Изкачване на връх Братия: един от панорамните в Същинска Средна гора

В предишна статия ви разказах за чудесния уикенд в Панагюрище, който изкарахме в последните дни на август. Негов финал беше изкачването на обзорния връх Братия (с ударение на и). Той беше залегнал от близо година в плановете ми заради панорамите от него, а също и като нетруден маршрут до планински връх на един ден от София. Следват подробностите.

Връх Братия
Връх Братия
Има още
Публикувано в екопътеки и маршрути, изкачване на върхове | Регион | Вашият коментар

Шумски манастир „Свети архангел Михаил“ и оброците в землището на село Шума

Малкото годечко село Шума не само се радва на изключително чист въздух, но е разположено съвсем близо до София и край него могат да се видят стар манастир и няколко оброчни кръста, за три от които ще ви разкажа по-долу. Тези места не е проблем да се обходят в рамките на един следобед, като маршрутите до всяко от тях са леки. Все пак, трябва да се има предвид, че няма указателни табелки и е хубаво да се ползва навигация.

Шумски манастир "Св. Архангел Михаил"
Шумски манастир „Св. Архангел Михаил“
Има още
Публикувано в български манастири, на един ден от София | Регион | Вашият коментар

Уикенд в Панагюрище и наоколо: Джуджева къща и още 14 забележителни места

Много хора, в това число и аз, свързваме Панагюрище с Райна Княгиня, която „уши байряка и му тури знака Смърт или свобода“. И има защо. Райна Княгиня е пословична българска жена-героиня, а основен отпечатък в историята на Панагюрище оставя Априлското въстание.

За съжаление, в хода на въстанието Панагюрище е почти изцяло опожарено, като от възрожденския му период са запазени едва десетина къщи, една от които е Джуджевата къща.

Панагюрище: Джуджева къща
Панагюрище: Джуджева къща
Има още
Публикувано в екскурзии и почивки, изкачване на върхове, крепости, музеи, на един ден от София | Регион | Вашият коментар

В местността Узана и наоколо: Географският център на България и панорамният връх Исполин

Август. Жега. Петък 13-ти. Отседнали в Габрово, решихме, че няма как да има по-подходящо място за разхлаждане от гъстите сенки на Балкана и приятните повеи по билата му.

Тъй като съвсем скоро се бяхме изкачвали до връх Шипка пеша, този път се насочихме към Узана с идеята да видим Географския център на България и да се разходим до близкия връх Исполин. Получи се чудесно преживяване.

Местност Узана: Географски център на България
Местност Узана: Географски център на България
Има още
Публикувано в 100-те национални обекта, екопътеки и маршрути, изкачване на върхове | Регион | Вашият коментар

Крепост Кривус – една от най-малките

Крепостта Кривус беше наша спирка в приключението, което нарекохме Родопската магистрала.

Това е българска средновековна крепост, най-малката, която съм посещавала. От оскъдната информация, която намерих за нея е, че това е само цитаделата на някогашната крепост. Издига се на хълм, живописно обточен от три страни от водите на река Арда, а около хълма и близо до него реката образува красиви меандри.

Крепост Кривус
Крепост Кривус
Има още
Публикувано в екскурзии и почивки, крепости | Регион | Вашият коментар

Скална гробница Фурнаджика и тракийска крепост-светилище Сивридикме, Източни Родопи

Скалната гробница Фурнаджика и тракийската крепост-светилище Сивридикме бяха сред първите места от юнската ни обиколка в Източните Родопи. Намират се в района на Маджарово и са на има-няма 30 минути пеша едно от друго.

Фурнаджика е от типа скалноизсечени гробници с отвор отгоре, предшествали долмените. Като цяло, се свързват с траките и са датирани в периода XI – VIII в. пр. Хр.

Сивридикме е тракийска крепост и светилище от първо хил. пр. Хр. На място могат да се видят останки от крепостни стени, стъпала и ямки за религиозни ритуали. Прекрасен фон и допълнение на археологическия паметник са красивите панорами надалеч във всички посоки. Сред многото гледки е един малко познат меандър на Арда, реката, прорязваща Родопите почти по цялата им дължина.

Скална гробница Фурнаджика до с. Горно поле
Скална гробница Фурнаджика до село Горно поле
Има още
Публикувано в древни светилища, екопътеки и маршрути, екскурзии и почивки, природни забележителности | Регион | Вашият коментар

Плаж Листи до Синеморец – екзотика и морски гледки в изобилие

До скоро си мислех, че съм посетила всички екзотични, все още автентични и свободни от бетон плажове по българското Черноморие. Неотдавна за моя радост се оказа, че има един, за който все още нямах лични впечатления – плаж Листи до Синеморец. По-долу ще ви разкажа накратко за него, защото е голям, красив и малко познат. В допълнение, посещението до този плаж се предшества от приятен преход с прелестни гледки по брега на морето.

Плаж Листи до Синеморец
Плаж Листи до Синеморец
Има още
Публикувано в екскурзии и почивки | Регион | 1 коментар

Скалната гробница Кара ин в Източните Родопи

Посещението на скалната гробница Кара ин в Източните Родопи отново породи в мен онова приятно чувство на изследовател. Да, да, знам, не съм специалист, но си търся информация и ми е интересно да ходя (и) по такива места. За последно бях в района преди две години, когато минах по цялата Родопска магистрала, но не знаех тогава за тази древна гробница.

Е, всяко нещо с времето си. Миналата година научих за нея, записах си я, а тази година я посетих.

Скалната гробница Кара ин в Източните Родопи
Скалната гробница Кара ин в Източните Родопи
Има още
Публикувано в древни светилища, екопътеки и маршрути, екскурзии и почивки | Регион | Вашият коментар

Активен туризъм в Белене: античната митница Димум и остров Персин

Белене ме изненада с красивите си дунавски картини и с многото пеликани на близкия остров Персин. Толкова много пеликани на едно място бях виждала преди това само в резервата Сребърна. А картините по „хубавия син Дунав“ някак винаги ме изненадват и пленяват, независимо от времето и конкретното място по голямата река.

Посетихме Белене в последната неделя на този май. Предният ден посветихме на Никопол. Двете дунавски градчета са близки и посещението им в един уикенд е чудесна комбинация.

Тази статия е посветена на най-интересните забележителности в Белене и се надявам чрез нея да ви покажа, че освен с комунистическия концлагер и все още недостроената атомна електроцентрала, градчето трябва да се асоциира с антична история и красиви природни картини.

Белене: остров Персин
Белене: остров Персин
Има още
Публикувано в екскурзии и почивки, крепости, природни забележителности | Регион | Вашият коментар

Крепост Родостица в Балък дере до Ивайловград – скрита, непозната, загадъчна

Районът на Ивайловград ми е от любимите. Отскачали сме на няколко пъти до там. Преди две години той беше начало на родопското ни приключение, което нарекохме „Родопската магистрала“ и което ме вдъхнови да напиша втората си книга „Седем дни в Родопите“ . Мислех си, че сме видели всичко интересно в района.

Да, ама не! В разговор с археолога Филип Петрунов за близката крепост Лютица научих за още една интересна твърдина в района – крепост Родостица. Не много време след разговора се озовахме пак там. Свързах се и с археолога Ивайло Кънев, изследовател на крепостта с молба за упътване и информация за най-интересното. Той беше така любезен да ми съдейства, за което благодаря!

Крепост Родостица до Ивайловград
Крепост Родостица до Ивайловград
Има още
Публикувано в екскурзии и почивки, крепости | Регион | Вашият коментар