11 идеи за интересна зимна разходка около София

В тази статия събрах няколко различни забележителности около София, подходящи са зимна разходка, когато денят е кратък, температурите ниски и Снежко щедро е покрил земята. Такива дни не предразполагат към дълги разходки и сложни преходи, но все пак на човек му омръзва да си стои в къщи, в офиса, че дори и в мола и търси нещо истински разтоварващо и поне малко раздвижващо.

На връх Камен дел във Витоша - поглед към Копитото
На връх Камен дел във Витоша – поглед към Копитото

Част от разходките по-долу са планински, но са сравнително леки. До другите места се стига с кола, ала има възможност за разтъпкване покрай тях.

Буховски манастир „Света Мария Магдалина“

Първото ми предложение за зимна разходка близо до София е единият от двата Буховски манастира, по-близкият до град Бухово. До него се стига с кола. Ако идвате от София, точно преди самия град има отбивка вляво. Манастирът се вижда от тази отбивка – на близкия хълм. Също така, има указателна табелка за манастира.

Буховски манастир - църквата и една от сградите
Буховски манастир – църквата и една от сградите

Буховският манастир „Св. Мария Магдалена“ е бил част от Софийската Мала Света гора. Построен е в Средновековието върху раннохристиянска базилика, останки от която могат да се видят и сега. Храмът на манастира е построен в абсидата на базиликата.

Мястото около манастира сега е голо, но преди време там е имало дъбова гора. Затова пък, сега от манастира се открива красива гледка на юг към Витоша и Кремиковския комбинат.

Друго интересно нещо, свързано с този Буховски манастир са четирите му храмови празника:

 • свети Йеремия, 1 май;
 • денят на Мария Магдалина, 22 юли;
 • Голяма Богородица, 15 август;
 • Малка Богородица, 8 септември.

Това беше и едно от нещата, които ме впечатлиха за този манастир – многото празници.

Курилски манастир „Свети Иван Рилски“

Светата обител носи името на българския светец Иван Рилски, защото е приютил за кратко мощите на светеца през 1469 г., когато са пренесени от Търново в Рилския манастир.  Църквата е изцяло изографисана с много красиви стенописи, изографисани в края на 16-ти век от Пимен Зографски. Той е бил монах в Зографския манастир в Атон. Бил е известен за времето си иконописец и храмостроител и е изографисал около 300 църкви.

Курилски манастир
Курилски манастир

Курилският манастир се намира до квартал Курило на град Нови Искър, на десния бряг на река Искър в полите на Западна Стара планина. За да се стигне до манастира, на влизане в Нови Искър откъм околовръстното шосе на София, се продължава по главната улица „Искърско дефиле“, после се завива вдясно по улица Вечерница и след като се мине по моста над река Искър следва остър завой вляво към манастира.

Германски манастир „Свети Иван Рилски“

Това е друг интересен обект за посещение в района на село Герман. Може да го комбинирате с разходка по панорамната пътека над Панчаревското езеро.

Германски манастир
Германски манастир

Германският манастир „Свети Иван Рилски“ е част от някогашната Софийска Мала Света гора. Построен е още през 10-ти век. Намира се на около 17 километра от София до софийското село Герман. Като влезете в селото (откъм София), отбивката за манастира е втората вляво. Има указателни табелки, но са бели, а не характерните за интересен обект кафяви табелки.

Манастирът се намира в много красиво, тихо и спокойно място, сгушен в подножието на няколко хълма на Лозенската планина. В двора на манастира, точно пред храма, гордо се извисяват две секвои, спомен от посещението на княз Фердинанд и княгиня Мария Луиза в манастира в края на 19-ти век.

Село Плана

В софийското село Плана има не един, а два интересни обекта за посещение – това са параклисът Свети Киприян, магнит за фотографите, и будистката Ступа на просветлението.

До параклиса Свети Киприян в село Плана
Параклисът Свети Киприян в село Плана

Село Плана се намира на около 36 километра южно от София. Параклисът Свети Киприян се намира в една от най-отдалечените от София махали на селото –  Турмачка.

По-точно: на влизане в селото се продължава по главния път като се пропускат първата и втората отбивки вляво към първите махали. Стига се до разклонение на пътя, при което лявото шосе води до кметството, а дясното – до махала Турмачка. Преминава се през нея и след последните й къщи вдясно от пътя вече се вижда параклисът „Свети Киприян“.

Мястото около параклиса е завладяващо – заради самия параклис, заради вековното дърво, което сякаш бащински го закриля, заради малката беседка под клоните на дървото, заради приятните гледки във всички посоки …

Другият интересен обект в село Плана – Ступата на просветлението, също се намира в махала Турмачка. Просто от споменатото горе разклонение се поема по десния път и след 500 метра е самата Ступа. Повече информация …

Ступа на Просветлението в село Плана
Ступа на Просветлението в село Плана

Водопадите край Локорско

Водопадите до село Локорско са няколко и са леснодостъпни. Повечето от тях са изграждани, но са си интересни, особено когато всичко наоколо е бяло, а те са частично замръзнали. Отправна точка за маршрута е площад в северните покрайнини на селото. Пътеката е широка, лека и приятна и се движи по брега на река Локорска.

Локорско: водопадите
Локорско: водопадите

Панорамната пътека над Панчаревското езеро

Поредното ми предложение за зимна разходка и интересно преживяване е разходка по  една от най-старите софийски туристически пътеки. Началото й се намира в края на село Герман, район Панчарево. Пътеката се движи успоредно на брега на Панчаревското езеро. Там при езерото, до началото на пътеката има удобен паркинг. Пътеката е широка и лесна за ходене; изминава се за около час. На връщане може да се мине по асфалтовия път покрай езерото. Времето за връщане е приблизително същото.

Панорамната пътека над Панчаревското езеро
Панорамната пътека над Панчаревското езеро

Алекови водопади във Витоша

Алековите водопади са два красиви водопада на река Скакавица във Витоша. Водопадите са разположени на около 30 метра разстояние един от друг, но не е много лесно да се стигне директно от единия до другия. Тук ви предлагам разходка до горните водопади. Пътеката към тях започва от Драгалевския манастир.

Горните Алекови водопади
Горните Алекови водопади

Пътеката започва над манастира, в ляво от асфалтовия път. В началото на пътеката има обширен паркинг. Следвайте указателните табелки към Симеоновските езера и Бистрица. До водопадите се стига за около 45 минути пеша.

Хижа Тинтява – връх Камен дел

За хижа Тинтява трябва да поемете първо към Златните мостове и след тях – към хижата. До нея се стига по асфалтов път, а край нея може да оставите колата. Тръгвате през гората до хижата, следвайки табелките към Черни връх. През гората се върви около половин час. После се излиза на открит баир с пряка гледка към връх Камен дел. До върха се върви още около 15 минути. С набирането на височина гледките постепенно се разгръщат във всички посоки.

Край връх Камен дел
Край връх Камен дел

Лозенската екопътека

Интересен маршрут в Лозен планина е Лозенската екопътека. Началото й се намира в покрайнините на село Долни Лозен на около 21 км югоизточно от София – след последната спирка на автобус N5. До самото начало на екопътеката има широко площадче, удобно за паркинг.

Към връх Лалина могила
Лозенската екопътека и връх Лалина могила, който се вижда по маршрута.

Първото интересно място по пътеката е Лозенският манастир „Свети Спас“. От него се откриват чудесни гледки към Софийското равно поле. Самият манастир също буди интерес. И той е от старинните – от пръстена Софийска Мала Света гора. Дворът му е много подреден, а храмът – чудно изписан. Повече информация …

Следваща важна точка от маршрута е изключително панорамният връх Половрак. От Половрак пътеката слиза напред към близкия заслон Половрак, продължава между хълмовете, подсича отляво връх Лалина могила, а след него завива наляво и плавно се спуска към Долни Пасарел, като минава покрай река Стражански дол и паметника на военния пилот Димитър Списаревски.

Цялата Лозенска екопътека е дълга над 10 километра и се изминава за около 3-4 часа. Може, разбира се, да я изминете и в обратна посока, стартирайки от въжения мост над язовир Пасарел. До него се стига с автобус номер 3, който е на 1 час.

Връх Дупевица

Връх Дупевица, висок 1256 м., е първенец на Люлин планина. Има няколко маршрута до него. Аз ви предлагам комбинация на два от тях в приятен кръгов маршрут: Бонсови поляни – Горнобански манастир – връх Дупевица – хижа Бонсови поляни – Бонсови поляни. Маршрутът се изминава за около два часа и половина. В подножието на връх Дупевица се открива страхотна панорама – София се открива на длан с Витоша като фон отдясно.

София на длан: гледка от връх Дупевица
София на длан: гледка от връх Дупевица

Самото име Дупевица звучи забавно-интересно. Според един ФБ пост гледката от върха била така запленяваща, че на човек му се допявало и затова му казвали „допеевица“, което впоследствие било опростено до „Дупевица“.

Боянски водопад

Боянският водопад е най-високият водопад във Витоша. Висок е около 40 метра, а водите му падат от релефен скален венец. Отправна точка за е горният край на квартал Бояна, където започват витошките пътеки. Пътеките нагоре към водопада са две: едната е по-дълга, но по-лесна за ходене, тъй като не е толкова стръмна. По нея се върви около час и половина до водопада. Другата е по-кратка, но на места е доста стръмна и хлъзгава. По тази пътека се стига за около един час.

Боянският водопад замръзнал
Боянският водопад замръзнал

До Боянския водопад може да се тръгне и от Златните мостове. Маршрутът минава през хижа Момина скала и се изминава за около час и половина.

Това бяха моите предложения за зимна разходка, места, едновременно лесни и интересни. Всички те са в рамките на „голяма София“ . Със сигурност има още много подобни. Какво ще препоръчате вие?

Публикувано в на един ден от София с етикети . Постоянна връзка.

Моите книги

Още интересни маршрути до любопитни места в България ще намерите в моите книги, издадени от ИК Сиела. Поръчайте чрез тази форма! Ако желаете лично послание, просто споделете в полето за съобщение тук.


Запишете се

Ако тази статия Ви харесва, запишете се и за нашия бюлетин с новини и допълнителна информация директно във Вашата електронна поща!

5 Коментара към 11 идеи за интересна зимна разходка около София

 1. Dimitar Tabakoff каза:

  Моите фаворити са определено Копитото (нощно време) и параклисът св. Киприян край Плана, през деня. А ако имате един цял ден за разходки или искате да разведете някой чуждоземец – комбинирайте и двете.

  Благодаря и за останалите предложения. Поздрави!

 2. Стефка каза:

  Манастирът над Банкя, Екопътека на здравето, село Боснек и крепостта Урвич.

 3. РадаКотката каза:

  Здравеите! Аз съм Рада! И съм 7 г. ние с мама и тате си търсим място за разхотка затова тази страница беше мнооооооого полезна

  Рада И

 4. Силвия Маринова каза:

  На вниманието на разхождащите се по пътеката до Панчаревското езеро, преди дни, е забелязана мечка в близост до пътеката.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *