Средновековната крепост Енисала в Дунавската делта

Днес ще ви отведа до едно място в съседна Румъния, съчетало в себе си красиви природни пейзажи и късчета противоречива история. Това е средновековната крепост Енисала, разположена на висок хълм в Дунавската делта на територия, която векове наред е била българска тъкмо през Средните векове.

Крепост Енисала

Крепост Енисала

Има още

Публикувано в Румъния, свят голям | Вашият коментар

Спасова могила от едноименния разказ на Елин Пелин: чудесна уикенд разходка до малко познато място

Наскоро участвах в интересно събитие – бях шофьор в опознавателно туристическо рали, организирано от Дачия. Беше истинско предизвикателство. По време на ралито нашият отбор успя да стигне до 12 любопитни обекта, някои от които – напълно непознати за мен. Един от тях беше Спасова могила до село Голема Раковица в Средна гора. Мястото много ми хареса. За жалост, тогава нямахме много време да му се полюбуваме.

Само че…

Спасова могила по залез

Спасова могила по залез

Има още

Публикувано в на един ден от София | Регион | 1 коментар

Тракийско скално светилище Баджалията край с. Стрелково, Силистренско

Преди около четири години посетих Силистра и района за първи път. Тогава разполагахме с около ден и половина, за да разгледаме наоколо. Време, което ни беше достатъчно за основните забележителности. Време, в което установихме колко богат на интересни места е целият регион. Време, в което разбрахме, че трябва да дойдем за повече.

За съжаление, не успяхме да си организираме по-дълго второ посещение в района, но през този китен и пъстър октомври ни се откри възможност да посетим интересен обект там – тракийското скално светилище Баджалията. По-долу ще ви разкажа всичко, което научих за него.

Тракийско скално светилище Баджалията

Тракийско скално светилище Баджалията

Има още

Публикувано в екскурзии и почивки | Регион | 2 коментара

Месецът на един травъл блогър

Този октомври беше изключително наситен на събития и впечатленията за мен. Всяко от събитията беше свързано с някакво вълнуващо пътуване. Благодарение на тези събития видях много места, запознах се с интересни хора, преодолях предизвикателства. Тук реших да споделя информация за всяко от събитията.

В скалите на Баджалията - тракийско светилище

В скалите на Баджалията – тракийско светилище

Има още

Публикувано в събития, травъл блогър | 1 коментар

Крайдунавски картини: 8 интересни места от източното поречие

В средата на октомври, тъкмо в разгара на така китната есен тази година, имахме удоволствието да участваме в опознавателен тур по източното поречие на река Дунав в Румъния и България. По-долу споделям информация за местата, които посетихме.

Балчик през октомври

Балчик през октомври

Има още

Публикувано в Румъния, свят голям | 7 коментара

Банско и наоколо: 15 изпробвани идеи за активен туризъм извън сезона в зимната столица на Балканите

This post is also available in English.

За първи път посетих Банско преди близо 20 години. Тогава градчето беше съвсем малко и много от сегашните му покрайнини бяха пасища и ливади. От тази първа своя визита запомних две неща: огромният силует на Пирин като прекрасен фон, но и хвърлящ отрано своята сянка в градчето, и внушителната църква Света Троица.

Банско

Банско

Има още

Публикувано в 100-те национални обекта, екскурзии и почивки, изкачване на върхове, крепости, музеи, планински маршрути | Регион | 2 коментара

Гигински манастир: чудесно място за разходка и в хубаво, и в лошо време

Посещавали сме Гигинския манастир „Свети свети Козма и Дамян“, известен още като Църногорски манастир, на два пъти. Първият път беше преди 2-3 години в една студена, сива, ветровита и дъждовна мартенска събота. Времето беше лошо, старата малка църква на манастира все още беше в ремонт, а асфалтов път до светата обител нямаше – беше в строеж. Въпреки това, мястото ни хареса.

При второто ни посещение неотдавна пейзажът и времето бяха съвсем различни – в този септемврийски ден слънцето силно прежуряше, в манастира и наоколо ремонтите бяха свършили, а ранната есен допълваше картината с меките си цветни багри.

И зиме, и лете мястото е прекрасна опция за разходка близо до София. По-долу ще ви разкажа повече за него.

Гигински манастир „Св. св. Козма и Дамян“

Гигински манастир „Св. св. Козма и Дамян“

Има още

Публикувано в български манастири, на един ден от София | Регион | 16 коментара

Изкачване на връх Полежан в Пирин – камък върху камък и така до горе

В края на август прекарахме един чудесен уикенд в Банско, по време на който изкачихме два от най-високите и панорамни върхове в Пирин – Муратов връх и връх Полежан. Гледките и емоциите при двата прехода бяха в изобилие. За Муратов връх вече ви разказах. Сега е ред на връх Полежан.

Връх Полежан в Пирин

Връх Полежан в Пирин

Има още

Публикувано в екскурзии и почивки, изкачване на върхове, планински маршрути | Регион | 2 коментара

Изкачване на Муратов връх: да огледаш цял Пирин отвисоко

За Муратов връх бях прочела, че е един от най-панорамните в Пирин и че прилича на правилна четириъгълна пирамида. Реших да проверя на място. Всичко се оказа вярно – и формата и гледките. Пейзажите бяха невероятни и то във всички посоки – върхове, езера, порти, сипеи и над всичко – мраморния пирински първенец Вихрен – ей там на отсрещния баир.

Муратов връх в Пирин

Муратов връх в Пирин

Има още

Публикувано в екскурзии и почивки, изкачване на върхове, планински маршрути | Регион | 6 коментара

Изкачване на връх Иречек в Рила: с пот на челото и с красиви картини в окото

Лято. Време за върхове. Връх Иречек, 2852 м, трети по височина в Рила и 6-ти в България. Ако се питате как да го изкачите или просто търсите интересен, но малко посещаван маршрут във високите части на Рила, сте попаднали на точното място. В следващите редове ще опиша подробно маршрута към връх Иречек и ще споделя впечатления от изкачването.

Връх Иречек

Връх Иречек

Има още

Публикувано в изкачване на върхове, на един ден от София, планински маршрути | Регион | Вашият коментар