Църквата Свети Лука в село Заберново: най-старата в Странджа

Много обичам да посещавам стари български църкви, запазили духа ни векове наред. Така сякаш се докосвам поне малко до онова тежко минало, в което предците ни, въпреки ярема и борбата за залъка са намирали сили и средства да си построят храм.

Църквата Свети Лука в село Заберново е една такава стара църква, най-старата в Странджа. Била построена преди повече от 300 години. Тя е ниска, вкопана в земята, както е повелявал законът в онези робски времена. По-долу ще ви разкажа повече за тази странджанска светиня.

Църквата Свети Лука в Заберново
Църквата Свети Лука в Заберново
Има още
Публикувано в български манастири, екскурзии и почивки | Регион | Вашият коментар

Родопската магистрала: Родопите от край до край

Родопите, планината с душа…

Беше тъкмо разгарът на лятото, когато си направихме това вълнуващо посещение в Родопите. Преминахме планината от край до край, от най-източната ѝ част до най-западната, по главните пътища от Ивайловград до Гоце Делчев, които нарекохме символично Родопската магистрала. През тези 7 дни видяхме много места – познати и непознати за нас, все интересни. На някои от тях вече посветих отделна статия. Тук ще ви разкажа за цялото ни родопско пътешествие.

Река Арда - чест спътник по Родопската магистрала и малко встрани от нея
Река Арда – чест спътник по Родопската магистрала и малко встрани от нея
Има още
Публикувано в екскурзии и почивки | Вашият коментар

Маршрути във Витоша: село Железница – връх Белчева скала

Връх Белчева скала е невероятно панорамно място в югоизточните части на Витоша, до което се стига по широка не много дълга пътека, която обаче е с голяма денивелация. Маршрутът предлага красиви гледки и солидно раздвижване. При това не ви трябва много време – един следобед е напълно достатъчен.

Връх Белчева скала във Витоша
Връх Белчева скала във Витоша
Има още
Публикувано в екопътеки и маршрути, изкачване на върхове, на един ден от София | Регион | 4 коментара

Изкачване на връх Мечит в Рила – по пътя на Фердинанд

Лято. Време за върхове. Тук ще ви разкажа за изкачването на панорамния връх Мечит в Рила, висок 2567 метра. Преди време е бил познат като връх Медарника.

Изкачихме го в средата на септември в един неделен ден, пълен със слънце. Маршрутът не е кратък и е с голяма денивелация, но пък предлага невероятни гледки към най-високите части на Рила и допир до късче от новата ни история – Кайзеровият път на Фердинад.

Връх Мечит в Рила
Връх Мечит в Рила
Има още
Публикувано в изкачване на върхове, на един ден от София | Регион | 2 коментара

Крепост Устра: масивни останки и страхотни родопски панорами надалеч

Крепост Устра край село Устрен ме остави без дъх най-вече благодарение на удивителните панорамни гледки към голяма част от Източните Родопи, които се откриват от нея във всички посоки.

Разходката ни до там беше изключително вълнуваща, не само поради красивите природни пейзажи. Преди да стигнем до тях трябваше да се изкачим по доста стръмна пътека и да влезем в крепостта, промушвайки се през малка арка в стената и преодолявайки стръмните стъпала след нея. На място намерихме високи крепостни стени, прелестни родопски гледки надалеч, а освен това срещнахме чудесна компания, с която споделихме посещението и радостните емоции от него.

Крепост Устра в Източните Родопи
Крепост Устра в Източните Родоп
Има още
Публикувано в екскурзии и почивки, крепости | Регион | Вашият коментар

Крепост Лютица край Ивайловград – Мраморният град

Да стъпиш на висок хълм върху автентична десетметрова крепостна стена и да погледнеш напред, дорде ти поглед стига – там, където последните гънки на Източните Родопи се срещат с Беломорска Тракия…

Крепост Лютица е една от най-интересните забележителности до Ивайловград. За нея научих при посещението ни до вила Армира, пак до Ивайловград, което се състоя три години по-рано. Тогава нямахме време да посетим крепостта, но я запомних и тя трайно се настани в плановете ми за следващи посещения в Източните Родопи. Това лято, по време на родопската ни обиколка, твърдината беше сред приоритетите ни. В редовете по-долу ще ви разкажа за историята на крепостта, как да стигнете до нея и какво да не пропуснете при обхода на останките ѝ.

Крепост Лютица край Ивайловград
Крепост Лютица край Ивайловград
Има още
Публикувано в крепости | Регион | 5 коментара

Маршрути в Рила: Йончевото езеро, Страшното езеро и още няколко езера пътьом – красота и фитнес нависоко

Лято, време за планина и „върховни“ преживявания… Тук ще ви разкажа за един интересен, кръгов и живописен преход във високите части на Рила, започващ от ЦПШ Мальовица и обхождащ красиви езера – Йончевото езеро, Страшното езеро и няколко други. Това е добре раздвижващ преход за цял ден. Отнема около 6 часа само ходене без почивките. Не е от леките като трудност заради голямата денивелация – около 800 метра, но пък е добре маркиран, макар и с различен цвят маркировка в различните си етапи, което значи, че вероятността от объркване клони към нула. Подчертавам, че става въпрос за лятно преминаване по маршрута.

Йончевото езеро в Рила
Йончевото езеро в Рила
Има още
Публикувано в екопътеки и маршрути, на един ден от София, природни забележителности | Регион | 6 коментара

Крепост Петрич кале – вълнуваща разходка по време на лятната отпуска

Петрич кале е място, с посещението на което успях от втория път. Първият беше преди 3-4 години. Знаех за калето от една книга за Северното Черноморие с много мижави обяснения за точната локация. Няма да ви я казвам коя е, защото имам известни съмнения, че авторите са го посещавали. Тогава стигнахме до село Разделна и хванахме няколко маршрута все за над селото, но така и не я намерихме. Не сполучихме и с приказката за питането. На два пъти местните ни пращаха за зелен хайвер, вероятно защото и те не бяха наясно.

Крепост Петрич кале
Крепост Петрич кале
Има още
Публикувано в екскурзии и почивки, крепости | Регион | 5 коментара

Варна позната и непозната: 7 идеи за добре прекарано време встрани от плажа

Варна – морската столица, третият по големина град в България, пристанище на Шумен 🙂 – все добре известни определения за красивия ни морски град. Освен всичко това, Варна е един от любимите ми български градове. В последните 20 години почти не съм пропускала година, без да се поразходя там по един или друг повод. Като цяло, през всичките тези години съм прекарвала лятната си отпуска по Северното Черноморие с много малко изключения.

Варна, морето и залезът
Варна, морето и залезът
Има още
Публикувано в екскурзии и почивки | Регион | Вашият коментар

Първи стъпки в скалното катерене

В разгара на лятото – малко след средата на този юли, имах късмета да опитам нещо невероятно – изкачих се почти до горе по вертикалната скала и катерачен обект Водохващането в курорта Боровец. Беше наистина вълнуващо. Отдавна съм си мислила да се пробвам в катеренето, но досега все оставах само с мислите. Радвам се, че имах възможността да усетя реално какво е катерене по отвесна скала в един уъркшоп по скално катерене в рамките на първия „Боровец адвенчър фест“, провел се в третия юлски уикенд в курорта.

Първи стъпки в скалното катерене
Има още
Публикувано в на един ден от София | Регион | 3 коментара