Сливен: така познат и непознат, забележителности, които непременно да посетите

През годините сме се отбивали в Сливен много пъти, предимно като междинна спирка на път към морето. Неведнъж сме се разхождали по главната улица, посещавали сме повечето музеи там.

Тази година беше по-различна – навестихме Сливен на два пъти. Първото ни посещение там беше в края на юли, традиционно на път към морето. Тогава посетихме два интересни обекта, нови за нас – крепост Туида и водопад Футула. Второто ни посещение беше през един слънчев есенен уикенд. По време на този уикенд видяхме още доста места, някои от които ги бяхме посещавали и преди, а други – съвсем нови за нас.

Сградата на община Сливен

Сливен

Има още

Публикувано в екскурзии и почивки | Регион | 1 коментар

На разходка в Малага

Малага беше наша поредна спирка след Аликанте и Гранада от есенното ни пътешествие в Южна Испания. Там прекарахме два чудесни дни и посетихме интересни забележителности, впечатленията си от които ще споделя в следващите редове.

Малага

Малага

Има още

Публикувано в свят голям | Вашият коментар

Остров Свети Иван край Созопол – приятна морска разходка с лодка до светиня от много стари времена

В края на изминалото лято прекарахме 5-6 прекрасни дни в Созопол. Бяхме дошли в градчето специално за празниците на изкуствата Аполония. Както винаги, решихме да съвместим няколко неща. На път към Созопол минахме през крепостта Маркели край Карнобат, а покрай спектаклите на Аполония и созополския плаж, посетихме остров Свети Иван и музейната експозиция в Черноморец, заедно с крепостта Акра. За Черноморец вече съм ви разказвала. Сега дойде ред и на остров Свети Иван.

Остров Свети Иван край Созопол

Остров Свети Иван край Созопол

Има още

Публикувано в екскурзии и почивки | Регион | Вашият коментар

Един прекрасен ден в Аликанте

Преди близо 10 години посетихме за първи път Испания и по-точно южната й част. Останахме очаровани от местата, които видяхме там и най-вече от хората. Доста често през годините с радост и с някаква особена топлина си спомняхме за тази наша екскурзия, затова решихме да я повторим с някои допълнения. И така – ангажирахме полети, хотели и кола под наем и през последните 10 дни на този октомври от късната есен в България се пренесохме във все още продължаващото лято в Южна Испания. Кацнахме в Аликанте и това беше първият град от нашето октомврийско пътешествие.

Аликанте

Аликанте

Има още

Публикувано в свят голям | 2 коментара

Село Караново – тракийската колесница и селищната могила, уникални!

Най-напред научихме за тракийската гробница в село Караново и експонираната там тракийска колесница – имаше репортаж за обекта и проблемите покрай него в предаването Господари на ефира. Случи се така, че няколко дни по-късно бяхме на посещение в Сливен и някои от най-интересните забележителности в града. На връщане към София се отбихме и в Караново, за да видим на място въпросната тракийска гробница с колесницата. Останахме истински впечатлени.

Село Караново - тракийската колесница

Село Караново – тракийската колесница

Има още

Публикувано в екскурзии и почивки | Регион | 4 коментара

Където са се молели и български светии …

Обител, уникална по местоположение
и значение за монашеството.
Митрополит Сервиес и Козани Дионисий

Манастирът „Отсичане на честната глава на Свети Йоан Предтеча” се издига  високо над стръмните склонове на планината Пинд. Под него, между обраслите брегове, се промъква бавно река Алйякмон  ( Бистрица ). Каменните му стени, светлоохри на цвят, приличат на непристъпна крепост. Преданието разказва, че обителта е възникнала след проповедническата мисия на Свети апостол Павел. Отшелниците се заселили в многобройните скални ниши, а службата изпълнявали в просторни пещери, приспособени за храмове.

Манастир Отсичане на честната глава на Св. Йоан Предтеча

Манастир Отсичане на честната глава на Св. Йоан Предтеча

Има още

Публикувано в свят голям | Вашият коментар

Деултум – едно от чудесата на България

Точно на първия учебен ден тази година имах щастието да присъствам на изключително интересен урок – и теоретичен, и практически. Той се състоя в Националния археологически резерват „Деултум-Дебелт“ и бе проведен от особено ерудиран човек – Красимира Костова, директор на историческия музей в град Средец и главен отговорник на археологическите разкопки край село Дебелт.

Национален археологически резерват "Деултум-Дебелт"

Национален археологически резерват „Деултум-Дебелт“

Има още

Публикувано в екскурзии и почивки, крепости, музеи | Регион | Вашият коментар

В Монтана: античната крепост Кастра ад Монтанезиум и потопената църква Св. Възнесение

Бяхме минавали през Монтана неведнъж, но ей така, само транзит. На връщане от последното ни посещение във Видинско, решихме да се отбием за кратко в града, за да разгледаме монтанската крепост и да потърсим потопената църква в язовир Огоста. Знаехме долу-горе къде се намира църквата, но не бяхме сигурни как точно да стигнем и дали въобще ще успеем да я приближим. В следващите редове ще ви разкажа за това наше посещение в Монтана, което се получи доста интересно. Пред вид това, че от София до Монтана се стига за около 2 часа с кола, тази разходка може да се счита като идея за еднодневна разходка от София.

Край Монтана: потопената църква Св. Възнесение

Край Монтана: потопената църква Св. Възнесение

Има още

Публикувано в крепости, на един ден от София | Регион | 2 коментара

Крепостта Кастра Мартис и високата кула в град Кула

Там в Северозападна България, недалеч от добре известните забележителности – пещерата Магура, Белоградчишките скали и крепостта Баба Вида, се намира градчето Кула, в чийто център могат да се видят останките от интересната римска крепост Кастра Мартис.

Крепостта Кастра Мартис в град Кула

Крепостта Кастра Мартис в град Кула

Има още

Публикувано в екскурзии и почивки, крепости | Регион | Вашият коментар

Пещера Венеца край Орешец: венец на всички пещери

Много харесвам красивите кътчета на Северозападна България, може би, защото повечето от тях са все още не особено познати. Тази година на два пъти бяхме в Северозапада – веднъж през пролетта, когато се бяхме установили в района на Враца, и втори път по време на септемврийските празници, когато си припомняхме известните забележителности във Видинско и изследвахме нови за нас места. Едно от тези нови места беше пещера Венеца край Орешец – много красива пещера, приемаща туристи съвсем от скоро. Нека ви запозная накратко с нея. Ако обичате пещери, сигурна съм, че ще ви хареса.

Пещера Венеца

Пещера Венеца

Има още

Публикувано в екскурзии и почивки, пещери | Регион | Вашият коментар