Карашката къща край Севлиево: автентичен бит и дива природа

Карашката къща в Предбалкана се оказа място, което почувствах някак като познато, макар да я посещавах за първи път. Най-напред харесах външната обстановка – уединена, сред гора. След това самата къща отвън – с вид на стар етнографски музей. Накрая ме плени вътрешният уют, създаден от камък и дърво с много любов от нейния домакин Калин. Това видях в тъмната вечер, когато пристигнахме. На сутринта се събудих с гледка към Ботев връх. Виждаше се от прозореца на стаята ми, заедно с Марагидик.

За двата дни, които прекарахме там се насладихме на чудесни гледки към Централната част на Стара планина, обиколихме няколко баира, наблюдавахме птици и следи от диви животни, изкачихме интересен връх и попаднахме на два малки водопада. По-долу ще видите някои от кадрите, които направихме, всички те с дъх на есен.

Карашката къща, село Селище
Карашката къща, село Селище

Къща за гости Карашката къща

Намира се в махала Караци на севлиевското село Селище. В миналото махалата са я наричали Карашка и от там името на къщата.

Къщата била построена през 1921 г. През годините е имала различни стопани. До преди десетина години била доста занемарена. По това време я купува Калин, неин стопанин и до днес. В продължение на няколко години с много ресурси, усилия и най-вече с любов Калин я възстановява с напълно естествени материали, камък, глина и дърво, и по автентичната за подобни стари къщи технология.

В днешно време Карашката къща е бяла спретната стара къща с автентичен възрожденско-балканджийски облик и специална атмосфера, пазеща духа на XIX век.

Вечер в Карашката къща
Вечер в Карашката къща

Къщата е съвкупност от две сгради – къща и бивша плевня. Покривите и на двете сгради са обновени, но направени по старата технология с каменни плочи. Първият етаж на основната сграда е от камък. Той е с две помещения – трапезария с кухня и със старо огнище и дневна. Кухнята е напълно оборудвана. В интериора преобладава дървото. Чиниите и чашите са от грънци. Много е уютно.

Вторият етаж е изграден от кал и дърво. Разполага с две двойни и една единична стая плюс баня и тоалетна. Всичките стаи са обзаведени в стар стил, но в същото време са много удобни. И през двете нощи там, спах невероятно добре и се събудих изключително отпочинала.

Плевнята също е на два етажа. Първият етаж е от камък и в него се разполага помпозно студио за двама. Вторият етаж е изцяло от дърво и е обособен като зала за сбирки и презентации.

Така общо в къщата могат да се настанят до 7 души едновременно. Хубаво е, обаче, тези, които са в основната къща да са си близки все пак. Кетъринг не се предлага. Гостите сами се грижат за хапването. Както споменах, в къщата има всички удобства за това.

Повече информация и за резервации вижте в сайта на къщата.

Огнен залез в Предбалкана
Огнен залез в Предбалкана

Карашката къща разполага с огромен добре подреден двор. Съседни къщи има, но не се виждат и не са съвсем близо, което придава усещане за уединение. Гледките от къщата са към най-високите части на основното старопланинско било – виждат се връх Ботев, връх Марагидик и част от резервата Пеещи скали.

Залезни гледки към връх Ботев и връх Марагидик
Залезни гледки към връх Ботев и връх Марагидик

Първата вечер пристигнахме по тъмно, но през втората хванахме страхотен залез, обагрил в огнени краски небето.

След залеза и вечерята се наредихме на сладки приказки отвън около огъня.

Вечер край огъня
Вечер край огъня

Wildlife събор – Дивите животни на Стара планина

Карашката къща е място, където се провежда едно специално събитие, посветено на наблюдение и заснемане на диви животни в Стара Планина. То се организира традиционно в края на месец септември и събира хора, свързани с наблюдение и фотография на диви животни и въобще ентусиасти с отношение към природата и нейните обитатели.

Част от активностите в събитието включват изложба със снимки на дивата природа и живота в нея, обмяна на опит, презентации, дегустация на местни храни и напитки.

На ФБ страницата на събора може да се запознаете с актуални новини и да видите интересни автентични кадри на диви животни, заснети със скрита камера.

Забележителни места наоколо

Какво може да правите, ако решите да отседнете в Карашката къща? На първо място, да се насладите на обкръжаващата природа и спокойствието, което тя ви предлага и да си обръщате внимание един на друг.

Есен в Предбалкана
Есен в Предбалкана

Както споменах, по време на двата дни, прекарани там, ние обиколихме няколко близки местности. Наблюдавахме птици и следи от мечки, дишахме кристално чист въздух, наслаждавахме се на Балкана и Предбалкана, окъпани в есенна премяна, въпреки маловодието през този период, видяхме няколко малки водопада.

Красив водопад на Мокра Бяла река до село Валевци, там наоколо бе една от разходките ни
Красив водопад на Мокра Бяла река до село Валевци, там наоколо бе една от разходките ни

В близост има и немалко забележителности, до които може да се разходите. В този раздел ще ви запозная с някои от тях.

Укритие за птици

Укритието е направено от домакина Калин и се намира на около 20 минути пеша от къщата. Питайте Калин как да го намерите. То е оборудвано с хранилки и водно огледало и може да ви се получат интересни снимки.

Горска зидарка, махала Караци, село Селище
Горска зидарка, махала Караци, село Селище

Ние „хванахме“ предимно дребни врабчови птички, синигери, зидарки и един голям пъстър кълвач.

Син синигер, махала Караци, село Селище
Син синигер, махала Караци, село Селище

Лъвов мост

Главният път в южната част на село Селище пресича местната река по много интересен Лъвов мост. Двата каменни лъва в краищата на моста някога са красили моста на Колю Фичето в Севлиево.

Лъвов мост на река Негайчевица, село Селище
Лъвов мост на река Негайчевица, село Селище

Батошевските манастири

Край близкото село Батошево (на около 10 км от Селище) може да посетите Батошевските манастири. Имената им са свързани със Света Богородица. Разположени са в много красиви местности. И двата манастира са от стари времена, построявани, разрушавани, но и двата – оцелели до днес.

Априлци

Град Априлци е само на 20 минути път с кола от Карашката къща. От покрайнините на градчето тръгват пътеки към високите части на Стара планина – към водопад Видимско пръскало, към хижа Плевен и връх Ботев, към местност Турски рът.

Маршрут до Турски рът

Това е едно от местата, до които се разходихме по време на престоя ни. Турски рът е връх и местност в Централен Балкан над град Априлци. До там води маркирана пътека с начало ВЕЦ „Видима“. От същото място започва пътеката към водопад Видимско пръскало. Първите два километра от двата маршрута са идентични. След това пътеката за Турски рът се отделя наляво, има указателни стрелки. Пътеката стръмно се изкачва нагоре и за около час и половина се стига до местността. Маршрутът е изцяло в гора, но Турски рът е открито място и гледките от там са красиви и надалеч.

Местност Турски рът над Априлци, поглед към резерват Северен Джендем
Местност Турски рът над Априлци, поглед към резерват Северен Джендем

Крепост Хоталич

Тя се намира до Севлиево, на 33 км северно от Карашката къща. Крепостта впечатлява със своята мащабност, уреденост, добрата реставрация, запазваща духа на времето и страхотната гледка към дебрите на Централна Стара планина. Повече информация.

Крушевските водопади

Това са няколко водопада до севлиевското село Крушево. Реката, която ги захранва е малка и затова през голяма част от годината не са много активни. Най-подходящото време за посещение е пролетта.

Финални думи

Спокойствие, чист въздух и невероятен уют, това е, което ще намерите в Карашката къща. Място, където максимално можете да се слеете с природата.

Тази статия е от поредицата „Популяризиране на туризма в Северна България” – проект, финансиран от Фондация “Америка за България” и координиран от туроператор “Травентурия” ООД. Впечатленията са си лично мои.

Публикувано в природни забележителности, ревю с етикети . Постоянна връзка.

Моите книги

Още интересни маршрути до любопитни места в България ще намерите в моите книги, издадени от ИК Сиела. Поръчайте чрез тази форма! Ако желаете лично послание, просто споделете в полето за съобщение тук.


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *