Беловската базилика и средновековният град Левке – въздействащи руини, приятна разходка и лека борба с обрасляци

Ако пролетта е време за водопади, а лятото за високи върхове, то късната есен е време за посещение на крепости с автентични останки, отдавна потънали в забвение и обсебени от буйна растителност.

Беловската базилика дълго трупаше прах в списъка ми за посещение, донякъде защото преди години мернах кадър, на който храмът беше обрасъл не само с бурени и храсти, но и с доста масивни дървета. Много малко се виждаше от него на снимката. По-късно видях друга снимка с поразчистен терен. А още по-късно разбрах, че църквата е била част от голям средновековен град – Левке, чиито останки са недалеч от нея. Изглеждаше интересно, загадъчно и обещаващо място.

Беловската базилика
Беловската базилика
Има още
Публикувано в български манастири, екопътеки и маршрути, крепости, на един ден от София | Регион | 1 коментар

Фото изложба „Пътешествие из България“

Преди броени дни се откри изложба с 25 вдъхновяващи фотографии от различни кътчета в България. Изложбата се организира съвместно от АСТОМ – асоциацията на травъл блогърите в България и България мол. Снимките в изложбата отразяват както популярни, така и почти непознати забележителности в България.

Есен на Етъра
Есен на Етъра
Има още
Публикувано в събития, травъл блогър | Вашият коментар

Изкачване на връх Стража – първенец на Парамунската планина

Когато нямаме време за дълги планински преходи, но все пак ни се иска да се разходим до някой обзорен връх и да съчетаем движение, чист въздух и прекрасни гледки, много често се отправяме към Трънския край, който изобилства от маршрути точно с тези характеристики.

Връх Стража, първенец на Парамунската планина
Връх Стража, първенец на Парамунската планина
Има още
Публикувано в екопътеки и маршрути, изкачване на върхове, на един ден от София | Регион | 5 коментара

Пещера Утробата и екопътека Райски изглед, Източни Родопи

Пещера Утробата беше едно от най-изумителните и загадъчни места, което посетих при първото ми пътешествие из Източните Родопи преди десетина години. Емоцията от посещението ми тогава е все още толкова ясна и силна, че продължава да предизвиква в мен тръпката, която изпитах преди време, когато се качвах по онази паянтова дървена стълба, някак нехайно опряна към отвора на пещерата.

Панорама "Райски изглед"
Панорама „Райски изглед“
Има още
Публикувано в древни светилища, екопътеки и маршрути, екскурзии и почивки, пещери, природни забележителности | Регион | Вашият коментар

Отново в Източните Родопи: светилищата до Небеска и Женда и старият мост до Ненково

Не знам кой първи е използвал думите „магията на Родопите“, превърнали се донякъде в клише, но трудно може да се намери по-точно и кратко определение за скалните феномени над родопските селца Небеска и Женда и прелестните гледки там. Посетихме ги в първия ден от поредното ни родопско приключение.

Светилището над село Небеска
Светилището над село Небеска
Има още
Публикувано в древни светилища, екскурзии и почивки | Регион | Вашият коментар

В очакване на нови находки от крепост Урвич: какви тайни крие цитаделата

В началото на октомври започнаха археологическите проучвания на цитаделата в крепостта Кокалянски Урвич, останките от която се намират съвсем близо до София по пътя за Самоков.

Крепост Кокалянски Урвич от птичи поглед
Крепост Кокалянски Урвич от птичи поглед
Има още
Публикувано в крепости | Вашият коментар

Крепост Патмос в Родопите – прегърната от Арда

В ранна и все още не толкова златна, а по-скоро зелена есен, в края на слънчев ден, изпълнен с пищни родопски гледки, се насочихме към хълма, скрил останките на средновековната крепост Патмос. Тя се намира на платовиден връх в сърцето на един от най-красивите меандри на река Арда, там, където река Боровица се влива в Арда.

Крепост Патмос
Крепост Патмос
Има още
Публикувано в екскурзии и почивки, крепости, природни забележителности | Вашият коментар

Крепост Вишеград: средновековният замък до Кърджали

Крепост Вишеград беше едно от последните места, което посетихме при второто ни за настоящата година пътешествие из Източните Родопи. Преди три месеца бяхме в района на Маджарово.

Тази година определено ни върви на крепости. Посетихме до момента десетина, с повечето от които вече ви запознах. Не сме търсили умишлено този ефект. Останките им просто бяха в районите, които посещавахме.

Крепост Вишеград
Крепост Вишеград
Има още
Публикувано в екскурзии и почивки, крепости | Регион | 2 коментара

Седем дни в Родопите с награда от конкурса Чети и пътувай

Много се радвам да ви споделя, че моята втора книга „Седем дни в Родопите“ спечели наградата в категория „Най-интересни туристически издания“ за 2020 в конкурса Чети и пътувай.

Седем дни в Родопите от Ивайловград до Гоце Делчев
Седем дни в Родопите от Ивайловград до Гоце Делчев
Има още
Публикувано в събития, травъл блогър | Вашият коментар

Край Панагюрище: крепостите Красен и Банско кале – интересни, но незнайни

В околностите на Панагюрище могат да се видят останките от немалко крепости. Някога през Късната античност и Средновековието те били част от Средногорската укрепителна система. В редовете по-долу ще ви разкажа за две от тях – Красен и Банско кале, които посетихме в края на този задушен август. Освен историческата връзка между тях, ние установихме и визуален контакт между двете.

Крепост Красен
Крепост Красен
Има още
Публикувано в крепости, на един ден от София | Регион | Вашият коментар