Крепост Вишеград: средновековният замък до Кърджали

Крепост Вишеград беше едно от последните места, което посетихме при второто ни за настоящата година пътешествие из Източните Родопи. Преди три месеца бяхме в района на Маджарово.

Тази година определено ни върви на крепости. Посетихме до момента десетина, с повечето от които вече ви запознах. Не сме търсили умишлено този ефект. Останките им просто бяха в районите, които посещавахме.

Крепост Вишеград
Крепост Вишеград

Като чуя Вишеград се сещам за още две места – едното е Вишеградската четворка, геополитическо обединение, в което влизат Полша, Унгария, Чехия и Словакия и няма общо с България; другото е връх Вишеград, първенецът на Сакар планина, в чието подножие лее водите си живописният водопад Казанките, за който съм ви разказвала. Обект на настоящата статия е средновековната крепост Вишеград, резиденция на източнородопските големци през Средновековието.

Информация за крепостта Вишеград

В прес съобщения по интернет прочетох, че местните власти имат амбицията да превърнат крепост Вишеград в „Родопския Царевец“. Ако това значи, че ще се положат грижи за облагородяване, поставяне на указателни и информационни табла и популяризиране пред широка публика, аз намирам това за чудесно! От друга страна считам, че то си е достатъчно важно и същевременно уникално, за да му се слага етикет, асоцииращ го с Царевец. Царевец си е Царевец, Вишеград си е Вишеград. Някак, не ги разбирам тези състезания.

Пред крепостта
Пред крепостта

Съвсем близо до Кърджали се извисява още една средновековна крепост – Моняк. Макар тя да е по-голяма по площ и с по-красиви гледки (бидейки нависоко), тази крепост е по-трудно достъпна в сравнение с Вишеград. Ходили сме по два пъти и до двете. По тази причина от собствен опит споделям, че за повечето хора Вишеград би била по-привлекателна за посещение. Но си има още доста работа тя да се превърне в магнит за туристи, по-горе споменах кои според мен са най-важните неща за това.

Малко история

За предшественик на днешния град Кърджали се сочи именно средновековният град-крепост Вишеград, наричан също Горна крепост (Хисар Юстю). По това време Източните Родопи са известни под името Ахридос.

През късната бронзова и ранножелязната епоха тук е имало тракийско светилище, а през III-IV в. е издигнат римски кастел за охрана на важния римски път по долината на Арда. Средновековната крепост е построена през ХІ век. Смята се, че през ХІІ-ХІV в. това е била резиденцията на управителите на Ахридос (които и да са били те), по тази причина тя често се споменава като феодален замък.

В края на ХІV век крепост Вишеград е опустошен при османското нашествие.

Проучвания

Първи проучвания на крепостта прави историкът Иван Балкански, дългогодишен уредник на Историческия музей в Кърджали. Той заедно с археолога Стамен Михайлов проучват още няколко от родопските крепости. Освен това, двамата са направили първите археологически разкопки на добре известния Перперикон.

В крепостта Вишеград
В крепостта Вишеград

При тези ранни проучвания на Вишеград са открити подове на землянки, основи на пещи, керамика, накити, копия и най-интересното – забрало (предната част) от рицарски шлем от началото на XIII век. Именно тази находка свързва крепостта Вишеград с рицарите-кръстоносци.

Районът е увековечен в историческата литература от Жофроа дьо Вилардуен – летописец и един от ръководителите на Четвъртия Кръстоносен поход. В похода си срещу Калоян през 1206 г. кръстоносците преминават през района и лагеруват край крепостта Моняк. Смята се, че точно по това време в замъка Вишеград е коронясан вторият император на Латинската империя Анри Фландърски, брат на пленения година по-рано от цар Калоян в битката при Одрин Балдуин Фландърски.

И тук неминуемо се сещам, че доста моменти от българската история са не само славни, но и чудати като в приказките. Няколко години години по-късно дъщерята на Калоян Мария се жени за Анри. През юни 1216 той умира внезапно, като една от версиите за смъртта му (недоказана!) е, че е бил отровен от Мария.

Между другото, в хрониката на Вилардуен, позната у нас като „Завладяването на Константинопол“ се споменава, че преди Моняк (Мнеакос), рицарите минават през крепост Родостюик, която се предполага, че е крепостта Родостица в Балък дере до Ивайловград.

Високата крепостна стена
Високата крепостна стена

Тази година (2021 г.) през месеците май и юни са направени мащабни археологически проучвания на крепостта Вишеград. Те са проведени от екип от 30 души под ръководството на проф. Николай Овчаров. След отнемането на огромна маса пръст и камъни е бил изяснен планът на крепостта. Тя е имала три кули. Във вътрешността ѝ се издигала триетажна сграда с дължина около 40 метра. Предполага се, че точно това е бил домът на управителя.

Стената отвътре
Стената отвътре

Какво може да се види

Крепостните стени и останките от кули и помещения могат да се видят намясто. Има и немалко разпръсната керамика. Руините от замъка, ако съм ги установила коректно, са с по-светъл цвят от останалите зидове. При нашето посещение ясно личеше прясно свалената земна маса във връзка със скорошните проучвания. Останките са солидни и според мен ако продължат проучванията, биха се разкрили още по-масивни стени.

Гледка към Кърджали и язовира, който е с много ниско ниво към момента на посещението ни
Гледка към Кърджали и язовира, който е с много ниско ниво към момента на посещението ни

Гледката от каменното плато на крепост Вишеград е завладяваща. Величествената Арда е сякаш в краката ти. В тази част на Родопите тя е под формата на язовир Студен кладенец. При това наше посещение той се беше смалил и отдръпнал до неузнаваемост. Да, сушата това лято беше голяма.

Поглед на изток: село Островица, язовир Студен кладенец, а насреща е възвишението на крепост Моняк
Поглед на изток: с. Островица, язовир Студен кладенец, а насреща е възвишението на крепост Моняк

На отсрещния бряг се издига крепост Моняк, а малко встрани се протяга въженият мост към село Лисиците. Кърджали белее на северозапад.

Ето и кратко видео от крепост Вишеград.

Къде се намира и как се стига до крепост Вишеград

Руините от крепостта се намират на скалисто плато на десния бряг на язовир Студен кладенец в покрайнините на село Вишеград. Селото отстои на около 6 километра източно от Кърджали. От града се поема към квартал Гледка, следва минаване през лабиринт от улици през квартала, излиза се от Кърджали и не след дълго е табелата в ляво за селото. Влизате в село Вишеград, преминавате през цялото село като карате все направо. Накрая на селото, точно в ромската махала, където свършва асфалтът ще видите уширение, застлано с чакъл. В близката далечина насреща ще откроите крепостта.

Това е мястото, където оставяте колата и продължавате пеша. До руините са около 5 минути ходене.

Координати на:

 • паркинга: 41.614949, 25.409141;
 • крепостта: 41.616405, 25.408293.

Ако въведете в Гугъл навигацията само координатите на крепост Вишеград, най-вероятно тя ще ви заведе в подножието на крепостта в село Островица, което се намира точно под нея. Да, ама от там пътека няма (поне доколкото аз знам). Затова, следвайте горните указания. За съжаление, табелки за старината все още няма.

Вътре в крепост Вишеград
Вътре в крепост Вишеград

Други интересни места в района

По-горе споменах за въжения мост към село Лисиците и крепостта Моняк. Напълно възможно е при добра организация да посетите тях и крепост Вишеград в един ден. До Вишеград се стига с кола, а другите две места се намират близо до село Широко поле.

Други интересни места в околностите на Кърджали са Перперикон, феномените Каменни гъби и Каменна сватба, пещера Утробата. Не пропускайте и двата кърджалийски манастира:

 • „Свети Йоан Предтеча“ – много стар, недействащ, на брега на Арда;
 • „Успение Богородично“ – действащ, намира се в кв. Гледка, недалеч от манастир „Свети Йоан Предтеча“.

Още интересни места за посещение в Източните Родопи може да намерите в тази статия и в моята втора книга „Седем дни в Родопите„.

Booking.com
Публикувано в екскурзии и почивки, крепости с етикети . Постоянна връзка.

Моите книги

Още интересни маршрути до любопитни места в България ще намерите в моите книги, издадени от ИК Сиела. Поръчайте чрез тази форма! Ако желаете лично послание, просто споделете в полето за съобщение тук.


5 Коментара към Крепост Вишеград: средновековният замък до Кърджали

 1. Благодаря за информацията, която е поднесена увлекателно и точно. Докато четях се представях гледките( на Вишеград не съм била, но Моняк, полета на орлите, устието на р.Върбица и яз. Студен кладенец моста, по ЖП линията, с. Бяло поле оставиха в мен прекрасни впечатления). Желая Ви здраве и нови вълнуващи описания на невероятни места из нашата Родина!

  • Ели Иванова каза:

   Благодаря за хубавите думи и отзива! Всичко най-добро и на Вас!

 2. Росица Копукова каза:

  Чудесен кратък пътепис. Благодаря.

 3. Константин Еленков~ konelen@abv.bg каза:

  и зашо Кърджали не е ВИШЕГРАД???

 4. На колко клм. от Кърджали е?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *