Крушунски водопади: невероятна красота и дъх на свежест

This post is also available in English.

Крушунските водопади, несъмнено, са едно от най-красивите и интересни места за посещение и туризъм в България. При това, до тях се стига доста мързеливо – с кола. В допълнение, човек може да ги обходи по сравнително кратка екопътека, без много усилия. Всичко това ги прави и една от най-посещаваните природни забележителности у нас в последните години.

Крушунските водопади
Крушунските водопади

Крушунските водопади са най-голямата в страната водна травертинова каскада. Те са няколко, като най-високият се спуска от 15 метра височина. Намират се до ловешкото село Крушуна, в карстовата местност Маарата на северния склон на Деветашкото плато в средния Предбалкан. Реката, която ги захранва се нарича Пройновска, а също и Маарата, по името на пещерата, от която извира.

Районът на село Крушуна е известен с една от най-късите екопътеки в България и една от най-дългите пещери – Бонинската пещера.

Който е ходил там преди десетина години, когато каскадата не беше все още толкова популярна, вероятно ще се изненада, ако отиде сега, от развитието на района – заведения, къщи за гости, голям плувен басейн …

Водопадите „работят“ през цялата година и разходката покрай тях почти винаги носи свежест и приятно изживяване, а и лек мирис на скара в някои части на парка.

Написах тази статия, не само с идеята да дам полезна информация за каскадата – за Крушунските водопади е писано много. Исках да споделя някои впечатления от различните ни посещения и някои мои асоциации с други водопади.

Съдържание

Крушунските водопади: долната част на каскадата
Крушунските водопади: долната част на каскадата

Как се стига до Крушунските водопади

Това интересно място – районът на Крушунските водопади – се намира на 2 часа и половина път с кола от София (за някои спортисти и по-малко). За да се стигне до него, трябва да се поеме по отбивката за Ловеч от главния път София – Велико Търново. След като се подмине Ловеч, трябва да се хване пътя за град Левски. На около 35 километра от Ловеч се намира и селото до водопадите – Крушуна. Разстоянието от София до село Крушуна е около 190 километра.

Карта: маршрут София - Крушунски водопади
Карта: маршрут София – Крушунски водопади

Редно е да отбележа, че като цяло пътят до Крушунските водопади е доста добър. Преди време, указателни табели към водопадите липсваха, сега вече това неудобство е поправено.

Недалеч от самото място има паркинг и бариера, преминаването през която не е свободно разрешено. Там се събира и входната такса. Хората паркират колите си и по улицата, водеща от центъра на с. Крушуна към водния комплекс.

Цената на билета за посещение на Крушунските водопади е 5 лв., като има намаление за учащи и пенсионери.

Да ви кажа, не се сещам за друга екопътека в България, за която се събира входна такса. С тази бележка не искам да кажа нищо лошо. Напротив – това, може би, е добър пример за набиране на средства за поддръжка на екопътеката. Добре известен е проблемът със старите екопътеки – повечето направени някога с европари и оттогава зарязани, а сега – опасни.

Къде да отседнем до Крушунските водопади

Мястото може да бъде посетено само за един ден, но като цяло районът е много богат на забележителности и човек може да изкара интересно няколко дни там. По-долу ви запознавам с екопътеката край водопадите.

👉 Вижте и статията ми за другите интересни места по Деветашкото плато тук.

Освен в Крушуна, може да отседнете и в съседното село Кърпачево. Няколко предложения:

Екопътеката покрай водопадите

Мястото е много красиво. Екопътеката води туристите покрай повечето интересни водопади, езерца и земни форми. Могат да се видят толкова много и интересни естествени образувания – водопади, водопадчета, извори, бързеи, цели каскади. Част от тях са първообраз на различни водни декорации – фонтани, водни стени и бълбукащи извори по софийските молове.

Крушунски водопади: естествена водна стена
Крушунските водопади: естествена водна стена

Пътеката започва от най-ниската част на каскадата и постепенно се изкачва до горната й част, за да се спусне отново надолу към изходната точка на маршрута.

Крушунски водопади
Крушунските водопади: езерце

Разяснителните табелки по екопътеката около водопадите съветват по обратния към паркинга път да се ползва т.нар. панорамен път. Аз лично нищо панорамно не съм виждала, вървейки по този път при нито едно от посещенията ни, само дето е широк и сравнително равен. На места по него се виждат остатъци от асфалт от не много близкото минало.

За да се обходят всички забележителности покрай екопътеката са необходими около час и половина, без да се бърза.

Периодът на пролетното пълноводие е най-добър за посещения.

Реката на водопадите се нарича Маарата и извира от пещерата в горната част на екопътеката. Тя е дала името на цялата местност, която е обявена за природен парк.

Крушунските водопади: пещерата, от която извира река Маарата
Крушунските водопади: пещерата, от която извира река Маарата

Някои разлики преди и сега

Смея да твърдя, че познаваме мястото в развитие. За последните 10 години сме го посещавали точно четири пъти. Затова, имаме доста солидна основа за сравнение. Първите ни две посещения бяха доста преди трагичния инцидент в началото на ноември 2015, когато там загинаха двама туристи поради срутване на огромна земна и скална маса. Предпоследното ни посещение беше една есен, само няколко месеца, след като районът беше отворен отново за туристи, а последното – тази пролет.

Тук е мястото да отбележа учудването си от краткия период от време, за което екопътеката в природния парк Маарата е била възстановена и допълнително укрепена. Инцидентът стана на 6.11.2015, като в продължение на два дни спасителни екипи разчистваха свлачището и търсиха телата на туристите. На 9.04.2016 достъпът на туристи до Крушунските водопади беше възобновен.

Когато се отправихме към водопадите няколко месеца след това, ни беше доста любопитно какво е останало от парка и красивата синьо-зелена каскада. За щастие, заварихме красотата на Крушунските водопади незасегната. Все пак, беше променен маршрута, обхождащ водопадите.

Крушунските водопади: неподправена красота
Крушунските водопади: неподправена красота

Преди промяната Крушунската екопътека обикаляше в кръг и минаваше съвсем близко до почти всички водопади. Сега вече не е така – пътеката на места се разклонява, а после човек трябва да се връща по същия път, пътеката обхожда повечето водопади, но не всички. Тази промяна намалява отчасти обаянието на разходката, но сигурността трябва да бъде на първо място, без съмнение.

При последните ни посещения бях впечатлена, не много приятно, от огромната степен на посещаемост и комерсиализация на обекта, за която споменах и по-горе. Туристите там бяха невероятно много. Също така имаше няколко работещи заведения с характерната миризма на кебапчета, а точно на входа на парка, след паркинга имаше голям плувен басейн, който функционираше с пълна сила. Може пък тъкмо това да се търси, знам ли. Лично за мен, повече ми харесваше мястото преди,  когато акцентът беше красотата на пейзажа.

Крушунските водопади: горната част на каскадата
Крушунските водопади: горната част на каскадата

Малко свободни интерпретации

Преди години имахме късмета да посетим една от топ туристическите дестинации на Хърватия – Плитвичките езера. Два месеца по-късно посетихме и нашите Крушунски водопади, за трети път. По време на това наше последно (за сега посещение) в село Крушуна, някак неволно направих асоциация между двете изключително красиви водни феерии – Плитвичката и Крушунската. И колкото повече мислено ги сравнявах, толкова по-трайно в мен се загнезди усещането, че главната разлика е в мащаба (като изключим географското местоположение).

Това усещане ме провокира да потърся малко повече информация за формирането на двата водни басейна. Какво установих? И Плитвичките, и Крушунските водопади се намират в карстови местности с реки, в чиито корита протича непрекъснат процес на натрупване на бигор – седиментна варовикова поликристална скала.

Друга асоциация, която направих при това наше последно посещение, беше с други две интересни и живописни екопътеки в България: Каньонът на водопадите край Смолян и Загражденските водопади. Да, водопадите там изглеждат различни, но трите екопътеки си приличат по това, че водопадите са много на брой.

Други интересни места, недалеч от Крушунските водопади

Съвсем близо до Крушунските водопади, буквално в съседното дере, лее води водопад Зелената скала, висок над 20 метра. До него може да се стигне по добре оформена пътека със стара избледняла маркировка. Малко по-нагоре от водопада е разположена малка пещера с име Урушката пещера, до която също може да се отиде. Любопитен факт е, че реката, която захранва водопад Зелената скала извира от пещерата. Как да отидете до водопада може да прочетете в статията ми за Зелената скала.

Край съседното село Кърпачево може да се направи разходка до няколко пещери.

Интересна забележителност, само на 30 километра от село Крушуна е  Деветашката пещера – популярно напоследък място, често обърквано с пещера Проходна.  Пещерата се намира до село Деветаки и до нея също се стига с кола. Билетите за пещерата също са на цена от 5 лв.

Ако идвате от София към Крушунските водопади, може да минете през село Ъглен, за да видите Скалната арка над река Вит в покрайнините на селото.

Определено, Крушунските водопади са едно прекрасно място, пълно със свежест и невероятни гледки, особено през ранна пролет, когато водопадите са най-пълноводни.

Публикувано в водопади, природни забележителности с етикети . Постоянна връзка.

Моите книги

Още интересни маршрути до любопитни места в България ще намерите в моите книги, издадени от ИК Сиела. Поръчайте чрез тази форма! Ако желаете лично послание, просто споделете в полето за съобщение тук.


Запишете се

Ако тази статия Ви харесва, запишете се и за нашия бюлетин с новини и допълнителна информация директно във Вашата електронна поща!

22 Коментара към Крушунски водопади: невероятна красота и дъх на свежест

 1. Dimitar Tabakoff каза:

  Чудесно еднодневно приключение е посещението на Крушунските водопади. Ако пък разполагате с малко повече време и енергия, можете да комбинирате с посещение на Деветашката пещера, или пещерата, от която излиза крушунската река.

  Поздрави!

  • Ели Иванова каза:

   Много вярно! Даже си мисля, че комбинацията Крушунски водопади – Деветашка пещера е направо задължителна.

 2. Димитър Димитров каза:

  Браво! Много хубаво е, че писахте за Крушунските водопади! Преди няколко години синът ми посети това място и беше във възторг. Аз още не съм бил там, но обезателно ще ида и за това всяка вест за този обект ме радва!
  Желая успешна седмица!

  • Ели Иванова каза:

   Здравейте, Димитър,

   Благодаря Ви за отзива! Наистина са страхотни тези Крушунски водопади. Дано ги посетите възможно най-скоро!

   Поздрави,
   Ели Иванова

 3. Таня Янева каза:

  Крушунските водопади са наистина страхотни – семейно сме ги посещавали няколко пъти през годините – последния път по време на майските празници . За съжаление малко съм разочарована : след срутването преди 2години маршрута заобикаля най-високия водопад и сега не може да се види пълната му красота… забранено е също посещението на моя фаворит Урушка мара /зеления/ водопад… но независимо от това , водопадите са наистина прекрасни

  • Ели Иванова каза:

   Таня, благодаря Ви за интереса и споделените впечатления. Аз също мисля, че преди срутването на земна маса в района на Крушунските водопади разходката беше по-интересна и с повече гледки, но какво да се прави – предполагам, че хората са се ръководили от принципа „сигурността преди всичко!“. Все пак, колкото и да е съкратен маршрутът около тези Крушунски водопади, това не отнема от тяхната красота.

 4. Недко Стойчев каза:

  В края на януари със семейството ми посетихме това красиво място.Въпреки обилният сняг,който валеше и беше доста натрупал,пътеките до водопадите бяха почистени.Цялото семейство останахме възхитени от тази уникална красота дори през зимата.За жалост не успяхме да стигнем до пещерата и зеленият водопад,но пак останахме очаровани от гледката.

  • Ели Иванова каза:

   Здравейте, Недко, благодаря Ви за интересния коментар. Макар и да сме посещавали невероятните Крушунски водопади няколко пъти, през зимата не сме ходили натам. Сигурно картинката е съвсем различна. Това, че пътеките са били добре почистени говори добре за хората от село Крушуна, които поддържат района.

   Любопитно ми е, щом сте били през зимата там, водопадите бяха ли замръзнали?

 5. Обяви каза:

  Благодаря за информацията, не съм посещавал това прекрасно място. Само бях чувал единични мнения, но не си бях правил и труда да получа повече информация. Мястото е страхотно, вярвам, че скоро ще го посетя.

  Благодаря!

 6. Ани Ничева каза:

  Преди седмица ходих за първи път на Крушунските водопади, за жалост нямах време за Деветашката пещера. Задължително ще повторя отново посещението си на водопадите, но този път с пещерата и нещо друго в региона. Малко беше пренаселено, но скарата до самите водопади не работеше и се радвам, защото се носеше само мириса на природата!

  • Ели Иванова каза:

   Така е, Ани, малко е пренаселено там, но според мен, това, като че ли не може да загрози красотата на мястото, поне за сега. Желая ти съвсем скоро да се върнеш там в района и да видиш Деветашката пещера! И в нея има доста хора, но какво да се прави – красотата привлича …

 7. Ивайло Захариев каза:

  За съжаление не може да става никакво сравнение с Плитвишките езера ! Имахме уникалния шанс 2 пъти да ги посетим и след това като отидем на Крушунските водопади се чувствам мижитурка! Някак си хърватите знаят как се прави туризъм, а ние………след срутването за какви водопади говорим,за каква екопътека?Жена ми е от Летница и знам за какво става въпрос! Иначе да, красиво е, трябва да се посети! И басейна е супер, и срещу него новия хотел-ресторант !

 8. Анелия каза:

  Хубаво сравнвние с плитвичките езера,освен площта има разлика и във водата,в крушунската няма живот нито една рибка,жаба,а в плитвичките и риби и щуки,костенурки и патета,което ме кара да мисля че водата е и чешмяна лятото когато не се топят снеговете,бях и на 2-те места в рамките на по малко от 15 дни

 9. Силвия каза:

  След трагедията със лекото срутването и загиналите хора, Крушунските водопади, това убийствено красиво, райско място почти нямат нищо общо отпреди. Въобще не допускат по екопътеката, само отдолу виждате няколко водопадчета, общината, която събира такси за вход не си прави труда да поореже клоните, които закриват и малкото,, което се вижда, отделно може да се направи пътека като преди, нищо общо няма вече. А в най- долните прекрасни басейни се къпят хор, перат черги, студят дини, потресаващо е……, ще се доинищожи и малкото, което е останало. Не мрънкам, дано се постреснат доста хора и се обидиним да го защитим… На Проходна алпинистите се катерят точно на „очите“……Българинът не заслужава красивите, уникални природни красоти, които има невероятния късмет да имаме на нашата територия.Дано се намерат и хора, които направят нещо по въпроса, защото е страшно.

 10. Лудвиг Матоушек каза:

  Вчера посетих Коршунските водопади или това което е остнанало от тях .
  https://lamantin.snimka.bg/travel/krushuna-12-05-12.676489.all
  Това е от 2014 година.
  Днес разходката е орязана до Големия Син вир и след това услужливо ви насочва към задимени от скара заведения.
  Другата пътека ви разхожда по една алея в страни от водопадите. Единственото което се вижда от нея е извора и нищо друго . Да оставим на страна факта , че всичко е обрасло.
  Хората които водех останаха силно разочаровани от това за което бяха платили ( такса 4лв)
  Поведох ги по старите пътеки ( които си съществуват , само мостчетата искат ремонт ) И им показах истинската красота на Коршиунските водопади .
  Иначе цените са европейски. Кафе 2лв. Малка кола 2.5 лв. В дървено заведение , не в хотел примерно.
  Пил съм по-евтина бира в монолитно заведение.

  • Ели Иванова каза:

   Да, наистина, маршрутът навремето беше далеч по-живописен. Но все пак и сега има какво да се види. Прав сте и за прекалената комерсиализация на обекта в последно време. Вариант е да се ходи в работни дни. Може да пиете бира и на друго място 🙂 . Колкото до таксата – според мен 4 лв. не са кой знае каква сума и си заслужават. Все пак, екопътеката край Крушунските водопади (а и не само тя) си иска редовна поддръжка и тази скромна такса спомага за това, иначе ще бъде занемарена като много екопътеки. Друг е въпросът, че за семейства и групи трябва да има отстъпки.

 11. Илияна каза:

  Подходящо ли за посещение с дете на почти 2г? Издържлив е, но не мниго стабилен – защото бърза, спънчо е.

  • Ели Иванова каза:

   В началната част пътеката е по-равна и много лека и там няма проблем за малки деца, но нагоре има и по-стръмни участъци и вероятно ще се наложи да носите децата.

 12. Снежана Илиева каза:

  Незнам къде е участието на община Ловеч в поддържането на еко- комплекса.Може би само в събирането на таксата.Комерсялно и неподдържано.Надвиснали клони на най- красивите места на каскадата.Ограничения територията на еко -парка.Хората искат да видят красотата създадена от природата ,а не да се наядат по скарите.Да не кажем колко пари се събират като наеми и от сергийте!Срам и грозотия.

  • Милена Йосифова каза:

   Коментар право в целта! Абсолютно зарязано като прородна забележителност място. Входната такса отдавна не е 3 лв., а 5 лв. и няма намаления за пенсионери, а само за инвалиди – що за глупост?!? Нима би могъл инвалид да се изкатери по козята пътечка до Тайкнствения водопад или да минава по мостчетата над водната повърхност? Това да не Ви е музей в центъра на столицата, Дами § Господа? С рампа за инвалиди? Или просто аз не съм я забелязала?
   И тези изградени хотел, басейн и сума ти сергии за китайски „ценности“? Кому е нужно това в територията на еко комплекса? Тях ли поддържаме чрез входната такса? Защото самата природна забележителност е толкова изоставена, че чак съжалявам, че пътувахме толкова километри, за да станем пак и отново свидетели на едни усвоени, но нереализирани по предназначение средства – 3 пейки и 2 табелки…а наоколо тръни, непристъпно и абсолютно непроходимо…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *