6 идеи за интересна зимна разходка около София

В тази статия събрах няколко различни забележителности около София, подходящи са зимна разходка, когато денят е кратък, температурите ниски и Снежко щедро е покрил земята. Такива дни не предразполагат към дълги разходки и сложни преходи, но все пак на човек му омръзва да си стои в къщи, в офиса, че дори и в мола и търси нещо истински разтоварващо и поне малко раздвижващо.

До параклиса Свети Киприян в село Плана

Параклисът Свети Киприян в село Плана

Три от разходките по-долу са планински, но кратки и леки. До другите места, които описвам, се стига с кола, ала има възможност за разтъпкване покрай тях.

Буховски манастир „Света Мария Магдалина“

Това е единият от двата Буховски манастира, по-близкият до град Бухово. До него се стига с кола. Ако идвате от София, точно преди самия град има отбивка вляво. Манастирът се вижда от тази отбивка – на близкия хълм. Също така, има указателна табелка за манастира.

Буховски манастир - църквата и една от сградите

Буховски манастир – църквата и една от сградите

Буховският манастир „Св. Мария Магдалена“ е бил част от Софийската Мала Света гора. Построен е в Средновековието върху раннохристиянска базилика, останки от която могат да се видят и сега. Храмът на манастира е построен в абсидата на базиликата.

Мястото около манастира сега е голо, но преди време там е имало дъбова гора. Затова пък, сега от манастира се открива красива гледка на юг към Витоша и Кремиковския комбинат.

Друго интересно нещо, свързано с този Буховски манастир са четирите му храмови празника:

 • свети Йеремия, 1 май;
 • денят на Мария Магдалина, 22 юли;
 • Голяма Богородица, 15 август;
 • Малка Богородица, 8 септември.

Това беше и едно от нещата, които ме впечатлиха за този манастир – многото празници.

Лозенската екопътека

Интересен маршрут в Лозен планина е Лозенската екопътека. Началото й се намира в покрайнините на село Долни Лозен на около 21 км югоизточно от София – след последната спирка на автобус N7. Там до самото начало на екопътеката има широко площадче, удобно за паркинг.

Лозенска екопътека - начало

Лозенска екопътека – начало

Да поясня, че цялата Лозенска екопътека е дълга 11 километра и се изминава за около 4-5 часа в добро време. Предложението ми в случая за зимна разходка е само част от екопътеката – в частта й от село Лозен до Лозенския манастир „Свети Спас“. Тази част от пътеката се изминава за около 40 минути. Освен това е широка и приятна за ходене.

А там горе от манастира се откриват чудесни гледки към Софийското равно поле. Самият манастир също буди интерес. И той е от старинните – от пръстена Софийска Мала Света гора. Дворът му е много подреден, а храмът – чудно изписан. Повече информация …

На Витоша: Златните мостове-Копитото

Това е приятен и лек маршрут на Витоша, който се изминава за около един час (в посока). От Златните мостове няма табелка към Копитото, затова, следвайте указанията.

Панорамна гледка към София от Копитото на Витоша

Панорамна гледка към София от Копитото на Витоша

От Златните мостове се поема покрай бистро Златните мостове и се хваща алеята за хижа Планинец, като се ръководите по указателните табелки за Планинец. След близо половин час ходене пътеката към хижа Планинец пресича шосето и малко след това се появяват първите табелки за Копитото. До този момент трябваше да следвате табелките за хижа Планинец.

Следва още около 20 минути ходене и се излиза на една поляна с красива гледка към Люлин планина. Там пътеката се разделя – вляво към хижа Планинец, направо – към Копитото. Има и трето разклонение – вдясно към хижа Момина скала, но това е просто за ориентир.

От поляната с гледката до Копитото се ходи още около 20 минути, като някъде по средата на този последен участък пътеката отново се разклонява и за Копитото се хваща пътеката наляво (вдясно е към Момина скала). Повече информация …

Село Плана

В софийското село Плана има не един, а два интересни обекта за посещение – това са параклисът Свети Киприян, магнит за фотографите, и будистката Ступа на просветлението.

Параклисът св. Киприян в село Плана

Параклисът св. Киприян в село Плана

Село Плана се намира на около 36 километра южно от София. Параклисът Свети Киприян се намира в една от най-отдалечените от София махали на селото –  Турмачка.

По-точно: на влизане в селото се продължава по главния път като се пропускат първата и втората отбивки вляво към първите махали. Стига се до разклонение на пътя, при което лявото шосе води до кметството, а дясното – до махала Турмачка. Преминава се през нея и след последните й къщи вдясно от пътя вече се вижда параклисът „Свети Киприян“.

Мястото около параклиса е завладяващо – заради самия параклис, заради вековното дърво, което сякаш бащински го закриля, заради малката беседка под клоните на дървото, заради приятните гледки във всички посоки …

Другият интересен обект в село Плана – Ступата на просветлението, също се намира в махала Турмачка. Просто от споменатото горе разклонение се поема по десния път и след 500 метра е самата Ступа. Повече информация …

Ступа на Просветлението в село Плана

Ступа на Просветлението в село Плана

Панорамната пътека над Панчаревското езеро

Поредното ми предложение за зимна разходка и интересно преживяване е разходка по  една от най-старите софийски туристически пътеки. Началото й се намира в края на село Герман, район Панчарево. Пътеката се движи успоредно на брега на Панчаревското езеро. Там при езерото, до началото на пътеката има удобен паркинг. Пътеката е широка и лесна за ходене; изминава се за около час. На връщане може да се мине по асфалтовия път покрай езерото. Времето за връщане е приблизително същото.

Панорамната пътека над Панчаревското езеро

Панорамната пътека над Панчаревското езеро

Зимно време Панчаревското езеро замръзва и много хора се разхождат по дебелия му лед. Все пак, моят съвет е да внимавате. Винаги има опасност от пропукване на леда.

Панчарево: замръзналото езеро

Панчарево: замръзналото езеро

Германски манастир

Това е друг интересен обект за посещение в района на село Герман. Ако не сте съвсем измръзнали от разходката по панорамната екопътека и имате още време за разходка, може да ги комбинирате.

Германският манастир „Свети Иван Рилски“ е част от някогашната Софийска Мала Света гора. Построен е още през 10-ти век. Намира се на около 17 километра от София до софийското село Герман. Като влезете в селото (откъм София), отбивката за манастира е втората вляво. Има указателни табелки, но са бели, а не характерните за интересен обект кафяви табелки.

Германски манастир

Германски манастир

Манастирът се намира в много красиво, тихо и спокойно място, сгушен в подножието на няколко хълма на Лозенската планина. В двора на манастира, точно пред храма, гордо се извисяват две секвои, спомен от посещението на княз Фердинанд и княгиня Мария Луиза в манастира в края на 19-ти век.

Това бяха моите предложения за зимна разходка, места, хем лесни, хем интересни. Със сигурност има още много подобни. Какво ще препоръчате вие?

Публикувано в на един ден от София с етикети . Постоянна връзка.

Ако тази статия Ви харесва, запишете се и за бюлетина на блога с новини и допълнителна информация директно във Вашата електронна поща!

Още интересни маршрути и любопитни места в България с красиви фотографии ще намерите в моите книги "Седем дни в Родопите" и "52 екопътеки за всеки", издадени от ИК Сиела. Поръчайте сега чрез тази форма! Ако желаете лично послание, просто споделете в полето за съобщение.

5 Коментара към 6 идеи за интересна зимна разходка около София

 1. Dimitar Tabakoff каза:

  Моите фаворити са определено Копитото (нощно време) и параклисът св. Киприян край Плана, през деня. А ако имате един цял ден за разходки или искате да разведете някой чуждоземец – комбинирайте и двете.

  Благодаря и за останалите предложения. Поздрави!

 2. Стефка каза:

  Манастирът над Банкя, Екопътека на здравето, село Боснек и крепостта Урвич.

 3. РадаКотката каза:

  Здравеите! Аз съм Рада! И съм 7 г. ние с мама и тате си търсим място за разхотка затова тази страница беше мнооооооого полезна

  Рада И

 4. Силвия Маринова каза:

  На вниманието на разхождащите се по пътеката до Панчаревското езеро, преди дни, е забелязана мечка в близост до пътеката.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *