От Петров дол до Провадия: дълга разходка до скални манастири, крепост и неочаквано изобилие от диви орхидеи

Нямахме намерение да правим толкова дълъг преход. Търсихме си кратък маршрут край Провадия заради потенциалната опасност от силни валежи. Затова първоначалната цел беше да отидем до скалния манастир Свети Георги до село Петров дол. Но там видяхме указателна табелка-стрелка към крепост Овеч, сочеща 1:45 ч. като време за изминаване. Облаците в този момент се бяха поотдръпнали и слънцето се показваше. Решихме, че така и така сме тръгнали, може с една разходка да посетим няколко интересни места и продължихме.

Скален манастир Свети Георги до село Петров дол
Скален манастир Свети Георги до село Петров дол

В крайна сметка изминахме един сравнително дълъг маршрут от село Петров дол до град Провадия, обхождайки два скални манастира, пещера, крепост и наслаждавайки се на красиви диви орхидеи, птичи песни и ароматна мащерка.

Предисловието е, че прекарахме два интересни дни в района, като освен прехода от Петров дол до Провадия, се разходихме до два водопада и посетихме две укрития за наблюдение и снимане на птици. На водопадите край Неново и птиците съм посветила отделни статии. По-долу ще разкажа за разходката и двата скални манастира по маршрута ѝ. Оказва се, че двете високи плата над Провадия – Провадийското и Добринското съответно заграждащи от запад и от изток града, изобилстват от скални манастири, църкви и скитове.

Как се стига до началото на маршрута

Отправна точка за маршрута са южните покрайнини на село Петров дол, което се намира на 7 километра северно от Провадия. От селото към манастир Свети Георги може да се тръгне по няколко пътеки. Аз ще опиша тази, по която ние минахме.

По маршрута над с. Петров дол
По маршрута над с. Петров дол

За да стигнете до началото на пешеходния маршрут, влизате в селото и на площада завивате надясно (ако идвате от Провадия) и карате все по тази улица до покрайнините. Продължението на тази улица е единият вариант да излезете от селото и да тръгнете към манастира. Така ще минете и през погледно място, според картата. По този маршрут обаче има няколко разклонения и съответно възможности за объркване.

Ние завихме наляво по последната пресечка на тази улица. На следващата пресечка малко след завоя оставихме колата и продължихме по черния път нагоре. Координати: 43.226260, 27.463081.

Особености на маршрута от Петров дол до Провадия

Целият преход ни отне около 5 часа и половина, но имаше места, на които се лутахме. Маршрутът някога е бил маркиран. На места виждахме стара червена маркировка, на други – указателни стрелки. Но като цяло, не може да се разчита на тях за ориентация. Ако решите да го изминете целия, ползвайте карта или трака, който прилагам. Ако нямате опит в по-дълги преходи по немаркиран маршрут и в ориентирането по карта, по-добре не тръгвайте или направете само разходка от село Петров дол до до скалната църква Свети Георги, етап 1 по-долу.

Друг проблем на този преход, за който трябва да помислите е логистиката – как ще се върнете обратно от Провадия до Петров дол. Може да се вземе такси евентуално. Ние за късмет имахме познат да ни закара.

В приложения трак има сегмент, пада се в гористата част на маршрута, в който са очертани две почти паралелни пътеки. Ние минахме по западната. Именно нея описвам в етап 2 по-долу. Може да се мине и по източната – това е черен коларски път, използван за веломаршрут. Може би по него ще е малко по-бързо за изминаване като време.

Много условно разделям маршрута на следните 3 етапа, а още по-условни (но все пак ориентировъчни) са времената за изминаването им.

Етап 1: село Петров дол – скален манастир Свети Георги и пещера (1:10 ч.)

Оставихме колата и тръгнахме по черния път нагоре излизащ от селото. Назад се откриха гледки. Пътят премина в пътека и във високата част на хълма зави плавно наляво, навлезе в гора, а после започна да се спуска. Непременно гледайте картата (на Гугъл или BG Mountains) и следете посоката към скалния манастир. Стига се до поляна, в ляво от която е скалата.

Стълбата към светата обител
Стълбата към светата обител

До самия манастир се стига по стабилна стълба. Там край него има и указателни табели.

Табелките до манастира
Табелките до манастира

Манастирът се състои от една килия с трапецовидна форма. На пода на килията вдясно от входа има издълбана яма, подобно на корито. На скалата вляво от входа е издълбан надпис на гръцки с името на светата обител Свети Георги.

Скален манастир Св. Георги
Скален манастир Св. Георги

Някога в подножието на скалите е имало дървена църква. С просто око се вижда, че съседните на килията скали са осеяни с вдлъбнатини, видимо направени от човек.

Към пещерата срещу скалния манастир
Към пещерата срещу скалния манастир

След манастира, следвайки табелките отидохме до пещерата срещу него от другата страна на поляната.

Пещерата срещу скалния манастир
Пещерата срещу скалния манастир

Етап 2: скален манастир Свети Георги – скален венец на Добринското плато (3:00 ч.)

По маршрута над село Петров дол към Шашкъните и крепост Овеч
По маршрута над село Петров дол към Шашкъните и крепост Овеч

От пещерата се върнахме на поляната и пак според табелките поехме към Дядо Пенювата чешма, а след чешмата хванахме черния път надясно.

Дядопеньовата чешма
Дядопеньовата чешма

Тук вече няма никакъв смисъл да описвам в коя посока завивахме и в кой момент. Ако ви е любопитно, вижте трака.

В горите на Добринското плато
В горите на Добринското плато

Вървяхме около 3 часа в гора, като се наслаждавахме на свеж въздух и полифонични птичи мелодии. В един момент гората стана по-рехава и тук-там започнаха да се показват диви орхидеи, различни видове.

Дива орхидея: пирамидален анакамптис
Дива орхидея: пирамидален анакамптис
Дива орхидея: двурога пчелица
Дива орхидея: двурога пчелица

Имаше, разбира се и други красиви диви цветя.

Див ирис
Див ирис

Пътеката ни отведе до голяма нива, която трябваше да пресечем. След скорошните валежи това не беше от най-приятните преживявания.

По маршрута: калната нива
По маршрута: калната нива

Както и да е. Напуснахме нивата, повървяхме още малко през смесен терен и се озовахме на скалния венец над Провадия.

Най-сетне на ръба на Добринското плато
Най-сетне на ръба на Добринското плато

Там се натъкнахме на скали с интересно изсечени правилни форми. Това беше скалното светилище Шашкъните.

Скално светилище Шашкъните
Скално светилище Шашкъните

В участъка след нивата до крепостта Овеч бяхме постоянно съпътствани от свежа и ароматна мащерка.

Имаше мащерка в изобилие
Имаше мащерка в изобилие

Етап 3: скален венец на Добринското плато – крепост Овеч (1:30 ч.)

Тук вече беше лесно – вървяхме по равния скален венец, наслаждавахме се на гледките и имахме чудесна база за ориентация.

На Добринското плато до Шашкъните
На Добринското плато до Шашкъните

Не след дълго стигнахме до скален манастир Шашкъните. Той е значително по-голям от Свети Георги – състои се от няколко килии. Входът му е разположен доста нависоко. До него се стига по стабилен метален въжен мост.

Скален манастир Шашкъните
Скален манастир Шашкъните

След манастира продължихме по платото и след около 40 минути бяхме на крепостта Овеч. Минахме по дългия дървен мост и влязохме през северната порта. Ходили сме на крепостта и преди, но ни беше много интересно да я разгледаме отново. На края слязохме по металната вита стълба при източната порта и завършихме дългата разходка при билетните каси.

Крепост Овеч, Провадия
Крепост Овеч, Провадия

В заключение, получи се интересен преход, само дето нито го бяхме планирали, нито пък очаквахме, че ще ни отнеме толкова много време като решихме да продължим след манастир Св. Георги. Докато писах статията и разглеждах картата видях и други любопитни маршрути в района, които се надявам да изпробваме някой ден.

Публикувано в екопътеки и маршрути, крепости, природни забележителности с етикети . Постоянна връзка.

Моите книги

Още интересни маршрути до любопитни места в България ще намерите в моите книги, издадени от ИК Сиела. Поръчайте чрез тази форма! Ако желаете лично послание, просто споделете в полето за съобщение тук.


2 Коментара към От Петров дол до Провадия: дълга разходка до скални манастири, крепост и неочаквано изобилие от диви орхидеи

  1. Нина Илиева каза:

    Много интересен маршрут. Минавала съм през Петров дол на път за Овеч, но някой ден ще направя тази обиколка по платото. Благодаря!

  2. Много любим маршрут! Браво, продължавайте да ни радвате с нови публикации за региона!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *