Водопад Скока до село Кашина – един закътан бисер в южните поли на Пирин

Кашинският водопад стоеше доста отдавна в списъка ми с желани места. Имах дори неуспешен опит за посещение. Тогава беше началото на март след люта зима с обилни снеговалежи. Беше мокро и кално и пътят след село Рожен беше практически непроходим за леки коли. Оставихме колата и опитахме да тръгнем пеша, но лично аз постоянно затъвах в калта в тунела към село Любовище и едвам отлепвах обувките си за всяка следваща крачка. В същото време черните облаци над главите ни не вещаеха нищо хубаво. Отказахме се. Оставихме маршрута за по-добри времена. С подходящата подготовка. Не го забравихме. Просто забавихме посещението. Получи ни се чудесно в крайна сметка. В първата събота на този юни.

Водопад Скока до село Кашина
Водопад Скока до село Кашина
Има още
Публикувано в водопади, екскурзии и почивки | Регион | Вашият коментар

Уикенд в Златен Рожен – тишина, спокойствие, ароматно вино и много приятни разходки

Първият юнски уикенд беше изпълнен с много движение и красиви гледки. Прекарахме го в село Рожен и околностите му. В рамките на 3 дни посетихме няколко интересни места, разходихме се по три екопътеки и се насладихме на ароматни вина във винарна Златен Рожен. Наша стратегическа база беше бутиков хотел Златен Рожен.

В тази статия ще ви споделя впечатления от хотела и винарната и ще опиша подробно маршрутите, които направихме по време на престоя ни там. Накрая ще ви предложа подробен план как да прекарате три интересни дни в село Рожен.

Уикенд в Златен Рожен
Уикенд в Златен Рожен
Има още
Публикувано в български манастири, водопади, екопътеки и маршрути, екскурзии и почивки, ревю | Регион | Вашият коментар

Никопол: шеметна разходка с рибарска лодка по Дунав и 5 забележителни места

Никопол не е сред топ туристическите дестинации в България, но ако обичате да се докосвате до малко познати и спокойни места, градчето има с какво да ви удиви. То отдавна ми беше в списъка за посещения, главно заради Никополската крепост. В края на този май ми се отдаде чудесна възможност за обиколка в района. Е, Никополската крепост ми беше леко надценена като очаквания, но пък другите места и разходката с рибарска лодка бяха същинска изненада, много приятна.

Никопол и Дунав
Никопол и Дунав
Има още
Публикувано в екскурзии и почивки, крепости | Регион | Вашият коментар

Късноантична и средновековна крепост Калето в село Дебнево

Днес ще ви отведа до една много слабо позната и многообещаваща като потенциал крепост в Балкана, защитавала Русалийския проход от неприятелски набези. Тя се издига на хълма Калето в село Дебнево на левия бряг на река Видима. Крепостта може да се види от пътя ТроянСевлиево.

Крепост Калето в село Дебнево
Крепост Калето в село Дебнево
Има още
Публикувано в крепости | Регион | Вашият коментар

Къде да отидем на почивка в Турция

Почивката в Турция е традиционно сред най-предпочитаните дестинации за пътуване сред българите. Изборът на морски курорти и забележителности е изключително богат, така че всеки може да намери нещо, което да задоволи желанията му. Страната се слави сред пътешествениците и с високото ниво на обслужване, което се предлага в хотелите в страната. Друг притегателен фактор, разбира се, са изгодните цени на настаняването и атракциите. Сравнено с останалите европейски дестинации за подобна категория хотел в южната ни съседка ще заплатите по-малко.

Има още
Публикувано в разни | Вашият коментар

Маршрути в Стара планина: Етъра – Соколски манастир – връх Шипка

Ако някой ми беше казал преди време, че се е изкачил от Етъра до връх Шипка пеша, щях да му отговоря, че е напълно луд. Обаче още преди 2500 години древногръцкият философ Хераклит е твърдял „Панта рей“ – всичко тече, всичко се променя. Парадоксът е, че тази максима се е оказала устойчива във времето, а той е вярвал, че промяната е реална, а устойчивостта – илюзия.

Етъра - Соколски манастир - връх Шипка
Етъра – Соколски манастир – връх Шипка
Има още
Публикувано в екопътеки и маршрути, изкачване на върхове | Регион | Вашият коментар

Топ 5 екопътеки, които си струва да посетите – съвети от Екстрем Спорт

България е красива страна, която завладява със своя магнетизъм и живописна природа. Определя се като любима туристическа дестинация за чужденци и местни, защото предлага отлични условия за почивка и практикуване на различни по вид дейности на открито – трекинг, алпинизъм, екстремни спортове и др. Нейната красота е величествена, а морските и планински курорти на територията на страната ни дават възможност за развитието на доста видове туризъм.

Има още
Публикувано в разни | Коментарите са изключени за Топ 5 екопътеки, които си струва да посетите – съвети от Екстрем Спорт

Столо – интересен скален феномен в Понор планина

Тази година Великденските празници се отличаваха не само с много почивни дни, но и с щедро слънце. В един от тях решихме да се разходим до скалния феномен Столо, недалеч от село Брезе. По целия маршрут бяхме съпътствани от много цъфнали минзухари и други пролетни цветя, а гледките бяха изобилни.

Скален феномен Столо
Скален феномен Столо
Има още
Публикувано в екопътеки и маршрути, на един ден от София, природни забележителности | Регион | 2 коментара

До панорамния връх Шильоко и стария Пенкьовски манастир

Април. Неделя. Цветница. Село Пенкьовци. Обзорен връх. Стар манастир.

Това беше кратката версия на статията. А сега и по-дългата 🙂 .

Има още
Публикувано в български манастири, изкачване на върхове, на един ден от София | Регион | Вашият коментар

Пещерски водопад – красив и дружелюбен, но не винаги работи

Пролет. Време за водопади.

Пещерският водопад е красив карстов водопад, който се намира в околностите на село Пещера, недалеч от Земен. Той е дружелюбен и позволява да се окъпеш под водните му пръски. Рисунъкът му е силно разчупен. За съжаление рядко работи.

Пещерски водопад до село Пещера
Пещерски водопад до село Пещера
Има още
Публикувано в водопади, на един ден от София, природни забележителности | Регион | Вашият коментар