В недрата на Родопите: Алабашка поляна и Милеви скали

Едно от местата, които исках да посетя през тази година, беше седловината Алабак в Родопите. Преди няколко месеца се разходихме до останките от Беловската базилика и средновековния град Левке над село Голямо Белово и минахме по част от тамошната Вазова пътека. Това ме накара да си припомня сборника с пътеписи на Иван Вазов „В недрата на Родопите“. Бях го чела отдавна и бях забравила думите на Патриарха на българската литература за Алабак:

Алабак – аллах бак!
Турците казват, че от тука се виждал бог.
Ако не видях бога, то видях най-възхителната панорама на вътрешните Родопи.

Алабашка поляна в Родопите
Алабашка поляна в Родопите
Има още
Публикувано в екопътеки и маршрути, на един ден от София | Регион | Вашият коментар

Скалното светилище Харман кая в Източните Родопи – силно ехо от праисторията

Харман кая беше едно от най-изумителните и загадъчни места, които посетихме при седемдневното ни приключение в планината на Орфей, когато я обходихме открай до край. Според проф. Валерия Фол, това е „най-импозантното“ от документираните досега скално-изсечени светилища в Родопите.

Скалното светилище Харман кая в Източните Родопи
Скалното светилище Харман кая в Източните Родопи
Има още
Публикувано в древни светилища | Регион | Вашият коментар

Алински манастир и Алинска крепост в ранна пролет

Алинският манастир отдавна трупаше прах в списъка ми с места, които искам да посетя. Още преди време разбрах, че е бил част от Софийската Мала Света гора. Но някак все изникваше нещо друго. Средновековната църква на Маломаловския манастир, който посетихме миналата събота, в последните дни побутваше активно мисълта ми към старите църкви и манастири около София, попаднали с времето в споменатия списък и все още непосетени. Така решението за поредната уикенд разходка до София дойде почти от само себе си. Малко преди да тръгнем допълнихме плана с близката до манастира Алинска крепост.

Алински манастир "Възнесение Господне"
Алински манастир „Възнесение Господне“
Има още
Публикувано в български манастири, крепости, на един ден от София | 1 коментар

Маломаловски манастир и Големи връх в Чепън планина

Пролет навсякъде. Слънце, лазур, разцъфнали в бяло дръвчета, ярко обагрени жълти храсти, свенливи пролетни цветя тук-там, звънки птичи песни. Въодушевление от първата истински пролетна разходка. Тя беше до стар манастир и изключително обзорен връх в Чепън планина.

Маломаловски манастир "Свети Никола"
Маломаловски манастир „Свети Никола“
Има още
Публикувано в български манастири, екопътеки и маршрути, изкачване на върхове, на един ден от София | Регион | 2 коментара

52 по-малко познати пътеки за всеки

Скъпи читатели,
Скъпи приятели,
Скъпи близки,

Щастлива съм да споделя, че излезе от печат новата ми книга „52 по-малко познати пътеки за всеки“, която е продължение на първата „52 екопътеки за всеки“. От нейното издаване изминаха три години, като две от тях бяха белязани с масови трудности и ограничения в почти всичко, включително и в пътуванията. Може би точно те ни накараха да ценим много повече физическите и психически ползи от разходките на свеж въздух из красивата българска природа.

Екопътека "Райски изглед"
Екопътека „Райски изглед“
Има още
Публикувано в разни | 2 коментара

До връх Ветрушка, първенец на Голо Бърдо

Връх Ветрушка, висок 1158 метра, е най-висок в планината Голо Бърдо над град Радомир. Това беше трета поредна разходка до планински първенец. Звучи малко тежко, но тези три върха се изкачват много лесно. Нещо повече – до два от тях води път с асфалт, макар и разбит. За маршрутите до връх Виден и връх Манастирище може да прочетете в предишните две статии. Тук накратко ще опиша как се стига до връх Ветрушка.

Връх Ветрушка, първенец на планината Голо Бърдо
Връх Ветрушка, първенец на планината Голо Бърдо
Има още
Публикувано в екопътеки и маршрути, изкачване на върхове, на един ден от София, планински първенци | Регион | Вашият коментар

До връх Манастирище, първенец на Плана планина

Средата на март, в очакване на пролетта. Тя упорито отказваше да дойде. Ние пък още по-упорито отказахме да се лишим от седмичната разходка. Предвид времето отново избрахме лек и кратък маршрут край София. Толкова кратък, че ни отне повече време да стигнем до началната точка на маршрута, отколкото изкачването на самия връх. Беше много снежно след поредица от изключително студени дни.

Връх Манастирище параклис "Свети Дух"
Връх Манастирище параклис „Свети Дух“
Има още
Публикувано в изкачване на върхове, на един ден от София, планински първенци | Регион | Вашият коментар

До връх Виден, първенец на Конявската планина

В последната събота на февруари решихме, че е крайно време да видим какво се вижда от връх Виден. Той е висок 1487 метра и е първенец на Конявската планина. Почти до върха е изграден асфалтов път, затова изкачването му е лесно. Отдавна го бяхме набелязали като вариант за разходка близо до София, но си го бяхме оставили за не дотам добро време и за ден, в който нямаме много време. Обикновено през лятото се целим в по-високи и предизвикателни планински върхове.

Връх Виден, първенец на Конявската планина
Връх Виден, първенец на Конявската планина
Има още
Публикувано в изкачване на върхове, на един ден от София, планински първенци | Регион | 1 коментар

Хераклея Синтика – древният македонски град в долината на Струма

Много рядко се случва да посетя два пъти едно и също място в рамките само на 5-6 месеца. Хераклея Синтика си го заслужаваше. По време и на двете ни обиколки там не спрях да се възхищавам от мащаба и значимостта на мястото и от видяното.

Хераклея Синтика: древният македонски град в долината на Струма
Хераклея Синтика: древният македонски град в долината на Струма
Има още
Публикувано в екскурзии и почивки, крепости | Регион | Вашият коментар

Извор Живата вода край Боснек през февруари, когато пътеката беше по-пълноводна от реката

Беше февруарска неделя, мрачен късен следобед, когато решихме да се разходим нанякъде. Избрахме популярния карстов извор Живата вода край село Боснек като място за сравнително кратка разходка около София, което все още познавахме само от снимките на другите. Особеното в нашия излет беше това, че хем сезонът беше все още зима, хем последните сравнително топли дни поразтопиха снеговете. Така по пътеката заварихме лепкава кал в огромни количества. В допълнение, част от пътеката беше под формата на река, в която трябваше да газим. Многото вода явно беше решила, че леглото на пътеката е по-удобно от това на местната река Добри дол.

Карстов извор Живата вода край Боснек
Карстов извор Живата вода край Боснек
Има още
Публикувано в на един ден от София | Регион | 1 коментар