Изкачване на връх Руй: стръмно нагоре и още по-стръмно надолу

В една слънчева и задушна августовска неделя тръгнахме да изкачваме връх Руй, първенецът на едноименната планина. Стартирахме от с. Забел. Макар и „нанагорно“, изкачването ни се видя леко скучно – изкачихме върха за три часа, като два от тях вървяхме по черен път в гора. Затова, след невероятните гледки във всички посоки, които жадно попихме по няколко пъти на върха, решихме да си разнообразим допълнително и слязохме по друга пътека – към село Зелениград. И в действителност така качествено си разнообразихме, че когато със сетни сили някакси се добрах до колата не можех да си кажа името.

Връх Руй
Връх Руй
Има още
Публикувано в екопътеки и маршрути, изкачване на върхове, на един ден от София | Регион | Вашият коментар

Крепост Русокастро и светилище Русина дупка: на път към морето

Крепост Русокастро беше мястото, което в края на този август посетихме на път към морето. Пътувахме към Ахтопол и си го бяхме набелязали предварително като интересна спирка. Оказа се наистина така. Видяхме много. Беше интересно. Единствено голямата жега тогава и невероятно разбитият път до крепостта нарушаваха леко представата за една прекрасна разходка, но дори и те не успяха да засенчат страхотните ми впечатления от мястото.

Крепост Русокастро
Крепост Русокастро
Има още
Публикувано в екскурзии и почивки, крепости | Регион | Вашият коментар

Край Тетевен: екопътека Нагоре към слънцето

Беше една слънчева августовска неделя, когато се отправихме към Тетевен и екопътека Нагоре към слънцето. Чудехме се къде да се разходим след няколкото дъждовни уикенда. Търсейки интересно място за разходка недалеч от София, попаднах на информация за пътеката в сайт на община Тетевен. Ходили сме в района много пъти и винаги ни е харесвало. Затова, не беше трудно решението да се отправим отново натам. Маршрутът ни допадна, а гледките ни очароваха. Следват подробностите.

Екопътека Нагоре към слънцето над Тетевен
Екопътека Нагоре към слънцето над Тетевен
Има още
Публикувано в екопътеки и маршрути, на един ден от София | Регион | Вашият коментар

Изкачване на връх Вежен – обширното тревисто плато на Балкана

Връх Вежен ми се беше загнездил в мислите доста отдавна, но някак не успявах до този момент да материализирам тези мисли. Преди време го видях отдалеч от хижа Ехо и после някакси забравих за него. Но това лято върхът сам напомни за себе си. Видяхме го от още по-далеч от една екопътека над Тетевен и старите мисли се подновиха и малко по-късно се превърнаха в план и съответно в реализация.

Хижа Вежен
Хижа Вежен
Има още
Публикувано в екопътеки и маршрути, изкачване на върхове | Регион | Вашият коментар

Исторически парк – забавен начин да се потопиш в далечни епохи

В началото на август отскочих до село Неофит Рилски, за да посетя Исторически парк. Бях приятно изненадана от организацията на парка, реалистичните възстановки на периоди от историята на нашите земи и атрактивното им представяне. Доброто впечатление от разходката се подсили и от уютната обстановка там – езера, алеи и простор.

Исторически парк
Исторически парк
Има още
Публикувано в екскурзии и почивки | Регион | 1 коментар

Екопътека Бели Искър в Рила

Преди известно време ви споделих, че екопътека Бяла река е една от най-добре направените екопътеки, по които съм минавала. Тук ще ви разкажа за друга добре направена и поддържана пътека. Тя също носи името на реката, покрай която е изградена. Маршрутът ѝ криволичи в дефилето на река Бели Искър над Самоков, в покрайнините на Национален парк Рила. Оборудвана е с множество дървени мостчета над реката и зони за отдих.

Екопътека Бели Искър
Екопътека Бели Искър
Има още
Публикувано в екопътеки и маршрути, на един ден от София, природни забележителности | Регион | 1 коментар

Маршрути в Рила: приятна, лека и кратка разходка от Боровец до хижа Чакър войвода

Летните жеги са време за море, за високи върхове или за разходки под дебела сянка. Това лято открих сезона на високо именно с маршрут под прохладни сенки: от курорта Боровец до хижа Чакър войвода. Маршрутът е сравним по трудност с разходка в парка. Разликата е, че се простира в хладните гори на Рила, на чист въздух и предлага няколко панорамни гледки. Подходящ е за деца и хора от всякакви възрасти. Не е труден за ориентация, затова и разказът ми за него е сравнително кратък.

От Боровец до хижа Чакър войвода: край горната станция на лифта "Ситняково експрес"
От Боровец до хижа Чакър войвода: край горната станция на лифта „Ситняково експрес“
Има още
Публикувано в екопътеки и маршрути, на един ден от София | Регион | 2 коментара

Крепост Кипиловско кале – в гъстите гори на Котленския Балкан

Споделяла съм неведнъж, че всяка година на път към или от морето си набелязваме едно или няколко забележителни места, които да допълнят лятната ни почивка. Така беше и тази година, когато на връщане от Каварна отидохме да видим крепост Кипиловско кале. Тя не е от онези, които ти се изпречват на пътя и за жалост е превзета от гъста гора, но е интересна, защото останките от нея са солидни и впечатляващи – като площ и като височина.

Крепост Кипиловско кале
Крепост Кипиловско кале
Има още
Публикувано в екопътеки и маршрути, крепости | Регион | Вашият коментар

Къща за гости Наш дом в Каварна – нашият дом по време на отпуската

Това лято избрахме да прекараме лятната си отпуска в Каварна. Години наред изкарвахме почивката на бунгала край устието на река Камчия, но този път искахме да разнообразим. Познавахме района на Каварна от други наши посещения, които до този момент бяха по-скоро като екскурзии. Сега решихме да го пробваме и като място за почивка.

Къща за гости Наш дом
Къща за гости Наш дом
Има още
Публикувано в ревю | Регион | Вашият коментар

Армаганъ с автентична българска носия

Когато нещо те грабне от първия поглед, просто знаеш, че е точно за теб. За последно ми се случи, когато видях стилната чанта с носия от трънския край – едновременно модерна и в същото време в тясна връзка със стари български традиции.

Армаган с народна носия
Армаган с народна носия
Има още
Публикувано в ревю | Вашият коментар