Четири места на цар Самуил

Цар Самуил (958 – 1014), живял в трудни и смутни за България времена в почти постоянни борби с Византия, е един от последните владетели на Първото Българско царство. Той е първият владетел от династията на Комитопулите – син е на българския болярин комит Никола, управител на Средец. Царуването му е белязано с две паметни битки между България и Византия. И при двете противниковите войски са предвождани от византийския император Василий II.

Базиликата Свети Ахил на едноименния остров в  
Малкото Преспанско езеро
Базиликата Свети Ахил на едноименния остров в Малкото Преспанско езеро
Има още
Публикувано в разни | Вашият коментар

Маршрути в Пирин: от хижа Безбог до Поповото езеро

Отдавна съм разбрала, че един от най-ефикасните начини да се спаси човек от жегата е да се качи високо в планината. Отседнали в Добринище в началото на юли и следвайки това правило, избрахме маршрут в Пирин, започващ от хижа Безбог на 2240 метра надморска височина. Маршрут, сравнително лек, като за тази планина. Маршрут до Поповото езеро, най-голямото в Пирин и заобиколено от няколко каменни стръмни върха, два от които са познати като Джангал. За различаване те си имат и по още едно име – Момини двори и Сиврия.

Поповото езеро в Пирин
Поповото езеро в Пирин
Има още
Публикувано в екопътеки и маршрути, природни забележителности | Регион | Вашият коментар

Летовнишки водопад, недалеч от Кърджали

Отскачали сме неведнъж до магичните Източни Родопи, за да видим древни светилища, крепости, живописни селца и природни красоти. До сега водопад в тази част на България не бяхме посещавали. Летовнишкият водопад се оказа първият. Той не е висок и пълноводен, но водите му падат интересно от кухина между обли скали, а реката, която го захранва – Буюк дере, образува малък каньон. Височината на водопада е около 8-9 метра и е лесно достъпен.

Летовнишки водопад
Летовнишки водопад
Има още
Публикувано в водопади, древни светилища | Регион | 2 коментара

Маршрути във Витоша: Алеко – Черни връх – Ярловски купен – Железница

В горещ юлски уикенд, останали временно без кола, търсихме маршрут близо до София по следните критерии:

  • да бъде високопланински, за да избягаме от жегите в града;
  • да има наличен обществен транспорт до и от него;
  • да включва място, което не познаваме отблизо.
Витоша: връх Ярловски купен
Витоша: връх Ярловски купен
Има още
Публикувано в екопътеки и маршрути, изкачване на върхове, на един ден от София | Регион | Вашият коментар

Залив Кастрич: в издирване на крепост и на лов за непознати морски гледки

Имам навика като затръгваме към морето да си набележа за посещение няколко места по път или на брега. Заливът Кастрич недалеч от Резово беше в плана за тазгодишната лятна отпуска. Надявахме се да открием непознати морски гледки и останките на средновековна крепост.

Залив Кастрич до Резово
Залив Кастрич до Резово
Има още
Публикувано в природни забележителности | Регион | 2 коментара

С Родопската теснолинейка от Септември до Добринище

Пътуването с Родопската теснолинейка залежаваше отдавна в списъците ми с желани места и приключения. То се състоя точно на 1 юли. Планът и организацията не бяха мои, а се включих в една весела компания. Получи се прекрасно пътешествие с влак през Родопите и Рила до Пирина, придружено с гледки, смях, топуркане на колела и лек мириз на изгорял дизел.

Родопската теснолинейка
Родопската теснолинейка
Има още
Публикувано в екскурзии и почивки, травъл блогър | Регион , | 1 коментар

Забележителности в Троян и наоколо: природа, занаяти, култура, малко СПА и троянска сливова

През последните години натрупах доста впечатления от забележителностите в Троян и региона. Многократно съм минавала през градчето и околностите му, а няколко пъти съм отсядала из района. Последното ми посещение се състоя през този юни. Случи се през възможно най-дъждовния уикенд за настоящата пролет. Въпреки това, видях няколко нови за мен интересни места и други, които вече познавах.

Троянският манастир "Успение Богородично"
Троянският манастир „Успение Богородично“
Има още
Публикувано в български манастири, екскурзии и почивки | Регион | 7 коментара

Най-красивите кътчета по Черноморието

Скъпи читатели, много се радвам да ви кажа за още един книжен проект, в който имах късмета да участвам и резултатът от който вече е факт. Това е пътеводителят „Най-красивите кътчета по Черноморието„, която подготвихме заедно с още две прекрасни момичета пътешественички Надежда Серафимова от блога Тефтерчето на един пътешественик и Росица Димитрова от сайта Trips with Rosie. Екипната работа ни се получи доста добре, а за резултата от нея, вие ще кажете, надявам се🙂 .

Балчик през октомври
Балчик и морето
Има още
Публикувано в разни | Вашият коментар

Крепост Моняк: една от най-големите в Източните Родопи

Крепост Моняк беше едно от местата, което видях по време на първото ми посещение в Източните Родопи преди 10 години. Тогава бях очарована от нейните масивни останки и от красивите пейзажи, които се откриваха към язовир Студен кладенец и Кърджали. Преди няколко месеца отново се разходих сред нейните руини. Беше ми драго да ги видя отново в комплект с гледките.

Освен тези две близки срещи с крепостта и възвишението, преди известно време имах други две, по-далечни. Те бяха от въжения мост към село Лисиците и от най-високата част на крепост Устра.

Крепост Моняк
Крепост Моняк
Има още
Публикувано в екопътеки и маршрути, екскурзии и почивки, крепости | Регион | Вашият коментар

Крепост Бялград и самотната донжон кула, Източни Родопи

Крепост Бялград в Източните Родопи е малко позната и слабо посещавана, но впечатлява с масивните си бели руини и високата си главна кула. Край нея се вие родопската Бяла река. Стига се по родопски черен път. На път към крепостта може да се види добре запазен долмен, а недалеч в района може да се посети и друг, който е с внушителни размери.

Крепост Бялград в Източните Родопи
Крепост Бялград в Източните Родопи
Има още
Публикувано в древни светилища, крепости | Регион | Вашият коментар