Маршрути в Средна Стара планина: до Турски рът и Мечото чакало над Априлци

Над град Априлци са маркирани немалко маршрути, като най-популярните сред тях са от хижа Плевен до Ботев връх и от ВЕЦ Видима до водопад Видимско пръскало. В този чуден есенен ден нямахме време за връх Ботев, а предвид сушата преценихме, че водопадът ще тече доста оскъдно. Затова избрахме да се качим до Турски рът, а на връщане за разнообразие се върнахме през Мечото чакало. Горе нависоко бяхме опиянени от красивите панорамни гледки, а слизането се оказа по изключително стръмен склон.

По баирите над Априлци
По баирите над Априлци

По-долу ви разказвам накратко за пътеките към Турски рът и Мечото чакало. Те могат да се комбинират в кръгов маршрут, но ако решите да го направите, горещо ви съветвам първо да се насочите към Мечото чакало, после да се изкачите до Турски рът и да слезете по пътеката, описана в следващия раздел. Ние тази стръмна пътека над Мечото чакало я взехме на слизане и въпреки поставеното на места въже, беше предизвикателство.

👉 Вижте и обзорната ми статия за забележителностите в Априлци и наоколо.

Турски рът

Турски рът е връх и местност в Централен Балкан над Априлци. До там води маркирана пътека с начало ВЕЦ „Видима“. От същото място започва пътеката към водопад Видимско пръскало. Край ВЕЦа има голям паркинг.

Първите два километра и малко от маршрутите до Турски рът, Мечото чакало и Видимското пръскало са идентични. От ВЕЦ Видима се тръгва по път с трошено-каменна настилка, който се движи по протежението на река Пръскалска. Тя захранва водопада. За около 40 минути се стига до водослива на реките Пръскалска и Турски дол, десен приток на Пръскалска. На това място се отделят наляво две пътеки – към Мечото чакало, която се движи в дерето на Турски дол, и към Турски рът. Има указателни табелки. И двете пътеки са маркирани със синя маркировка.

Местност Турски рът
Местност Турски рът

Пътеката към Турски рът стръмно се изкачва нагоре и за около час и половина се стига до местността. Малко преди местността има разклон за Мечото чакало. Маршрутът е изцяло в гора, но Турски рът е открито място и гледките от там са красиви и надалеч.

Като се излезе от гората, се минава покрай зона за отдих с две пейки. Още тук гледката е много красива – вижда се резерват Северен Джендем.

Напред към връх Турски рът
Напред към връх Турски рът

Пътеката към близкия връх Турски рът, както и към билото продължава нагоре. Минава през поляна с информационни табла, после през кратък горист участък, малко клек и и след клека вече сме в подножието на върха. Изкачването му е доста кратко. От него се откриват още по-красиви гледки. Открива се прекрасно централното старопланинско било, вижда се долът на водопад Видимско пръскало.

Гледка от връх Турски рът: поглед към дерето на Видимско пръскало
Гледка от връх Турски рът: поглед към дерето на Видимско пръскало

От върха се виждат няколко пада на висок водопад в Северен Джендем.

Гледка от връх Турски рът: поглед към водопадите на Северен Джендем
Гледка от връх Турски рът: поглед към водопадите на Северен Джендем

Мечото чакало

Мечото чакало е наколна стара дървена колиба за наблюдение на диви животни.

Мечото чакало
Мечото чакало

Тя се намира до поток, който е десен приток на река Пръскалска. Потокът образува 2-3 малки водопада.

Водопад по пътеката към Мечото чакало
Водопад по пътеката към Мечото чакало

Пътеката към Мечото чакало се отделя при разклонението за Турски рът. Разстоянието от това разклонение до чакалото е около 1.3 км и се изминава за около 30 минути. От Мечото чакало до Турски рът също има маркирана пътека, но трябва да се има предвид, че е много, много стръмна.

Нашето стръмно спускане към Мечото чакало. По-добре тази пътека да се извърви в обратна посока.
Нашето стръмно спускане към Мечото чакало. По-добре тази пътека да се извърви в обратна посока.

Финални думи

Ако сте любители на малко познатите, но силно раздвижващи маршрути в планината, пътеките до Мечото чакало и Турски рът сигурно ще ви харесат. Ако разполагате с повече време, може да удължите прехода с изкачване до билото или до връх Марагидик.

👉 Ако планирате отдих в района на Априлци, ще ви бъде от полза и моят пътеводител за Априлци и околността.

Публикувано в екопътеки и маршрути с етикети . Постоянна връзка.

Моите книги

Още интересни маршрути до любопитни места в България ще намерите в моите книги, издадени от ИК Сиела. Поръчайте чрез тази форма! Ако желаете лично послание, просто споделете в полето за съобщение тук.


Запишете се

Ако тази статия Ви харесва, запишете се и за нашия бюлетин с новини и допълнителна информация директно във Вашата електронна поща!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *