Понорско конче и връх Торсилова могила

За Понорското конче научих от книгата за Понор планина, издадена от Туристическо дружество Понория, с която ви запознах преди време. Беше слънчева неделя с пролетни температури в безснежната тазгодишна зима, когато се отправихме натам.

Понорското конче е скален рид в Понор планина, наречен така по подобие на добре известното Пиринско конче. Е, Понорското не е нито толкова високо, нито толкова дълго, нито толкова стръмно, но си е интересно място за разходка близо до София. Съседният нему връх се нарича Торсилова могила и предлага живописни панорами надалеч. Трябва да се има предвид обаче, че маршрутът е стръмен и не е маркиран.

Понорско конче
Понорско конче

Как се стига до началото на маршрута

Пешеходният маршрут към Понорското конче и връх Торсилова могила започва от махала Лиляшковци на село Добърчин, недалеч от Искрец. Селото се намира на около 48 километра северно от София и на около 9 километра северозападно от Своге. За съжаление, до Добърчин няма асфалтов път, а само черен път с трошено-каменна настилка.

В приложения GPS трак са отбелязани черният път до махала Лиляшковци (3.6 км) и пешеходният маршут към Понорското конче и връх Торсилова могила (още 3.6 км).

Отправна точка е Белодробната болница (санаториума) в източния край на село Искрец. Поема се по пътя, който се отделя от главния път в северна посока вляво от портала на лечебното заведение. Черният път до Добърчин е дълъг близо 4 километра и явно се поддържа. Може да се измине с по-висока кола бавно, с внимание, добър шофьор и ако не ви е жал много за колата. Ние бяхме с тойота ярис и стигнахме до махалата, точката, отбелязана като паркинг 1 в трака. Оттам нагоре поехме пеша поради влошаване на пътя.

Ако сте с висок джип, вероятно няма да е проблем да стигнете до точката „Начало на пътека – паркинг 2“. Там пътят поема към съседната махала и бивше село Меча поляна, а нагоре по хълма се отделя коларски път, по който се тръгва към Кончето. Ориентацията е лесна – целта е високият връх, който се извисява над махалите на село Добърчин. В подножието му е Понорското конче.

Поглед към връх Торсилова могила за ориентация в началото на прехода (този вдясно)
Поглед към връх Торсилова могила за ориентация в началото на прехода (този вдясно)

Преди да ви разкажа за пътеката нагоре, ще спомена, че в махала Меча поляна може да се види средновековна църква. Ако сте с джип или пък имате достатъчно време и сили на разположение, може да се отбиете и там, за да я видите. Ние нямахме нито едното, нито другото, затова се задоволихме с локализирането на църквата отвисоко и далеко, докато минавахме по Кончето.

Махала Меча поляна - поглед от Понорското конче
Махала Меча поляна – поглед от Понорското конче

Особености на маршрута

Казах вече, че ориентацията е лесна, но пък относителната трудност на маршрута идва от големия наклон по цялото му протежение. В началото на прехода се върви по коларския път на открито, после той се стеснява и навлиза в рехава гора, малко преди Кончето гората свършва.

В началната част на Понорското конче
В началната част на Понорското конче

Понорското конче е ориентирано по оста югозапад-североизток и има два склона, съответно северозападен и югоизточен. Измежду тях само северозападният е стръмен. От югоизточната страна върви пътеката. За тръпката може да вървите по скалите, но реално няма опасни участъци, освен ако вие не си създадете опасности.

Понорското конче и връх Торсилова могила
Понорското конче и връх Торсилова могила

Понорското конче е разположено в подножието на връх Торсилова могила.

Някои параметри на разходката:

  • разстояние от Санаториума до връх Торсилова могила: 7.2 км;
  • от тях половината изминахме с кола (до паркинг 1);
  • другата половина от паркинг 1 до върха изминахме пеша;
  • положителна денивелация от Санаториума до върха: 876 м;
  • положителна денивелация от паркинг 1 до върха: 607 м.

Разстоянието между паркинг 1 и паркинг 2 е 700 метра, така че ако сте с джип това ходене си го спестявате.

От линка може да изтеглите GPS трак на целия маршрут от Санаториума през Добърчин, Понорското конче до връх Торсилова могила.

Нашето посещение

От Санаториума до махала Лиляшковци на село Добърчин стигнахме за около половин час. Оставихме колата на паркинг 1. Това е широко заравнено място до една добре поддържана къща. Тръгнахме пеша по черния път нагоре и още на първия завой решихме да цепим право нагоре през ливадите, така че усетихме стръмното още в този начален етап. Спестихме си известно разстояние от маршрута, но дали спестихме време не беше много ясно.

Понорско конче - поглед в обратна посока
Понорско конче – поглед в обратна посока

За около час стигнахме до началото на Понорското конче. Около 15 минути прекарахме по него за изминаване и наслаждаване на гледките. От Кончето, а и още преди него, като на длан се открива стръмната долина вляво с махала Меча поляна. В далечината различихме средновековната църква. Има я на снимки в интернет.

Към връх Торсилова могила
Към върха

После за около 20 минути се изкачихме до връх Торсилова могила. През по-голямата част от маршрута беше заветливо, но докато приближавахме върха, вятърът ставаше все по-силен. Върхът е като плато, доста заравнен. По време на нашето посещение се порадвахме и на задържал се снежец.

На връх Торсилова могила
На връх Торсилова могила

Гледките от връх Торсилова могила бяха очарователни – напред на североизток ни се откриваше по-популярният Каишов връх, на изток в далечината – село Церово и част от Искърското дефиле, а на север над по-близките заснежени била се подаваше връх Сърбеница, висок 1482 метра и втори по височина в Понор планина.

Връх Торсилова могила: поглед към Каишов връх
Връх Торсилова могила: поглед към Каишов връх
Връх Торсилова могила: поглед към връх Сърбеница
Връх Торсилова могила: поглед към връх Сърбеница

Обратният път го взехме за около час, но на мен ми се стори, че се спускахме поне два пъти повече време от качването. Наклонът си беше брутален и постоянен. Да се има предвид! И докато нагоре човек има свежа мотивация, за да види мястото, надолу тази стръмна и камениста пътека в един момент започва да втръсва.

Поглед назад към Понорското конче
Поглед назад към Понорското конче

Както и да е. На връщане слязохме точно по пътя от трака. Така минахме и покрай няколко запустели къщи от махалата.

Село Добърчин
Село Добърчин

Какво още

Както споменах в началото, преходът до Понорското конче и връх Торсилова могила може да се комбинира с посещение на близката махала Меча поляна със средновековната църква. Това е ако имате достатъчно време и високопроходима кола, или пък издържливи и неуморни колена. В долните махали на Добърчин могат да се видят и няколко оброка. В тази статия за оброците в Искърското дефиле освен обща информация ще намерите и линк към карта с оброци, на която са обозначени и тези в Добърчин.

Публикувано в екопътеки и маршрути, изкачване на върхове, на един ден от София с етикети . Постоянна връзка.

Моите книги

Още интересни маршрути до любопитни места в България ще намерите в моите книги, издадени от ИК Сиела. Поръчайте чрез тази форма! Ако желаете лично послание, просто споделете в полето за съобщение тук.


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *