20 любопитни забележителности в Златоград и района

Златоград е китно и много оживено родопско градче, близо до границата ни с Гърция. В последно време то стана популярно с автентичните си възрожденски къщи и Етнографския ареален комплекс, подобен на Етъра в Габрово. Много любопитен факт за Златоград е, че той е родно място на войводата Делю хайдутин. Именно от този край произхожда известната песен, изпята от Валя Балканска и полетяла към космоса „Излел е Делю хайдутин“.

Златоград: етнографският комплекс
Златоград: етнографският комплекс

Били сме няколко пъти в Златоград и винаги ни е харесвало – градчето не само е много приятно за разходка, но притежава собствен облик и уютна атмосфера.

Съдържание

Кратка информация за Златоград
Къде се намира и как се стига
Забележителности в Златоград
Забележителности около Златоград
Къде да хапнете в Златоград
Къде да отседнете в Златоград
Финални думи

Кратка информация за Златоград

Златоград е родното място на знаменития Делю войвода. Той бил роден през първата половина на XVIII век. Старото име на селището е Беловидово заради ослепително белите си къщи с варосани фасади. По време на османското робство днешния Златоград носи името Даръ-Дере. След Освобождението градът получава сегашното си име.

През Златоград протичат две реки – Върбица и Голяма река. Градчето се развива покрай тях. Ако погледнете картата, Златоград се състои от 3 дълги и един кратък лъч, които се точат по протежението на двете реки.

Златоград: из уличките на стария град
Златоград: из уличките на стария град

Къде се намира и как се стига

Златоград е най-южният град в България. Разположен е на 336 км югоизточно от София и на 56 км от областния си център Смолян. До Златоград може да стигнете както през Смолян, така и през Кърджали. Имайте предвид, че пътят между Смолян и Златоград е с доста завои.

Близо до града е ГКПП Златоград – Ксанти.

Забележителности в Златоград

Някои от главните забележителности в Златоград се намират в Архитектурният резерват в северната част на градчето. В него са регистрирани над 100 обекта от Националния институт за паметниците на културата.

Етнографски комплекс

Комплексът е част от Архитектурния резерват и се състои от няколко къщи в характерния за района архитектурен стил. Там може да се разходите по стари калдъръми и да се порадвате на спретнатите бели възрожденски къщи. Едната от тях е уредена като етнографски музей, още няколко представляват занаятчийски работилници, а в други се помещават кафене и механи. Колкото пъти сме били в Златоград, винаги сме отделяли специално време за разходка из комплекса и все ни е било приятно. При първото ни посещение в Златоград преди години там пихме кафе на пясък, а при второто – хапнахме вкусно в едно от ресторантчетата. Третото ходене се случи в края на зимата, извън туристическия сезон, и пак беше интересно да обиколим познатите места, макар някои от работилничките и механите да не работеха.

Из етнографския комплекс
Из етнографския комплекс

Музей на съобщенията

Експозицията се помещава в една от къщите на Етнографския комплекс, паметник на културата. Според информационното табло, това е единствената по рода си в България музейна сбирка на съобщенията.

Църква „Свети великомъченик Георги Победоносец“

Построена през 1871 г., част от настоящия Архитектурен резерват.

Църква Св. Георги Победоносец в Златоград
Църква Св. Георги Победоносец в Златоград

Взаимно училище

Два по-малко познати, но също интересни обекта за посещение в Златоград са Взаимното училище и Музеят на Делю войвода.

Взаимното училище, Златоград
Взаимното училище, Златоград

Сградата на бившето взаимно училище в Златоград днес е превърната в музей, посветен на просветното дело в Средните Родопи. Музеят се намира точно до църквата Свети Георги. В музея може да се разгледа интересна класна стая, стара карта, дълги „показалки-тупалки“, книги, учебници, дневници, автентични правила за ученици и учители, стая на учителя, който, видно от разписаните правила, освен да учи децата е имал задължението да чисти и отоплява класната стая.

Музей Делю войвода
Музей Делю войвода

Музей Делю хайдутин

На него е посветен друг музей в старата част на градчето. Той се помещава в къща, близо до която се е намирала родната къща на войводата, която за жалост се е срутила преди време. Музеят представя хайдушкото движение на територията на нашите земи и моменти от живота на Делю хайдутин, който „го куршум не фата, нито го сабя сече“, неговите подвизи и обречената му любов с красивата Гюлсюме.

Музей Делю войвода, Златоград
Музей Делю войвода, Златоград

Покрит мост

Близо до Етнографския комплекс може да се разходите по интересен покрит мост, в който са изложени информационни табла, илюстриращи историята на Златоград и района.

Златоград, покрит мост
Златоград, покрит мост

На едно от таблата в покрития мост имаше снимка от руините на средновековна църква в района на село Добромирци. Много се впечатлих от снимката. За жалост, нямаше информация къде точно се намира тя. Когато си тръгнахме от Златоград, минахме през Добромирци и попитахме няколко от местните хора, които видяхме, за църквата. За съжаление, никой не знаеше за нея. Пообиколихме с колата около селото с надеждата да видим някоя указателна табелка, но нямахме никакъв успех. Както и да е. Надявам се, ако някой, свързан с туризма в Златоград попадне на тези редове, да сподели информация относно местоположението на църквата.

Паметник на Делю войвода

Намира се на централния градски площад.

Лобно място на Делю хайдутин

На мястото, където бил убит знаменития хайдутин, е изграден малък монумент в негова памет. Монументът се намира на самата крайречна улица, която свързва Етнографския комплекс с площада.

Лобно място на Делю хайдутин
Лобно място на Делю хайдутин

Църква „Успение Богородично“

Тя се намира в новата част на града, недалеч от централния площад. Църквата датира от 1834 г. и според преданието била построена за 40 дни. Според информационното табло, това е най-старата църква в Средните Родопи.

Забележителности около Златоград

Меандър на река Върбица

Ако идвате откъм Кърджали и Момчилград, ще минете покрай голям завой на река Върбица. Тя е един от най-големите притоци на Арда. Влива се в язовир Студен кладенец в района на село Лисиците. Устието на реката може да се види от крепостта Моняк край Кърджали.

Меандър на река Върбица
Меандър на река Върбица

Меандърът, за който ви разказвам тук, се намира на около 17 километра южно от Момчилград край шосето за ГКПП Маказа. Натъкнахме се на него случайно. Мярнахме го от колата и след това се оглеждахме за подходящо място, откъдето да му се насладим. Имайте предвид, че това шосе е натоварено и конкретно в този участък няма удобни места за спиране, затова трябва много да се внимава. Удобно е да се види, ако пътувате в посока Момчилград. Ние отбихме на едно уширение до меандъра вдясно от шосето по посока Момчилград.

Координати: 41.4397534, 25.3517853.

Скални феномени край Златоград

По поречието на река Върбица в близост до Златоград може да разгледате няколко любопитни скални феномена. Най-отдалеченият от тях спрямо града е Скално-култов комплекс Костенурката. Много от скалните светилища са разположени край шосето в района на селата Дедец и Бенковски. Друго скално образувание се намира до с. Каялоба.

Скалните образувания са част от голям праисторически култов комплекс, известен с името Каменния град. В последните години този комплекс бе именуван „Долината на скалните хора“. Кои са скалните хора? Това е цивилизация, започнала да се оформя още в V хил. пр. Хр., като най-голям подем има през II-I хил. пр. Хр., епохата на траките. Счита се, че център на тази култура е Перперикон. Характерното при нея е почитането на величествените канари, възприемани като светилища. Голяма част от тях се откриват по средното течение на река Арда. Долината на река Върбица в района между Златоград и Бенковски се пада най-западната точка на „цивилизацията на скалните хора“. Именно тази долина и скално-култовите обекти в нея бяха наречени преди десетина години от археолога проф. Николай Овчаров „Долина на скалните хора“ с идеята да се разработи като отделен туристически маршрут. Повече информация за това може да прочетете тук.

В редовете по-долу ви запознавам със скалните феномени, като ги изброявам от изток към запад. Така, ако пътувате от Кърджали към Златоград, може да ги посетите в този ред.

Скално-култов комплекс Костенурката

Той се състои от няколко скали, различни по форма, големина и размери. В някои от скалите има странни улеи и издълбавания. Най-интересна от тях е скалата, която се намира близо до шосето. На нейната повърхност се наблюдават най-интересните изсичания. Те наподобяват корубата на костенурки.

Скално-култов комплекс Костенурката до с. Фотиново
Скално-култов комплекс Костенурката до с. Фотиново

От мястото, когато се покачи човек на някоя от скалите, се открива интересна гледка към извитите форми на река Върбица.

Скално-култовият комплекс е разположен до село Фотиново. Той е отбелязан на картата на Гугъл. До него се стига с кола.

Координати: 41.3680887003844, 25.33723558755459.

Скално-култов комплекс Костенурката
Скално-култов комплекс Костенурката

Пещера Утробата, моржът, жабата

На влизане в село Бенковски (от Кърджали) вдясно от шосето се виждат няколко скални масива. В единия от тях е издълбана пещера с формата на утроба. Формата на входа и символиката ѝ са подобни на добре известната вече пещера Утробата, недалеч от Кърджали. Това е тракийски храм-утроба, посветен на Великата Богиня-майка. Входът на пещерата е с ориентация изток-югоизток и по този начин при изгрева на слънцето лъчите му проникват в пещерата и символично оплождат земните недра. Върху скалата се забелязват различни ямки и улеи.

Пещера Утробата недалеч от Златоград
Пещера Утробата недалеч от Златоград

В близост са разположени още няколко скали. Една от тях наподобява жаба, а друга – моржа. В скалата-морж са изсечени трапецовидни ниши. Такива се наблюдават в много скални светилища по нашите земи. За тяхната функция има различни хипотези. Някои ги свързват с погребалните традиции на траките, други смятат, че траките използвали нишите, за да оставят в тях подаръци към боговете.

Моржът: един от скалните феномени край Златоград
Моржът: един от скалните феномени край Златоград

На шосето, точно до пещера Утробата и Моржа има обширно място за паркиране.

Скален феномен Слонът

Скално образувание Слонът е следващият каменен феномен, на който искам да обърна внимание, защото приликата със слон е голяма. Той се намира до село Каялоба на другия бряг на река Върбица. За да стигнете до него, след излизане от село Бенковки, трябва да завиете по пътя наляво. Той не след дълго пресича реката по мост. След това минавате през две села и в края на второто вдясно на шосето се пада Слонът.

Скален феномен Слонът
Скален феномен Слонът

Координати на паркинг и начало на краткия маршрут до Слона: 41.362683,25.195636.

Спирате колата до шосето, има си кафява указателна табела, и тръгвате нагоре по скалата. След няколко минути сте при феномена.

Скален феномен Гъбата

За да разгледате другите два скални феномена – Гъбата и Крокодилът, трябва да се върнете на главния път за Златоград. И двата се намират близо до шосето вдясно от него в посока Златоград.

Скалната Гъба близо до Златоград
Скалната Гъба близо до Златоград

Като подминете пътната табелка и отбивката за село Дедец, оглеждайте се вдясно от пътя. Най-напред ще видите Гъбата, а половин километър след нея и Крокодила. И пред двете забележителности има удобно място за спиране.

Координати на Гъбата: 41.3829321, 25.229031.

Тракийски култов комплекс "Крокодила"
Тракийски култов комплекс „Крокодила“

Скален феномен Крокодилът

Координати на Крокодила: 41.380417, 25.223480.

Крокодилът отблизо
Крокодилът отблизо

Крепост Устра

Крепостта Устра е кацнала на висок скален връх, от който се откриват невероятно красиви панорамни гледки във всички посоки. Останките от твърдината са солидни и ясно показват, че тя е била типично фортификационно съоръжение. Крепостта се намира до село Устрен на 21.7 км североизточно от Златоград. Вижте повече тук.

Крепост Устра, Източни Родопи
Крепост Устра, Източни Родопи

Накрая ще отделя внимание и на три водопада, до които може да се разходите, ако сте отседнали в Златоград. Общото между тях е, че се намират в околностите на село Желъдово. Селото отстои на 21 километра североизточно от Златоград. Друга тяхна обща характеристика е, че са активни в периоди на пълноводие.

Селата Устрен и Желъдово се намират само на 3 километра едно от друго. Затова разходката до водопадите може да се комбинира с посещение на крепост Устра.

Водопад Марф

Водопад Марф се намира в югоизточните околности на селото. Висок е около 5 метра и е най-пълноводен от трите. До него се стига пеша за около един час. Вижте повече тук.

Водопад Марф и езерото под него
Водопад Марф и езерото под него

Водопад Сарп

Водопад Сарп е маловоден и със сигурност няма да впечатли много хора. Ако обаче сте фен на водопадите и не ви плаши спускането в дерета, вероятно ще искате да го посетите. Подробности за маршрута до него вижте в тази моя статия.

Водопад Дупката

Водопад Дупката се намира в югозападните околности на село Желъдово, недалеч от махала Шипок. Интересното при него е, че водата се излива през дупка в скала и след това се стича в разчупен рисунък. Слизането в подножието му е предизвикателство. Вижте още информация за него тук.

Водопад Дупката и скалистото корито на реката
Водопад Дупката и скалистото корито на реката

Къде да хапнете в Златоград

На база лични впечатления ви препоръчвам механа Чевермето. Тя не е в стария град. Намира се до джамията, западно от централната градска част, в посока граничния пункт. Останахме доволни от храната. Въпреки че заведението беше много пълно, поръчките ни бяха приготвени доста бързо. Вечеряхме в ресторанта през една февруарска събота. Имаше жива музика. Слушахме невероятно изпълнение на „Излел е Делю хайдутин“ и още няколко родопски песни. Изобщо, мога да кажа, че преживяването в ресторанта направи вечерта ни.

Къде да отседнете в Златоград

Вариантите за настаняване в Златоград са разнообразни. Повечето хотели и къщи за гости са разположени във или близо до старата част на градчето. Изберете вашето място от списъка с актуални оферти по-долу.

Booking.com

Финални думи

Има места, на които колкото и пъти да отидеш, винаги ще ти бъде интересно. Златоград и районът наоколо несъмнено е едно от тях. Макар да съм била няколко пъти там, един ден пак ще отида. Край града има няколко параклиса, до които водят обособени пътеки. Те ми останаха за някой следващ път. Ако сте се разхождали до някой от параклисите, ще ми бъде любопитно да споделите в коментар. Има ли някоя важна забележителност в Златоград, която съм пропуснала в описанието по-горе?

Публикувано в екскурзии и почивки с етикети . Постоянна връзка.

Моите книги

Още интересни маршрути до любопитни места в България ще намерите в моите книги, издадени от ИК Сиела. Поръчайте чрез тази форма! Ако желаете лично послание, просто споделете в полето за съобщение тук.


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *