Вила д’Есте и нейните невероятно живописни фонтани – само на половин час път от Рим

Вила д’Есте е аристократичен ренесансов дом в градчето Тиволи, недалеч от Рим, известна със своите стъпаловидни градини, украсени с множество изящни фонтани. Място, което си струва да се посети. Вилата е обект от световното културно наследство на ЮНЕСКО.

Вила д'Есте и нейните живописни градини
Вила д’Есте и нейните живописни градини
Има още
Публикувано в Италия, свят голям | Вашият коментар

Пещера Света Марина в Странджа: място красиво, мистично, завладяващо

За пещера Света Марина знаехме, че е едно от най-интересните места в Странджа. Място, привличало в миналото много поклонници отблизо и далеч и считано за най-големия култов център на светицата в Югоизточна Тракия. Място, което не бива да се пропуска. При скорошното ни посещение в района на Малко Търново, пещерата беше един от основните ни приоритети.

Пещера Света Марина в Странджа
Пещера Света Марина в Странджа
Има още
Публикувано в екскурзии и почивки | Регион | 1 коментар

Индипасха: едно от най-почитаните места в мистична Странджа

Индипасха е място, което беше в плана ми за посещение още преди две години, когато прекарахме три прекрасни дни в района на Малко Търново. Тогава тръгнахме към светилището, но се върнахме безуспешно – денят вървеше към края си, а ние не бяхме стигнали почти до никъде. Все пак, видяхме къде е отбивката към Индипасха от черния път към село Сливарово и някакси знаехме, че посещението ни е въпрос на време, време, в което щяхме да бъдем по-подготвени.

Към скалното оброчище Индипасха в Странджа
Към скалното оброчище Индипасха в Странджа
Има още
Публикувано в екскурзии и почивки | Регион | Вашият коментар

Изкачване на връх Орфей: най-високият достъпен за туристи в Родопите

Връх Орфей, висок 2188 метра е втори по височина в Родопите. Това е и най-високата точка в Родопите, на която може да се качи човек, защото на първенеца Перелик (2191 м. – само с 3 метра по-висок) има военен обект и достъпът е забранен.

Връх Орфей е изключително панорамен и до него се стига сравнително бързо и леко. Преходът е съпроводен с красиви гледки от високо. Ние го изкачихме в средата на този октомври, невероятно слънчев и топъл като за есен.

Връх Орфей в Родопите
Връх Орфей в Родопите
Има още
Публикувано в екскурзии и почивки, изкачване на върхове | Регион | 2 коментара

До извора на река Арда под Ардин връх – да отпиеш от недрата на Родопите

Изворът на река Арда е място, което отдавна беше влязло в списъка ми с места, които непременно да посетя. То се намира над село Горна Арда в Западните Родопи. Ходили сме няколко пъти преди в този район, но все не оставаше време за извора.

Извор на река Арда под Ардин връх
Извор на река Арда под Ардин връх
Има още
Публикувано в екопътеки и маршрути, екскурзии и почивки, природни забележителности | Регион | Вашият коментар

Край село Евренозово в Странджа: долмен, светилище и римска гробница

В следващите редове ще ви разкажа за три напълно автентични обекта край странджанското село Евренозово (произнася се с ударение на пътвото „о“ – ЕвренОзово), които посетихме при скорошната ни обиколка в Странджа. Името на селото произлиза от думата „еврен“ (или „ебрен“), която е с тюркски произход и означава „дракон, змей“. Известно е, че в околностите на селото има останки от няколко долмена, наричани от местните „змеюви къщи“.

Край село Евренозово в Странджа - долменът
Край село Евренозово в Странджа – долменът
Има още
Публикувано в екскурзии и почивки | Регион | Вашият коментар

Вълчанов мост над река Резовска до Малко Търново

Вълчанов мост над река Резовска беше едно от последните места, които посетихме при тазгодишното ни ходене в Странджа. Беше в края на септември и в началото на Странджанската китна есен.

Вълчанов мост над река Резовска
Вълчанов мост над река Резовска
Има още
Публикувано в екскурзии и почивки | Регион | Вашият коментар

Църквата Свети Лука в село Заберново: най-старата в Странджа

Много обичам да посещавам стари български църкви, запазили духа ни векове наред. Така сякаш се докосвам поне малко до онова тежко минало, в което предците ни, въпреки ярема и борбата за залъка са намирали сили и средства да си построят храм.

Църквата Свети Лука в село Заберново е една такава стара църква, най-старата в Странджа. Била построена преди повече от 300 години. Тя е ниска, вкопана в земята, както е повелявал законът в онези робски времена. По-долу ще ви разкажа повече за тази странджанска светиня.

Църквата Свети Лука в Заберново
Църквата Свети Лука в Заберново
Има още
Публикувано в български манастири, екскурзии и почивки | Регион | Вашият коментар

Родопската магистрала: Родопите от край до край

Родопите, планината с душа…

Беше тъкмо разгарът на лятото, когато си направихме това вълнуващо посещение в Родопите. Преминахме планината от край до край, от най-източната ѝ част до най-западната, по главните пътища от Ивайловград до Гоце Делчев, които нарекохме символично Родопската магистрала. През тези 7 дни видяхме много места – познати и непознати за нас, все интересни. На някои от тях вече посветих отделна статия. Тук ще ви разкажа за цялото ни родопско пътешествие.

Река Арда - чест спътник по Родопската магистрала и малко встрани от нея
Река Арда – чест спътник по Родопската магистрала и малко встрани от нея
Има още
Публикувано в екскурзии и почивки | Вашият коментар

Маршрути във Витоша: село Железница – връх Белчева скала

Връх Белчева скала е невероятно панорамно място в югоизточните части на Витоша, до което се стига по широка не много дълга пътека, която обаче е с голяма денивелация. Маршрутът предлага красиви гледки и солидно раздвижване. При това не ви трябва много време – един следобед е напълно достатъчен.

Връх Белчева скала във Витоша
Връх Белчева скала във Витоша
Има още
Публикувано в екопътеки и маршрути, изкачване на върхове, на един ден от София | Регион | 4 коментара