12 български столици

Знаете ли колко български столици е имало през вековете? Не са никак малко и това не е случайно, имайки пред вид, че България е една от най-старите държави не само в Европа, но и в света.

Посветих тази статия на българските столици на Балканския полуостров, онези административни центрове както на българската държава, така и на важни автономни царства и владения по българските земи, управлявани от българи. Това са все места, устояли на предизвикателствата на времето, има ги и до днес, има и старинни останки.

Велики Преслав
Велики Преслав

Целта на статията не е историческа справка, а представяне на столиците от гледна точка на туристическия интерес. През годините съм посетила всяко едно от тези места, така че имам богати впечатления от почти всички.

Плиска

Плиска е столица на България от 681 година, когато аспаруховите българи стъпват на Балканския полуостров и образуват нашата държава. Плиска е главен административен център на България до 893 година, когато цар Симеон премества столицата във Велики Преслав.

В Плиска са царували българските владетели Аспарух, Тервел, Кормисош, Телериг, Кардам, Крум, Омуртаг, Маламир, Пресиян и др.

Плиска: Голямата базилика
Плиска: Голямата базилика

В днешно време Плиска е малко българско градче в община Каспичан, област Шумен. На 2 километра от градчето се намират внушителните останки от старата столица. Когато посетихме това място за първи път преди повече от 20 години, то бе изцяло занемарено и тънещо в забрава. За щастие, това сега не е така. Плиска вече заема полагащото й се място в топ туристическите дестинации в България. Нещо повече, Плиска, като един от най-големите средновековни градове в Европа,  има потенциал да се нареди сред топ местата за посещение на Стария континент.

Съвсем близо до крепостните стени на старата столица се намират останките на Голямата базилика в Плиска.

Велики Преслав

Велики Преслав е столица на България от 893 г. до 971 г., когато е превзет от вечния средновековен враг Византия.

Преслав възниква по времето на кан Омуртаг през първата половина на 9-ти век като военен гарнизон. След като става столица на България, по времето на цар Симеон, Велики Преслав постепенно се превръща в един от най-красивите градове в Европа, в културно и просветно средище. Особено развитие бележи преславската рисувана керамика. В архитектурно отношение Велики Преслав е забележителен със своята канализация и водоснабдяване.

Велики Преслав е бил главна резиденция на българските царе Симеон и Петър I.

В днешно време Велики Преслав е град и административен общински център в Шуменска област. В покрайнините на града са останките от старата българска столица. Преди 20-ина години руините, също като тези от Плиска, тънеха в забрава и разруха. Сега вече не е така, но видимо с просто око е, че в сравнение с Плиска, отпусканите средства за реставрация и популяризация на стария Велики Преслав са значително по-малко.

Велики Преслав: Кръглата църква
Велики Преслав: Кръглата църква

Все пак, лично аз горещо препоръчвам мястото за посещение. Макар и доста оскъдни, старините напомнят за своето минало величие. Особено място в целия царски комплекс заема кръглата църква, неповторима по форма, а вероятно и по великолепие по онова време. В днешно време, за съжаление, бетонни опити за „реставрация“ бодат очите. Но дори и това не може да заличи усещането, че тази църква е била нещо специално.

Охрид

Охрид е столица на България през периода 992 г. – 1015 г. при управлението на цар Самуил, а след смъртта му през 1014 г. – и на сина му Гаврил-Радомир. Това е много труден за България период, поради постоянните византийски атаки.

Охрид: Самуиловата крепост
Охрид: Самуиловата крепост

Преди да стане столица на България, Охрид е бил важен български книжовен и културен център. През 886 година в района на Охрид е изпратен като учител Климент Охридски, който заедно с друг български просветител – Наум Преславски, създава Охридската книжовна школа.

Охрид: църквата Свети Йоан Богослов
Охрид: църквата Свети Йоан Богослов

Днес Охрид е красив град и важен туристически център в границите на Република Македония. Освен Охридското езеро, едни от най-интересните забележителности там са Самуиловата крепост, църквата Свети Йоан Богослов и манастирът Свети Наум.

Битоля

Битоля е последната столица на Първото Българско царство. След падането на Охрид под византийска власт през 1015 година тогавашният български цар Иван Владислав избира именно Битоля за столица. По негово нареждане е изсечен Битолския надпис, който се счита за един от най-старите български надписи. В него се споменава, че през 1015 година Йоан, „самодържец български“, обновил Битолската крепост.

Битоля
Битоля

Днес Битоля също попада в границите на Република Македония. Много приятен за посещение град, общински и туристически център, втори по големина град в Република Македония.

Велико Търново

Велико Търново е столица на България от 1185 година, когато избухва въстанието на Асеневци и се възстановява българската държава, до 1393 година, когато градът е завладян от турците. Много е писано за историята на старопрестолния град и значението му като главен административен и културен център на Средновековна България, затова тук на това няма да се спирам. Само ще отбележа някои от българските царе, чийто престол е бил там – братята Петър, Асен и Калоян, Иван Асен II, Ивайло, Светослва Тертер, Михаил III Шишман, Иван Александър, Иван Шишман.

Велико Търново: Царевец
Велико Търново: Царевец

Днес Велико Търново е един от най-красивите градове в България, важен областен и туристически център. Повече информация за забележителностите на Велико Търново

Мелник

В началото на 13-ти век Мелник е столица на владенията на деспот Алексий Слав, племенник на братята Петър, Асен и Калоян. През 1207 година след убийството на цар Калоян деспот Алексий Слав се противопоставя на узурпатора Борил и се оттегля в своите земи в Родопско-Пиринския край като самостоятелен български владетел.

Мелник: останките от Замъка на деспот Слав
Мелник: останките от Замъка на деспот Слав

В наши дни Мелник е най-малкият град в България. Освен виното, едни от най-интересните забележителности в градчето са останките от замъците на Алексий Слав – Болярската къща и крепостта на платото Свети Никола.

Подвис

Подвис е първата столица на българския феодален владетел Момчил, живял през първата половина на 14-ти век. Със своята храброст и бойни подвизи Момчил, наричан още Момчил юнак, се издига от момче от народа до севастократор. Неговите владения са се намирали в Западните Родопи и Беломорието и са били васални на Византия. През 1344 година той на практика става независим владетел, опълчвайки се срещу турските нашественици на Умур бег, съюзили се с тогавашния византийски император Йоан Кантакузин. През 1345 г. Момчил войвода загива в неравна битка с турците.

Момчиловата крепост
Момчиловата крепост

В наши дни между родопските села Подвис и Градът, недалеч от Смолян, се намират останките от старата Момчилова столица, която днес се знае като Момчиловата крепост.

Видин

Известно е, че цар Иван Александър в средата на 14-ти век разделя българската държава на Видинско царство със столица Видин и на Търновско царство. Иван Срацимир, син на Иван Александър от първия брак, е цар на Видинското царство от 1356 г. до 1396 г. С прекъсване от 3 години, между 1365-та и 1369-та, Видинското царство е под унгарска окупация.

Видин: крепостта Баба Вида
Видин: крепостта Баба Вида

Днес Видин е областен град. Една от главните негови забележителности е крепостта Баба Вида на брега на Дунава.

Калиакра

Калиакра е столица на Добруджанското деспотство, съществувало като самостоятелна българска държава през втората половина на 14-ти век. По това време районът около Калиакра бележи силен растеж, превръщайки се в силен пристанищен и търговски център.

Владетели на Добружданското деспотство са последователно Балик, Добротица и Иванко.

Нос Калиакра - към крепостта
Нос Калиакра – към крепостта

В днешно време нос Калиакра, красивите морски гледки и останките на крепостта Калиакра са едно от най-пленителните места по Северното ни Черноморие. Най-близкото населено място в района е село Българево. Други интересни обекти наоколо са резерватът Яйлата и чудатите скалисти брегове край Тюленово.

Никопол

Никопол е столица на България от 1393 година, когато Търновград пада под турско робство и цар Иван Шишман се премества в Никополската крепост, до 1395 година, когато турците завладяват крепостта и обезглавяват българския цар.

Шишманова порта, Никополска крепост
Шишманова порта, Никополска крепост

Днес Никопол е град и административен център на община Никопол, Плевенска област. Останките от крепостта, наричана Шишманово кале, се намират на хълма в западната част на града, изключително стратегическо място – с добра видимост и естествена защита. Друга близка интересна забележителност в Никопол е средновековната църква “ Св. св. Петър и Павел“ и чешма „Елиа“.

Пловдив

През 1878 година, след Освобождението, Пловдив става столица на Източна Румелия, онази част от страната ни, която в продължение на 7 години остава в пределите на Османската империя като автономна област.

Пловдив
Пловдив

Днес Пловдив е един от най-големите български градове и предпочитана туристическа дестинация поради богатството на културно-исторически забележителности. Градът е избран за Европейска столица на културата през 2019 година.

София

Съвременната столица на България – София е избрана за главен административен център на страната ни на 3 април 1879 година по време на първото Велико Народно събрание. Тогава София е имала около 11 000 жители, а днес е милионен град. Макар да е столица само от 137 години, София е град с дълга и богата история, датираща от хилядолетия.

София
София

София и близките околности са наситени както с културно-исторически, така и с природни забележителности, малка част от които съм описала и представила в блога.

Публикувано в 100-те национални обекта. Постоянна връзка.

Ако тази статия Ви харесва, запишете се и за нашия youtube канал с кратки видео разкази от места в България. >>> Линк към Друми в думи в youtube.


Още интересни маршрути до красиви и любопитни места в България ще намерите в моите книги, издадени от ИК Сиела. Повече информация.

Може да поръчате тук

Ако желаете лично послание, просто споделете в полето за съобщение.


Day trips from Sofia.

Visit some of the most beautiful places in Bulgaria via organized daily tours supported by the biggest Bulgarian provider for day tours from Sofia.

See here!


43 Коментара към 12 български столици

 1. Димитър Димитров каза:

  Браво, Ели! ( Моля Ви, простете ми фамилиарното обръщение! ) Не би могло да се подготви и представи по-оригинален и полезен очерк за българските столици! Във възторг съм!
  Аз съм бил в почти всички от тях, с изключение на Подвис и Никопол, но обезателно ще ги посетя. Всички тези места са мили на сърцето ми…
  Тази есен в НДК имаше изложба на открит керамичен център край Павликени, датиращ от римско време. Доста обекти са възстановени и дори демонстрират отделни процедури. Споделям това за сведение, може би ще Ви заинтересува.
  След като споменахте за първи път преди време за владетеля Лизимах, укривал съкровищата си в пещерите край Калиакра, прочетох четири – пет исторически и приключенски романа на нашия писател Петър Бобев. Единият от тях – „Отровния пръстен“ – е непосредствено за Лизимах, а другите са от времето на борбите на деспот Добротица срещу турската агресия. Почти навсякъде се споменава за съкровищата на Лизимах. С Ваша помощ тези места стават по-близки и понятни за повече хора. Благодаря Ви!

  • Ели Иванова каза:

   Здравейте, Димитър, благодаря Ви за хубавите думи! Всички ми казват Ели, така че, няма проблем :-).

   За този керамичен център в Павликени вече имам няколко отзива, че е много интересен. Догодина, живот и здраве, планираме да отидем до там. А тези книги от Петър Бобев и друг път сте ми ги препоръчвали. Прочетох две от тях – „Куцият дявол“ и „Калиакра“ и останах силно впечатлена. Особено от „Калиакра“. Сюжет, история, фабула, прекрасен изказ … Това трябва да се изучава в училище!

 2. Димитър Димитров каза:

  Да, ние имаме добри автори и незаслужено е тяхното премълчаване пред учениците.
  Един, предан на Петър Бобев от младежките години, мъж е направил сайт за него и от там може да се научат още неща за този интересен наш писател. Някои от книгите му намерих в електронната библиотека „Моята библиотека“, а други съм намирал в книжен пазар в интернет. Тези антиквари, според мен, са изградили мрежа с поносими цени и имат голямо предлагане.
  Желая Ви успешна, здрава, бодра и благополучна Нова година, много радостни пътувания и много прекрасни снимки и очерци за нашата мила родина, защото в нея има предостатъчно какво да се види и покаже!
  От сърце, всичко най-добро!

 3. Георги каза:

  Махар и за малко главен град на Българско царство е бил и Призрен.
  https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%92%D1%8A%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D0%B5_%D0%BD%D0%B0_%D0%93%D0%B5%D0%BE%D1%80%D0%B3%D0%B8_%D0%92%D0%BE%D0%B9%D1%82%D0%B5%D1%85

 4. Живка Петкова каза:

  И Скопие – През IX – X век градът е в състава на Първото българско царство. През 980 г. цар Роман резидира в Скопие, което е столица на страната от 972 г. до 992 г.!

  • Ели Иванова каза:

   Живка, благодаря Ви за отзива!

   • Станислав каза:

    Уважаема Ели!
    След като искате да се представяхе за родолюбка е хубаво да знаехе,че в българския език имената в Звателен падеж се учленяват с гласна.Не „Благодаря ви Живка“ , а Живке.
    Бъдете здрава.
    Станислав

    • Ели Иванова каза:

     Здравейте, Станиславе,

     Благодаря Ви за отзива! Само като бележка – в петте Ви изречения коментар се откриват с просто око поне 8 правописни грешки. Хубаво е, че се отбихте в блога, но като давате поучения, поне се представете като компетентен! Както и да е, жив и здрав да сте!

     Поздрави,
     Ели

 5. Гр. Бяла, Русенска обл., също е била столица на България за няколко седмици през 1877-влизайки руските войски в земите зад Дунав, Бяла е първият град, в която се устанивява военния щаб и други държавни органи- научих от музейния гид там?

 6. Johannes Marx каза:

  Първата снимка е крепоста над Шумен.

 7. Огнян каза:

  Една малка вметка. По времето на Самуил столици са били още и: Преспа, Средец (София) и Скопие. Не знам защо не намирам нищо за гр Воден, но и за него знам, че също е бил столица по негово време.

 8. Много интересна статия която показва колко богата история имаме. Статията дава идеи за екскурзия не само в България, а и в доста съседни страни което е невероятно 🙂

 9. Елена Йорданова каза:

  България е една от най старите държави не само в Европа, но и в света.
  Имаме много богата история,но защо не се популяризират тези прекрасни дестинации в България….
  Трябва Държавата да обърне внимание на това….

 10. ГЪЛЪБ каза:

  ТРЯБВА ДА МОЖЕ ТАКАВА ОБЩЕСТВЕНОПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ДА МОЖЕ ДА СЕ РАЗМНОЖАВА С ПОБЛИКУВАНЕ!

  • Ели Иванова каза:

   Няма проблем да се споделя линка към статията – тя е свободна да се чете от всеки, който има интерес, във вида и на уеб адреса, на който е публикувана. Друг вид размножаване нарушава АВТОРСКИ ПРАВА, които са под законова защита.

 11. Милчо каза:

  Тук се прави огромна грешка , главни градове на някой десподства и на някой самоотцепили се от България земи , се смятат за столици .България е имала следните столици – Плиска , Преслав , Търново и от части Видин !!! Всичко останало е за повишаване на самочувствието !!!

  • Ели Иванова каза:

   Съветвам Ви, преди да правите подобни коментари, където и да било, да се запознаете с темата и идеята на съответната статия. Тази статия е за българските столици, а не за столиците на България. Долавяте ли разликата?

   • Гергана каза:

    Аз пък мисля, че всички български столици са столици на България, защото там където е побеждавал свободният български дух, там е продължавала да съществува и свободна България, било то и официално непризната. Горда съм, че е имало смели хора като Момчил, радвам се и че има хора които ни напомнят за тези неща. Благодаря за статията!

  • морския каза:

   Ти навярно си от Видин , но … не забравяй ,че Иван Срацимир ( Видинския цар ) пръв склонява глава пред завоевателя още през 1380 и някоя си и като такъв (васал) участва по-късно – изпраща войска да се бие на страната на поробителя срещу брат си Иван Шишман … Последствията са ясни .

 12. Наистина интересна статия. Претендирам, че познавам историята ни, но честно казано не знаех, че Подвис и Мелник са били български столици. Един факт, който аз лично намирам за много интересен – при строежа на първата жп линията на Балканите през 1964-1866, тази между Русе и Варна, Мидхад паша нарежда да се ползват камъни от базиликата в Плиска. Камъните са ползвани за гари и гарови съоръжения, които по време на комунизма биват изоставени, а по-късно се използват при реставрацията на същата базилика.

  • Ели Иванова каза:

   Интересна история! Много благодаря за отзива!

  • Йорданка Раданчева каза:

   Преди да се премести в Мелник, деспот Слав е резидирал в крепостта Цепина, така че – може да се включи.

 13. Надежда Иванова каза:

  Здравейте Ели! Едно голямо браво за Вас от мене! Браво за това,че сте се сетили да го направите, да съберете материала, и браво за това,че сте го публикували тук- в Интернет, където се пишат и доста неверни неща! Радвам се,че има в България такива млади хора!? С уважение-надежда Иванова, музеен работник и екскурзовод, Варна. ЛЕК И УСМИХНАТ ДЕН ЖЕЛАЯ!

  • Ели Иванова каза:

   Здравейте, Надежда, много Ви благодаря за хубавите думи! Всичко най-добро и на Вас!

 14. Да не се забравя и Скопие – но не през средните векове, а днес. То е столица на втората паралелна българска държава, под името „Северна Македония“ 🙂

 15. Любомир Раев каза:

  След падането ни под Византийско робство, в земите на днешна Македония и околните държави дълго време съществува Българска държава, която разгромява на два пъти големи византийски войски. Държавата се е ръководела от 2 жени, едната от която се е казвала Косара, царска щерка. Не знам и съм забравил за подробности и столица! Коя е столицата, питам?

 16. Любомир Раев каза:

  Никъде няма подредени в тоя ред „Колко Българии е имало в древността“! И кои са били столиците им! По някои данни ние живеем в 12 -тата България, но са били много повече! Някои съществували по-малко от година дори, но съществували. Търся такава информация! С царе управлявяли столиците им. И колко време са просъществували. Много ще е полезна такава информация, която бързо ще промени общественото мнение и учебниците на учениците!

 17. Ако опорните пунктове на българските боляри ще смятаме за български столици, трябва да добавим и столицата на Войсил – крепостта Копсис и столицата на Елтимир – Крън и столицата на добруджанския войвода Добротица Калиакра. В действителност, най-ранната столица на България не е Плиска, а Никулицелския укрепен лагер в Северна Добруджа.

 18. Станислав каза:

  Много прави са читателите като добавят все повече имена на градове.Тук може да се добави и Дръстър -Силистра;защото там бе отк.ит дворец на владетеля Омуртаг.Само че авторката не прави разлика между столица и резиденция.Хубаво е,когато човек иска да пише публечен текст да не е чел само от любопитство.Съзнателтата заблуда е грях,а и никой няма полза от нея Ели.

  • морския каза:

   И не само … Забрави за голямата базилика (в дунавската градина) . За която се предполага ,че е била резиденция на първия български патриарх .

   • Влади каза:

    В статията има ужасяващи грешки. Аспарух (по точно Исперих) е управлявал от Онгъла и там умира и няма нищо общо с Плиска. Велики Преслав е превзет и разграбен от украинците, както и още 80 (осемдесет) български града. Това достоверно е документирано. И има за последствие унищожаването на Първата българска държава. И т. н.

  • Maria Ferrenberg каза:

   Много правилно !
   И тук имам чуството, че резиденции се обявяват ЗА столици !
   😂

 19. Viktor Stoyanov каза:

  Много полезна статия.Аз съм само на 10 ,но се интересувам доста от историята!

  Пишете повече такива стати!!!
  Ще бъде полезно не само за мен, но и за други!!!

 20. Santa Antal каза:

  Здравейте, благодаря Ви за пълноценна информация и откровени думи!

  Аз съм посетил 90% на столиците,без да зная някой от тях,че са били стара столица на България./Битоля,Подвис,Никопол, от които само Подвис не съм ходил./

  Чакам подобни публикации.

  Антал Шанта
  унгарец

  • Ели Иванова каза:

   Благодаря за отзива!

   • Smotan каза:

    Ели Иванова, сигурно статията Ви е добра. За съжаление не я прочетох цялата. Още в първите изречения видях да споменавате ВИЗАНТИЯ и се отказах да чета понататък. Много обичам историята. Най точната наука на света. Няма по точна наука от историята поради простата причина, че вече всичко се е случило. Ако бяхте написали ИЗТОЧНА РИМСКА ИМПРИЯ вместо ВИЗАНТИЯ (защото такава държава,империя несъществува) сигурно щях да я прочета с удоволствие докрая.

 21. Искрен Петров каза:

  Липсват 20те години от 972 до 992г. когато столица на България е град Скопие.

 22. Точо Минков каза:

  Фанагория (столица на Древа Велика България на Кримския полуостров), Болгар и Биляр (столици на Волго-Камска България) Казан (превзет от Иван Грозни през 1552 и се самонарича цар на българи и руснаци – това е първия руски цар)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *