Екопътека от Овеч до Шашкъните: късчета история, панорамни гледки и приятна разходка

От Овеч до Шашкъните е интересен маршрут, който свързва една от туристическите емблеми на Провадия – крепостта Овеч – със скалния манастир Шашкъните, един от многото в района. Пътеката се движи недалеч от ръба на Добринското плато, което заедно с Провадийското ограждат от двете страни градчето.

Скален манастир Шашкъните над Провадия
Скален манастир Шашкъните над Провадия

С какво е интересно мястото

За крепост Овеч вече съм ви разказвала. Тя е построена на високо каменно плато източно от града, познато под името Калето. Тесен скален провлак я свързва със съседното плато Табиите. И двете плата са част от Добринското плато. Калето и Табиите са свързани чрез 160 метров мост.

Приема се, че скален манастир Шашкъните е действал в периода ХІІ–ХІV век. Състои се от няколко килии разположени индивидуално и на групи на височина около 30 м.

Освен че е пропит с история, районът изобилства от животински и растителни видове. В района гнезди двойка египетски лешояди. По тази причина египетският лешояд се в превърнал в емблема на Провадия.

Как се стига до началото на маршрута

Отправна точка е крепостта Овеч. За нея са поставени добри указателни табелки в града. Край западната порта на крепостта има малък паркинг и билетна каса. Билетът за посещение е 4 лв. (за учащи и пенсионери – 2 лв.).

За информация, към крепостта има и подход от изток.

Екопътека "Овеч"
Екопътека „Овеч“

Особености на маршрута

Минава се под каменна арка, указваща началото на екопътека „Овеч“. Върви се плавно нагоре по изградена и добре поддържана алея. След десетина минути се стига до висока метална вита стълба със 111 стъпала, която води към крепостта. Вдясно от нея е оригиналният вход към твърдината.

На платото има много какво да се види. Може да прекарате доста време там. Като разгледате всичко, което ви е интересно, може да се отправите към северната порта и да минете по впечатляващия дървен мост. От там вече Шашкъните се виждат и най-вече металният мост пред скалния манастир.

Крепост Овеч, Провадия
Мостът между Калето и Табиите

Пътеката след крепостта продължава по платото. Гледките към Провадия – също. На места са поставени стрелки, но и без тях ориентацията е лесна. От края на дървения мост до скалния манастир Шашкъните се върви около 40 минути. Общо целият маршрут може да се вземе за около 60-70 минути пеша чисто ходене. Към това време обаче трябва да прибавите и поне половин час време за разглеждане на останките от крепостта.

Мостът към скален манастир Шашкъните
Мостът към скален манастир Шашкъните

До входа на скалния манастир води стар, но много стабилен метален мост.

По моста към Шашкъните
По моста към Шашкъните

Маршрутът е лек и приятен. Подходящ е за хора от всякакви възрасти. Не ви съветвам обаче да сте там в големи жеги. Също така трябва да се внимава, ако влизате в скалния манастир по-навътре, тъй като там няма предпазен парапет.

В една от килиите на скалния манастир Шашкъните
В една от килиите на скалния манастир Шашкъните

От скалния манастир Шашкъните може да продължите още около 600 метра по пътеката по платото до скалното светилище Шашкъните.

Добринското плато над Провадия
Добринското плато над Провадия. Гледката е в близост до скалния манастир и е в посока към скалното светилище.

Ще го познаете по изсечените скални форми на ръба на скалите. Като време за изминаване от крепост Овеч до скалното светилище отнема около час и половина. Обратният път се изминава за същото време. Предвидете си и достатъчно време за разглеждане и почивка!

Скално светилище Шашкъните
Скално светилище Шашкъните

Друг интересен скален манастир в района е „Свети Георги“ до близкото село Петров дол. За маршрута до него може да прочетете тук.

Публикувано в екопътеки и маршрути с етикети . Постоянна връзка.

Моите книги

Още интересни маршрути до любопитни места в България ще намерите в моите книги, издадени от ИК Сиела. Поръчайте чрез тази форма! Ако желаете лично послание, просто споделете в полето за съобщение тук.


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *