Край Лакатник: разходка до панорамните скали под връх Бенова чука

В ден преди тазгодишната пролет, с изобилие от слънце и ярко синьо небе, отново тръгнахме на разходка в Искърското дефиле. Тя се състоя в района на Лакатник. Целта бяха панорамните скали в подножието на връх Бенова чука (913 м). После за протокола изкачихме и връхчето.

Панорамните скали под връх Бенова чука, Искърски пролом
Панорамните скали под връх Бенова чука, Искърски пролом
Има още
Публикувано в на един ден от София | Регион | Вашият коментар

Маршрути и забележителности в Искърското дефиле

Една от най-живописните ЖП линии в България и съответно шосе са прокарани в Искърското дефиле, проломът на Искъра през Стара планина, който сам по себе си е очарователен с удивителните си гледки към реката, изящните ѝ извивки и високите брегове с ръбати скали. Аз лично винаги се възхищавам на тези природни творения, колкото и пъти да минавам през долината, независимо дали с влак или с кола. Не са никак малко и забележителностите в близост до реката, разходката до които допълва картините и най-вече впечатленията. Тази статия е посветена на тях.

Искърското дефиле в района на Гара Бов
Искърското дефиле в района на Гара Бов
Има още
Публикувано в екопътеки и маршрути, на един ден от София, природни забележителности | Вашият коментар

Вазовата къща край Бов: място за някогашно вдъхновение, което в наши дни бавно, но сигурно си отива

„Тя не помни кога е строена,
може би преди двеста лета,
от греди черешови сглобена
и замазана с кал и трева.“

Стиховете са на Вазов, а останалата част от стихотворението може да се прочете (все още) до вратата на една от къщите на опустялата Дангова махала на село Бов. Къщата е позната като Вазовата къща, тъй като поетът е отсядал на няколко пъти в нея. В резултат на тези престои той е написал немалко творби.

Вазовата къща до село Бов
Вазовата къща до село Бов
Има още
Публикувано в екопътеки и маршрути, на един ден от София | Регион | Вашият коментар

Ситовският водопад, загадъчният надпис и тракийският Щудград до село Ситово в Родопите

Село Ситово в Родопите отдавна беше намерило място в списъците ми с желани за посещение места и ето че най-сетне дойде време да го посетим. Случи се в края на февруари. Денят беше много топъл, сякаш късна пролет, но в селото все още имаше снежец на места.

Ситовски водопад
Ситовски водопад
Има още
Публикувано в водопади, древни светилища | Регион | Вашият коментар

Екопътека „Св. Николай Летни“ над Годеч: кратка, задъхваща и с невероятен финал за награда

Ако си търсите силно раздвижващ кратък маршрут с красиви гледки, запознайте се с пътеката „Св. Николай Летни“ до Годеч. Тя започва от едноименния манастир и завършва с дървена панорамна площадка, снабдена с два шезлонга и две пейки. Панорамните гледки, които се откриват от мястото са в три посоки, много надалеч и изключително очарователни.

Панорамната площадка над Годеч
Панорамната площадка над Годеч
Има още
Публикувано в екопътеки и маршрути, на един ден от София | Регион | 2 коментара

Древният кромлех до село Долни Главанак

Научих за кромлеха при Долни Главанак в Източните Родопи преди години, когато излезе книгата „Усмивката на кучето“ от Димана Трънкова. Дълго след това кроях планове за посещение, но все не се получаваха. Посетихме това древно скално светилище в онова лято преди пандемията, когато минахме по „Родопската магистрала„. Беше август, луда жега, и да си призная не беше най-подходящото време за посещението му, но друга възможност нямахме.

Тракийски кромлех до село Долни Главанак
Тракийски кромлех до село Долни Главанак
Има още
Публикувано в древни светилища | Регион | Вашият коментар

35 манастира около София, които може да посетите

През годините посетих голяма част от манастирите около София. Реших да ги събера в статия. Когато започнах да я пиша имах леки съмнения как да я организирам – дали по азбучен ред или географски. В крайна сметка се спрях на втория вариант, тъй като тези манастири ги представям от гледна точка на туристическия интерес. Групирането по географски признак, ще ви даде идеи как да комбинирате посещенията до някои от тях.

Драгалевски манастир
Драгалевски манастир
Има още
Публикувано в български манастири, на един ден от София | Вашият коментар

Църквата Св. св. Константин и Елена в село Долно Луково, Източни Родопи

Както съм ви споделяла и преди, много обичам да посещавам стари български църкви, запазили духа ни през вековете. Те сякаш ме пренасят назад в тежкото минало, в което предците ни са намирали сили и средства да съградят храм, въпреки робството и оскъдния залък. Църквата „Св. св. Константин и Елена“ в село Долно Луково е точно такава църква, една от най-старите действащи църкви в Родопите.

Църквата "Св. св. Константин и Елена" в Долно Луково
Църквата „Св. св. Константин и Елена“ в Долно Луково
Има още
Публикувано в български манастири, екскурзии и почивки | Регион | Вашият коментар

Мандрица – албанското село в Родопите

This post is also available in English.

Беше ден първи от нашето родопско приключение, което нарекохме „Родопската магистрала„. Бяхме пълни със сили и жадни за гледки. Току-що бяхме посетили крепостта Лютица. Насочихме се на юг от Ивайловград към селата Мандрица и Долно Луково. Първо се отбихме в Мандрица. Край селото протича Бяла река – една от големите реки в Източните Родопи, известна с чистите си води и красивите си меандри.

Село Мандрица в Източните Родопи
Село Мандрица в Източните Родопи
Има още
Публикувано в екскурзии и почивки | Регион | Вашият коментар

Понорско конче и връх Торсилова могила

За Понорското конче научих от книгата за Понор планина, издадена от Туристическо дружество Понория, с която ви запознах преди време. Беше слънчева неделя с пролетни температури в безснежната тазгодишна зима, когато се отправихме натам.

Понорското конче е скален рид в Понор планина, наречен така по подобие на добре известното Пиринско конче. Е, Понорското не е нито толкова високо, нито толкова дълго, нито толкова стръмно, но си е интересно място за разходка близо до София. Съседният нему връх се нарича Торсилова могила и предлага живописни панорами надалеч. Трябва да се има предвид обаче, че маршрутът е стръмен и не е маркиран.

Понорско конче
Понорско конче
Има още
Публикувано в екопътеки и маршрути, изкачване на върхове, на един ден от София | Регион | Вашият коментар