6 чудесни есенни дестинации в България за незабравим уикенд

Сезонът на златната есен вече дойде, а с него и много възможности за интересни цветни разходки до повече и по-малко популярни места. В тази статия ви предлагам няколко страхотни есенни дестинации в България, където да прекарате добре.

Водопад Орфей - горната част
Водопад Орфей – горната част

Районите от списъка по-долу подредих по азбучен ред. Всички те, според мен, са изключително богати на забележителности, все места, на които да се насладите на красотата на есента в България. На повечето от изброените по-долу места съм посветила отделни статии, следвайте линковете до тях за допълнителна информация.

Ивайловград

Източната част на Източните Родопи ще ви предложи много интересни кътчетата за отдих през есента. Районът на Ивайловград ми е сред любимите. Колкото и пъти да отидем там, все ще се намери нещо непознато. За големите жеги не бих ви го препоръчала, но през останалото време си струва човек да отскочи до там за няколко дни.

Какво да посетите

Местният исторически музей ще ви запознае с историята на района и ще ви покаже най-интересните археологически находки от близките крепости. Той се намира в центъра на градчето.

Вила Армира – най-богатия и пищно украсен дом от римско време, открит по нашите земи.

Крепост Лютица – тя се намира на около 7 км от Ивайловград и е една от най-добре запазените крепости по нашите земи.

Село Мандрица – то е албанско и единствено по рода си в България. Намира се на юг от Ивайловград.

Църквата "Св. св. Константин и Елена" в Долно Луково
Църквата „Св. св. Константин и Елена“ в Долно Луково

Село Долно Луково – съседно на Мандрица, то е като етнографски музей на открито заради старите си все още запазени къщи. В селото се намира една от най-старите действащи църкви в Родопите – „Св. св. Константин и Елена“

Крепост Родостица в Балък дере – Тя е все още слабо известна и няма тълпи за натам. Отдалечеността ѝ от цивилизацията също спомага за запазването на нейната автентичност и чар. Все пак, ако сте любители на старините по нашите земи и не ви плашат някакви си час и половина трамбоване през нивите до Ивайловград, мястото ще очарова и вас. Подробно описание на маршрута до нея вижте в тази статия.

Делва за зърно, крепост Родостица
Делва за зърно, крепост Родостица

Следващите три места са непопулярни, да не кажа „забутани“, не на всеки биха се харесали, но за хората, които обичат да посещават автентични древни долмени и крепости, вероятно ще бъдат интересни.

Долменът до село Железино – селото е на път към отправната точка за крепостта Бялград, а долменът е в покрайнините му. Описала съм го в статията за крепостта.

Крепост Бялград – малко позната и слабо посещавана, но впечатлява с масивните си бели руини и високата си главна кула. До нея се стига по черен път. Повече вижте тук.

До с. Плевун: долменът в цялост и наоколо
До с. Плевун: долменът в цялост и наоколо

Долменът край село Плевун – внушителен по размери, с дромос, предверие и камера, нещо средно между долмен и гробница.

Къде да отседнете в Ивайловград

В района на Ивайловград ви препоръчвам хотел Армира – семеен хотел с ресторант. Не е уединен, но пък и Ивайловград не е някакъв пренаселен или пълен с туристи град. Собствениците си движат хотела (разбира се имат си малък персонал). Стаите са много уютни, а в ресторанта готвят вкусно. На два пъти сме отсядали в него и имаме прекрасни впечатления.

Вижте тук актуалните цени за настаняване в хотел Армира.

Малко Търново

Районът на Малко Търново е невероятна дестинация за есенно пътуване. Местата, които ви препоръчвам да посетите там са много и разнообразни и ще запълнят няколко дни. За някои от тях е необходимо да се запишете в служба Гранична полиция. Обяснила съм го подробно в съответните статии.

Малко Търново
Малко Търново

Какво да посетите

Най-напред се разходете из централната част на градчето и посетете историческия музей, който се помещава в 4 възрожденски странджански къщи, които са паметници на културата.

Местност Пропада – древен некропол, място, обвито в мистика и дълбока тишина, кротко пазеща покоя на мъртвите.

Връх Голямо градище е най-високият в българската част на Странджа. По път към него се намира загадъчното светилище на богинята Бастет. Повече информация за маршрута и подготовката вижте тук.

На връх Голямо градище: най-високият в българската част на Странджа
На връх Голямо градище: най-високият в българската част на Странджа

Мишкова нива – тракийска гробница, разположена в подножието на връх Голямо градище.

Горните три места може да бъдат посетени в един ден. Ако сте по-бързи и не сте уморени, няма проблем да отскочите и до следващите две в същия ден.

Tракийското слънчево светилище Камъка – намира се близо до Малко Търново. До него води кратка екопътека. Повече информация.

Водопад Докузак – много красив и надиплен, той лее водите си до село Стоилово. С кола се стига много близо до водопада.

Следващите три места също може да посетите в един ден.

Село Заберново, където се намира най-старата църква в Странджа.

Село Бръшлян – то е архитектурен резерват. Още с влизането си там, човек се връща години назад – всички къщи са типично странджански.

Петрова нива – местност в Странджа, интересна с това, че на 28 юни 1903 година там се провежда конгрес на Одринския революционен окръг, на който е взето решение за провеждане на Илнденско-Преображенското въстание за освобождаване на Одринска Тракия и Македония от османско робство.

Църквата Свети Лука в село Заберново
Църквата Свети Лука в село Заберново

До следващите три места ще ви трябва високопроходима кола. Ако решите да отидете до тях, най-добре да се обадите в туристическия център в Малко Търново, откъдето ще ви предложат водач и наемане на джип.

Индипасха – скално оброчище в Странджа, което в древността е било тракийско светилище.

Вълчанов мост – той е над река Резовска е свързан с легендарния български хайдутин Вълчан войвода.

Пещера Света Марина – свято и много почитано място, свързано със света Марина.

Къде да отседнете

Местата за настаняване в Малко Търново не са никак много, за варианти, следвайте линка.

Вълчанов мост в Странджа
Вълчанов мост в Странджа

Панагюрище

Следващата интересна есенна дестинация в България, която ви препоръчвам да посетите е Панагюрище и близките му околности.

Паметник Априлци и гледката към Панагюрище
Паметник Априлци и гледката към Панагюрище

Какво да посетите

Самото градче изобилства от любопитни места. В тази статия съм ги описала, а в края ѝ ще намерите подробен план как да прекарате три интересни дни там.

Интересни забележителности около Панагюрище, до които се стига пеша са крепостите Красен и Банско кале, а също и панорамният връх Братия.

Зидовете на Банско кале
Зидовете на Банско кале

Къде да отседнете

Аз имам лични впечатления и съм много доволна от Джуджевата къща. Тя е една от малкото оцелели възрожденски къщи в Панагюрище. Там ще намерите българско гостоприемство, уют и вкусна домашно приготвена храна.

Силистра

Реших да включа и Силистра в списъка ми с есенни дестинации в България. Няколко пъти съм била в района, а за последно – преди няколко месеца.

Край Силистра
Край Силистра

Какво да посетите

Ако не сте посещавали града, най-напред се запознайте с неговите забележителности тук на линка. Районът наоколо също има какво да ви предложи – резерватът Сребърна, тракийско светилище Баджалията, блатото Малък Преславец, Тутракан.

Тракийско скално светилище Баджалията край с. Стрелково
Тракийско скално светилище Баджалията край с. Стрелково

Къде да отседнете

Семеен хотел Силистра** – приятен хотел, разположен в центъра на града; цена на нощувка 80 лв., рейтинг на Booking.com 7.4.

Хотел Виена**, който е сравнително нов, луксозен и с много добро обслужване, се намира на пешеходно разстояние от центъра на града; цена на нощувка 70 лв., рейтинг на Booking.com 7.6.

Петзвездният хотел Дръстър е най-луксозният в района. Намира се в Дунавския парк на брега на реката; цена на вечер 230 лв., рейтинг на Booking.com 9.1.

Ако желаете да изпитате истинско българско гостоприемство, домашен уют, вкусна храна и завладяващо спокойствие, препоръчвам ви къща Българа в село Ветрен, разположено на 22 километра западно от Силистра. Много е близо до резервата Сребърна. Цените на стаите са около 60 лв.

Село Ветрен и къща Българа
Село Ветрен и къща Българа

Сливен

Още една идея за есенно градско бягство.

Сливен: Къща Миркович
Къща Миркович, Сливен

Какво да посетите

Забележителностите в самия град не са никак малко – музеи, къщи, крепост Туида. Вижте повече тук. Над града е Природен парк Сините камъни, чудесен за разходка. Край близкото село Медвен може да посетите водопад Сини вир.

Къде да отседнете в Сливен

На два пъти сме отсядали в хотел Национал палас и двата пъти бяхме много доволни както от обстановката, така и от храната в ресторанта. Хотелът се намира в старата част на Сливен, на пешеходно разстояние от центъра.

Крепост Туида: Средновековният събор Помни славата
Крепост Туида: Средновековният събор Помни славата

Смолян

Смолян и районът наоколо е може би перфектната есенна дестинация за всеки. Той ще ви предложи много като брой и разнообразие забележителности. Родопите са си Родопите. Няма нужда от много думи за представяне.

Каньона на водопадите
Каньона на водопадите

Какво да посетите

В самия град може да посетите: историческия музей, планетариума, Алибеевия конак и Смолянския водопад, един от малкото градски водопада в България. Близо до Смолян се разходете до екопътека Каньона на водопадите, Смолянските езера, екопътека Невястата и Смолянската крепост до Пампорово. И още:

В началната част на маршрута към извора на Арда: поглед към с. Горна Арда и Билянска махала
В началната част на маршрута към извора на Арда: поглед към с. Горна Арда и Билянска махала

Къде да отседнете в Смолян

Няколко пъти сме отсядали в самия град и все сме случвали на чудесни места за настаняване. Бих препоръчала два хотела, от които имам прекрасни лични впечатления:

Хотел Кипарис Алфа*** в централната градска част – хотелът е топ откъм обстановка, обслужване и локация. Към хотела функционира и много добър ресторант. Booking.com рейтинг 9.1, цена за двойна стая 120 лв.

Семеен хотел Кристал*** в квартал Езерово – той се намира на красиво и спокойно място, на едно от Смолянските езера. От хотела се открива гледка към популярната скала Невястата. Хотелчето предлага приятна обстановка и добри цени. Сервира се и закуска. За вечеря може да пробвате менюто на близкият ресторант Рибката. Ние така направихме и останахме доволни. Booking.com рейтинг 8.4, цена за двойна стая 80 лв.

Ако не ви се отсяда в град, други опции за настаняване край Смолян са курортът Пампорово и село Смилян с известния си боб.

Финални думи

В статията ви представих няколко страхотни есенни дестинации. Вие имате ли си любимо място за есенно уикенд бягство?

Ако резервирате хотел, следвайки някой от линковете към Booking.com по-горе, за блога ще има малка комисионна без оскъпяване за вас. Това помага да поддържам блога и ми позволява да продължа да създавам полезно съдържание. Благодаря за вашата подкрепа!

Публикувано в екскурзии и почивки. Постоянна връзка.

Моите книги

Още интересни маршрути до любопитни места в България ще намерите в моите книги, издадени от ИК Сиела. Поръчайте чрез тази форма! Ако желаете лично послание, просто споделете в полето за съобщение тук.


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *