Еловишка триада: изкачване на връх Плоча и върховете Мала и Голема Куровица

През втората половина на този май, в една слънчева събота си направихме много приятна разходка в Еловишката планина. Тя е една от 39-те планини в България и е част от Руйско-Верилска планинска редица във физикогеографската област Краище. Неин първенец е връх Плоча, висок 1329 метра. Планината е кръстена на едно от селата, разпръснати из нейните дебри – село Еловица. Интересен факт е, че част от вододелното било на България, това е линията, която разделя реките, оттичащи се съответно в Черно море и Егейско море, минава през северната част на Еловишката планина.

Връх Голема Куровица, Еловишка планина
Връх Голема Куровица, Еловишка планина
Има още
Публикувано в екопътеки и маршрути, изкачване на върхове, на един ден от София, планински първенци | Регион | Вашият коментар

20 любопитни забележителности в Златоград и района

Златоград е китно и много оживено родопско градче, близо до границата ни с Гърция. В последно време то стана популярно с автентичните си възрожденски къщи и Етнографския ареален комплекс, подобен на Етъра в Габрово. Много любопитен факт за Златоград е, че той е родно място на войводата Делю хайдутин. Именно от този край произхожда известната песен, изпята от Валя Балканска и полетяла към космоса „Излел е Делю хайдутин“.

Златоград: етнографският комплекс
Златоград: етнографският комплекс
Има още
Публикувано в екскурзии и почивки | Регион | Вашият коментар

Водопадът на река Ржана до село Оселна: тесен, но буен

В последните си статии често споменавам за това или онова място от списъка ми за посещения. Е, този път споменавам само списъка. Водопадът на река Ржана, за който става въпрос тук, изобщо не фигурираше в него. Не знаех за него до момента, в който решихме да посетим водопад Бигора над Зверино. Вечерта преди прехода прегледах района за последно на картата на Гугъл и видях, че до село Оселна, съвсем близо до Зверино е отбелязан водопад. Прегледах снимките към картата и ми се видя обещаващ. В допълнение, реката изглеждаше съвсем близо до пътя, което предвещаваше кратък и сравнително лесен достъп. Намясто всички тези предположения се оправдаха.

Водопадът на река Ржана до село Оселна
Водопадът на река Ржана до село Оселна
Има още
Публикувано в водопади, на един ден от София | Регион | Вашият коментар

Водопад Бигора над Зверино: красив, но мързелив

Водопад Бигора над Зверино, наричан още и водопад Бигоро, беше попаднал в полезрението ни доста отдавна, но знаехме, че е капризен и чакахме подходящ за посещение момент. Уж дебнехме пролетно време след дъждове, но го хванахме сух. Е, да, имаше капки, но определено не беше водопад, а зелен влажен мъхопад. И въпреки това, картинката беше красива. В допълнение, река Златица, тази на водопада, ни предложи още много по-малки водни изящества.

Разходка до водопад Бигора над Зверино
Разходка до водопад Бигора над Зверино
Има още
Публикувано в водопади, на един ден от София, природни забележителности | Регион | Вашият коментар

10 изящни водопада в Източните Родопи

Много отдавна кроя планове за посещение на водопадите в Източните Родопи. Проблемът с тях е, че са капризни и в голямата си част са непостоянни. Затова трябва да се посещават в периоди на снеготопене, февруари-март, или след обилни валежи. Предвид отдалечеността им от София, ми е трудно да хукна натам след порои. Така остава вариантът след топенето на снеговете. Миналата година го изпуснах, но тази определено успях да се запозная отблизо с няколко водопада в Източните Родопи.

Освен че са в Източните Родопи, повечето от водопадите имат и други общи характеристики:

  • образуват неповторим живописен рисунък;
  • леят води в дълбоки дерета с екстремно слизане;
  • за много от тях е лесно да се стигне до горната им част, но спускането до подножието е предизвикателство – стръмно и без пътека;
  • като цяло маршрутите не са маркирани;
  • непостоянни са.
Водопади в Източните Родопи: водопад Марф
Водопади в Източните Родопи: водопад Марф
Има още
Публикувано в водопади | Вашият коментар

Дяволският вир, Малката и Голямата копка: водопадите до село Кръвеник

Трите водопада до севлиевското село Кръвеник се оказаха страхотна изненада. Посетихме ги точно на първи май. В деня на труда те си работеха с пълна сила. И как иначе – пролетта е време за водопади !

Водопад Голямата копка до село Кръвеник, севлиевско
Водопад Голямата копка до село Кръвеник, севлиевско
Има още
Публикувано в водопади | Регион | 1 коментар

Водопад Марф: още едно водно изящество в Източните Родопи

Водопад Марф ми беше мечта отдавна. Преди известно време се запознах с него виртуално като видях вдъхновяващи снимки по ФБ. Споменаваше се името му и това, че се намира нейде из Източните Родопи. Точното му местонахождение беше загадка, но пък при въпрос „къде се намира“ се предлагаше платено организирано посещение. Е, това на мен ми е най-силната мотивация да го намеря, отида и разкажа за него. Безплатно! Не считам за редно някой да приватизира която и да е забележителност в България.

Водопад Марф, Източни Родопи
Водопад Марф, Източни Родопи
Има още
Публикувано в водопади | Регион | Вашият коментар

Звезделски водопади Боялъ кая, Рудника и Щолнята, Източни Родопи

Обект на настоящата статия са три водопада до момчилградското село Звездел. Това са водопад Боялъ кая, водопад Рудника (Сучлу кая) и водопад Щолнята. Освен че са до село Звездел, общото между тези водопади е, че реките им са с малък водосбор и затова са активни предимно в края на зимата, ранна пролет и след обилни дъждове.

По-долу ще ви разкажа как се стига до звезделските водопади. Ще намерите и GPS тракове на маршрутите.

Звезделски водопади: Боялъ кая
Звезделски водопади: Боялъ кая
Има още
Публикувано в водопади | Регион | Вашият коментар

Водопад Горен и Долен казан до махала Метла на с. Долна Кула, Източни Родопи

Водопади Горен и Долен казан са два пада – горен и долен – на един и същ водопад, поне по моето скромно мнение. Това е изящен, но не винаги активен водопад, който спуска водите си в тясно каменно корито в югоизточните околности на махала Метла на село Долна Кула, Източни Родопи. Двата пада се отичат в живописни езерца – казани, откъдето и името. Малко по-нагоре по течението си същата река образува популярния вече Водопад на Сътворението. Водопад Казаните (Горен и Долен) е негов събрат.

Водопад Горен и Долен казан, махала Метла
Водопад Горен и Долен казан, махала Метла
Има още
Публикувано в водопади | Регион | Вашият коментар

Водопад на Сътворението до с. Долна Кула, махала Метла

Водопадът на Сътворението, наричан още и водопад Кара ин, отдавна беше влязъл в онзи мой безценен списък с интересни места в България, които много искам да посетя. Нещо повече, откакто научих за него, той неизменно заемаше едно от челните места. Щом чух за него, първо се впечатлих от необикновеното му име. То е леко спорно, както ще стане дума по-долу, но пък е ефектно. Снимките с него, които видях по интернет засилиха желанието ми за посещение. В допълнение, той ми беше горещо препоръчан от двама читатели на блога – Пламен Петков и Кирил Неделчев, създател на ФБ група „Водите на България“. Вижте техните пълни с информация коментари под статията ми за Летовнишкия водопад. Не на последно място този водопад на Сътворението е част от Източните Родопи, чиито многобройни и разнообразни забележителности няма как да ви оставят равнодушни.

Водопад на Сътворението
Водопад на Сътворението
Има още
Публикувано в водопади, екопътеки и маршрути, природни забележителности | Регион | 2 коментара