Сопотски девически манастир „Въведение Богородично“

Случвало ли ви се е някое място да ви грабне не само, защото само по себе си е интересно, но и заради някой специален човек, който сте срещнали там? Това оставя траен отпечатък и се получава някаква силна емоционална връзка с мястото.

 Девически манастир в Сопот
Девически манастир в Сопот
Има още
Публикувано в български манастири | Регион | Вашият коментар

Топ 16 забележителности в Сопот и Карлово – сърцето на Розовата долина

Минавали сме много пъти през Сопот и Карлово, но набързо. В началото на този март се отправихме отново натам и прекарахме няколко дни в района. Бяхме си отделили достатъчно време, за да разгледаме всичко интересно. Посетихме страхотни места, за които ще ви разкажа в тази статия.

Карлово: Патева къща
Карлово: Патева къща
Има още
Публикувано в 100-те национални обекта, български манастири, водопади, екскурзии и почивки, крепости | Регион | 4 коментара

Шато Копса – уикенд с гледки, вино и гурме между Балкана и Средна гора

Започнахме месец март със слънчево време и красиви гледки в сърцето на Розовата долина. Прекарахме там един дълъг уикенд. Денем се разхождахме по различни забележителности, а привечер се прибирахме в Шато Копса, което беше не само наша база за тези дни, но и място, където разпускахме и се наслаждавахме на вкусна храна и хубаво вино.

Гледка към Балкана от Шато Копса
Гледка към Балкана от Шато Копса
Има още
Публикувано в ревю | Регион | Вашият коментар

Село Орехово в Родопите: водопадите, параклисите и най-дългата екопътека в България

Беше средата на февруари, когато си подарихме този незабравим родопски уикенд, изобилстващ от красиви гледки, водопади, параклиси и много движение. Времето определено беше с нас – слънчево, тихо и доста топло като за сезона – все още зима по протокол.

Село Орехово в Родопите
Село Орехово в Родопите
Има още
Публикувано в водопади, екскурзии и почивки, природни забележителности | Регион | Вашият коментар

Делчевски водопад: красиви водни каскади в полите на Пирина

Време за водопади. Все още не беше дошла пролетта, точното време за водопади, но ние тази година ги подкарахме още замръзнали от зимата 🙂 .

В редовете по-долу ще ви разкажа за водопада над Гоце Делчев, който посетихме в първите дни на февруари. Тогава той беше в силата си – мощен, красив, пълноводен, с невероятен рисунък, благодарение на водната стихия и ръбатите скали, по които падаше. Макар че беше все още зима и водопадът се намираше в полите на Пирина, нямаше замръзнали части от него.

Делчевски водопад
Делчевски водопад
Има още
Публикувано в водопади, екскурзии и почивки, природни забележителности | Регион | Вашият коментар

Село Долен в Родопите: разходка в минало време

За село Долен научих преди 3 години. Бяхме на разходка в Лещен и разговаряхме с една жена там, която срещнахме случайно и тя ни препоръча, ако имаме време, да отскочим и до Долен. Нямахме възможност тогава да отидем до село Долен, но го запомних и при следващото ни посещение в района на Гоце Делчев селото беше задължителна част от маршрута ни. В следващите редове ще ви разкажа за нашата кратка разходка там и защо бях впечатлена от мястото.

По калдъръмите на село Долен
По калдъръмите на село Долен
Има още
Публикувано в екскурзии и почивки | Регион | Вашият коментар

Средновековната църква в с. Чуковец и още 3 старинни църкви в Радомирско

В първите дни на Новата година получих като подарък тефтер-календар, който беше по-скоро албум със снимки и информация за интересни места в България. Още в началните страници, които разлистих, попаднах на обещаващо и интригуващо място – средновековната църквица в село Чуковец, Радомирско. Един поглед ми беше достатъчен, за да включа това място в плановете за посещение. Бързо! Скоро! Задължително!

Да, не беше най-подходящото за разходки време – началото на януари, разгарът на зимата, но не ни се искаше да чакаме топлите дни. Дочакахме само уикенда и хукнахме. Беше интересно – хем видяхме зимни пейзажи, хем се докоснахме до стари светини.

Църквата в с. Чуковец - откритият притвор
Църквата в с. Чуковец – откритият притвор
Има още
Публикувано в български манастири, на един ден от София | Регион | Вашият коментар

В Смоличано: водопадът и манастир „Св. св. Йоаким и Ана“

Беше януари, но не беше повод да си стоим само вкъщи през уикенда. След кратко чудене решихме да се разходим до кюстендилското село Смоличано и да видим тамошния водопад Света Ана в зимна ледена премяна. Бяхме ходили там преди две години – беше пролет, началото на април, точно след разходката ни до Бистришкия водопад. Тогава само чухме тътена на водата и видяхме мокрия скален венец, водопад не видяхме. Този път, през януари, беше различно – водопадът, или по-точно водопадите, оказаха се два отделни пада един до друг, бяха много внушителни, защото бяха замръзнали и се виждаха отдалеч.

Водопад Смоличано (Света Ана)
Водопад Смоличано (Света Ана)
Има още
Публикувано в български манастири, водопади, на един ден от София | Регион | 6 коментара

Отново в Искърското дефиле: Церовски водопад и църквата Св. Теодор Тирон в село Зимевица

В един от дните покрай Коледа се отправихме към Церово в Искърското дефиле, за да търсим водопада над селото. Никъде нямаше информация как се стига до него, само знаехме, че го има. Тръгнахме към Церово, отбихме се към Заселе, пробвахме подходи от няколко места и накрая го открихме. По-долу ще опиша маршрута. Отсега да кажа, че водопадът е от високите, а скалите по които се спуска са с интересен червеникав оттенък.

Церовски водопад

Церовски водопад

Има още

Публикувано в водопади, на един ден от София | Регион | 2 коментара

В късен следобед до Алекови водопади на Витоша

Алековите водопади са два красиви водопада на река Скакавица във Витоша. Водопадите са разположени на около 30 метра разстояние един от друг, но не е много лесно да се стигне директно от единия до другия – те са разположени в гъста гора, а дерето на реката е доста стръмно. Има пряка пътека, но не е маркирана и има стръмни участъци.

Алекови водопади - долната част пролетно време

Алекови водопади – долната част пролетно време

Има още

Публикувано в водопади, екопътеки и маршрути, на един ден от София, природни забележителности | Регион | 1 коментар