12 български столици

Знаете ли колко български столици е имало през вековете? Не са никак малко и това не е случайно, имайки пред вид, че България е една от най-старите държави не само в Европа, но и в света.

Посветих тази статия на българските столици на Балканския полуостров, онези административни центрове както на българската държава, така и на важни автономни царства и владения по българските земи, управлявани от българи. Това са все места, устояли на предизвикателствата на времето, има ги и до днес, има и старинни останки.

Велики Преслав
Велики Преслав

Целта на статията не е историческа справка, а представяне на столиците от гледна точка на туристическия интерес. През годините съм посетила всяко едно от тези места, така че имам богати впечатления от почти всички.

Плиска

Плиска е столица на България от 681 година, когато аспаруховите българи стъпват на Балканския полуостров и образуват нашата държава. Плиска е главен административен център на България до 893 година, когато цар Симеон премества столицата във Велики Преслав.

В Плиска са царували българските владетели Аспарух, Тервел, Кормисош, Телериг, Кардам, Крум, Омуртаг, Маламир, Пресиян и др.

Плиска: Голямата базилика
Плиска: Голямата базилика

В днешно време Плиска е малко българско градче в община Каспичан, област Шумен. На 2 километра от градчето се намират внушителните останки от старата столица. Когато посетихме това място за първи път преди повече от 20 години, то бе изцяло занемарено и тънещо в забрава. За щастие, това сега не е така. Плиска вече заема полагащото й се място в топ туристическите дестинации в България. Нещо повече, Плиска, като един от най-големите средновековни градове в Европа,  има потенциал да се нареди сред топ местата за посещение на Стария континент.

Съвсем близо до крепостните стени на старата столица се намират останките на Голямата базилика в Плиска.

Велики Преслав

Велики Преслав е столица на България от 893 г. до 971 г., когато е превзет от вечния средновековен враг Византия.

Преслав възниква по времето на кан Омуртаг през първата половина на 9-ти век като военен гарнизон. След като става столица на България, по времето на цар Симеон, Велики Преслав постепенно се превръща в един от най-красивите градове в Европа, в културно и просветно средище. Особено развитие бележи преславската рисувана керамика. В архитектурно отношение Велики Преслав е забележителен със своята канализация и водоснабдяване.

Велики Преслав е бил главна резиденция на българските царе Симеон и Петър I.

В днешно време Велики Преслав е град и административен общински център в Шуменска област. В покрайнините на града са останките от старата българска столица. Преди 20-ина години руините, също като тези от Плиска, тънеха в забрава и разруха. Сега вече не е така, но видимо с просто око е, че в сравнение с Плиска, отпусканите средства за реставрация и популяризация на стария Велики Преслав са значително по-малко.

Велики Преслав: Кръглата църква
Велики Преслав: Кръглата църква

Все пак, лично аз горещо препоръчвам мястото за посещение. Макар и доста оскъдни, старините напомнят за своето минало величие. Особено място в целия царски комплекс заема кръглата църква, неповторима по форма, а вероятно и по великолепие по онова време. В днешно време, за съжаление, бетонни опити за „реставрация“ бодат очите. Но дори и това не може да заличи усещането, че тази църква е била нещо специално.

Охрид

Охрид е столица на България през периода 992 г. – 1015 г. при управлението на цар Самуил, а след смъртта му през 1014 г. – и на сина му Гаврил-Радомир. Това е много труден за България период, поради постоянните византийски атаки.

Охрид: Самуиловата крепост
Охрид: Самуиловата крепост

Преди да стане столица на България, Охрид е бил важен български книжовен и културен център. През 886 година в района на Охрид е изпратен като учител Климент Охридски, който заедно с друг български просветител – Наум Преславски, създава Охридската книжовна школа.

Охрид: църквата Свети Йоан Богослов
Охрид: църквата Свети Йоан Богослов

Днес Охрид е красив град и важен туристически център в границите на Република Македония. Освен Охридското езеро, едни от най-интересните забележителности там са Самуиловата крепост, църквата Свети Йоан Богослов и манастирът Свети Наум.

Битоля

Битоля е последната столица на Първото Българско царство. След падането на Охрид под византийска власт през 1015 година тогавашният български цар Иван Владислав избира именно Битоля за столица. По негово нареждане е изсечен Битолския надпис, който се счита за един от най-старите български надписи. В него се споменава, че през 1015 година Йоан, „самодържец български“, обновил Битолската крепост.

Битоля
Битоля

Днес Битоля също попада в границите на Република Македония. Много приятен за посещение град, общински и туристически център, втори по големина град в Република Македония.

Велико Търново

Велико Търново е столица на България от 1185 година, когато избухва въстанието на Асеневци и се възстановява българската държава, до 1393 година, когато градът е завладян от турците. Много е писано за историята на старопрестолния град и значението му като главен административен и културен център на Средновековна България, затова тук на това няма да се спирам. Само ще отбележа някои от българските царе, чийто престол е бил там – братята Петър, Асен и Калоян, Иван Асен II, Ивайло, Светослва Тертер, Михаил III Шишман, Иван Александър, Иван Шишман.

Велико Търново: Царевец
Велико Търново: Царевец

Днес Велико Търново е един от най-красивите градове в България, важен областен и туристически център. Повече информация за забележителностите на Велико Търново

Мелник

В началото на XIII век Мелник е столица на владенията на деспот Алексий Слав, племенник на братята Петър, Асен и Калоян. През 1207 година след убийството на цар Калоян деспот Алексий Слав се противопоставя на узурпатора Борил и се оттегля в своите земи в Родопско-Пиринския край като самостоятелен български владетел.

Мелник: останките от Замъка на деспот Слав
Мелник: останките от Замъка на деспот Слав

В наши дни Мелник е най-малкият град в България. Освен виното, едни от най-интересните забележителности в градчето са останките от замъците на Алексий Слав – Болярската къща и крепостта на платото Свети Никола.

Подвис

Подвис е първата столица на българския феодален владетел Момчил, живял през първата половина на XIV век. Със своята храброст и бойни подвизи Момчил, наричан още Момчил юнак, се издига от момче от народа до севастократор. Неговите владения са се намирали в Западните Родопи и Беломорието и са били васални на Византия. През 1344 година той на практика става независим владетел, опълчвайки се срещу турските нашественици на Умур бег, съюзили се с тогавашния византийски император Йоан Кантакузин. През 1345 г. Момчил войвода загива в неравна битка с турците.

Момчиловата крепост
Момчиловата крепост

В наши дни между родопските села Подвис и Градът, недалеч от Смолян, се намират останките от старата Момчилова столица, която днес се знае като Момчиловата крепост.

Видин

Известно е, че цар Иван Александър в средата на XIV век разделя българската държава на Видинско царство със столица Видин и на Търновско царство. Иван Срацимир, син на Иван Александър от първия брак, е цар на Видинското царство от 1356 г. до 1396 г. С прекъсване от 3 години, между 1365-та и 1369-та, Видинското царство е под унгарска окупация.

Видин: крепостта Баба Вида
Видин: крепостта Баба Вида

Днес Видин е областен град. Една от главните негови забележителности е крепостта Баба Вида на брега на Дунава.

Калиакра

Калиакра е столица на Добруджанското деспотство, съществувало като самостоятелна българска държава през втората половина на XIV век. По това време районът около Калиакра бележи силен растеж, превръщайки се в силен пристанищен и търговски център.

Владетели на Добружданското деспотство са последователно Балик, Добротица и Иванко.

Нос Калиакра - към крепостта
Нос Калиакра – към крепостта

В днешно време нос Калиакра, красивите морски гледки и останките на крепостта Калиакра са едно от най-пленителните места по Северното ни Черноморие. Най-близкото населено място в района е село Българево. Други интересни обекти наоколо са резерватът Яйлата и чудатите скалисти брегове край Тюленово.

Никопол

Никопол е столица на България от 1393 година, когато Търновград пада под турско робство и цар Иван Шишман се премества в Никополската крепост, до 1395 година, когато турците завладяват крепостта и обезглавяват българския цар.

Шишманова порта, Никополска крепост
Шишманова порта, Никополска крепост

Днес Никопол е град и административен център на община Никопол, Плевенска област. Останките от крепостта, наричана Шишманово кале, се намират на хълма в западната част на града, изключително стратегическо място – с добра видимост и естествена защита. Друга близка интересна забележителност в Никопол е средновековната църква “ Св. св. Петър и Павел“ и чешма „Елиа“.

Пловдив

През 1878 година, след Освобождението, Пловдив става столица на Източна Румелия, онази част от страната ни, която в продължение на 7 години остава в пределите на Османската империя като автономна област.

Пловдив
Пловдив

Днес Пловдив е един от най-големите български градове и предпочитана туристическа дестинация поради богатството на културно-исторически забележителности. Градът е избран за Европейска столица на културата през 2019 година.

София

Съвременната столица на България – София е избрана за главен административен център на страната ни на 3 април 1879 година по време на първото Велико Народно събрание. Тогава София е имала около 11 000 жители, а днес е милионен град. Макар да е столица само от 137 години, София е град с дълга и богата история, датираща от хилядолетия.

София
София

София и близките околности са наситени както с културно-исторически, така и с природни забележителности, малка част от които съм описала и представила в блога.

Публикувано в 100-те национални обекта. Постоянна връзка.

Моите книги

Още интересни маршрути до любопитни места в България ще намерите в моите книги, издадени от ИК Сиела. Поръчайте чрез тази форма! Ако желаете лично послание, просто споделете в полето за съобщение тук.


45 Коментара към 12 български столици

 1. Димитър Димитров каза:

  Браво, Ели! ( Моля Ви, простете ми фамилиарното обръщение! ) Не би могло да се подготви и представи по-оригинален и полезен очерк за българските столици! Във възторг съм!
  Аз съм бил в почти всички от тях, с изключение на Подвис и Никопол, но обезателно ще ги посетя. Всички тези места са мили на сърцето ми…
  Тази есен в НДК имаше изложба на открит керамичен център край Павликени, датиращ от римско време. Доста обекти са възстановени и дори демонстрират отделни процедури. Споделям това за сведение, може би ще Ви заинтересува.
  След като споменахте за първи път преди време за владетеля Лизимах, укривал съкровищата си в пещерите край Калиакра, прочетох четири – пет исторически и приключенски романа на нашия писател Петър Бобев. Единият от тях – „Отровния пръстен“ – е непосредствено за Лизимах, а другите са от времето на борбите на деспот Добротица срещу турската агресия. Почти навсякъде се споменава за съкровищата на Лизимах. С Ваша помощ тези места стават по-близки и понятни за повече хора. Благодаря Ви!

  • Ели Иванова каза:

   Здравейте, Димитър, благодаря Ви за хубавите думи! Всички ми казват Ели, така че, няма проблем :-).

   За този керамичен център в Павликени вече имам няколко отзива, че е много интересен. Догодина, живот и здраве, планираме да отидем до там. А тези книги от Петър Бобев и друг път сте ми ги препоръчвали. Прочетох две от тях – „Куцият дявол“ и „Калиакра“ и останах силно впечатлена. Особено от „Калиакра“. Сюжет, история, фабула, прекрасен изказ … Това трябва да се изучава в училище!

 2. Димитър Димитров каза:

  Да, ние имаме добри автори и незаслужено е тяхното премълчаване пред учениците.
  Един, предан на Петър Бобев от младежките години, мъж е направил сайт за него и от там може да се научат още неща за този интересен наш писател. Някои от книгите му намерих в електронната библиотека „Моята библиотека“, а други съм намирал в книжен пазар в интернет. Тези антиквари, според мен, са изградили мрежа с поносими цени и имат голямо предлагане.
  Желая Ви успешна, здрава, бодра и благополучна Нова година, много радостни пътувания и много прекрасни снимки и очерци за нашата мила родина, защото в нея има предостатъчно какво да се види и покаже!
  От сърце, всичко най-добро!

 3. Георги каза:

  Махар и за малко главен град на Българско царство е бил и Призрен.
  https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%92%D1%8A%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D0%B5_%D0%BD%D0%B0_%D0%93%D0%B5%D0%BE%D1%80%D0%B3%D0%B8_%D0%92%D0%BE%D0%B9%D1%82%D0%B5%D1%85

 4. Живка Петкова каза:

  И Скопие – През IX – X век градът е в състава на Първото българско царство. През 980 г. цар Роман резидира в Скопие, което е столица на страната от 972 г. до 992 г.!

  • Ели Иванова каза:

   Живка, благодаря Ви за отзива!

   • Станислав каза:

    Уважаема Ели!
    След като искате да се представяхе за родолюбка е хубаво да знаехе,че в българския език имената в Звателен падеж се учленяват с гласна.Не „Благодаря ви Живка“ , а Живке.
    Бъдете здрава.
    Станислав

    • Ели Иванова каза:

     Здравейте, Станиславе,

     Благодаря Ви за отзива! Само като бележка – в петте Ви изречения коментар се откриват с просто око поне 8 правописни грешки. Хубаво е, че се отбихте в блога, но като давате поучения, поне се представете като компетентен! Както и да е, жив и здрав да сте!

     Поздрави,
     Ели

 5. Гр. Бяла, Русенска обл., също е била столица на България за няколко седмици през 1877-влизайки руските войски в земите зад Дунав, Бяла е първият град, в която се устанивява военния щаб и други държавни органи- научих от музейния гид там?

 6. Johannes Marx каза:

  Първата снимка е крепоста над Шумен.

 7. Огнян каза:

  Една малка вметка. По времето на Самуил столици са били още и: Преспа, Средец (София) и Скопие. Не знам защо не намирам нищо за гр Воден, но и за него знам, че също е бил столица по негово време.

 8. Много интересна статия която показва колко богата история имаме. Статията дава идеи за екскурзия не само в България, а и в доста съседни страни което е невероятно 🙂

 9. Елена Йорданова каза:

  България е една от най старите държави не само в Европа, но и в света.
  Имаме много богата история,но защо не се популяризират тези прекрасни дестинации в България….
  Трябва Държавата да обърне внимание на това….

 10. ГЪЛЪБ каза:

  ТРЯБВА ДА МОЖЕ ТАКАВА ОБЩЕСТВЕНОПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ДА МОЖЕ ДА СЕ РАЗМНОЖАВА С ПОБЛИКУВАНЕ!

  • Ели Иванова каза:

   Няма проблем да се споделя линка към статията – тя е свободна да се чете от всеки, който има интерес, във вида и на уеб адреса, на който е публикувана. Друг вид размножаване нарушава АВТОРСКИ ПРАВА, които са под законова защита.

 11. Милчо каза:

  Тук се прави огромна грешка , главни градове на някой десподства и на някой самоотцепили се от България земи , се смятат за столици .България е имала следните столици – Плиска , Преслав , Търново и от части Видин !!! Всичко останало е за повишаване на самочувствието !!!

  • Ели Иванова каза:

   Съветвам Ви, преди да правите подобни коментари, където и да било, да се запознаете с темата и идеята на съответната статия. Тази статия е за българските столици, а не за столиците на България. Долавяте ли разликата?

   • Гергана каза:

    Аз пък мисля, че всички български столици са столици на България, защото там където е побеждавал свободният български дух, там е продължавала да съществува и свободна България, било то и официално непризната. Горда съм, че е имало смели хора като Момчил, радвам се и че има хора които ни напомнят за тези неща. Благодаря за статията!

  • морския каза:

   Ти навярно си от Видин , но … не забравяй ,че Иван Срацимир ( Видинския цар ) пръв склонява глава пред завоевателя още през 1380 и някоя си и като такъв (васал) участва по-късно – изпраща войска да се бие на страната на поробителя срещу брат си Иван Шишман … Последствията са ясни .

 12. Наистина интересна статия. Претендирам, че познавам историята ни, но честно казано не знаех, че Подвис и Мелник са били български столици. Един факт, който аз лично намирам за много интересен – при строежа на първата жп линията на Балканите през 1964-1866, тази между Русе и Варна, Мидхад паша нарежда да се ползват камъни от базиликата в Плиска. Камъните са ползвани за гари и гарови съоръжения, които по време на комунизма биват изоставени, а по-късно се използват при реставрацията на същата базилика.

  • Ели Иванова каза:

   Интересна история! Много благодаря за отзива!

  • Йорданка Раданчева каза:

   Преди да се премести в Мелник, деспот Слав е резидирал в крепостта Цепина, така че – може да се включи.

 13. Надежда Иванова каза:

  Здравейте Ели! Едно голямо браво за Вас от мене! Браво за това,че сте се сетили да го направите, да съберете материала, и браво за това,че сте го публикували тук- в Интернет, където се пишат и доста неверни неща! Радвам се,че има в България такива млади хора!? С уважение-надежда Иванова, музеен работник и екскурзовод, Варна. ЛЕК И УСМИХНАТ ДЕН ЖЕЛАЯ!

  • Ели Иванова каза:

   Здравейте, Надежда, много Ви благодаря за хубавите думи! Всичко най-добро и на Вас!

 14. Да не се забравя и Скопие – но не през средните векове, а днес. То е столица на втората паралелна българска държава, под името „Северна Македония“ 🙂

 15. Любомир Раев каза:

  След падането ни под Византийско робство, в земите на днешна Македония и околните държави дълго време съществува Българска държава, която разгромява на два пъти големи византийски войски. Държавата се е ръководела от 2 жени, едната от която се е казвала Косара, царска щерка. Не знам и съм забравил за подробности и столица! Коя е столицата, питам?

 16. Любомир Раев каза:

  Никъде няма подредени в тоя ред „Колко Българии е имало в древността“! И кои са били столиците им! По някои данни ние живеем в 12 -тата България, но са били много повече! Някои съществували по-малко от година дори, но съществували. Търся такава информация! С царе управлявяли столиците им. И колко време са просъществували. Много ще е полезна такава информация, която бързо ще промени общественото мнение и учебниците на учениците!

 17. Ако опорните пунктове на българските боляри ще смятаме за български столици, трябва да добавим и столицата на Войсил – крепостта Копсис и столицата на Елтимир – Крън и столицата на добруджанския войвода Добротица Калиакра. В действителност, най-ранната столица на България не е Плиска, а Никулицелския укрепен лагер в Северна Добруджа.

 18. Станислав каза:

  Много прави са читателите като добавят все повече имена на градове.Тук може да се добави и Дръстър -Силистра;защото там бе отк.ит дворец на владетеля Омуртаг.Само че авторката не прави разлика между столица и резиденция.Хубаво е,когато човек иска да пише публечен текст да не е чел само от любопитство.Съзнателтата заблуда е грях,а и никой няма полза от нея Ели.

  • морския каза:

   И не само … Забрави за голямата базилика (в дунавската градина) . За която се предполага ,че е била резиденция на първия български патриарх .

   • Влади каза:

    В статията има ужасяващи грешки. Аспарух (по точно Исперих) е управлявал от Онгъла и там умира и няма нищо общо с Плиска. Велики Преслав е превзет и разграбен от украинците, както и още 80 (осемдесет) български града. Това достоверно е документирано. И има за последствие унищожаването на Първата българска държава. И т. н.

  • Maria Ferrenberg каза:

   Много правилно !
   И тук имам чуството, че резиденции се обявяват ЗА столици !
   😂

 19. Viktor Stoyanov каза:

  Много полезна статия.Аз съм само на 10 ,но се интересувам доста от историята!

  Пишете повече такива стати!!!
  Ще бъде полезно не само за мен, но и за други!!!

 20. Santa Antal каза:

  Здравейте, благодаря Ви за пълноценна информация и откровени думи!

  Аз съм посетил 90% на столиците,без да зная някой от тях,че са били стара столица на България./Битоля,Подвис,Никопол, от които само Подвис не съм ходил./

  Чакам подобни публикации.

  Антал Шанта
  унгарец

  • Ели Иванова каза:

   Благодаря за отзива!

   • Smotan каза:

    Ели Иванова, сигурно статията Ви е добра. За съжаление не я прочетох цялата. Още в първите изречения видях да споменавате ВИЗАНТИЯ и се отказах да чета понататък. Много обичам историята. Най точната наука на света. Няма по точна наука от историята поради простата причина, че вече всичко се е случило. Ако бяхте написали ИЗТОЧНА РИМСКА ИМПРИЯ вместо ВИЗАНТИЯ (защото такава държава,империя несъществува) сигурно щях да я прочета с удоволствие докрая.

 21. Искрен Петров каза:

  Липсват 20те години от 972 до 992г. когато столица на България е град Скопие.

 22. Точо Минков каза:

  Фанагория (столица на Древа Велика България на Кримския полуостров), Болгар и Биляр (столици на Волго-Камска България) Казан (превзет от Иван Грозни през 1552 и се самонарича цар на българи и руснаци – това е първия руски цар)

 23. Росен Петров каза:

  Аз бих добавил и столицата на Стара Велика България, Фанагория, макар и да е спорно.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *