Водопад Зелената скала: тайното водно бижу на Крушуна

Съвсем близо до добре познатите Крушунски водопади, буквално в съседното дере, лее води и сее пръски един изключително красив водопад. Наричат го с няколко имена – водопад Зелената скала, Зеленият водопад, Урушки водопад. Водопадът е висок над 20 метра. До него води добре обособена пътека със стара избледняла маркировка.

Водопад Зелената скала
Водопад Зелената скала

Малко по-нагоре от водопада може да се стигне и до малка пещера, позната като Урушката пещера. Какво е общото между двете природни богатства? Реката, която захранва водопада извира от пещерата.

Пещерата е позната още с името Пройновска пещера, тя е дълга 1600 метра, двуетажна е и с две галерии – суха и водна.

В тази статия ще ви разкажа за маршрута към Зеления водопад. Преди време, до колкото разбрах, е имало екопътека с това име, но тя сега е леко табу. Оказва се, че водопадът попада в частен имот, което е породило някакъв проблем.

Реката
Реката

От гледна точка на изминаване на пътеката, мога да кажа, че към момента на нашето посещение през втората половина на април 2023 тя беше проходима. Единственият тънък момент беше преминаването по един мост над Урушката река, който беше с един паднал парапет и няколко липсващи дъски. Все пак, носещата конструкция на моста беше здрава и можеше да се мине по него бавно и внимателно.

При Зеления водопад
При Зеления водопад

Къде се намира и как се стига до водопад Зелената скала

Както споменах по-горе, водопадът се намира съвсем близо до Крушунските водопади. До него може да се стигне откъм село Крушуна и откъм село Кърпачево.

Кратко видео за водопада.

Откъм Крушуна

Отправна точка е паркингът за маршрута към Крушунските водопади в покрайнините на селото. Там трябва да платите за билети. Тръгвате по алеята към водопадите и след 150 метра трябва да завиете по първото разклонение вдясно точно пред един хотел. Подминавате хотела, а след него и разклонение вляво към старо перило. Малко след това напускате асфалта и тръгвате по пътека, която след няколко метра ви отвежда до местния язовир – водоем Крушуна.

Продължавате по пътеката отляво на язовира. Междувременно минавате покрай останки от крепостни стени – обрасли и неразкопани, на нивото на терена.

По пътеката към водопада
По пътеката към водопада

Пътеката навлиза в гора и в един момент излиза на леко открито място. Там има пейка под дърво с останки от маркировка, а малко по-напред се вижда дървен парапет. От там се пада първият, макар и забулен в растителност, поглед към водопад Зелената скала.

По пътеката напред следва разнебитения мост, за който вече споменах. Минава се криво-ляво по него и се продължава по стръмна пътека надолу с обособени някога стъпала. Ако се завие вдясно от първите стъпала, с няколко стъпки може да се стигне до горната част на водопада.

След стъпалата пътеката прави завой надясно, още малко и сте в подножието на водопада. За да го приближите, най-добре се придържайте към брега. Тук вече става леко екстремно.

Разстоянието от паркинга до водопада е малко над километър.

На връщане, като стигнете откритото място с пейката се оглеждайте за пътека вдясно. Тя ще ви отведе за 5 минути до пещера Урушка маара, откъдето извира Урушката река.

Пещера Урушка маара
Пещера Урушка маара

Откъм Кърпачево

От източните покрайнини на горното село Кърпачево тръгва пътека, която отвежда до село Крушуна. Общо взето пътеката се движи в северна посока, като минава през открити и гористи местности. Обозначена е със стрелки, но аз ви съветвам да ползвате GPS трака, защото на места стрелките са нарядко или се губят.

Пътеката отвежда до местността на Крушунските водопади. Как ще познаете, че сте там? Ще ги чуете – водопадите и хората. На около половин километър след това трябва да се оглеждате за разклон на пътeката наляво. Това е разклонението към Зеления водопад. За съжаление, няма указателна табелка, затова пак ще напомня за GPS трака, който прилагам. След разклона завивате остро наляво и се включвате в пътеката от Крушуна в частта ѝ малко след водоема. От там до водопада разстоянието е около 800 метра, следвате горните указания.

На връщане може да слезете до паркинга при Крушунските водопади, но ще бъдете след билетната каса. Ако решите, може ги посетите и тях.

Публикувано в водопади, екопътеки и маршрути с етикети . Постоянна връзка.

Моите книги

Още интересни маршрути до любопитни места в България ще намерите в моите книги, издадени от ИК Сиела. Поръчайте чрез тази форма! Ако желаете лично послание, просто споделете в полето за съобщение тук.


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *