Крепост Градът до село Крамолин: приятна разходка в южното подножие на Деветашкото плато

Не спирам да се удивявам колко много останки от антични и средновековни крепости се крият на територията на днешна България. Обходила съм доста, някои дори съвсем невзрачни, но интересът ми към руините като че ли се подхранва от всяко следващо посещение. Заради връзката им с историята ни, заради разходката до тях, заради красивите панорамни гледки.

Крепост Градът до село Крамолин
Крепост Градът до село Крамолин

Тук ще ви разкажа за крепостта до село Крамолин, севлиевско. Тя е кацнала на естествено укрепено възвишение. Намясто могат да се видят масивна кула, две църкви и панорама към язовир Александър Стамболийски. Маршрутът до крепостта е сравнително кратък и лек, но за жалост маркировка няма.

Посетихме я в разгара на тази пролет. Растенията в района тъкмо се бяха раззеленили. Люляците нацъфтели радваха окото, а пойните птичките – ухото.

Край село Крамолин в сезона на люляците
Край село Крамолин в сезона на люляците

Къде се намира и как се стига

Останките от Градът са разположени на хълм южно от Крамолин. Селото се намира на 35 км източно от Ловеч, 60 западно от Велико Търново и на 179 км североизточно от София. Отправна точка за пешеходния маршрут са югозападните покрайнини на селото.

Ако влизате в Крамолин откъм съседното село Агатово, оглеждайте се за улица, която се отделя остро надясно от основния път. Ако идвате от север или изток, трябва да поемете в посока запад. Минава се покрай бивша бензиностанция и веднага след нея се отделя улица наляво. Това е началото на маршрута. Има поставено червено информационно табло.

Там някъде може да паркирате. Може също с лека кола да продължите още около 900 метра първо по стар асфалт, който след селото преминава в стабилен път с трошено-каменна настилка. Карате по този път през нивите до т-образен разклон, където от пътя перпендикулярно вляво се отделя коларски път. На разклона встрани от пътя има място за паркиране.

Продължавате пеша по коларския път .

Във видеото ще видите какво да очаквате по маршрута и сред руините на крепостта.

Кратка техническа информация за маршрута до крепост Градът

 • началото на маршрута: 43.137206425890326, 25.071720695123076;
 • т-образен разклон: 43.130065128207207, 25.068297022953629;
 • крепост Градът: 43.120784098282456, 25.08895967155695;
 • разстояние: 3.9 км / 3 км;
 • денивелация: + (98 м.), – (128 м.);
 • времетраене: 45 мин. / 60 мин.
 • GPS трак.
По маршрута към крепостта Градът в околностите на село Крамолин
По маршрута към крепостта Градът в околностите на село Крамолин

Достъпът до твърдината е сравнително лесен, но за жалост маркировка почти липсва. Някога е имало под формата на жълти стрелки, но към днешна дата тези обозначения са твърде оскъдни и недостатъчни и няма как да служат за ориентир. Затова най-добре следвайте приложения GPS трак или поне въведете координатите на крепостта. В картата на Гугъл я има отбелязана.

До подножието на крепостта следвате коларския път.

Малко преди крепостта
Малко преди крепостта

Разстоянието от Крамолин до крепост Градът е 3.9 километра. Ако стартирате пеша направо от коларския път, до крепостта са ви 3 километра. Крепостта е разположена на възвишение със стръмни скали, като подходът към нея е от запад.

В подножието на хълма на крепостта има обозначителна жълта стрелка, а след това – беседка с информационно табло вляво и полупаднала дървена тоалетна вдясно. За руините трябва да се продължи по пътеката нагоре. Върви се още съвсем малко до стари изкопани в земята стъпала с поовехтял дървен парапет. Вляво от стъпалата се вижда и първата по-масивна група камъни, които някога са били част от зидовете на крепостта.

В рамките на крепостта

Могат да се видят доста руини. Най-интересни са останките от ранно-християнска базилика, болярски дворец и средновековна църква.

Сред руините на раннохристиянската църква
Сред руините на раннохристиянската църква

Базиликата се намира още в самото начало на обекта. Тя е трикорабна с три абсиди, като главната и северната са видимо добре очертани. Южната е по-трудно отличима. Аз в началото помислих, че това е по-скоро еднокорабна църква с параклис, но при втория оглед на връщане от болярския дворец видях дъгата и на южната абсида.

Крепост Градът - Болярския замък
Крепост Градът – Болярския замък

След базиликата продължаваме към далечния край на хълма, където е била цитаделата на крепостта. Там най-напред попадаме на масивна кула с интересен вход и арка, а до нея, леко обрасла се издига голяма стена.

Крепост Градът
Крепост Градът
Висока стена в цитаделата
Висока стена в цитаделата

Още по-напред се стига до средновековната църква. Тя е еднокорабна с притвор от запад. Край руините на църквата се разкрива гледка към язовир Александър Стамболийски.

Средновековният храм
Средновековният храм

В информационното табло при беседката в основата на хълма пише, че на мястото са установени следи от живот още от IV-III в.пр.Хр. Разкрити са три пещи за производство на строителна керамика. Намерени са монети от XII-XIV век, като най-късните са от последните царе на Второто българско царство Иван Александър и Иван Шишман.

Гледка към язовир Александър Стамболийски
Гледка към язовир Александър Стамболийски

За жалост и тук на места личат иманярски изкопи.

Други интересни места наблизо

Посещението на крепост Градът до село Крамолин може да се съчетае с посещение на една или няколко от следните забележителности:

С интересните места по Деветашкото плато ще ви запозная в отделна статия.

Тази статия е от поредицата „Популяризиране на туризма в Северна България” – проект, финансиран от Фондация “Америка за България” и координиран от туроператор “Травентурия” ООД. Впечатленията са си лично мои.

Публикувано в екопътеки и маршрути, крепости с етикети . Постоянна връзка.

Моите книги

Още интересни маршрути до любопитни места в България ще намерите в моите книги, издадени от ИК Сиела. Поръчайте чрез тази форма! Ако желаете лично послание, просто споделете в полето за съобщение тук.


4 Коментара към Крепост Градът до село Крамолин: приятна разходка в южното подножие на Деветашкото плато

 1. Даниела Цонева каза:

  Благодаря,Ели!
  Много полезна статия!
  Възползвахме се от описанието, както и от GPS- трака, посетихме мястото и сме изключително доволни от разходката до крепостта.
  А пък гледката…

  • Ели Иванова каза:

   Много се радвам, че ви е харесало. Благодаря за отзива!

 2. Дили каза:

  Благодаря ти, Ели за прекрасната статия, така живо и завладяващо написана, както винаги!
  Непременно ще го посетим! ЧУДЕСНО МЯСТО!
  Време е за нова книга, има достатъчно много нов материал!

  • Ели Иванова каза:

   Благодаря много, Дили, за хубавите думи!

Коментари са забранени.