара на пролетта – втората половина на май. Случи се в ден след обилни дъждове, което със сигурност допринесе за пълноводието на реките. Голяма река обаче не е толкова малка, а барите, които я формират извират от горите по-нагоре в Балкана. Сливашката бара извира от северното подножие на връх Камара (1917 м.), Средната – от подножието на Безименен (1777 м. между вр. Камара и Ком), Ценкова бара води началото си от северното подножие на връх Ком (2016 м.) и Злата бара от северното подножието на Среден Ком (1944 м.). С две думи Хайдушките водопади работят целогодишно, макар и невинаги да са с голям дебит.

Хайдушки водопади: вторият водопад след водослива на Ценкова и Злата бара.
Хайдушки водопади: вторият водопад след водослива на Ценкова и Злата бара.

Как се стига до началото на пътеката

Отправна точка за маршрута са западните покрайнини на Берковица, на 91 км северно от София и на 27 км югозападно от областния център Монтана. До там се стига с кола. В градчето от централната част нагоре има поставени кафяви стрелки, указващи пътеката.

Точката, която съм дала за начална по-долу е при едно разклонение на пътя. Екопътеката започва по разклонението вляво. Там са поставени указателни стрелки.

Координати на:

  • начална точка на маршрута: 43.235867, 23.093831;
  • вековен бряст: 43.233617, 23.088483;
  • Ангова чешма: 43.227650, 23.080967;
  • водопади: 43.205717, 23.058017.

Кратък видео разказ от разходката – маршрут, река, природа, водопади.

Особености на маршрута

Пътеката се движи изцяло по протежение на Голяма река, десен приток на Берковската река. Казвам пътека, но всъщност това си е стар асфалтов път. На места е лош като за лека кола, най-вече в последния си километър. Затова и част от него може да се измине с кола. Ние предпочетохме да го извървим целия.

По маршрута към Хайдушките водопади
По маршрута към Хайдушките водопади

По протежение на маршрута от пътя се отделят няколко пътеки и второстепенни черни пътища, но ние си следваме главния. Лесно е за ориентация.

Пътеката край Берковица е снабдена с няколко места за отдих.
Пътеката край Берковица е снабдена с няколко места за отдих.

Маршрутът е лек и приятен. Дълъг е около 5 километра в посока. До Хайдушките водопади се стига за около час и половина. В обратната посока може да се вземе и малко по-бързо, тъй като на отиване пътят плавно се изкачва, а на връщане съответно се спуска. Денивелацията е около 320 метра. Маршрутът е добре маркиран със стрелки и зелена маркировка. Снабден е с няколко места за отдих – беседки или пейки с масички.

По маршрута: Голяма река образува много падове и водоскоци.
По маршрута: Голяма река образува много падове и водоскоци.

В началните части има места, на които се откриват гледки към връх Ком. Минава се покрай огромен вековен бряст. От табелката до него четем, че това е защитен обект. Има си и история – старият сега бряст се разлистил по времето на цар Иван Шишман, след това преживял различни бури – климатични и исторически, но оцелял. До бряста е обособен кът за отдих. Когато ние бяхме там, видяхме и две диви орхидеи съвсем близо до бряста.

Към водопадите
Към водопадите

В края на маршрута се стига до двата водопада. До тях води кратка пътека, която се отделя вляво от пътя. Има си табелки. Край водопадите е изградена беседка.

Хайдушки водопади: Сритият водопад
Хайдушки водопади: Сритият водопад

Единият водопад е леко скрит в скалите. Той се лее на 50 метра след водослива на Сливашка и Средна бара. Другият лесно може да се наблюдава фронтално. Захранван е от Ценкова и Злата бара и пада на 800 м. след водослива им.

Хайдушки водопад
Хайдушки водопад

В заключение, Хайдушките водопади и пътеката до тях са чудесно място за еднодневна разходка, подходящо за всеки сезон и възраст.

Тази статия е от поредицата „Популяризиране на туризма в Северна България” – проект, финансиран от Фондация “Америка за България” и координиран от туроператор “Травентурия” ООД. Впечатленията са си лично мои.

Публикувано в водопади, екопътеки и маршрути, на един ден от София с етикети . Постоянна връзка.

Моите книги

Още интересни маршрути до любопитни места в България ще намерите в моите книги, издадени от ИК Сиела. Поръчайте чрез тази форма! Ако желаете лично послание, просто споделете в полето за съобщение тук.


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *