Един ден в Трънско: Ябланишко ждрело, ждрелото на река Ерма, махала Богоина и Врабчански водопад

Беше един от първите слънчеви, много топли и дълги пролетни дни. Бяха изминали броени дни откакто преминахме на лятно часово време и още по-малко от последните снеговалежи. Беше идеално време за посещение на водопади – свежо, приятно, след дълги снегове.

Познавахме района на Трън и знаменитото Трънско ждрело от преди време. Имахме си вече и съответния печат от 100-те национални обекта. Знаехме и Врабчанския водопад. Но някак ни се искаше да си ги припомним, пък и да видим и нови места. Ябланишкото ждрело изплува като виден кандидат за посещение, докато си планирахме разходката. Махала Богоина решихме да посетим в движение.

Трънско ждрело

Трънско ждрело

Има още

Публикувано в водопади, на един ден от София, природни забележителности | Регион | Вашият коментар

Бистрешки манастир Свети Иван Пусти и водопадът под него

В един от почивните дни покрай този Великден се отправихме отново към Враца и по-точно към близкия Бистрешки манастир Свети Иван Пусти, познат с още няколко имена – Свети Иван Богослов по патрона на църквата му, Свети Иван Рилски, защото се е смятало, че светецът е прекарал известно време в манастира, и Касинец по името на местността Касината, в която е разположен.

Бистрешки манастир Свети Иван Пусти

Бистрешки манастир Свети Иван Пусти

Има още

Публикувано в български манастири, водопади, на един ден от София, природни забележителности | Регион | Вашият коментар

Приятна уикенд разходка в Ниш

По време на нашето тридневно мартенско посещение в съседна Сърбия, отделихме време, за да се запознаем от близо и с Ниш. Бяхме си набелязали не една и две забележителности там, които да посетим. Е, признавам, не успяхме до край с плана, но добихме впечатления от града.

В тази статия ще ви разкажа за всички онези интересни места в Ниш, които посетихме. За пълнота, ще спомена бегло и останалите, които не успяхме. Ниш не е никак далеч от София – можеш да отидеш до там и да се върнеш за един ден, така че, след време пак ще минем през града и ще попълним впечатленията си.

Ниш - вътре в крепостта

Ниш – вътре в крепостта

Има още

Публикувано в свят голям, сърбия | Вашият коментар

Валенсия – да се доближиш до Светия Граал

Валенсия беше първият град в Испания, който преди време посетихме. Бяхме очаровани както от старинните сгради в центъра на града, така и от модерната му космополитна част около Града на изкуствата и науките, покрай който тогава се разходихме набързо. На тръгване от Испания тогава, Валенсия ни изпрати с фойерверки, защото беше кулминацията на фестивала Лас Фаяс.

Валенсия: параклисът със Светия Граал

Валенсия: параклисът със Светия Граал

Има още

Публикувано в испания, свят голям | Вашият коментар

15-то международно изложение Културен туризъм във В. Търново през погледа на един запален турист

Тази година бях активен участник в 15-то международно изложение „Културен туризъм“ и успях да присъствам на много събития в рамките на цялото изложение. В тази статия ще ви разкажа подробно за събитието и за най-интересните моменти от него.

Велико Търново

Велико Търново

Има още

Публикувано в музеи | Регион | Вашият коментар

Вършец: водопадите Заножене и Райски кът

Отсядахме преди време във Вършец и много ни хареса – тихо, спокойно градче с чист въздух, сгушено в Западна Стара планина. Още тогава посетихме всичко интересно в центъра на градчето и водопад Райски кът или поне онова, което беше останало от него. Оттогава все ни се ще пак да наминем.

Неотдавна се състоя второто ни идване във Вършец, което беше посветено специално на водопадите там и беше само за един ден. Все пак, не пропуснахме да направим една обиколка по центъра и да си припомним какво е там.

Вършец: Заноженски водопад

Вършец: Заноженски водопад

Има още

Публикувано в водопади, екскурзии и почивки, на един ден от София | Регион | 5 коментара

И още един водопад: Добравишка златна Скакля в Понор планина

През последните няколко години сме видели отблизо над 100 водопада. Не знам защо, но Добравишката Скакля е сред любимите ми. Посетихме го за първи път преди 4 години. Тогава беше лято и водопадът не беше пълноводен, но въпреки това ме впечатли с няколко неща – с високия скален венец, от който падаше водата, с водния си рисунък, самото място, което беше тихо, диво и красиво, със скалите по които се стичаше и техния специфичен златен оттенък, който ме подбуди да го нарека Златна Скакля.

Водопад Добравишка златна Скакля

Водопад Добравишка златна Скакля

Има още

Публикувано в водопади, на един ден от София, природни забележителности | Регион | 14 коментара

Любляна: 11 незабравими места

Посетихме Любляна преди известно време, но впечатленията ми от това посещение са все още толкова пресни, сякаш е било миналата седмица. По-долу споделям информация за местата, които видяхме.

Люблянa: замъкът

Люблянa: замъкът

Има още

Публикувано в свят голям, словения | Вашият коментар

Гранада: пищният дворец Алхамбра и още няколко забележителни места

Едно посещение на Андалусия няма как да бъде пълноценно, ако не се посети Гранада. Следвайки тази максима, посветихме на града доста време както по време на първото ни посещение в Южна Испания, така и по време на второто.

Гранада

Гранада

Има още

Публикувано в испания, свят голям | Вашият коментар

До Темския манастир и водопадите в дефилето на река Темска

Пролет. Време за водопади.

За протокола, все още не беше пролет, когато посетихме Темския манастир в Западните покрайнини, заедно с няколкото водопада покрай него. Беше началото на март и тя, пролетта, се задаваше, а зимата с нежелание някак тромаво се оттегляше.

Темски манастир

Темски манастир

Има още

Публикувано в водопади, на един ден от София, свят голям, сърбия | 4 коментара