Античен керамичен център край Павликени: още едно огромно национално богатство от римско време

Ние българите имаме късмета да живеем в земи, населявани от най-дълбока древност и наследили богата култура, останките от която са неизчерпаеми и непрестанно напомнят за своя древен произход и огромно значение. Обект на тази статия е Античният римски керамичен център от началото на новата ера, заемащ забележителната площ от около 9900 квадратни метра. Страхотно, нали?! Той се състои от римска вила и над 50 проучени пещи за строителна и битова керамика. По света подобни места са машина за пари и магнит за милиони туристи от цял свят. При нас, за съжаление, това огромно богатство тъне в забвение …

Античен римски керамичен център край Павликени

Античен римски керамичен център край Павликени

Въпреки, че отраснах недалеч от това място, признавам си, не знаех за Керамичния център. До скоро. Научих за него от редовен читател на блога, споделил информация в коментар към една от статиите ми. Благодаря ти, Даниел! Малко след този коментар, един друг редовен читател на блога също ми препоръча този интересен обект. Благодаря ти, Димитър!

Какво представлява обектът

По настоящем, Античният керамичен център до Павликени, Великотърновско, се състои от множество разкрити пещи за производство на различен вид керамика – строителна, художествена и битова, повечето от които, защитени от набезите на времето под стъклен похлупак. Също така, основна част от обекта заема и разкритата римска вила – вила Рустика (крайградска вила), която е била център на това мащабно керамично производство. В допълнение са построени няколко съвременни сгради, изградени изцяло от керамика, изровена от това необикновено място.

Античен римски керамичен център край Павликени

Римската вила: план и останки

Подобни римски вили по нашите земи

Центърът и в частност римската вила са с датировка 1-3-ти век от нашата ера. Вилата е от типа „Вила Рустика“, т.е. крайградска вила. На територията на България има открити останки от няколко крайградски римски вили (да не кажа дворци) от този период:

 • вила Армира край Ивайловград;
 • вилата край Бургас в квартал Крайморие;
 • римската вила край Каснаково;
 • вилата край Мадара;
 • римската вила в местността Чаталка до Стара Загора.

Да отбележа, че в района на Античния керамичен център край Павликени има и други римски вили, но те все още не са добре разкопани и проучени.

Защо е уникален този Античен керамичен център

Знае се, че Античният керамичен център край град Павликени е създаден още преди основаването на другия открит и значим обект в региона – Никополис ад Иструм. По същото време край днешен Свищов има изграден и действащ военен лагер – Нове. След уволнението си от лагера, много от войниците се завръщат по родните си места, но немалка част от тях остават там в района. Смята се, че така се появява и вилата край Павликени, една от няколкото в района.

Римската вила край Павликени: хипокауст

Римската вила край Павликени: хипокауст

Това, което отличава римската вила до днешен Павликени са именно множеството разкрити и отлично запазени пещи за строителна и битова керамика. Самият мащаб на производството показва, че произвежданата в района керамика е не само за нуждите на местното население, но и с цел търговия.

Пещ

Пещ

Изследователят на обекта – археологът Богдан Султов, още през 70-те години на 20-ти век превръща центъра в първия музей на открито в България.

Накратко за разкопките

Античният керамичен център до град Павликени е разкрит случайно от иманяри през 1971 година. Още същата година започва теренно проучване под ръководството на археолога Богдан Султов. Разкопките и проучванията продължават малко повече от 10 години до смъртта на Богдан Султов, който умира твърде млад – едва на 52 години.

Къде се намира

Античният керамичен център се намира на около 5 километра северозападно от град Павликени по пътя за село Върбовка. От Павликени, тръгвате за Върбовка. На разклонението за Сухиндол държите дясно – за Върбовка. Малко след това разклонение ще видите отбивка вдясно за Античния център. Има добре видима обозначителна табелка. На около километър след отбивката ще видите и обособен паркинг.

В първия момент обектът, сякаш, не е толкова впечатляващ. Постепенно навлизайки в него, някак разбирате огромното му значение.

Античен керамичен център край Павликени

Античен керамичен център край Павликени

Да, не е известен, да липсва му добро и шумно представяне, но това не намалява мащабът и значимостта на мястото!

Публикувано в екскурзии и почивки, крепости с етикети . Постоянна връзка.

Моите книги

Още интересни маршрути до любопитни места в България ще намерите в моите книги, издадени от ИК Сиела. Поръчайте чрез тази форма! Ако желаете лично послание, просто споделете в полето за съобщение тук.


3 Коментара към Античен керамичен център край Павликени: още едно огромно национално богатство от римско време

 1. Димитър Димитров каза:

  Здравейте, Елена,
  Миналата година, на изложба на Стройко в НДК, научих за този център. Беше отделено специално място за него и уредниците демонстрираха и обучаваха деца да правят малки глинени фигурки с грънчалско колело. Имаше няколко фотоса в голям размер, които представяха мястото. Освен това имаше и малко автентични предмети – тухли, керемиди и съдове – донесени от този обект.
  Един от уредниците ми даде дипляна и отдели малко време да ми разкаже за центъра – музей под открито небе, който работи целогодишно. Дано да намеря време да ида там тази година. Радвам се, че сте посетили римската вила и Ви благодаря за достоянието, което правите за много български читатели и любители на туризма и пътешествията, за които този обект бе изцяло непознат. Желая Ви нови успешни пътувания и нови открития!
  Ваш Димитър

 2. Даниел Крумов каза:

  Eли, благодаря ти за хубавите думи!
  Виждам, че си качила снимка на сграда, строена с 2000-годишна керамика. Аз, за мое съжаление, съм пропуснал да направя дори една снимка. А толкова им се възхищавах на тези сгради, но… Центърът изобщо не влизаше в плановете ни миналата година, но дъждът не ни даде възможност да отидем до Еменския водопад. И уж меду другото, колкото да запълним времето отидохме до Центъра. И не съжалихме!
  Инересна е и сградата, построена от тухли, направени и надписани от гости на обекта.
  Поздрави!
  Даниел Крумов

  • Ели Иванова каза:

   Даниел, благодаря за коментара! Там, всъщност всички новопостроени сгради са строени с тази старинна керамика.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *