С Родопската теснолинейка от Септември до Добринище

Пътуването с Родопската теснолинейка залежаваше отдавна в списъците ми с желани места и приключения. То се състоя точно на 1 юли. Планът и организацията не бяха мои, а се включих в една весела компания. Получи се прекрасно пътешествие с влак през Родопите и Рила до Пирина, придружено с гледки, смях, топуркане на колела и лек мириз на изгорял дизел.

Родопската теснолинейка
Родопската теснолинейка

Като за начало, ето кратък видео разказ от пътешествието ми с теснолинейката.

Информация за Родопската теснолинейка

Линията от Септември до Добринище е с обща дължина 124,7 км. Тръгва от Горнотракийската низина, пресича Родопите, движи се по границите на югоизточна Рила и северозападните части на Родопите и достига подножието на източен Пирин. По пътя си минава през пролома на Чепинска река, пресича Чепинската котловина и се изкачва до Аврамовата седловина, която разделя Рила и Родопите. На седловината е разположена най-високата гара на Балканския полуостров – гара Аврамово (1267 м). От там по поречието на река Места теснолинейката достига до Разложката котловина и полите на Пирин, за да стигне до крайната си гара Добринище.

Решението за строеж на Родопската теснолинейка се взема през 1916 г. Тя е трябвало да свързва градовете Саранбей (днешен Септември) и град Неврокоп (днешен Гоце Делчев). Строежът е поетапен и започва през 1921 г., като до ден днешен участъкът от Добринище до град Гоце Делчев не е построен. Макар теснолинейката да стига само до Добринище, тя дълги години е основен транспорт за пътници и товари по течението на река Места до град Гоце Делчев – просто от Добринище до Гоце Делев са използвали камиони. Така тази малка железница е изиграла важна роля за социалното и икономическо развитие на районите по долното течение на река Места.

Подробна информация за теснолинейката от Септември до Добринище, включително история, трасе, разписание, билети и цени, ще намерите тук на сайта на Родопската теснолинейка.

Нашето пътешествие

Ние тръгнахме с бързия влак в 10:30 от София за Варна през Пловдив. Беше петък, 1 юли. По разписание трябваше да пристигнем в гара Септември в 12:30 и за 10 минути да се прехвърлим на теснолинейката, която се композира във вътрешните коловози на гарата. Бързият влак малко закъсня, но теснолинейката ни чакаше. Качихме се в нея в 12:48 и няколко минути след това тя потегли, зави остро и се насочи право към Родопите.

Беше луда жега. Някой попита началник-влака дали има климатик, а той отговори „ей сега след малко🙂 „.

Ето и най-интересните места, през които минахме.

Родопската теснолинейка в пролома на Чепинска река
Родопската теснолинейка в пролома на Чепинска река

Първото беше още в самото начало, когато влакът направи остър завой наляво и през живописни ниви с цъфнали слънчогледи се отправи към Родопите. Една от първите гари беше Цепина. Последва минаване през пролома на Чепинска река – тесен, каменист, с много завои, много тунели, но и прохладен заради буйната Чепинска река. Познавах го от пътуването ни с кола до Велинград. „Климатикът“ се задейства. Хладината в пролома на реката и повея от движението на влака вършеха добра работа.

Чепинска котловина
Чепинска котловина

После гледките се разгърнаха надалеч в Чепинската котловина. Като минавахме през Велинград с интерес установих, че онази ужасна улица, водеща към емблематичното за Велинград езеро Клептуза е най-сетне асфалтирана.

От гара Цветино след Велинград взехме 50-на души пътници, закъсали с предишната теснолинейка. Последва участък с много завои и тунели – така наречените осмици и шестици. Там влакът първо се изкачва 5 нива, провирайки се над себе си посредством 16 тунела само за 9 километра разстояние и после прави две спираловидни слизания.

Теснолинейката на гара Аврамово
Теснолинейката на гара Аврамово

На гара Аврамово слязох за няколко минути, за да стъпя на най-високата гара на Балканите. Натам при село Черна Места зърнахме красива синя джамия.

Село Черна Места
Село Черна Места

Около гара Белица напуснахме планинския терен и навлязохме в равната Разложка котловина, а на хоризонта се появиха каменните пирински върхове. Последваха Разлог, Банско и Добринище от съвсем друг поглед.

Семейство щъркели на гара Белица
Семейство щъркели на гара Белица

Родопската теснолинейка пристигна по разписание в Добринище в 17:40. Малкото закъснение, с което тръгнахме беше наваксано по път. Беше приятно дългото пътуване с влак и компания през планините. Вагоните бяха чисти, гледките – красиви, а планинския терен създаваше прохлада.

Родопската теснолинейка в полите на Пирин
Родопската теснолинейка в полите на Пирин

В заключение

Това беше пътешествие, за което си мислехме отдавна. Спираше ни дългото време за изминаване на маршрута и логистиката. Свикнали сме да пътуваме с автомобил. Освен това, при по-далечните дестинации винаги комбинираме посещение на няколко места, което също е тромаво, като си без кола.

Теснолинейката
Теснолинейката

Беше интересно пътуване, предвид това, че много рядко се движа с влак и че го направихме от началната гара Септември до крайната Добринище на Родопската теснолинейка. Имаше си и гледки, може би не толкова много, колкото очаквах, но имаше. След пътуването, като познавах вече терена отблизо, прочетох подробно цялата история на Родопската теснолинейка и трудностите по нейното прокарване от сайта ѝ. Може би едва тогава успях да проумея значимостта на делото на нейните създатели.

В края на краищата тръгнахме и се насладихме на преживяването „Родопска теснолинейка“. На следващия ден стигнахме и до Поповото езеро в Пирин. Ако ме питате, струваше ли си да пътуваме с влак повече от 5+2 часа до място на два часа път от София, ще отговоря без да се замисля – абсолютно!

Накрая, един съвет – хубаво е да сте компания, защото тези 5+ часа във влака, пък бил той и Родопската теснолинейка, минават неусетно в шеги и закачки.

Публикувано в екскурзии и почивки, травъл блогър с етикети , . Постоянна връзка.

Ако тази статия Ви харесва, запишете се и за нашия youtube канал с кратки видео разкази от места в България. >>> Линк към Друми в думи в youtube.


Още интересни маршрути до красиви и любопитни места в България ще намерите в моите книги, издадени от ИК Сиела. Повече информация.

Може да поръчате тук

Ако желаете лично послание, просто споделете в полето за съобщение.


Day trips from Sofia.

Visit some of the most beautiful places in Bulgaria via organized daily tours supported by the biggest Bulgarian provider for day tours from Sofia.

See here!


1 Коментар към С Родопската теснолинейка от Септември до Добринище

 1. КОТКАТА каза:

  Варвара е известна с минералните си бани и басейни.
  Гара Цепина е превърната в Музей на теснолинейката.
  Нещо ново е Якорудската минерална баня – направена е специална спирка за нея.
  На гара Аврамово в началото на август има фолклорен празник „С хора’ и песни край релсите тесни“.
  От Велинград има маршрутки за Батак, от Банско – за Огняново и за хижа Вихрен….
  И така нататък – още 100 интересни и полезни неща има по маршрута на теснолинейката….

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *