От плаж Силистар до залив Кастрич

Може би за много хора да правиш преходи по време на лятната морска почивка е леко налудничаво. Според мен, наред с плуването в морето това е идеален начин да се раздвижи човек и за кратко време да види разнообразни морски картини. Направихме прехода от плаж Силистар на юг до залива Кастрич по време на тазгодишната ни лятна отпуска. Първо плажувахме няколко часа на Силистар и в късния следобед сменихме банските с дълги туристически дрехи (представям си колко усмивки сме предизвикали минавайки в този вид през целия плаж🙂 ) и се запътихме в посока Резово по високия морски бряг.

Малкият залив до плаж Силистар
Малкият залив до плаж Силистар

Преди да ви разкажа за маршрута, ще ви покажа една от красивите пясъчни лилии, чийто цъфтеж беше в разгара си, по време на тазгодишното ни пребиваване на плажа.

Пясъчна лилия, защитен вид
Пясъчна лилия, защитен вид

Отправна точка за маршрута

Тръгва се от скалите в южната част на плаж Силистар. По-точно в тази част на плажа започват две пътеки, които няколко метра по-нагоре се събират. Едната се изкачва по брега и е по-живописна, но пък и значително по-стръмна и трудна. Другата се отделя от плажа десетина метра по-навътре. Тя не е толкова стръмна и затова е по-лесна за изминаване в двете ѝ посоки. Малко над плажа пътеките се събират точно преди да навлязат в горичката.

Особености на маршрута

В резюме

Като цяло се върви в гора, по-точно минава се през няколко гори, които се редуват една след друга. Между тях се откриват примамливи гледки към морската шир напред и малките заливчета долу на брега. В гористите части се пресичат няколко дерета, които обикновено са без вода по това време от годината.

Дължината на маршрута от плаж Силистар до Кастрич е малко над 2.5 километра и се изминава за около 45 минути. Маркировка няма, но пътеката е добре обособена, а посоката е ясна. Ако имате известен опит в преходите, няма да Ви бъде трудно да се ориентирате. По-долу може да изтеглите и GPS трак.

Координати:

  • начало на маршрута: 42.02119195067604,28.012624025344845;
  • точка от залива Кастрич: 42.006400, 28.018655;
  • GPS трак.
Плаж Силистар
Плаж Силистар

Подробности

Ако изберете стръмната пътека по скалите, ще се насладите на гледките от различни ъгли към съседния на плаж Силистар малък залив, отбелязан в картата на Гугъл като Червения залив. Ако тръгнете по вътрешната пътека, ще изпуснете тези гледки, но пък няма да се задъхвате на всяка крачка. Двете пътеки се събират в една, точно преди гората.

Плаж Силистар и малкият залив
Плаж Силистар и малкият залив

Както споменах, натам към Кастрич се минава през няколко горички, като между тях има кратки голи участъци с гледки.

Морски гледки в началото на маршрута от Силистар до Кастрич
Морски гледки в началото на маршрута от Силистар до Кастрич

След около 20 минути ходене след Силистар пътеката излиза на високия бряг на малък каменист залив. В картата на Гугъл той е отбелязан като плаж Медуза. Плажът, ако въобще може да се нарече плаж, е с много стръмни брегове, което прави слизането на него доста трудно. В допълнение пясък няма, само малки камъчета. Ние не сме пробвали да слизаме. Долу-горе тук се пада средата на описвания маршрут.

Залив Медуза
Залив Медуза

Пътеката минава по високия бряг в дъното на залива, като тук има няколко тесни места от нея. Трябва да се внимава и да не се бърза.

Малко след плаж Медуза, пътеката се включва в черен коларски път, а 60ина метра след това се озоваваме на брега на малък живописен плаж с фин пясък. Някои го споменават като плаж Кльона заради близостта с бившия граничен кльон, а други – като плаж Малък Кастрич по името на местността. Общо взето, името му го няма на общодостъпните онлайн карти. На този линк може да се прочете обширна статия за него.

За съжаление, нямахме възможност да поседим на този див плаж, заради заснемането на риалити формата „Игри на волята“ по време на нашето посещение. Дори беше под въпрос достъпа ни до плажа и пътеката след това, но за щастие ни пуснаха и направихме планирания преход.

След първата гледка към плаж Кльона / Малък Кастрич се поема по пътеката надясно в гората. Има и пряка – стръмно надолу. Горската пътека заобикаля плажа и излиза в южния му край, за да се изкачи отново по високия бряг.

Старият граничен кльон
Старият граничен кльон

Не след дълго пътеката отвежда до стария граничен кльон. Ние него вече си го знаехме от миналогодишното ни посещение на залива Кастрич.

Кльонът и пътеката
Кльонът и пътеката

От там продължихме до вече познатия залив, за да го видим отново и за да отпочинем на хубава гледка, преди да се отправим обратно към плаж Силистар.

За 45 минути стигнахме от Силистар до залив Кастрич, като в това време се включва около 5 минутна почивка над плаж Кльона в разговор с едно момче от продукцията. Важно е да отбележа, че вървяхме сравнително бързо заради рояците насекоми, които са даденост за Странджа планина в това време от годината. Знам го от горчив опит, мен си ме хапят на воля. Като се напръскам с репелент просто намалявам щетите. Обратният път ни отне долу-горе същото време за изминаване.

Залив Кастрич
Залив Кастрич

Съвети за прехода

Непременно се екипирайте добре, преди да тръгнете, като си подсигурите:

  • дълги дрехи;
  • удобни затворени обувки;
  • шапка с козирка;
  • репелент;
  • вода.

Избягвайте големите горещини и не тръгвайте при прогноза за буря.

Финал

Беше ми интересно да опозная отблизо морския бряг от любимия ми плаж Силистар до залива Кастрич. Преди години не сме правили преходи, докато сме на море, но в последно време откривам колко много те обогатяват морската почивка.

Публикувано в екопътеки и маршрути, природни забележителности с етикети . Постоянна връзка.

Моите книги

Още интересни маршрути до любопитни места в България ще намерите в моите книги, издадени от ИК Сиела. Поръчайте чрез тази форма! Ако желаете лично послание, просто споделете в полето за съобщение тук.


Запишете се

Ако тази статия Ви харесва, запишете се и за нашия бюлетин с новини и допълнителна информация директно във Вашата електронна поща!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *