Приключението Бонинска пещера: предизвикателство незабравимо

Посещението в Бонинската пещера беше най-вълнуващото пещерно приключение, което до момента съм преживявала. А имам някакъв (да речем) туристически опит с необлагородените пещери. Не съм спелеолог, затова се осмелявам да влизам в такива само с добър водач. Посещавала съм Харамийската пещера до Триград и пещера Голубовица до село Кошница. Те имаха своя невероятен чар. Бонинската пещера, обаче, ни предложи твърде комплексно изживяване – лазене под нисък таван, скално катерене, спускане, ходене по ръба, разходка с лодка. Следва разказ за всичко това.

В Бонинската пещера на Деветашкото плато
В Бонинската пещера на Деветашкото плато
Има още
Публикувано в пещери, природни забележителности | Регион | Вашият коментар

6 чудесни есенни дестинации в България за незабравим уикенд

Сезонът на златната есен вече дойде, а с него и много възможности за интересни цветни разходки до повече и по-малко популярни места. В тази статия ви предлагам няколко страхотни есенни дестинации в България, където да прекарате добре.

Водопад Орфей - горната част
Водопад Орфей – горната част
Има още
Публикувано в екскурзии и почивки | Вашият коментар

Билкарската къща в Горско Сливово: уютът на вкусната домашна храна, старата селска къща и спретнатия зелен двор

През един дълъг уикенд в първата половина на септември се върнахме на любимото Деветашко плато, за да затвърдим натрупаните през пролетта впечатления и да ги обогатим с нови. Бяхме гости на Билкарската къща в село Горско Сливово. Или всъщност, не, не бяхме гости, сякаш си бяхме вкъщи. Нейните домакини Мариела и Мишо, които до този момент не познавахме, ни посрещнаха като свои близки хора, а приятната обстановка в къщата и край нея, както и страхотното приключение в Бонинската пещера, направиха престоя ни там незабравим.

Част от чудния двор на Билкарската къща, с. Горско Сливово
Част от чудния двор на Билкарската къща, с. Горско Сливово
Има още
Публикувано в ревю | Регион | Вашият коментар

Екопътека от Овеч до Шашкъните: късчета история, панорамни гледки и приятна разходка

От Овеч до Шашкъните е интересен маршрут, който свързва една от туристическите емблеми на Провадия – крепостта Овеч – със скалния манастир Шашкъните, един от многото в района. Пътеката се движи недалеч от ръба на Добринското плато, което заедно с Провадийското ограждат от двете страни градчето.

Скален манастир Шашкъните над Провадия
Скален манастир Шашкъните над Провадия
Има още
Публикувано в екопътеки и маршрути | Регион | Вашият коментар

От хижа Семково до Сухото езеро: под иглолистните сенки на Югозападна Рила

Сухото езеро е едно от многото живописни езера в Рила. То е заобиколено от високи била и не пресъхва, въпреки името си. Разположено е на 2045 метра надморска височина в циркуса под Средния връх, висок 2532 метра. Площта му е около 22 декара. За сравнение, по-популярното Рибно езеро от групата на Седемте Рилски езера е с площ 23 декара.

Сухото езеро в Рила
Сухото езеро в Рила
Има още
Публикувано в екопътеки и маршрути, природни забележителности | Регион | Вашият коментар

Гранд хотел Терме в село Баня – прекрасно място да забравиш ангажиментите и да забавиш ритъма

Гранд хотел Терме е един от най-новите хотели в разложкото село Баня. Той предлага отлични условия за разпускане и презареждане в изискана обстановка с гледка към три планини – Рила, Пирин и Родопите. Намира се в западната част на селото, недалеч от обществения открит минерален басейн. В село Баня са поставени добре видими табели, указващи местонахождението на хотела.

Ако искате да забавите поне за кратко ежедневния ритъм, да се погрижите за себе си в приятна обстановка, а защо не и да помързелувате, Гранд хотел Терме в село Баня е точното място. Статията е посветена на него.

Гранд хотел Терме в село Баня
Гранд хотел Терме в село Баня
Има още
Публикувано в ревю | Регион | Вашият коментар

10 любопитни забележителности в село Баня и наоколо

Много пъти сме минавали през село Баня, я на път за Добърско, я за някъде другаде, но не бяхме отсядали, нито се бяхме разхождали там. До първия уикенд на този август, когато селото беше наш основен фокус и имахме на разположение два пълни дни за разпускане и за нови впечатления. Насладихме се на минералната вода и посетихме няколко забележителни места, за които ви разказвам по-долу в статията.

Село Баня край Разлог: Старата българска (римска) баня
Село Баня край Разлог: Старата българска (римска) баня
Има още
Публикувано в екскурзии и почивки | Регион | Вашият коментар

Гранд хотел Банско: планински хотел за семейна почивка през всички сезони

В началото на август се случи да сме сред гостите на Гранд хотел Банско. Изкарахме си чудесно там – хотелът беше добър, а в Банско винаги има една особено приятна атмосфера, независимо от сезона.

По-долу ще опиша подробно какво преживяхме в Гранд хотел Банско, но още тук в началото искам да изтъкна два основни акцента – високо ниво на обслужване с особено любезен персонал и много добра и разнообразна храна в изобилие.

Гранд хотел Банско в лятна вечер
Гранд хотел Банско в лятна вечер
Има още
Публикувано в ревю | Регион | 1 коментар

От Петров дол до Провадия: дълга разходка до скални манастири, крепост и неочаквано изобилие от диви орхидеи

Нямахме намерение да правим толкова дълъг преход. Търсихме си кратък маршрут край Провадия заради потенциалната опасност от силни валежи. Затова първоначалната цел беше да отидем до скалния манастир Свети Георги до село Петров дол. Но там видяхме указателна табелка-стрелка към крепост Овеч, сочеща 1:45 ч. като време за изминаване. Облаците в този момент се бяха поотдръпнали и слънцето се показваше. Решихме, че така и така сме тръгнали, може с една разходка да посетим няколко интересни места и продължихме.

Скален манастир Свети Георги до село Петров дол
Скален манастир Свети Георги до село Петров дол
Има още
Публикувано в екопътеки и маршрути, крепости, природни забележителности | Регион | 1 коментар

От плаж Силистар до залив Кастрич

Може би за много хора да правиш преходи по време на лятната морска почивка е леко налудничаво. Според мен, наред с плуването в морето това е идеален начин да се раздвижи човек и за кратко време да види разнообразни морски картини. Направихме прехода от плаж Силистар на юг до залива Кастрич по време на тазгодишната ни лятна отпуска. Първо плажувахме няколко часа на Силистар и в късния следобед сменихме банските с дълги туристически дрехи (представям си колко усмивки сме предизвикали минавайки в този вид през целия плаж🙂 ) и се запътихме в посока Резово по високия морски бряг.

Малкият залив до плаж Силистар
Малкият залив до плаж Силистар

Преди да ви разкажа за маршрута, ще ви покажа една от красивите пясъчни лилии, чийто цъфтеж беше в разгара си, по време на тазгодишното ни пребиваване на плажа.

Пясъчна лилия, защитен вид
Пясъчна лилия, защитен вид
Има още
Публикувано в екопътеки и маршрути, природни забележителности | Регион | Вашият коментар