10 интересни забележителности в Чипровци и наоколо

Чипровци е малко китно градче в Северозападна България, разположено в живописните гънки на Западна Стара планина. Намира се в долината на река Чипровска и във всички посоки е заобиколено от хълмове. Липсата на големи нови постройки, рожба на пост-социалистическия период, допринася за невероятната автентичната атмосфера, лъхаща навсякъде в градчето. Времето тук сякаш е забавило ход. Тези два факта в съчетание с планинските пътеки наоколо правят Чипровци и района много интересен за посещение.

Чипровци

Чипровци

Край Чипровци

Край Чипровци

Посетихме Чипровци в началото на годината, а някои от обектите, описани по-долу, и по-рано. В следващите редове бих искала да представя най-интересните места според мен, свързани с град Чипровци и района наоколо.

1. Историческият музей в Чипровци – намира се много близо до централния градски площад, съвсем малко по-нагоре по реката вдясно. Музеят пази интересни експонати от различни периоди от историята на Чипровци. Всеки четвъртък музеят е с вход свободен.

Чипровци – исторически музей

Чипровци – исторически музей

2. Катеринината къща – старинна къща с любопитна етнографската експозиция. По време на нашето посещение в една от стаите на първия етаж на къщата имаше експозиция на ръчно бродирани икони. До този момент не бях виждала такава изработка на икони.

Катеринината къща към Историческия музей в Чипровци

Катеринината къща към Историческия музей в Чипровци

Иконите в Катеринината къща към Историческия музей в Чипровци

Иконите в Катеринината къща към Историческия музей в Чипровци

3. Шарената чешма – старинна чешма от 17-и век, с интересни орнаменти, вкопана в земята. Това е един от символите на Чипровци.

Шарената чешма в Чипровци

Шарената чешма в Чипровци

4. Останките от католическата катедрала света Марина, датирана от 14-17 век. Останките се намират в двора на Историческия музей.

Останките от католическата катедрала света Марина в Чипровци

Останките от католическата катедрала света Марина в Чипровци

5. Гушовският манастир и църквата – това са късчета от миналото – останки, намиращи се в околностите на Чипровци. Покрай Гушовския манастир минава пътеката за Чипровския водопад. От Гушовския манастир е останал само един каменен кръст на върха на хълма. Там от този хълм гледките към околните върхове на величествената Стара планина са пленителни. От църквата в подножието на хълма са се запазили само основите.

Гушовски манастир край Чипровци – Каменният кръст

Гушовски манастир край Чипровци – Каменният кръст

Старинната църква край Чипровци

Старинната църква край Чипровци

6. Чипровски манастир „Свети Йоан Рилски“ – намира се на около 5 километра от Чипровци. Ако пътувате към градчето, пряката за манастира се пада на 5 километра преди Чипровци, вдясно от главния път. Интересните неща в манастира са няколко – каменната църква, триетажната кула с костница и гледките към околните върхове. Страхотно място. Да споделя все пак, че ми направи леко неприятно впечатление факта, че в църквата продаваха само свещи от един и два лева – нямали от по-евтините. Не ми е за парите, но се дразня на такива тарикатщини на дребно.

Чипровски манастир

Чипровски манастир

7. Лопушански манастир „Св. Йоан Предтеча“ – намира се в село Георги Дамяново. За да се стигне до манастира, трябва да се хване пътя от Монтана до Чипровци и да се следва отбивката за село Георги Дамяново. На самия път има указателна табелка за манастира. Освен с богатата си история, за която всеки може да прочете, на мен този манастир ми беше интересен с това, че в двора му има две църкви. При това и двете много красиви. На пръв поглед малката църква изглежда доста стара поради характерния си стил – тя има вид на римска базилика. Но всъщност това е новата църква. Строена е преди около 2-3 години. За разлика от основния храм, тя е малка и е отоплявана през зимата. За това в нея се провеждат основните служби зимно време.

Лопушански манастир "Св. Йоан Предтеча" - главната църква

Лопушански манастир „Св. Йоан Предтеча“ – главната църква

Другото, което ми направи впечатление, беше жената, която продаваше свещи и стопанисваше двата храма. Тя беше много любезна. Разказа ни всичко, което знаеше за манастира. Отговори любезно на многото ни въпроси. Докато бяхме в основния за Лопушанския манастир храм „Св. Йоан Предтеча“, я помолихме да видим и малката църква. Жената ни разказа интересна история. Тя имала ключ от храма. Но ключът отключвал портите на храма, само ако всеки от групата си пожелае нещо и много силно повярва в него … Е, при нас ключът проработи.

Лопушански манастир "Св. Йоан Предтеча" - малката църква

Лопушански манастир „Св. Йоан Предтеча“ – малката църква

8. Клисурски манастир „Св. св. Кирил и Методий“ – това е женски манастир, който се намира до село Бързия. Това е първото населено място след прохода Петрохан (ако се идва от София). Манастирът е разположен на изключително живописно място – подножието на връх Тодорини кукли в Западна Стара планина. В близост се намира курортното градче Вършец, известно с минералните си извори.

Клисурски манастир "Св. св. Кирил и Методий" до Вършец

Клисурски манастир „Св. св. Кирил и Методий“ до Вършец

Интересна забележителност на 5 минути ходене от манастира в посока на планината е аязмото с живата вода, която се смята за лековита.

9. Чипровският водопад – пълноводен водопад в района Чипровци. Намира се на около час и половина – два пеша от градчето по екопътека Дамяница. Висок е около 18 метра. Повече информация.

Чипровски водопад

Чипровски водопад

Посетихме водопада в един от най-кратките зимни дни. На връщане от водопада към Чипровци така окъсняхме, че още малко и щяхме да замръкнем. Но все пак не пропуснахме да се насладим на прелестните старопланински гледки преди залез.

Привечер край Чипровци

Привечер край Чипровци

10. Чипровските килими – това е един от символите на град Чипровци. По време на нашето посещение разбрах, че цената им е между 250 лв. и 300 лв. на квадратен метър. Ако човек иска чипровски килим, трябва да си го поръча предварително. Килимите се тъкат ръчно и могат да съдържат различни фигури и мотиви – според вкуса на клиента, но и според местните традиции.

Чипровски килими

Чипровски килими

И на края да покажа едно от традиционните местни ястия, които имах щастието да опитам в Чипровци – така наречените гньетени чушки – сухи чушки, пълнени със зрял фасул и подправки. Мноооого вкусни!!!

Гньетени чушки - чипровски специалитет

Гньетени чушки – чипровски специалитет

Публикувано в български манастири, екскурзии и почивки с етикети . Постоянна връзка.

Ако тази статия Ви харесва, запишете се и за нашия youtube канал с кратки видео разкази от места в България. >>> Линк към Друми в думи в youtube.


Още интересни маршрути до красиви и любопитни места в България ще намерите в моите книги, издадени от ИК Сиела. Повече информация.

Може да поръчате тук

Ако желаете лично послание, просто споделете в полето за съобщение.


Day trips from Sofia.

Visit some of the most beautiful places in Bulgaria via organized daily tours supported by the biggest Bulgarian provider for day tours from Sofia.

See here!


6 Коментара към 10 интересни забележителности в Чипровци и наоколо

 1. АНЮТА КАМЕНОВА каза:

  ИКОНИТЕ НА СЕВКА БАРДИНСКА В ЧИПРОВЦИ НЕСЕБРОДИРАТ,А ТЪКАТ НА ВЕРТИКАЛЕН ТЪКАЧЕН СТАН!ШАРЕНАТА ЧЕШМА В ЧИПРОВЦИ НЕ Е ОТ 17 ВЕК!

 2. Van Leon каза:

  Статията е много интересна и снимките са прекрасни. Поздравления за хубавото представяне

 3. Светльо каза:

  Здравейте, водопадът подходящ ли за посещение лятото?

  • Ели Иванова каза:

   Здравейте, Чипровският водопад е на сравнително голяма река и обикновено се посещава целогодишно. Конкретно в момента колко вода има, не мога да кажа.

 4. Любо каза:

  Чипровските килими отдавна не са 200-300 лева за квадрат…..минава 540!!! И Гушовския манастир е подземен /нямал е надземна част. А опитващите политици налагат думата …/турско присъствие/, вместо турско Робство.Така е строен манастира заради турските набези/да не се вижда!!! Информацията ми е от хората в Чипровци,не е моя!!!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *