Село Вуково: две църкви с история от близо пет века

Преди известно време си купих книгата „Олтарите на България“ с автор Маргарита Коева и едно от нещата, които запомних от нея беше, че в село Вуково могат да се видят две уникални български средновековни църкви. Защо са уникални, ще попитате съвсем резонно? Веднага отговарям – тези две църкви са първите изцяло новоизградени селищни църкви по време на Османското робство.

Църквата Свети Никола в село Вуково
Църквата Свети Никола в село Вуково
Има още
Публикувано в български манастири, на един ден от София | Регион | Вашият коментар

Тектонски гребен Калето край Реселец: геоложко чудо от мезозойската ера

Все съм виждала разни скални феномени, но такова чудо като Тектонския гребен до село Реселец не бях виждала. Наричан е още Пропадалото, защото представлява срутище от огромни канари в тясна варовикова долина. Страхотно място, уникално по вид и произход с чудновати гигантски каменни форми!

Тектонски гребен Калето
Тектонски гребен Калето
Има още
Публикувано в екопътеки и маршрути, крепости, на един ден от София, природни забележителности | Регион | Вашият коментар

По стъпките на траките и съкровището

Траките са един от най-древните народи, живели в североизточната част на Балканския полуостров и в северозападната част на Мала Азия.

Перперикон
Перперикон
Има още
Публикувано в разни | Вашият коментар

Водопад Азовско падало в Родопите – за понапреднали с нестихваща мотивация

Водопад Азовско падало е едно от най-потайните и скрити съкровища на рида Алабак в Западните Родопи. Малко са хората, които са чували за него, а още по-малко са онези, които са видели отблизо неговата красота и са усетили хладните му водни пръски.

Водопад Азовско падало в Родопите
Водопад Азовско падало в Родопите
Има още
Публикувано в водопади, на един ден от София | Регион | Вашият коментар

Крушевските водопади Скря скок и Перошата

Крушевските водопади са няколко водопада до севлиевското село Крушево. Реката, която ги захранва е малка и затова през голяма част от годината не са много активни. Най-високи и атрактивни са три от тях – Скря скок, Перошата и Бежанта. Най-подходящо време за посещения от гледна точка на наличие на вода е при снеготопенето в най-ранна пролет и след обилни дъждове.

Крушевски водопади: Перошата
Крушевски водопади: Перошата
Има още
Публикувано в водопади, природни забележителности | Регион | Вашият коментар

Екопътека Петренски дол, недалеч от Лакатник

Екопътека Петренски дол се намира в района на гара Лакатник и не е много популярна. Ако сте обходили повечето от добре познатите екопътеки и търсите нещо ново, си струва да я посетите, защото:

  • пътека се движи в живописно ждрело на пълноводна река с пещери, водопади, красиви водоскоци и бързеи;
  • маршрутът е сравнително лек;
  • ако районът ви е близо, това е чудесна идея за еднодневна разходка.
Екопътека Петренски дол
Екопътека Петренски дол
Има още
Публикувано в екопътеки и маршрути, на един ден от София | Регион | 1 коментар

Големи връх, първенец на Ездимирската планина

В последния ден на първия месец от годината се озовахме в малкото село Ездимирци в голямото Краище, за да се изкачим на още един от планинските първенци в България – Големи връх, висок 1219 метра, шапка на Ездимирската планина. Отново избрахме да се насладим максимално на планината, избирайки кръгов маршрут, който се оказа и много лесен за ориентация, защото селото беше почти през цялото време пред очите ни. Освен това се любувахме на прелестни зимни гледки надалеч.

Параклис Св. Илия в покрайнините на Ездимирци и Големи връх над него
Параклис Св. Илия в покрайнините на Ездимирци и Големи връх над него
Има още
Публикувано в екопътеки и маршрути, изкачване на върхове, на един ден от София, планински първенци | Регион | Вашият коментар

София на длан: невероятна гледка и кръгов маршрут до връх Дупевица

Отново на върха на планината, този път тя е Люлин, име, което много хора свързват предимно с големия софийски квартал. Връх Дупевица, висок 1256 м., е неин първенец. Има няколко маршрута до него. Ние решихме да комбинираме два от тях и се получи много приятна разходка в кръг: Бонсови поляни – Горнобански манастир – връх Дупевица – хижа Бонсови поляни – Бонсови поляни.

Връх Дупевица, първенец на Люлин планина
Връх Дупевица, първенец на Люлин планина
Има още
Публикувано в екопътеки и маршрути, изкачване на върхове, на един ден от София, планински първенци | Регион | 8 коментара

Маршрути във Витоша: пътека на здравето край село Кладница

В България има няколко пътеки с това име – едната е в района на Банкя, другата – край Копривщица. Тук ще ви разкажа за третата „Пътеката на здравето“ край пернишкото село Кладница в западните склонове на Витоша. Маршрутът е много приятен за кратка разходка близо до София. Реката и гората придават на разходката допълнителна свежест.

Пътека на здравето край село Кладница
Пътека на здравето край село Кладница
Има още
Публикувано в екопътеки и маршрути, на един ден от София | Регион | 2 коментара

Скален лабиринт Пешкето до село Лиляче, Врачанско

Това беше третото ни посещение в района на село Лиляче. При първото преди години се запознахме отблизо с Божия мост. Тогава не знаехме за Пешкето и нямаше табели нито за него, нито за моста. При второто – пак преди години – бяхме решили да си припомним Божия мост и да се запознаем с Пешкето. Тогава времето ни притисна и планът остана наполовина изпълнен. При скорошното ни посещение Пешкето беше основна цел.

Скален лабиринт Пешкето до село Лиляче
Скален лабиринт Пешкето до село Лиляче
Има още
Публикувано в природни забележителности | Регион | Вашият коментар