10 интересни забележителности в Чипровци и наоколо

Чипровци е малко китно градче в Северозападна България, разположено в живописните гънки на Западна Стара планина. Намира се в долината на река Чипровска и във всички посоки е заобиколено от хълмове. Липсата на големи нови постройки, рожба на пост-социалистическия период, допринася за невероятната автентичната атмосфера, лъхаща навсякъде в градчето. Времето тук сякаш е забавило ход. Тези два факта в съчетание с планинските пътеки наоколо правят Чипровци и района много интересен за посещение.

Чипровци

Чипровци

Край Чипровци

Край Чипровци

Посетихме Чипровци в началото на годината, а някои от обектите, описани по-долу, и по-рано. В следващите редове бих искала да представя най-интересните места според мен, свързани с град Чипровци и района наоколо.

1. Историческият музей в Чипровци – намира се много близо до централния градски площад, съвсем малко по-нагоре по реката вдясно. Музеят пази интересни експонати от различни периоди от историята на Чипровци. Всеки четвъртък музеят е с вход свободен.

Чипровци – исторически музей

Чипровци – исторически музей

2. Катеринината къща – старинна къща с любопитна етнографската експозиция. По време на нашето посещение в една от стаите на първия етаж на къщата имаше експозиция на ръчно бродирани икони. До този момент не бях виждала такава изработка на икони.

Катеринината къща към Историческия музей в Чипровци

Катеринината къща към Историческия музей в Чипровци

Иконите в Катеринината къща към Историческия музей в Чипровци

Иконите в Катеринината къща към Историческия музей в Чипровци

3. Шарената чешма – старинна чешма от 17-и век, с интересни орнаменти, вкопана в земята. Това е един от символите на Чипровци.

Шарената чешма в Чипровци

Шарената чешма в Чипровци

4. Останките от католическата катедрала света Марина, датирана от 14-17 век. Останките се намират в двора на Историческия музей.

Останките от католическата катедрала света Марина в Чипровци

Останките от католическата катедрала света Марина в Чипровци

5. Гушовският манастир и църквата – това са късчета от миналото – останки, намиращи се в околностите на Чипровци. Покрай Гушовския манастир минава пътеката за Чипровския водопад. От Гушовския манастир е останал само един каменен кръст на върха на хълма. Там от този хълм гледките към околните върхове на величествената Стара планина са пленителни. От църквата в подножието на хълма са се запазили само основите.

Гушовски манастир край Чипровци – Каменният кръст

Гушовски манастир край Чипровци – Каменният кръст

Старинната църква край Чипровци

Старинната църква край Чипровци

6. Чипровски манастир „Свети Йоан Рилски“ – намира се на около 5 километра от Чипровци. Ако пътувате към градчето, пряката за манастира се пада на 5 километра преди Чипровци, вдясно от главния път. Интересните неща в манастира са няколко – каменната църква, триетажната кула с костница и гледките към околните върхове. Страхотно място. Да споделя все пак, че ми направи леко неприятно впечатление факта, че в църквата продаваха само свещи от един и два лева – нямали от по-евтините. Не ми е за парите, но се дразня на такива тарикатщини на дребно.

Чипровски манастир

Чипровски манастир

7. Лопушански манастир „Св. Йоан Предтеча“ – намира се в село Георги Дамяново. За да се стигне до манастира, трябва да се хване пътя от Монтана до Чипровци и да се следва отбивката за село Георги Дамяново. На самия път има указателна табелка за манастира. Освен с богатата си история, за която всеки може да прочете, на мен този манастир ми беше интересен с това, че в двора му има две църкви. При това и двете много красиви. На пръв поглед малката църква изглежда доста стара поради характерния си стил – тя има вид на римска базилика. Но всъщност това е новата църква. Строена е преди около 2-3 години. За разлика от основния храм, тя е малка и е отоплявана през зимата. За това в нея се провеждат основните служби зимно време.

Лопушански манастир "Св. Йоан Предтеча" - главната църква

Лопушански манастир „Св. Йоан Предтеча“ – главната църква

Другото, което ми направи впечатление, беше жената, която продаваше свещи и стопанисваше двата храма. Тя беше много любезна. Разказа ни всичко, което знаеше за манастира. Отговори любезно на многото ни въпроси. Докато бяхме в основния за Лопушанския манастир храм „Св. Йоан Предтеча“, я помолихме да видим и малката църква. Жената ни разказа интересна история. Тя имала ключ от храма. Но ключът отключвал портите на храма, само ако всеки от групата си пожелае нещо и много силно повярва в него … Е, при нас ключът проработи.

Лопушански манастир "Св. Йоан Предтеча" - малката църква

Лопушански манастир „Св. Йоан Предтеча“ – малката църква

8. Клисурски манастир „Св. св. Кирил и Методий“ – това е женски манастир, който се намира до село Бързия. Това е първото населено място след прохода Петрохан (ако се идва от София). Манастирът е разположен на изключително живописно място – подножието на връх Тодорини кукли в Западна Стара планина. В близост се намира курортното градче Вършец, известно с минералните си извори.

Клисурски манастир "Св. св. Кирил и Методий" до Вършец

Клисурски манастир „Св. св. Кирил и Методий“ до Вършец

Интересна забележителност на 5 минути ходене от манастира в посока на планината е аязмото с живата вода, която се смята за лековита.

9. Чипровският водопад – пълноводен водопад в района Чипровци. Намира се на около час и половина – два пеша от градчето по екопътека Дамяница. Висок е около 18 метра. Повече информация.

Чипровски водопад

Чипровски водопад

Посетихме водопада в един от най-кратките зимни дни. На връщане от водопада към Чипровци така окъсняхме, че още малко и щяхме да замръкнем. Но все пак не пропуснахме да се насладим на прелестните старопланински гледки преди залез.

Привечер край Чипровци

Привечер край Чипровци

10. Чипровските килими – това е един от символите на град Чипровци. По време на нашето посещение разбрах, че цената им е между 250 лв. и 300 лв. на квадратен метър. Ако човек иска чипровски килим, трябва да си го поръча предварително. Килимите се тъкат ръчно и могат да съдържат различни фигури и мотиви – според вкуса на клиента, но и според местните традиции.

Чипровски килими

Чипровски килими

И на края да покажа едно от традиционните местни ястия, които имах щастието да опитам в Чипровци – така наречените гньетени чушки – сухи чушки, пълнени със зрял фасул и подправки. Мноооого вкусни!!!

Гньетени чушки - чипровски специалитет

Гньетени чушки – чипровски специалитет

Публикувано в български манастири, екскурзии и почивки с етикети . Постоянна връзка.

Моите книги

Още интересни маршрути до любопитни места в България ще намерите в моите книги, издадени от ИК Сиела. Поръчайте чрез тази форма! Ако желаете лично послание, просто споделете в полето за съобщение тук.


Запишете се

Ако тази статия Ви харесва, запишете се и за нашия бюлетин с новини и допълнителна информация директно във Вашата електронна поща!

6 Коментара към 10 интересни забележителности в Чипровци и наоколо

 1. АНЮТА КАМЕНОВА каза:

  ИКОНИТЕ НА СЕВКА БАРДИНСКА В ЧИПРОВЦИ НЕСЕБРОДИРАТ,А ТЪКАТ НА ВЕРТИКАЛЕН ТЪКАЧЕН СТАН!ШАРЕНАТА ЧЕШМА В ЧИПРОВЦИ НЕ Е ОТ 17 ВЕК!

 2. Van Leon каза:

  Статията е много интересна и снимките са прекрасни. Поздравления за хубавото представяне

 3. Светльо каза:

  Здравейте, водопадът подходящ ли за посещение лятото?

  • Ели Иванова каза:

   Здравейте, Чипровският водопад е на сравнително голяма река и обикновено се посещава целогодишно. Конкретно в момента колко вода има, не мога да кажа.

 4. Любо каза:

  Чипровските килими отдавна не са 200-300 лева за квадрат…..минава 540!!! И Гушовския манастир е подземен /нямал е надземна част. А опитващите политици налагат думата …/турско присъствие/, вместо турско Робство.Така е строен манастира заради турските набези/да не се вижда!!! Информацията ми е от хората в Чипровци,не е моя!!!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *