Водопад Срамежливеца: водна красота и грохот над село Камена в Беласица

Водопад Срамежливеца, познат още като Каменишки водопад, е истинско водно бижу, скрито в едно от многото дълбоки дерета на Беласица. Той е висок и красив, шумен и мощен, тече в обособено каменно корито и прилича много на Смоларския водопад. Посетихме го в самото начало на март, точно преди извънредното положение. По-долу ще ви запозная с маршрута до този Срамежлив водопад.

Каменишки водопад Срамежливеца
Каменишки водопад Срамежливеца

Откъде започва пътеката към водопад Срамежливеца

Пешеходният маршрут към водопад Срамежливеца започва от южните покрайнини на село Камена. Селото се намира на около 15 километра западно от Петрич. Отправна точка са бунгала Камена, до които води асфалтов път.

Как да стигнете до тях? Самото село Камена е разположено малко по-южно от шосето към другите беласишки села, край които има водопади. Към селото има два основни подхода от това шосе, но аз ви препоръчвам да използвате по-близкия спрямо Петрич, тъй като при по-далечния пътят е по-лош. Завивате към село Камена и карате все направо. В покрайнините на селото пътят се разклонява. На това място трябва да свиете вляво и да пресечете реката по мост. След моста са бунгала Камена.

В началото на пешеходния маршрут към водопад Срамежливеца
В началото на пешеходния маршрут към водопад Срамежливеца

Съвсем близо до тях в гората има стара почивна база с порутени бунгала. Край базата е удобно да оставите колата. Точно там започва пътеката.

Приблизителни координати: <41.360670, 23.072833>.

Особености на маршрута

На места по пътеката се вижда зелена маркировка. В началото се върви покрай реката, първо от лявата ѝ страна, после от дясната. След 10 минути ходене пак се минава от лявата страна (това е всъщност десния бряг) по мост и малко след него започва изкачване, олекотено на места с обособени в земята стълби. 25 минути след началото се стига до беседка, а от там надолу към реката са последните метри до водопада.

Финални метри на пътеката към Каменишки водопад
Финални метри на пътеката към водопада

Подсигурени са с парапет и дървени стълби и се вземат за около 5 минути. До последно водопадът остава скрит. Като слезе човек в края на стълбите при реката и погледне наляво към водопада, направо ахва. Истинска красива водна изненада!

Водопад Срамежливеца и платформата
Водопад Срамежливеца и платформата

Пред водопада е изградена дървена платформа за наблюдение.

Водопад Срамежливеца
Водопад Срамежливеца

Общо целият маршрут от старите бунгала в края на с. Камена до водопад Срамежливеца се взема за около 30 минути.

Красотата на водопада

Водопад Срамежливеца е невероятно красив и мощен, с права струя. Пада от 21 метра височина по издълбано от водата каменно корито. Водните му пръски се усещат от дървената платформа, че и малко преди нея.

Водопадът е пълноводен през цялата година, но са го кръстили така, защото е бил много скрит и труднодостъпен. Сега, за щастие, вече не е така с обособената пътека.

Водопад Срамежливеца съвсем отблизо
Водопад Срамежливеца съвсем отблизо

В търсене на още водопади по река Камешница

В началото на пешеходния маршрут е поставено информационно табло. Според него, по река Камешница над селото има 7 водопада, един от които е Срамежливият водопад. Ние за тези 7 водопада бяхме прочели и преди идването ни към село Камена и се опитахме да ги локализираме по картата bgmountains.org с идеята да видим и някои от останалите. В крайна сметка видяхме още два, които се намират до железен мост на черен път малко по-нагоре по реката.

Как да стигнете до моста? От беседката преди спускането към водопада, трябва да се тръгне по черния път нагоре. Той се извива в противоположна на водопад Срамежливеца посока. След десетина минути ходене пътят се включва в по-широк черен път. На това място трябва да се поеме надясно (в южна посока) по черния път. Малко след това включване пътят се разделя на два пътя – левият е маркиран в жълто маршрут към хижа Лопово, десният е към железния мост. Така че ние на това място държим дясно.

След още около 15 минути ходене се стига до железния мост. Единият от водопадите – това е водопад Четала съгласно картата bgmountains.org – се намира над моста – там, откъдето се спуска реката. Падовете са няколко и в различни посоки, за жалост няма добра видимост към тях.

Каменишки водопади: Четала - този над моста
Каменишки водопади: Четала – този над моста

Другият водопад, който ние видяхме е точно под моста. Веднага след моста вдясно може да се слезе няколко метра надолу към реката, но не съвсем до нея, че е опасно. Трябва много да се внимава, защото няма пътека и е стръмно.

Каменишки водопади: водопадът под железния мост
Каменишки водопади: водопадът под железния мост

Ние след като видяхме тези два водопада се върнахме обратно към колата, тъй като се смрачаваше и нямахме повече време за изследване. Все пак, имаме план някой път да се върнем в района и да се изкачим до високите части на планината. Тогава, живот и здраве, надявам се да успеем да видим още от водопадите на Беласица.

Да споделя и още малко личен опит. Ние от беседката първоначално тръгнахме по едва различими останки от пътека в посока юг-югоизток (т.е. противоположна на пътя нагоре, който описах). Бяхме видели на картата този брод и после съвсем кратък участък без пътека, които да ни изведат директно на черния път малко преди железния мост. Мислехме, че така ще стигнем по-бързо, но уви! Малко след беседката попаднахме на много обрасло място, където едвам намирахме пролука през храстите. Допълнително, дебелата шума по земята създаваше трудности, на места направо потъвах в нея. Наистина, участъкът беше кратък, но не стигнахме по-бързо. Пресякохме още един черен път – и той беше много обрасъл, преди да се изкачим до горния, водещ към железния мост. После се върнахме по маршрута, който ви описах първоначално и съжалихме, че така сме се лутали без път уж за по-накратко. Да знаете, да не се подлъжете и вие.

Водопад Срамежливеца и горните два водопада на река Камешница бяха последните, които видяхме от предпролетното ни посещение в Беласица. В последните няколко статии ви разказах и за останалите: Ключки водопади, Смоларски и Колешински водопад, Габровски водопади, Яворнишки водопад, водопад Дъбицата и водопад Мангъро.

Ако знаете за още някой водопад там в района, ще се радвам да споделите. Все ще дойде време да хукнем натам.

Публикувано в водопади, екопътеки и маршрути, природни забележителности с етикети . Постоянна връзка.

Моите книги

Още интересни маршрути до любопитни места в България ще намерите в моите книги, издадени от ИК Сиела. Поръчайте чрез тази форма! Ако желаете лично послание, просто споделете в полето за съобщение тук.


4 Коментара към Водопад Срамежливеца: водна красота и грохот над село Камена в Беласица

 1. Велин Янев каза:

  Близо над железния мост, реката преминава през малък каньон (дълбоко издълбано речно корито в скалата). Там тя прави няколко пада, но те са трудно видими, а мястото е диво. Далеч по нагоре видях още два водопада, но теренът не е лек и на практика няма пътека (от моста нагоре има следа от пътека, но е лесно да се изгуби). На карта участъкът без пътека до споменатите два водопада е сравнително малък, но релефа на Беласица не е за подценяване. Все пак ако човек е наясно с опасностите и трудностите на подобни места може да търси водопадите на десен приток на реката (близо до първия от тях (Реснача според картата) тя се разкланя).

  • Ели Иванова каза:

   Благодаря много за информацията за тези горни Каменишки водопади!

 2. Костадин Иванов каза:

  Симпатично водопадче, макар и маловодно като всички наши.
  Късно научих за него, инак щях да го видя миналата година, когато ходих към Петрич.

 3. Sparki87 каза:

  Може ли да знам, защо използвате река Камешница, а винаги пишете водопад Срамежливеца?
  Наясно ли сте с историята на водопада или си пишете на поразия. Ако не сте, ми запознайте се и ще научите истинското име на този красив водопад!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *