Водопад Дъбицата и водопад Мангъро над село Скрът: два живописни водопада в гънките на Беласица

Водопад Дъбицата и водопад Мангъро бяха два от водопадите, които посетихме в последния ден на нашата малка екскурзия в полите на Беласица, която направихме малко преди да дойде официално пролетта настоящата година. В тази статия ще ви запозная с маршрутите до тях и така – къде с думи, къде със снимки – се надявам за малко да ви пренеса до двата красиви водопада.

Водопад Мангъро над село Скрът в Беласица
Водопад Мангъро над село Скрът в Беласица

Как се стига до село Скрът и до началото на маршрутите

Водопадите Мангъро и Дъбицата текат в съседни дерета над село Скрът. Началната точка на пътеките към тях е една, но се тръгва в противоположни посоки. В следващите редове ще обясня как се стига до началото на маршрутите, но все пак ви съветвам при възможност да ползвате навигация и да си въведете координатите на началото на пешеходния маршрут, които са <41.360655, 22.996032>.

Село Скрът се намира на около 20 километра западно от Петрич, които се изминават с кола за около 25 минути. За водопадите, като влезете в село Скрът завивате наляво (южно към планината) в пряката точно преди училището. Има табелка към водопадите. От там продължавате по стръмната улица нагоре, после тя завива надясно, след това асфалтът свършва и се продължава по черен път до църквата в най-горните покрайнини на селото. Пътят бавно и внимателно може да се измине с лека кола. Да лош е, но се минава. Ние бяхме с лека кола. Пред къщите по тази горна улица имаше немалко наспирали леки коли.

Покрайнините: на това място може да оставите колата и после пеша към планината
Покрайнините: на това място може да оставите колата и после пеша към планината

Край църквата има широко място, на което да оставите колата. От там продължавате пеша по черния път към планината, който след църквата и една голяма бяла къща срещу нея, завива надясно и влиза в гората.

Църквата в горния край на село Скрът
Църквата в горния край на село Скрът

На 5 минути след църквата стигате до чешма, пейки и информационно табло. Това е точката, в която маршрутите към двата водопада се разделят. Напред по черния път (на запад) продължава маршрутът към водопад Дъбицата. Към водопад Мангъро трябва да се тръгне по черния път, който се отделя в противоположна посока остро наляво (източно).

Зоната за отдих, откъдето се разделят маршрутите за водопад Дъбицата и водопад Мангъро
Зоната за отдих, откъдето се разделят маршрутите за водопад Дъбицата и водопад Мангъро

Водопад Дъбицата

От тази зона за отдих с чешмата до водопад Дъбицата се стига за около 25 минути пеша. Следва се зелената маркировка. Разстоянието е сравнително кратко, но за яснота ще го разделя на три кратки етапа.

Етап 1: по черния път – се върви около 10 минути и след това се тръгва по тясна и стръмна пътека вляво по хълма. Има стрелка. До този момент на места има жълта и зелена маркировка. Покрай пътя има и зони за отдих. Жълтата маркировка продължава по пътя напред към връх Тумба.

За водопад Дъбицата се тръгва по пътеката вляво и нагоре
За водопад Дъбицата се тръгва по пътеката вляво и нагоре

Етап 2: нагоре по хълма – 10 минути. Както споменах, пътеката към водопад Дъбицата е със зелена маркировка, но имайте предвид, че тя е нарядко. Все пак, пътеката е ясно обособена по хълма и се вие на серпентини. В края на изкачването се стига до разклонение – наляво е към зона за отдих, напред е към водопада.

Етап 3: следват още малко метри ходене и после спускане към водопад Дъбицата. Няма и 5 минути и се стига до него. Пред водопада има табелка с името му.

Водопад Дъбицата над село Скрът
Водопад Дъбицата над село Скрът

Водопадът е живописен. Пада в малко езерце, а надолу дерето се вижда, че е съвсем тясно.

Водопад Дъбицата: горните падове
Водопад Дъбицата: горните падове

Ако имате още сили, може да пресечете реката пред езерцето и да се изкачите от дясно покрай реката по близкия хълм. Нагоре няма маркировка и е много стръмно, но все пак не е толкова трудно. Там отгоре ще видите още няколко пада, дори по-красиви от този основния. Картинката е очарователна.

Обратният път до чешмата се изминава долу-горе за същото време.

Водопад Мангъро

За водопад Мангъро се тръгва по черния път остро наляво от зоната за отдих с чешма над село Скрът. Върви се около 20 минути все по черен път до реката. Там пътят завива наляво, а към водопада се тръгва направо покрай реката и от ляво на нея. От този момент до водопада остават още около 20 минути ходене. Маркировката – синя – не е много отчетлива и е нарядко. Може да се наложи да пресечете реката, ако изгубите пътеката.

Към водопад Мангъро
Към водопад Мангъро

Десетина минути, след като сте напуснали черния път, стигате до дървен мост над реката, после до още един. От там до водопада са 10 минути пеша, като последните метри са подсигурени с дървени стълби.

Общо от чешмата до водопад Мангъро се стига за около 40 минути.

Водопад Мангъро съвсем отблизо
Водопад Мангъро съвсем отблизо

Лично мен водопад Мангъро ме впечатли най-много от всичките над 10 водопада в Беласица, които видяхме през тези 3 дни. Харесаха ми разчупения му рисунък и неговата дружелюбност – той позволява да се окъпеш под пръските му или най-малкото да ги усетиш съвсем отблизо.

Водопадът е сравнително висок – около 15 метра, а също така е и широчък. Водата пада на струи по ръбати скали и се дипли.

Водопад Мангъро в целия си ръст
Водопад Мангъро в целия си ръст

Ние на връщане решихме да разнообразим маршрута и хванахме пътеката, която се отделя нагоре по склона след по-близкия до водопада мост. Пътеката върви високо над реката все през гората. Тя също е със синя маркировка, но не е нанесена на map.bgmountains.org и явно не се използва много. След моста по тази пътека трябваше да изкачим хълма и после да се спуснем по него. Върнахме се при чешмата за около 30 минути.

За информация, до водопад Мангъро има пешеходен маршрут и от село Ключ. Той започва в южните покрайнини на селото и за около час и 15 минути се стига до водопада.

Публикувано в водопади, екопътеки и маршрути, природни забележителности с етикети . Постоянна връзка.

Моите книги

Още интересни маршрути до любопитни места в България ще намерите в моите книги, издадени от ИК Сиела. Поръчайте чрез тази форма! Ако желаете лично послание, просто споделете в полето за съобщение тук.


Запишете се

Ако тази статия Ви харесва, запишете се и за нашия бюлетин с новини и допълнителна информация директно във Вашата електронна поща!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *