Цветовете на Бари – разходка в слънчев следобед

В началото на този май си направихме вълнуваща екскурзия до „тока на ботуша“ – Южна Италия. Започнахме с разходка в Бари и продължихме с изследване на голяма част от район Пулия и малко от Базиликата. В отделна статия ще ви разкажа за цялата екскурзия. По-долу ще ви запозная с впечатленията си от Бари.

Бари: замъкът Свево
Бари: замъкът Свево
Има още
Публикувано в Италия, свят голям | 1 коментар

52 екопътеки за всеки

Скъпи читатели на блога, близки и приятели, щастлива съм да ви споделя, че съвсем скоро ще излезе книгата ми „52 екопътеки за всеки„, с която се надявам да ви отведа до още интересни кътчета из българската природа.

Има още
Публикувано в разни | 1 коментар

Лозенски манастир Свети Спас и връх Половрак в Лозенската планина – още една прекрасна разходка за ден в близост до София

Близко място. Добра пътека. Стар манастир. Красива църква. Планински връх. Страхотни гледки към Рила и Софийското равно поле. Чист въздух. Време за отдих. Интересен туристически маршрут.

Така накратко мога да опиша разходката до старинния манастир Свети Спас в Лозен планина и връх Половрак, до които се стига по едноименната туристическа пътека.

Лозенски манастир Св. Спас

Лозенски манастир Св. Спас

Има още

Публикувано в български манастири, екопътеки и маршрути, на един ден от София | Регион | 7 коментара

Хаджидимовски манастир Свети Георги Победоносец

Ако имате път или се намирате в района на Гоце Делчев и Огняново, не пропускайте да посетите Хаджидимовския манастир – красиво и свято място, кацнало на един от многото хълмове в долината на река Места.

Хаджидимовски манастир Свети Георги Победоносец
Хаджидимовски манастир Свети Георги Победоносец
Има още
Публикувано в български манастири | Регион | Вашият коментар

Пролетна разходка до Златния водопад и Пиринешки джендем

Пролет. Време за водопади.

Тази статия е посветена на два интересни по форма и обкръжение водопада – Златният водопад и водопад Пиринешки джендем, които за жалост са на малки реки (ляв и десен приток на Голяма река). Затова, от сега ви казвам, че трябва да се посещават в периоди на снеготопене или да се дебнат след обилни дъждове.

Златният водопад
Златният водопад
Има още
Публикувано в водопади | Регион | Вашият коментар

Сопотски водопад: приятна разходка от манастир Свети Спас по река Манастирска

В началото на този март прекарахме няколко много слънчеви и приятни дни в района на Сопот. Посетихме множество интересни места, едно от които беше Сопотският водопад на река Манастирска. Бяхме си го набелязали отдавна. За съжаление, когато го посетихме, водопадът не беше в силата си – снеговете от Балкана не се бяха стопили все още, но ни се получи една много приятна разходка в полите на Стара планина и добихме представа за мястото. Като бонус, маршрутът започва от стар манастир, а реката прави още няколко малки водопада по маршрута към големия водопад, така че разходката напълно си заслужава и при по-малко вода в реката.

Сопотски водопад
Сопотски водопад
Има още
Публикувано в български манастири, водопади | Регион | 4 коментара

Аневско кале – късчета история с прекрасни панорами и малко адреналин

Аневското кале беше обект, който исках да посетя отдавна. Видях кафявата пътна табелка за него преди две години на връщане от Карлово към София – тогава си бяхме направили двудневен преход от Беклемето през Козя стена до хижа Ехо и на връщане към София за „по-напряко“ минахме през Карлово, за да видим водопад Сучурум. Някъде в далечината на фона на Балкана зърнах и самото кале. Видя ми се някак самотно и загадъчно. Още тогава реших, че въпросът не е дали, а кога ще го посетя.

Крепост Аневско кале
Крепост Аневско кал
Има още
Публикувано в екскурзии и почивки, крепости | Регион | 1 коментар

Сопотски девически манастир „Въведение Богородично“

Случвало ли ви се е някое място да ви грабне не само, защото само по себе си е интересно, но и заради някой специален човек, който сте срещнали там? Това оставя траен отпечатък и се получава някаква силна емоционална връзка с мястото.

 Девически манастир в Сопот
Девически манастир в Сопот
Има още
Публикувано в български манастири | Регион | Вашият коментар

Топ 16 забележителности в Сопот и Карлово – сърцето на Розовата долина

This post is also available in English.

Минавали сме много пъти през Сопот и Карлово, но набързо. В началото на този март се отправихме отново натам и прекарахме няколко дни в района. Бяхме си отделили достатъчно време, за да разгледаме всичко интересно. Посетихме страхотни места, за които ще ви разкажа в тази статия.

Карлово: Патева къща
Карлово: Патева къща
Има още
Публикувано в 100-те национални обекта, български манастири, водопади, екскурзии и почивки, крепости | Регион | 4 коментара

Шато Копса – уикенд с гледки, вино и гурме между Балкана и Средна гора

This post is also available in English.

Започнахме месец март със слънчево време и красиви гледки в сърцето на Розовата долина. Прекарахме там един дълъг уикенд. Денем се разхождахме по различни забележителности, а привечер се прибирахме в Шато Копса, което беше не само наша база за тези дни, но и място, където разпускахме и се наслаждавахме на вкусна храна и хубаво вино.

Гледка към Балкана от Шато Копса
Гледка към Балкана от Шато Копса
Има още
Публикувано в ревю | Регион | Вашият коментар