10 забележителни места в Триград, Ягодина и наоколо

Посещавали сме няколко пъти района на селата Триград и Ягодина, разположени в Западните Родопи на 20 километра едно от друго, и все сме намирали по нещо ново там. Така беше и тази година, когато през май за последно обиколихме някои от познатите места и открихме нови. Основната ни цел тогава беше Дяволската пътека с подходи от Борино и Буйновското ждрело край Ягодина, но някак не можахме да се въздържим и след нея отскочихме до Триград.

Освен с невероятно красивите си природни забележителности, районът на Триград и Ягодина зае трайно място в сърцата ни още при първото ни посещение като място с много мили и гостоприемни хора.

Триград: водопад на река Триградска малко преди тя да се излее в пещера Дяволско гърло

Триград: водопад на река Триградска малко преди тя да се излее в пещера Дяволско гърло

Има още

Публикувано в 100-те национални обекта, екскурзии и почивки, планински маршрути | Регион | Вашият коментар

Екшън камера Xiaomi Mijia Mini 4K от GearBest – ревю и полезни съвети

Някъде бях чела, че първата екшън камера била измислена от сърфист. Не знам до колко това е вярно, но със сигурност видео кадрите от сърфиране, каякинг, рафтинг и въобще от активно действие с подобни камери са впечатляващи. От там и името им – екшън камери или спортни камери.

В тази статия ще ви запозная с една малка, удобна и достъпна откъм цена екшън камера и моите впечатления от нея.

Екшън камера Xiaomi Mijia Mini 4K от GearBest

Екшън камера Xiaomi Mijia Mini 4K от GearBest

Има още

Публикувано в ревю | Вашият коментар

Варшава: кулите, дворците, панорамните гледки и Старият пазар

This post is also available in English.

Преди години, като дете прекарах 3 седмици в Полша на ученически лагер, който беше награда по случай моето първо място в областната олимпиада по физика. Тогава пребивавахме предимно в градовете Шчечин и Краков, а преди това за 2 часа бяхме преминали през центъра на Варшава, за да го разгледаме.

Все още, смътно си спомнях площада пред Кралския дворец и много ми се искаше да подсиля спомените си. Получи се. Наскоро.

Варшава

Варшава

Има още

Публикувано в Полша, свят голям | 1 коментар

Разбоишки манастир: eдна много приятна разходка

Разбоишки манастир „Въведение Богородично“ и районът наоколо е едно от моите любими места за разходка и презареждане недалеч София. Посещавали сме го няколко пъти и след почти всеки един от тях редактирам тази статия, така че тя вече не е точно пътепис, а букет от впечатления и научени за манастира сведения.

Преди бяхме ходили до Разбоишкия манастир все по време на златната есен и сиромашкото лято – ще видите по-долу, че някои от снимките са есенни. За последно се подвизавахме край манастира в първите летни дни на тази година и беше по-различно – цветовете на природата бяха други – зеленото преобладаваше, за разлика от предишните есенни краски, които бяхме наблюдавали. Освен това, стигнахме край манастира чак привечер по залез и успяхме да го видим в различна светлина буквално и преносно – там нямаше никакви хора в контраст с предишните ни посещения.

Разбоишки манастир

Разбоишки манастир

Има още

Публикувано в български манастири, на един ден от София | Регион | 2 коментара

Отново в Родопите: непристъпната крепост Цепина

За крепостта Цепина и Алекси Слав знаех предимно от романите на Фани Попова-Мутафова – Дъщерята на Калояна и Последният Асеновец, така силни и въздействащи. И въпреки че деспотът там не е централен персонаж, сцените с него, а и романите като цяло, възбудиха любопитството ми към Цепина. Точно в този район на Родопите не бяхме ходили и все се чудехме с какво да съчетаем посещението до Дорково и крепостта Цепина.

Крепост Цепина

Крепост Цепина

Има още

Публикувано в екскурзии и почивки, крепости | Регион | 1 коментар

В Естония: 5 забележителни места извън Талин

This post is also available in English.

След като ви запознах подробно с Талин, основна цел на нашето посещение в Естония, в тази статия ще ви разкажа за 5 интересни места, извън Талин, които посетихме в рамките на два поредни дни. Тези 5 забележителности в Естония перфектно се комбинират в 2 маршрута за еднодневна екскурзия извън Талин. Първият маршрут е на изток от Талин и включва замъка Раквере и водопад Ягала. Вторият маршут е в обратната посока – на запад от естонската столица – и включва водопад Кейла, средновековен манастир Падизе и замъка Хаапсалу.

Замъкът Раквере в Естония

Замъкът Раквере в Естония

Има още

Публикувано в Естония, свят голям | 3 коментара

Талин: Старият град, морето и сините летни нощи

This post is also available in: English

През втората половина на този май имахме прекрасната възможност да посетим Естония, да се доближим до един от северните народи – естонците – и да опознаем част от неговата култура чрез местата, които посетихме там. Прекарахме в Талин 4-5 дни, които се оказаха напълно достатъчни, за да се запознаем с основните забележителности в града, повечето от които разположени в центъра и Стария град, а и някои по-странични обекти.

Талин

Талин

Има още

Публикувано в Естония, свят голям | Вашият коментар

Почивка, забележителности и активен туризъм в Доспат

Доспат – едно родопско градче, което много харесвам. То е красиво, с прелестни гледки, пълнещи окото, подходящо за релакс и презареждане, и в същото време тихо и спокойно. За първи път отседнахме там преди пет години и останахме с много добри впечатления и често си го припомняхме със снимките. Тази година, в началото на май, го посетихме отново. Искахме да минем по Дяволската пътека – отдавна планирана – и решихме пак да се установим за няколко дни в Доспат. И пак ни хареса 🙂 .

Язовир Доспат привечер

Язовир Доспат привечер

Има още

Публикувано в екскурзии и почивки, природни забележителности | Регион | Вашият коментар

Крушевац – една от старите сръбски столици

В началото на март ни се отвори възможност за тридневно посещение в Сърбия. До този момент бяхме минавали през западната ни съседка само транзит. Отдавна крояхме планове да отидем до някое конкретно място там, да се поразходим и разгледаме. Най-накрая ги осъществихме.

Въпреки че по време на тези три дни времето беше ледено студено, успяхме да разгледаме Ниш, Крушевац и два близки манастира, руската църква в Горни Ардовац, крепостта в Пирот, Темския манастир и водопадите около него.

Тази статия е посветена на град Крушевац – една от средновековните сръбски столици.

Крушевац: църквата Лазарица

Крушевац: църквата Лазарица

Има още

Публикувано в свят голям, Сърбия | Вашият коментар

Дяволската пътека и Малкият адски кръг в РАЯ на Родопите

Дяволската пътека в Родопите отдавна беше влязла в плановете ни. Преди няколко месеца, когато обходихме отвсякъде екопътека Струилица край Девин планувахме да пробваме още тогава и Дяволската, но времето не ни позволи. Е, знаете – който иска, търси начини. В един от почивните дни покрай този Гергьовден се отправихме отново към Родопите с основна цел Дяволската пътека. Е, то се знае – комбинирахме пътеката с още няколко места 🙂 .

Дяволската пътека в Родопите

Дяволската пътека в Родопите

Има още

Публикувано в водопади, екскурзии и почивки, планински маршрути, природни забележителности | Регион | 2 коментара