Залив Кастрич: в издирване на крепост и на лов за непознати морски гледки

Имам навика като затръгваме към морето да си набележа за посещение няколко места по път или на брега. Заливът Кастрич недалеч от Резово беше в плана за тазгодишната лятна отпуска. Надявахме се да открием непознати морски гледки и останките на средновековна крепост.

Залив Кастрич до Резово
Залив Кастрич до Резово

Имам и друг навик – като посетим място, на което е имало българска крепост, да се разровя в различни източници, за да разбера повече за нея и как тя се е вписвала в нашата история.

По-долу ще ви разкажа дали намерихме крепостта и за разходката до Кастрич, която ни се получи много добре.

Информация за Кастрич

Кастрич е скалист малък залив южно от плаж Силистар и северно от с. Резово. Плажът е каменист и само в южната му част има малко пясък, където човек може да си опъне кърпа. Скалите също стават за плажуване. Плитчините на залива до брега също са каменисти.

В северната част на залива се издига едноименния нос Кастрич, а на следващия в северна посока нос се вири старият граничен кльон. В района някога е имало крепост. Предполага се, че това била късноантичната и средновековна крепост Кастрицион или Кастрициум (в превод малка крепост), спомената от хрониста Георги Пахимер и византийския поет Мануил Фил.

Нос Кастрич: поглед от север
Нос Кастрич: поглед от север

В своето 13-томно произведение, посветено на историята на Византия, Пахимер споменава за няколко български крепости – Месемврия, Анхиало, Созопол, Ахтопол, Кастрициум, преминали през 1263 г. във владение на Византия.

В поемата си “За военните подвизи на известния чутовен протостратор”, възпяваща Михаил Дука Глава Тарханиот – изтъкнат византийски пълководец, Мануил Фил отбелязва „Кастрицион вика посред скалите“ (по-голям откъс от творбата вижте тук).

Нос Кастрич
Нос Кастрич

В исторически план се знае, че през пролетта на 1263 г. при военни действия между България и Византия, редица градове по Черноморието минават във владение на Византия. По това време цар на България е Константин Тих – Асен, който бил женен за никейската принцеса Ирина Ласкарина, внучка на нашия цар Иван Асен II. Византийски император бил Михаил VIII Палеолог. По-рано той бил регент на малолетния престолонаследник Йоан IV Дука Ласкарис, по-малък брат на Ирина. Едва 11 годишен Йоан IV е ослепен (1261 г.) по заповед на Михаил Палеолог, който еднолично завзема властта. Тази узурпация и ослепяване на брата на българската царица води до напрежение и военни действия между двете държави.

Да се върна към Кастрицион. Той е локализиран от проф. Божидар Димитров на омонимна основа в местността Кастрич между Синеморец и Резово.

Залив Кастрич
Залив Кастрич

Къде се намира и как се стига

Отбивката към залива Кастрич се намира на 9 км южно от Синеморец в посока Резово, вляво от шосето. Пада се след граничната караулка, затова непременно си носете лични документи – може да ви проверят. Завивате и на полянката до шосето си търсите удобно място за паркиране.

За залива тръгвате надолу по черния път през гората. Той е с малка денивелация в последната си част. Стига се пеша за около 20 минути. Нос Кастрич е възвишението навътре в морето в северната му част. До него се стига по кратка пътека.

Кастрич
Кастрич

Съвет: хубаво е да се напръскате против насекоми или да облечете дълги дрехи. Обуйте си удобни затворени обувки.

Координати на:

 • отбивката: 41.995518, 28.015808;
 • точка от залива: 42.006400, 28.018655;
 • останки от крепостта: 42.008611, 28.019722.
Плаж Кастрич
Плаж Кастрич

Нашето посещение до залива

След като стигнахме залива, решихме, че първо ще търсим крепостта и после ще отдъхваме на него. Тръгнахме по стръмната пътека, навлязохме в гората и продължихме направо. След гората повървяхме още малко до стария граничен кльон. Като време това ни отне 6-7 минути. Поогледахме се и се оказа, че сме на втория нос след залива Кастрич.

Поглед на север: бреговете и кльонът
Поглед на север: бреговете и кльонът

Затова се върнахме в гората и хванахме една тясна пътека в посока морето. След няколко крачки пътеката ни изведе от гората и тръгна надолу по носа, като стана доста тясна. На места трябваше да внимаваме да не се хлъзнем. Но пък гледките бяха много живописни – морската шир отпред, заливът Кастрич отстрани и краят на скалния нос, който плавно се спускаше към морето.

Поглед на юг
Поглед на юг

Долу-горе в централната част на нос Кастрич се натъкнахме на два реда обрасли в трева камъни. Явно те бяха всичко, останало от крепостта. По моя лична преценка и предвид тесния нос, това едва ли е била цяла крепост. Може би по-скоро някаква наблюдателна кула.

Почти през цялото време, докато ходехме по носа, над нас прелитаха чайки и корморани, а няколко птици мързеливо се препичаха на крайните скали.

Корморани
Корморани

Накрая слязохме да отдъхнем на брега на залива. Стигнахме и до скалите в южната му част. Оказа се, че те преграждат малък плитък басейн с чист пясък на дъното. Натъкнахме се и на няколко рака.

В южния край на залива
В южния край на залива

Беше си интересен ден – разходка, чист въздух, красиви морски гледки и намек за стара крепост.

На този линк може да прочетете още един разказ за Кастрич.

Друг малко познат и слабо посещаван залив в района на Синеморец е плаж Листи.

Информация за още много места по морето ще намерите в най-новия пътеводител с мое участие „Най-красивите кътчета по Черноморието„.

Публикувано в природни забележителности с етикети . Постоянна връзка.

Ако тази статия Ви харесва, запишете се и за нашия youtube канал с кратки видео разкази от места в България. >>> Линк към Друми в думи в youtube.


Още интересни маршрути до красиви и любопитни места в България ще намерите в моите книги, издадени от ИК Сиела. Повече информация.

Може да поръчате тук

Ако желаете лично послание, просто споделете в полето за съобщение.


Day trips from Sofia.

Visit some of the most beautiful places in Bulgaria via organized daily tours supported by the biggest Bulgarian provider for day tours from Sofia.

See here!


2 Коментара към Залив Кастрич: в издирване на крепост и на лов за непознати морски гледки

 1. Анелия Бобева каза:

  Здравейте, с удоволствие чета пътеписите ви и често се възползвам от друмите, които обличате в думи, като си търся интересни места за разходка.
  За Кастрич горещо препоръчвам и пътеката, която тръгва от с. Резово – основно се движи край морето и разкрива чудесни панорами.
  Поздрави!

  • Ели Иванова каза:

   Благодаря много за хубавите думи и споделената информация!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *