Изкачване на връх Орфей: най-високият достъпен за туристи в Родопите

Връх Орфей, висок 2188 метра е втори по височина в Родопите. Това е и най-високата точка в Родопите, на която може да се качи човек, защото на първенеца Перелик (2191 м. – само с 3 метра по-висок) има военен обект и достъпът е забранен.

Връх Орфей е изключително панорамен и до него се стига сравнително бързо и леко. Преходът е съпроводен с красиви гледки от високо. Ние го изкачихме в средата на този октомври, невероятно слънчев и топъл като за есен.

Връх Орфей в Родопите
Връх Орфей в Родопите
Има още
Публикувано в екскурзии и почивки, изкачване на върхове | Регион | Вашият коментар

До извора на река Арда под Ардин връх – да отпиеш от недрата на Родопите

Изворът на река Арда е място, което отдавна беше влязло в списъка ми с места, които непременно да посетя. То се намира над село Горна Арда в Западните Родопи. Ходили сме няколко пъти преди в този район, но все не оставаше време за извора.

Извор на река Арда под Ардин връх
Извор на река Арда под Ардин връх
Има още
Публикувано в екопътеки и маршрути, екскурзии и почивки, природни забележителности | Регион | Вашият коментар

Край село Евренозово в Странджа: долмен, светилище и римска гробница

В следващите редове ще ви разкажа за три напълно автентични обекта край странджанското село Евренозово (произнася се с ударение на пътвото „о“ – ЕвренОзово), които посетихме при скорошната ни обиколка в Странджа. Името на селото произлиза от думата „еврен“ (или „ебрен“), която е с тюркски произход и означава „дракон, змей“. Известно е, че в околностите на селото има останки от няколко долмена, наричани от местните „змеюви къщи“.

Край село Евренозово в Странджа - долменът
Край село Евренозово в Странджа – долменът
Има още
Публикувано в екскурзии и почивки | Регион | Вашият коментар

Вълчанов мост над река Резовска до Малко Търново

Вълчанов мост над река Резовска беше едно от последните места, които посетихме при тазгодишното ни ходене в Странджа. Беше в края на септември и в началото на Странджанската китна есен.

Вълчанов мост над река Резовска
Вълчанов мост над река Резовска
Има още
Публикувано в екскурзии и почивки | Регион | Вашият коментар

Църквата Свети Лука в село Заберново: най-старата в Странджа

Много обичам да посещавам стари български църкви, запазили духа ни векове наред. Така сякаш се докосвам поне малко до онова тежко минало, в което предците ни, въпреки ярема и борбата за залъка са намирали сили и средства да си построят храм.

Църквата Свети Лука в село Заберново е една такава стара църква, най-старата в Странджа. Била построена преди повече от 300 години. Тя е ниска, вкопана в земята, както е повелявал законът в онези робски времена. По-долу ще ви разкажа повече за тази странджанска светиня.

Църквата Свети Лука в Заберново
Църквата Свети Лука в Заберново
Има още
Публикувано в български манастири, екскурзии и почивки | Регион | Вашият коментар

Родопската магистрала: Родопите от край до край

Родопите, планината с душа…

Беше тъкмо разгарът на лятото, когато си направихме това вълнуващо посещение в Родопите. Преминахме планината от край до край, от най-източната ѝ част до най-западната, по главните пътища от Ивайловград до Гоце Делчев, които нарекохме символично Родопската магистрала. През тези 7 дни видяхме много места – познати и непознати за нас, все интересни. На някои от тях вече посветих отделна статия. Тук ще ви разкажа за цялото ни родопско пътешествие.

Река Арда - чест спътник по Родопската магистрала и малко встрани от нея
Река Арда – чест спътник по Родопската магистрала и малко встрани от нея
Има още
Публикувано в екскурзии и почивки | Вашият коментар

Маршрути във Витоша: село Железница – връх Белчева скала

Връх Белчева скала е невероятно панорамно място в югоизточните части на Витоша, до което се стига по широка не много дълга пътека, която обаче е с голяма денивелация. Маршрутът предлага красиви гледки и солидно раздвижване. При това не ви трябва много време – един следобед е напълно достатъчен.

Връх Белчева скала във Витоша
Връх Белчева скала във Витоша
Има още
Публикувано в екопътеки и маршрути, изкачване на върхове, на един ден от София | Регион | 4 коментара

Изкачване на връх Мечит в Рила – по пътя на Фердинанд

Лято. Време за върхове. Тук ще ви разкажа за изкачването на панорамния връх Мечит в Рила, висок 2567 метра. Преди време е бил познат като връх Медарника.

Изкачихме го в средата на септември в един неделен ден, пълен със слънце. Маршрутът не е кратък и е с голяма денивелация, но пък предлага невероятни гледки към най-високите части на Рила и допир до късче от новата ни история – Кайзеровият път на Фердинад.

Връх Мечит в Рила
Връх Мечит в Рила
Има още
Публикувано в изкачване на върхове, на един ден от София | Регион | 2 коментара

Крепост Устра: масивни останки и страхотни родопски панорами надалеч

Крепост Устра край село Устрен ме остави без дъх най-вече благодарение на удивителните панорамни гледки към голяма част от Източните Родопи, които се откриват от нея във всички посоки.

Разходката ни до там беше изключително вълнуваща, не само поради красивите природни пейзажи. Преди да стигнем до тях трябваше да се изкачим по доста стръмна пътека и да влезем в крепостта, промушвайки се през малка арка в стената и преодолявайки стръмните стъпала след нея. На място намерихме високи крепостни стени, прелестни родопски гледки надалеч, а освен това срещнахме чудесна компания, с която споделихме посещението и радостните емоции от него.

Крепост Устра в Източните Родопи
Крепост Устра в Източните Родоп
Има още
Публикувано в екскурзии и почивки, крепости | Регион | Вашият коментар

Крепост Лютица край Ивайловград – Мраморният град

Да стъпиш на висок хълм върху автентична десетметрова крепостна стена и да погледнеш напред, дорде ти поглед стига – там, където последните гънки на Източните Родопи се срещат с Беломорска Тракия…

Крепост Лютица е една от най-интересните забележителности до Ивайловград. За нея научих при посещението ни до вила Армира, пак до Ивайловград, което се състоя три години по-рано. Тогава нямахме време да посетим крепостта, но я запомних и тя трайно се настани в плановете ми за следващи посещения в Източните Родопи. Това лято, по време на родопската ни обиколка, твърдината беше сред приоритетите ни. В редовете по-долу ще ви разкажа за историята на крепостта, как да стигнете до нея и какво да не пропуснете при обхода на останките ѝ.

Крепост Лютица край Ивайловград
Крепост Лютица край Ивайловград
Има още
Публикувано в крепости | Регион | 5 коментара